Deși este foarte aproape de noi, nu i-a venit rândul decât acum capitalei Ungariei. Am ales călătoria cu trenul pentru această vacanță. Așa ne-am imaginat noi prima excursie către Budapesta.
Pe repede înainte, cu biletele în buzunar, fara loc la cusetă pentru că n-am prins și… cu rucsacul în spate, ne îndreptăm spre linia de tren … Țac, Pac! Dar stai…trenul are întârziere 40 de minute… 🙄 Ce bine că n-avem de prins vreun avion de data aceasta… CFR-ul nu se dezminte (din păcate) … Măcar ne-am bucurat de un apus din Gara Brașov.😊
După 10 ore de mers cu trenul, am ajuns în gara Keleti din Budapesta cu entuziasmul de a vedea ce oferă acest oraș călătorului și pentru a împărtăși aventuri noi cu voi. ☺️

Budapesta, un oraș care nu îmi imaginam că e așa de fain, ne-a plăcut mult și este pe lista recomandărilor pentru câteva zile de city break…
Putem descoperi cele mai frumoase obiective turistice din Budapesta în diferite moduri: alegând drumețiile sau plimbările pe jos, pe două roti cu bicicleta închiriată sau în pași mărunți spre explorarea băilor termale recunoscute la nivel mondial.
Atracțiile turistice sunt nenumărate! O să le puteți vedea pe unele și în instantaneele făcute de noi. Locuri pentru ‘picture with a view’? Oooohh!!! O grămadă!
Ce poți face 4 zile în Budapesta?
În ordinea preferințelor noastre ar fi următoarele idei:
- O zi pe Insula Margareta❤️
- Urcare pe Dealul Gellért 🌲🌿
- Vibe de seară în Budapesta🌉
- Musai vizitarea Bastionului Pescarilor, Biserica Matyas și apoi Castelul Buda. Priveliștea din aceste locuri este spectaculoasă.
- Agale pe podurile peste Dunăre și pe malul Dunării, atât în Buda cât și în Pesta😉😋.
- Minim 3 ore petrecute în Grădina Zoo din Budapesta, mai ales dacă ești cu copiii în vacanță.🦒🐘🦘
- Câteva ore cu bicicletele/trotinetele prin centrul orașului 🚲😉
- O scurtă plimbare în prima linie de metrou din oraș, cu metroul vintage <M1>🙃🚊.
- Bălăceală la Băile termale din oraș. 🏊
- O vizită pentru suveniruri sau pentru a lua masa în Piața acoperită
- Croazieră pe Dunăre. 🛳️
Nouă ne plac călătoriile active și de aceea croaziera pe Dunare este în capătul listei pentru că nu a fost în planul nostru de vacanță de această data. Pentru bălăceală, o zi într-una dintre băile termale de mai jos, nu ar fi de ratat.
O zi pe Insula Margit (Margareta) din Budapesta.
Pentru noi a fost cea mai frumoasă activitate din această vacanță. Situată pe Dunăre, între Buda și Pesta, Insula Margareta este o oază de liniște și verdeață în interiorul orașului. Insula este în cea mai mare parte acoperită de parcuri și este o zonă extrem de populară de agrement.
Activități pe insulă:
🏃♀️🏃♂️O alergare matinală/ de seară pe pista de alergare poate fi un antenament cu priveliște pentru pasionații alergători. Insula are 2.5 km. lungime astfel că pista de alergare nu e lungă (5 km) dar poți admira Dunărea alergând de mai multe ori în jurul insulei😉. Mi-a plăcut faptul că erau mulți alergători pe insulă dar și în alte zone centrale, la orice oră din zi. Ulterior am aflat că parte din traseul Maratonului din Budapesta este pe această insulă.

🏊Bălăceală!! Unde? În bazinele cu apa termală sau la Ștrand, situate chiar pe insulă.
🚴♂️🚴♀️Plimbări cu bicicleta sau altfel de vehicule care pot fi închiriate, de la biciclete până la mașinuțe de golf, scutere electrice sau un fel de mașini minuscule, foarte haioase.

