Drumeție de weekend în Moieciu de Sus, pe cel mai frumos traseu ecoturistic (T8)

Moieciu

Traseul ecoturistic marcat „Omuleț roșu” este unul de tip circuit și noi am descoperit mai multe variante de început. Am plecat din centrul satului Moieciu de Sus, am trecut podul peste apă spre Școala Generală și am urcat pe potecă, urmărind cu grijă marcajul.

De ce spun cu grijă? Pentru că nu a fost prima dată când am plecat în explorarea zonei Moieciu pe aceste trasee marcate cu omuleți colorați și din experiență îți spun că aceste marcaje mai lipsesc pe alocuri. Traseul este comun cu marcajul „omuleț portocaliu”, cel care merge la Amfiteatrul Transilvania. Dacă pornești de aici pe traseul omuleț portocaliu vei face în sens invers circuitul dar avantajul este că vei ajunge la Amfiteatru mult mai repede, în doar 30 min. 😉

Traseul ecoturistic T8: Pe culmea Bisericuței

  • Lungime traseu: 10.1 km
  • Durată: 4 ore
  • Dificultate: ușor
  • Marcaj: omuleț rosu
  • Traseu pentru drumeție, alergare
  • Diferență de nivel: aproximativ 250 m.
  • Accesibilitate: tot timpul anului (traseul poate fi parcurs și pe timp de iarnă după o informare prealabilă asupra stării vremii). Indicat pentru: adulți și copii.

Recomandări: folosiți echipament adecvat (ghete, șapcă, strat termic), aprovizionați-vă cu rezerve de apă, asigurați-vă că veți avea vreme bună.

Pe site-ul oficial, traseul este trecut cu începere din centrul satului, de la podul de pe strada Valea Popii dar noi am fost nevoiți să facem cale întoarsă și am reconfigurat traseul😊 pentru că ne-a oprit un polițist și propietarul unui teren privat prin care trece călătorul dacă vrea să urmeze omulețul roșu. Acesta a fost motivul pentru care am decis să îl facem în sens invers în speranța că vom putea ocoli terenul acestui sătean care nu este de acord să se treacă prin grădina lui.

Am urcat pe poteca de la Școală admirând deschideri largi spre sat ca apoi să intrăm într-o pădure unde ne-am încurcat puțin până am găsit semnul. Până aici, traseul ecoturistic „Omuleț roșu ” este comun cu cel „Omuleț portocaliu” care are ca destinație Amfiteatrul Transilvaniei.

Amfiteatrul Transilvaniei

Am scris despre experiența noastră de iarnă până la Amfiteatrul Transilvaniei (link către articol). Poate vrei să citești mai multe detalii.

În vârful dealului priveliștea este superbă, am făcut popas ca să admirăm Hornurile din Bucegi la Colțul Ziliștea și totul de jur împrejur. E o zonă bine întreținută cu fânețe și odăi pentru animale. Apoi am luat-o din loc pentru a descoperi în continuare surprizele de pe traseul ecoturistic.

Colțul Ziliștea

Singura zonă aglomerată a fost cea din vârful dealului unde se despart traseele omuletul roșu și omulețul portocaliu pentru că, Amfiteatrul Transilvaniei este la doi pași distanță după ce urci dealul în stânga spre panoul informativ 😊.

Colțul Ziliștea

De la Colțul Ziliștea se continuă în dreapta prin pădure aproximativ o oră și apoi se coboară pe potecă până se ajunge la șosea, la Taverna Moieciului, pe Valea Bângăleasa. De aici, din sat, se merge pe șosea până aproape de bariera cu drumul forestier.

E tot ce mi-am dorit de la un astfel de traseu. Am fost foarte încântată de toată priveliștea. Aproape tot timpul ești deasupra satului, pe dealuri și poți admira Moieciu de Sus chiar de sus. 😊🤭

Colțul Ziliștea

Este un traseu spectaculos, cu deschideri largi spre sat, spre Bucegi, spre dealuri cu căpițe de fân, poteci marginite de garduri de lemn ca în povești, floricele de câmp vesel colorate, fără câini și deloc aglomerat de călători.

