Zona turistică Moieciu – Fundata sau Poarta Carpaților cum i se mai spune, este o zonă pe care vreau de mulți ani să o străbat la pas, să fiu mai aproape de dealurile cu fânețe ce m-au fascinat dintotdeauna.
Peisajul mirific ce îl regăsim în culoarul Bran – Rucăr este în top 10 cu locuri frumoase din Romania în care revenim cu drag.
Acum, că am descoperit aceste trasee ecoturistice pe care le putem bătători în alergare sau pe două roți, chiar la poalele Munților Bucegi, Piatra Craiului și Leaota, ne vom aloca mai mult timp explorării lor.
În zona Moieciu sunt amenajate 9 trasee ecoturistice, marcate cu omuleți colorați. Sunt trasee circulare (în buclă), care durează între 2h (cele mai scurte) și 4-5h (cele mai lungi). Aceste trasee însumează aproximativ 100 km și fiecărui traseu îi este destinat o culoare specifică.
Job-ul meu implică multă muncă de teren, așa că am ajuns să străbat cu mașina aceste zone încercând să ajung la pacienți dar, niciodată până acum, în scop recreativ. Mi-am dorit să pot merge la plimbare pe dealuri, ca Heidi… la strâns de flori pe lângă gardurile de lemn ce delimitează terenurile sătenilor.
Traseele sunt destul de ușoare și pot fi parcurse aproape de oricine are chef de plimbare în natură. De asemenea, sunt accesibile și pentru copii, chiar în orice anotimp.
Cele nouă poteci sunt marcate de Centrul de Ecologie Montană (CEM). Tot ei au creat si un ghid complet cu harta traseelor ecoturistice ce poate fi consultat aici. Mai multe detalii despre traseele din zonă poți afla intrând aici iar dacă accesezi harta verde din locație (colț dr. sus), te poziționează în timp real când ești pe traseu, cu ajutorul GPS-ului.

Ecoturismul este o formă de turism în care motivaţia turistului este observarea cadrului natural şi a tradiţiilor locale legate de natură. Ecoturismul grupează o gamă de activități bazate pe natură sau pe cultura locală, din zone situate în interiorul sau în apropierea ariilor naturale protejate.
Acestea includ: drumeții, observarea florei și faunei, cicloturism, călărie, tururi culturale, activități pe apă, activități de iarnă (schi de tură, schi fond, plimbări cu sania), tururi foto sau turism gastronomic. Cu alte cuvinte, de toate pentru toți.
Cei pasionați de pedalatul pe două roți cu bicicleta MTB, vor găsi drumuri forestiere accesibile, poteci mai înguste, uneori urcări dificile sau coborâri mai abrupte, pietriș, pășune sau pădure, un labirint de poteci dar și locuri de popas cu peisaje uimitoare.
Se recomandă parcurgerea cu bicicleta în special a traseelor T1, T5 și T7, dar și a unor porțiuni din celelalte trasee.

Cel mai frumos traseu ecoturistic (T8): Pe culmea bisericuței
- Distanță: 10.1 km
- Durată: 4 ore
- Marcaj: omuleț rosu
- Traseu pentru drumeție, alergare
Pentru aceste drumeții în natură nu-ți trebuie un echipament special dar e important să ai niște încălțări impermeabile și care să reziste la noroi. Celelalte trasee pe care noi nu le-am explorat încă sunt:
Traseul ecoturistic T2: Haihui prin Fundata
- Traseu: Primăria Fundata – Casa Albă – Școala din Fundata – Troiță – Odăi din Plai – Primăria Fundata
- Distanță: 8.6 km
- Durată: 3h
- Marcaj: omuleț roșu. Traseu pentru drumetii, bicicletă, alergare, schi.
Traseul T6 Prin hotar la Sleaul Mândrului
- Distanță: 10.6 km
- Durată : 3-4 ore
- Marcaj: omuleț galben
- Traseu pentru drumeție, alergare.
Traseul T7 La pas prin vama Giuvala
- Distanță: 6.1 km
- Durată: 2 ore
- Marcaj: omuleț verde
- Traseu pentru drumeție, alergare, bicicletă, schi.
Tu știai despre aceste trasee ecoturistice? Sper că te-am făcut suficient de curios încât să mergi în explorare și să ne spui ce am ratat și ce merită văzut 😉. Sharing is caring!
Să vă fie viața o vacanță!
Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.
3 gânduri despre „Drumeții cu copiii pe traseele ecoturistice din zona Moieciu – Fundata”