Noi am închiriat bicicletele de la Bubi Mol pentru a ne plimba în zona centrală pe pista de biciclete de pe malul Dunării trecând pe la baza Castelului Buda până la Dealul Gellért si înapoi pe Insula Margit unde am lăsat bicicletele la final. A fost o distracție!! Budapesta are piste de biciclete prin tot orașul.
💚tăvăleală pe iarba verde sau o pauză bine meritată pe terase, puține la număr.
Promenadele străbat parcul, trecând pe lângă un turn de apă Art Nouveau, ruinele unei mănăstiri dominicane din secolul al XIII-lea, o fântână muzicală și o mică grădină zoologică.
Copiii au activitate pe insula, căutați împreună mica grădină zoo sau mica grădină japoneză. O urcare în turnul de apă al insulei Margareta, în stil arhitectonic Art Nouveau ar mai putea fi o sugestie.
Fântâna muzicală” și Rezervorul Turnului sunt situri protejate de UNESCO. Jeturile fântânii se mișcă în ritmul muzicii clasice (programul muzical este afișat lângă fântână).
Prima zi în Budapesta a fost cu ploaie.☺️Am fugit de ploaia ce se anunța în Brașov dar am dat de ea pe Dealul Gellért din Budapesta.
Mireasma florilor de liliac și panorama ce se deschide deasupra orașului ne-a făcut să ignorăm ploaia și să ne bucurăm de priveliște și de natura din centrul orașului.
Am urcat de cel puțin 2 ori pe acest deal în cele 4 zile în care am stat în Budapesta.

GELLÉRT este un deal înalt de 235 de metri cu vedere asupra Dunării în Budapesta. La poalele dealului se află trei dintre numeroasele băi termale ale Budapestei.
În vârful dealului se află Citadella (Fortăreața), de unde se deschide o panoramă superbă în ambele direcții ale Dunării. Dar nu este singurul monument sau atracție turistică de pe deal. Mai ai de văzut o cascadă, o pesteră, Statuia Libertății și altele.

Pont! Dacă este cer senin, se vede foarte frumos orașul din Citadella și poate seara când se aprind luminile palatului Parlamentului vei avea un peisaj frumos în fața ochilor.
În zona centrală din Budapesta, seara e magic.

Panorama de la Bastionul Pescarilor – atracție de renume mondial
Bastionul Pescarilor, este situat în cartierul Cetății din Buda. Construcția este parte a patrimoniului mondial UNESCO, împreună cu cartierul Cetății din Buda.

Bastionul Pescarilor a jucat inițial un rol protector, ca parte a zidului orașului Buda. Denumirea lui provine de la zona situată dedesubt, numită Orașul Pescarilor, bastionul fiind apărat de pescarii de acolo.
Se spune ca merită să faceți o plimbare pe fațada sa de 140 de metri lungime, de unde se deschide o panoramă superbă – mai mult, puteți face fotografii fabuloase cu o altă atracție importantă, Parlamentul din Budapesta.

În curte se află statuia ecvestră a primului rege maghiar, Sfântul Ștefan iar la doar câțiva pași de Bastionul Pescarilor, se află Biserica Mátyás, care a servit și ca loc de încoronare. Urcând 197 de trepte, poți ajunge la balconul inferior al turnului bisericii.

Castelul Buda
Face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din 1987, curtea sa domnească fiind printre primele curți europene unde a fost adoptat stilul arhitectural renascentist. La castel se poate urca și cu funicularul dar noi am ales scările – varianta mai lungă ☺️.

Sub Dealul Cetății există sisteme uriașe de peșteri, dintre care unele pot fi, de asemenea, vizitate. Restaurarea cuprinzătoare a Palatului din Buda și a împrejurimilor sale istorice, este în curs de desfășurare. Nu am văzut nimic în interior, se lucra de zor. Dar grădinile și panorama ce se deschide de la înălțime sunt spectaculoase.

Grădina Zoologică din Budapesta
Am auzit multe cuvinte frumoase la adresa Grădinii Zoo din Budapesta înainte de această călătorie și sunt adevărate în totalitate: animale multe, frumoase, prezentate excepțional. Consultă site-ul oficial pentru orar, prețurile biletelor și programul de hrănire al animalelor.

Grădina Zoologică din Budapesta este una dintre cele mai vechi din lume. Și-a deschis porțile în 1866. Situată în inima orașului, puteți ajunge ușor cu metroul, (unul vintage și foarte fain) linia M1, statia Szechenyi Furdo.

Bai termale în Budapesta
Capitala Ungariei este așezată pe o mulțime de izvoare termale exploatate la maxim … Baia termală Széchenyi este foarte populară, atât în rândul maghiarilor, cât și în cel al turiștilor care vizitează țara. Acesta este cel mai mare complex balnear din Budapesta și unul dintre cele mai mari băi termale din întreaga Europă. Complexul este situat în inima parcului VÁROSLIGET și este chiar lângă Grădina Zoo. Petrecerea nocturnă din complex ne-ar fi tentat dacă mai aveam timp de zăbovit în Budapesta.
Dacă îți plac apele termale și te afli în Budapesta, poți vizita această baie termală!
În cazul în care vrei un tur al băilor termale poți încerca cel mai popular centru Spa- Szechenyi, baile ruse Rudas, cele de la Gellert, Lukacs și recent renovatele băi Veli Bej. Apăsând pe link intri pe pagina oficiala a băilor termale pentru a consulta programul și lista de prețuri.

Alergare în Budapesta
Echipamentul de alergare nu mai lipsește din bagajul de vacanță de ceva timp. Abia aștept să descopar locuri în pași de alergare și mă bucur că îl pot avea pe Cristi alături și ca partener în alergările din vacanțe. Budapesta are foarte multe locuri grozave pentru alergare, unele dintre ele chiar magice pe înserate (Bastionul Pescarilor).

V-am amintit în cele de mai sus despre Maratonul Internațional din Budapesta și pista de alergare de pe Insula Margit care ar fi în topul listei noastre pentru o alergare excelentă de-a lungul Dunării, pe ambele maluri, pe pista de alergare cauciucată de 5,3 km, cu vederi minunate spre oraș.
Cele mai bune locații pentru a alerga în Budapesta sunt localizate în partea centrală a orașului dar și unele parcuri pot fi o idee excelentă pentru alergare: City Park (Varosliget) unde poți alerga și în jurul lacului (e frumos tare aici), Bikás Park, și Orczy Park.
Dealul Gellért și Castelul Buda sunt alte două opțiuni interesante unde alergătorii se pot antrena pe urcări. Căi mai netede, mai graduale, urcând aproximativ 140 m elevație de nivel sau căi mai abrupte care combină o serie de scări.

Un local care merită amintit este Corvin Bistro Pub (Tripadvisor) situat în Piața Corvin. Servire faină, mâncare bună și decorul din interior este deosebit. Poate îi treci pragul.

Forfota și atmosfera din Piața Acoperită (Nagy Vásárcsarnok) a fost altceva care ne-a placut. Am ajuns întâmplător aici pentru a ne adăposti de ploaie și am dat de o hală foarte mare plină cu produse locale, suveniruri și fast-food. Am intrat într-un restaurant cu mâncare tradițională și muzică live direct la masă 😆. Piața se află în apropierea Podului Libertății.

Există un transport în comun excelent în Budapesta, constând din metrou, tramvaie, autobuze și trenuri. Toate sunt accesibile, nu aveți nevoie de mașină, chiar dacă nu stați în zona centrală. Cât de bine a fost fără mașină în această vacanță. Nu am avut stresul parcărilor sau al aglomerației de pe șoselele orașului.

Au rămas și lucruri nespuse dar pentru o vacanță spontană în capitala Ungariei, a fost o aventură tare faină în care am adunat multe amintiri vesele. Dacă dorești mai multe informații pentru a planifica o vacanță în Budapesta, accesează și site-ul oficial.
Să vă fie viața o vacanță!
Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.
Alte locuri din Europa perfecte pentru un city break:
3 ZILE „PE REPEDE ÎNAINTE” ÎN BERLIN
Merkel și Berlinul?!… nu, nu! nu am întâlnit-o pe Merkel dar Berlinul este frumos! Dacă vrei să cunoști…
Keep readingDubrovnik/ O locație superbă pe coasta de sud a Mării Adriatice
Nerăbdători să înceapă prima noastră vacanță în Croația, am plecat cu noaptea în cap. Am ieșit din țară…
Keep readingCinque Terre (Italia). 3 fete în căutarea celei mai bune ‘gelato’
Ador Italia. A fost prima țară cu care am început călătoriile în lume și poate ne-am grăbit să…
Keep readingMorile de apă de la Rastoke, Croația
Început de octombrie 2020… în plină pandemie…noi am riscat plecând într-o escapadă de câteva zile în Croația. Am…
Keep reading