Principalul motiv pentru care am decis să revenim în Bucovina primavara aceasta a fost să parcurgem o bucățică din Via Transilvanica. Am vrut să devenim parte din comunitatea drumeţilor Via Transilvanica… și să pornim cu începutul.
Via Transilvanica este despre diversitate, experiențe unice și povești. Bucovina are porțiunea cea mai grea. Traseul de lungă distanță începe din această zonă, mai exact din curtea Mănăstirii Putna și ajunge la Dunăre la Drobeta după 1400 km și ce e frumos la el este că e unic în Romania, construit pentru noi toți.
Dacă pornești pe traseul din Bucovina vei ajunge la mănăstirile ce sunt înscrise pe lista Patrimoniului cultural mondial UNESCO – Sucevița, Moldovița și Voroneț. Vei trece prin Obcinele Bucovinei către Pasul Mestecăniș din Pojorâta unde începe frumosul traseu spre Pietrele Doamnei și vf. Rarău (aici găsești detalii despre aventura noastră pe acolo).
Ca apoi să continui agale prin țara Dornelor unde drumul șerpuiește pe dealuri și poieni până la Poiana Negri și ale sale izvoare de apă minerală și se încheie în Poiana Stampei unde te poți odihni puțin la Tinovul Mare.😄

Se poate consulta harta traseului din Bucovina aici.
O idee ingenioasă a fost crearea Aplicației mobile Via Transilvanica astfel că, nu mai ai nevoie de alte hărți sau date mobile. Aplicația îți oferă posibilitatea să îți stabilești un traseu pe zonele marcate, să consulți facilitățile existente pe traseu (surse de apă, magazine…) și dorește să fie un instrument de ghidaj ce facilitează experiența călătorului.
Sunt câțiva ani de când am aflat de acest traseu unic în țară şi ne-am dorit să îl parcurgem. Poate intuiția ne-a îndemnat să începem călătoria pe Via Transilvanica din Bucovina. Aici vezi cum am descoperit traseul prima dată când eram în zona satelor săsești din Transilvania.
Traseul de 136 km scoate în evidență zone pitorești și monumente istorice unice în lume. Acesta este un tronson mai dificil pentru mountain biking pentru că sunt mai multe zone în care e nevoie de push bike.
Vremea a fost capricioasă la sfârșit de aprilie. Știm cu toții că încă aveam zăpadă în Brașov. În Bucovina se anunțau ploi în fiecare zi. Dar și așa, am plecat în pădure să vedem măcar o secțiune din ce avea să ne ofere Va Transilvanica… în Bucovina. Cel puțin nu a plouat non-stop, pe alocuri a ieșit și soarele să ne salute chipurile și să ne spună că am luat decizia corectă.
Drumul către natura unde sunt zâmbete gratis, culori și magie…
Prima secțiune pornește din curtea Mănăstirii Putna și se continuă prin pădure până la Mănăstirea Sucevița. Prin Putna, traseul este pe asfalt, pe șoseaua principală până ajungi la Primărie iar de acolo vei continua la dreapta. Urmând marcajele vei merge până la podețul de la marginea satului.
Experiențele în natură sunt cele care ne țin vii și care ne fac să ne bucurăm de viață cu adevărat. Aici ne putem descoperi pe sine și ne putem depăși temerile.
Secțiunea Putna-Sucevița face parte din traseele mai uşoare de pe Via Transilvanica. Dar ce urmeaza dupa aceea, Sucevița – Moldovița și Moldovița – Sadova – Mestecăniş sunt trasee mai dificile, cu urcări abrupte și lungi.
- Lungimea traseului ~ 17 km,
- diferența de nivel + 379 m,
- grad de dificultate – ușor, mare parte prin pădure, 70% pe drum forestier.
- Durata traseului – până la 6 ore dar depinde de pregătirea fizică a fiecăruia şi de pauze.
- sursa de apă la jumătatea traseului
- Nouă ne-a luat 4.5 ore pentru ca ne-am încurcat în noroi dar dacă este uscat cred că se poate merge mai alert.
Recomandăm citirea ghidului înainte, a apărut și varianta 2021. Cuprinde informații importante despre toate etapele de pregătire pentru parcurgerea acestui drum, infrastructura traseului (etapele de parcurs, modalitățile de semnalizare și marcare, hărți, locuri de cazare, locuri critice, echipament etc.), comportamentul adecvat pe parcursul traseului și alte recomandări. Verifică tot timpul prognoza meteo și ia în considerare faptul că unele zone pot deveni greu accesibile după perioade lungi de precipitații.
Pe un drum forestier larg se merge pe Valea Putnişoarei până la pârâul Strujinoasa. Între cele două peisajul este foarte frumos. Te poți opri pentru un scurt popas să admiri pădurea.
Este important să știi dacă sunt puncte critice și să fii pregătit. Teama mea la plecare a fost prezența câinilor de la stâne dar nu am întâlnit nimic pe traseu pentru că oile încă nu erau urcate.
Porțiunea dintre Putna și Sucevița poate fi accesibilă și cu bicicleta deoarece este 70% drum forestier excepție făcând urcarea pieptiş de la km 10, unde este necesar un push bike.





La kilometrul 10, va fi nevoie să treci podețul de lemn pentru că se părăsește drumul forestier și se urcă pieptiş în pădure. După o urcare scurtă, cărările sunt plăcute, este o pădure deasă, cu mai puțină vizibilitate.




Este foarte bine marcat traseul şi bornele apar frumos după fiecare km. Traseul merge alături de marcajul cruce albastră. Se merge pe lângă raul Putnişoara jumatate din traseu.

Intrarea în Sucevița este pe un drum forestier lung, drept, pietruit și apoi, de unde încep casele este asfalt.

Am nimerit o vreme ploioasă care ne-a făcut să renunțăm la ideea de a mai face şi o altă drumeție pe VT acum. Altfel veneam cu mai multe informații….Noroiul și frigul poate face ca bucuria și entuziasmul să mai dispară de pe chipul tău. De aceea și recomandările sunt să-l străbați după ce se mai încălzește vremea.
Carnetul drumețului
În carnetul drumețului poți colecționa ștampilele personalizate fiecărei etape de pe traseu, ca amintire a tuturor kilometrilor parcurși pe Via Transilvanica.
Ştampilele pot fi colectate din locurile menționate în ghidul drumețului. Pentru Putna la Mănăstirea Putna, Arhondaric Mitropolit Visarion Puiu, tel: 0731.447 733 (Părinte Ioan) sau la Peco/Beautiful Market (imediat dupa ieșirea din incinta mănăstirii Putna.
Pentru Sucevița la Info Point Turistic (lângă Farmacia Mănăstirească) sau la Hanul Mărioara/ Karisma Kriss, 0747 771 341).

Povestea stampilelor noastre e alta, însă. Nu le-am obținut de la punctele menționate mai sus pentru că nici nu știam de existența carnetului … De ce? încă nu se deschisese shop-ul. Dar norocul a fost de partea noastră pentru ca am fost în vizită la Tășuleasa Social cu dorința de a înnopta acolo și am primit ștampile însoțite de un mesaj de la Tibi😄.

Am ajuns la Tășuleasa Social pentru că eram dornici de încă un traseu dar am renunțat la idee din cauza faptului că nu se anunța vreme bună pentru zilele ce urmau…un alt motiv a fost și acela că eram cu mașina. În astfel de ocazii, mașina te cam încurcă 😆. Așteptăm căldura pentru a vă povesti alte peripeții de pe cărările Via.
Cu mașina pe Via Transilvanica
Dacă esti călător cu rucsacul dar și cu mașina pe trasele Via Transilvanica așa cum am fost noi acum 😄… vrem să te ajutăm cu o informație utilă de transfer între Sucevița și Putna.
Pentru noi a fost o surpriză să aflăm că nu circulă autobuzele Tarsin de la Sucevița la
Putna. A fost o surpriză pentru că nu ne-am documentat suficient… am văzut că sunt stații în care opreste Tarsin prin Putna și am fost încrezători. Abia în Sucevita planurile noastre nu au mai coincis.
Dar am gândit repede o ruta ocolitoare astfel că, am luat un autobuz care mergea la Rădăuți (bilet 7 lei) ca mai apoi să luăm un alt autobuz care circula între Rădăuți și Putna (bilet 9 lei). Din Rădăuți se găsesc mijloace de transport în comun care circulă din oră în oră până la Putna (ultimul pleacă la 17). Aici găsești detalii.

Daca eşti mai curajos poți face și autostopul. Dacă tot am ajuns așa spontan în Rădăuți am încercat reteta tradițională de ciorbă rădăuţeană la Restaurantul National numit și casa ciorbei rădăuțene.
Agroturism în Putna
Putna este locul în care liniștea și tihna vieții de la sat te pot încânta. Sunt puține mașini, magazine mici, miros de lemne și încă o dată, liniște. Ne-am dat răgaz să ne bucurăm de viața la sat în Putna și ne-am plimbat agale pe lângă Putnişoara. Am învățat să ne distrăm chiar dacă afară plouă.
Am stat la Casa Isabela, o locatie foarte frumoasă, în care ne-am simțit ca acasă. Este chiar lângă Chilia lui Daniil Sihastru. Miercuri dimineață s-a organizat un targ cu produse locale la care am participat și noi de dragul vremurilor trecute.
Aici poți vedea motivul pentru care eram cu mașina și cum a fost primavara asta în Bucovina de poveste.
O surpriză plăcută a fost să ne intersectăm în Bucovina cu alegătorii Transilvania Legends care începeau prima etapă a concursului de ultramaraton chiar din Putna și după 80 km. au ajuns la Vatra Dornei, competiție ce s-a desfășurat pe traseul Via Transilvanica.

Pentru că era în drumul nostru de hoinărit spre Vatra Dornei, am fost susținătorii alergatorilor până la Moldovița. Cine credeți ca a fost alergatorul care a ajuns primul la punctele de hidratare din Sucevița și Moldovița ? Cine ia toate premiiile?👉 Robert Hajnal. Ne bucurăm că este așa și ne bucuram că ne-am întâlnit. Este o sursă de inspirație pentru mine, așa cum este și Tibi Ușeriu. După cum poate știți, am început și eu calatoria pe drumul alergătorilor în 2019 și am devenit dependentă, nu aș mai vrea să renunț dar să vedem ce părere au articulațiile mele, în schimb.🤭😋

Susține şi tu proiectul unic în România pentru drumeții și biciclit. Fiecare județ este special. Avem o țară fabuloasă și o bucurie pe care ne-o putem oferi este să o descoperim la pas, cu veselie.
Cale bună! 😄
Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.
Te-ar putea interesa și:
- Lacurile copilăriei mele. Reci și Moacșa
- În căutarea obiectivelor turistice ale județului Covasna
- Competiție vs. atracții turistice în Mercheașa, Brașov.
- An nou, rezoluții noi în viața în vacanță. Scrisoare deschisă către 2023
- Competiții de alergare montană. 3 curse de semimaraton în 2022
- Ciucaș X3. „Fluturi” în stomac la unul dintre cele mai grele concursuri de alergare montană
4 gânduri despre „Via Transilvanica de la Putna la Sucevița. E doar începutul poveștii noastre…”