Culmea Lungă este un vechi traseu folosit de localnici în/și dinspre munte, paralel cu satul.

Minunat tabloul naturii pe aceste poteci
deasupra Restaurantului Taverna Moieciului

Alte variante de început ale traseului ecoturistic omuleț roșu ar putea fi chiar de lângă restaurantul Taverna Moieciului (recomandăm pentru mâncare bună și servire faină) de pe str. Valea Bangaleasa sau:

vis-a- vis de Restaurantul Mistral Resort, care este situat la bariera cu drumul forestier de unde începe traseul turistic spre vf. Bucșa.

După ce părăsești șoseaua, chiar înainte de bariera cu acest drum forestier, fii atent în dreapta după marcajul de pe copaci. Aici începe o urcare susținută prin pădure, pe poteca de la marginea pădurii pentru a admira partea dreaptă a satului Moieciu. Porțiunea abruptă nu este lungă, are aproximativ 600 metri, dar umbroasă, pe lângă și prin pădure, ceea ce ajută mult la urcare, pe o vreme călduroasă.  

După ieșirea din pădure, umbra ne părăsește și poteca pe partea aceasta va fi doar în câmp deschis.

Pe Culmea Bărbulețului, într-o succesiune de mici urcări și coborâri, ai priveliște 360 grade. Peisajele minunate compuse din impunătorii masivi Piatra Craiului și Bucegi, poienile cu gingașele flori de câmp se îmbină perfect.  

Culmea Bărbulețului
La Bisericuță, 1322 m

Un mic platou mărginit de o formațiune stâncoasă pe stânga este “Vârful La Bisericuța”. Noi am urmat poteca vizibilă. De aici lipsesc marcajele, pe ultimul l-am văzut înainte de acest deal.

Am reușit să ocolim terenul propietarului nemulțumit pentru că așa trebuia ☺️😉 dar și pentru că am ratat semnul cu omulețul roșu, cred că undeva printre grădini când, la un moment dat era o cadă pentru colectarea apei și acolo noi ar fi trebuit să facem dreapta… Am făcut stânga pentru că am văzut marcajul cu verde în schimb și oricum eram aproape de șosea, nu avea unde să ducă altundeva.

traseul marcat omuleț roșu este însoțit de un alt marcaj de ecotrail verde (cel din poză).

Am urmat acest marcaj tot în coborâre, care ne-a scos în sat, pe partea Valea Popii, spre capătul satului, vis a vis de Vila Simona. Dacă pleci din acest loc al satului vei avea parte de o urcare susținută până în vârf. Am mers pe șosea cam 1 km de la Vila Simona până la Căminul Cultural din centrul satului ca să închidem bucla. 😊

Veselă, i-am povestit lui Cristi despre concursul de alergare montană Salomon EcoRun la care am participat cu o lună în urmă și care își are traseul de început pe șoseaua Valea Popii până la întâlnirea cu drumul forestier.

Te-ai gândit să mergi cu bicicleta prin Moieciu de Sus?

Sigur e distractiv să pedalezi pe Valea Bângăleasa și Valea Popii. Pe traseul ecoturistic poteca este îngustă pe porțiuni și nu este indicat pentru MTB dar dacă tot vrei să încerci îți pot spune că vei da și de zone de push-bike prin pădure. Poți studia mai jos cele 9 trasee ecoturistice și poți alege dintre ele și pe cele potrivite de parcurs cu MTB.

O pauză la cafea pentru a lua cele mai bune decizii

În Moieciu de Sus se întâlnesc mai multe trasee colorate. Ce spui de traseul ecoturistic Plimbare in Poiana Andolia?

Vă recomand acest traseu circuit ușor, Pe culmea Bisericuței – T8, pentru că este de o frumusețe care te lasă fără cuvinte. Ai multe puncte de belvedere. Ai vedere superbă către Munții Bucegi și către Piatra Craiului.

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

Te poate interesa și:

Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

2 gânduri despre „Drumeție de weekend în Moieciu de Sus, pe cel mai frumos traseu ecoturistic (T8)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: