De ce ai alege bicicleta? Este modalitatea ideală de a face mișcare în aer liber, cutreierând pe poteci de munte, în locuri cu peisaje încântătoare, de a respira aer proaspăt, de a lăsa soarele să te mângâie sau ploaia să te ude. Într-un cuvânt: libertate!
Mergând pe bicicletă, înveți cel mai bine contururile unei țări, de vreme ce trebuie să transpiri în susul și în josul dealurilor sale 😂. Astfel, ți le amintesti așa cum sunt ele cu adevărat, în timp ce dintr-o mașină nu te poate impresiona la fel de mult și nu rămâi cu o amintire la fel de exactă a ținutului pe care l-ai traversat ca în situația în care l-ai parcurs cu bicicleta.
Într-o banală zi de decembrie, când afară se vedea că până și cerul este mohorât, am primit cel mai frumos cadou. Cristi m-a făcut să mă simt din nou copilul care îl așteaptă cu sufletul la gură pe Moșu`. Am primit prima bicicletă din viața mea fără ca eu să știu să pedalez… Încă (vei vedea până la finalul articolului că deja am căpătat ceva experiență pe cele două roți) . Bucuria a fost umbrită puțin de teamă atunci când în gândurile mele au apărut și mașinile de pe șosele… „scenarită” avem cu toții 😂.

Brașovul este înconjurat de o mulțime de trasee, poteci și drumuri forestiere, gata să fie „pedalate” de către iubitorii de mișcare. Am auzit că Orașul de sub Tâmpa a fost supranumit “capitala neoficială a mountain biking-ului în România”… Din mulțimea de locuri care merită vizitate într-o plimbare pe două roți, vă prezentăm doar câteva trasee pe asfalt.
E adevarat că în funcție de tipul bicicletei (MTB, trekking sau semicursieră) alegi și traseul dorit (asfalt, downhill, poteci și cărări prin pădure).
Acest articol poate fi considerat un ghid structurat pe regiuni, în care am ales 8 trasee pe asfalt pentru cei care indrăgesc turele cu mountain bike (MTB) dar și pentru cei care preferă să admire peisajele la viteze mai mari😉.
1. Tur al Bisericilor Fortificate pe bicicletă (Sânpetru, Hărman, Prejmer)

Poți începe pedalarea din Hărman. Începând de la Gară există o pistă de biciclete cum mi-ar plăcea să existe în cât mai multe locuri din țară. Pe traseu te poți bucura de peisaje transilvănene cu popas la o scurtă vizită a Bisericii Fortificate din Hărman, Sânpetru și Prejmer.

Din Hărman, pe DJ 112 ce ajunge în Bod (în 5 km), ai putea face dreapta la indicatorul cu Centru de echitație și balta Cișmașu. De aici se părăsește asfaltul pentru a țopăi pe drumul de țară 😜. Aici lumea profită de zilele insorite, la pescuit pe balta amenajată sau la un grătar pe malul Oltului.



Tot din Hărman poți alege să admiri priveliștea pe dealurile din Podu Olt sau chiar să continui până în orașul Sfântu Gheorghe, jud Covasna – orașul copilăriei mele.
Despre Sânpetru pot spune că a facilitat crearea multor amintiri frumoase dar este și satul care m-a găzduit când încercam să-mi îmbunătățesc abilitățile de ciclist începător. Mi se pare că este locul perfect pentru oricine vrea să învețe să pedaleze, copil sau adult. Străzile nu sunt intens circulate iar la baza Dealului Lempes, pe drumul de macadam, poți căpăta noi skill-uri 😉.

Mai multe informații despre Rezervația naturală Dealul Lempeș poți afla în articolul Unde alergăm prin Brașov? Întâlnire cu pantofii sport în 2021.





Dacă ajungi și în Prejmer pe două roți, după un popas la Cetatea Prejmer (o frumusețe medievală) poți alege alt traseu cu peisaje frumoase, acesta este drumul prin satele Tărlungeni și Cărpiniș.

2. Dumbrăvița – Satu Nou – Hălchiu – Crizbav – Rotbav
Pentru o zi de weekend aceasta este o variantă foarte frumoasă și liniștită. Am povestit pentru tine despre Delta din Carpați ce poate fi văzută de pe două roți, prin câteva sate de munte. Aici găsești mai multe detalii.



3. Cu bicicleta în satele săsești
Știai că există o “pistă de biciclete” care trece prin cele 8 sate săsești până la Sighișoara?

Ne place să facem ture cu bicicleta prin satele României iar dacă și ție îți place și ajungi în zona Târnava Mare la plimbare sau poate pe Via Transilvanica (VT) (ruta Terra Saxonum) să știi că poți aduce și bicicleta sau o poți închiria de aici.

Pista este între satele Viscri, Bunești, Criț, Meșendorf, Cloașterf, Saschiz, Archita și Daia iar detalii vei găsi la Fundația ADEPT. Traseele sunt făcute din pietriș pentru a evita nămolul, sunt ușor de urmărit, sunt construite în proporție de 80% prin păduri și pot fi folosite tot timpul anului, cu excepția perioadelor cu zăpadă.

Ne-a plăcut mult șoseaua dintre Saschiz și Cloașterf parte din VT. Am scris detalii despre ea în articolul Via Transilvanica în alergare.

Transilvania Bike Trail Race (TBT Race) este o competiție de mountain-bike ce are loc anual în zonă cu start/finish într-unul din cele 8 sate care fac parte din această rețea. Scopul acestei competiții este acela de a promova traseele și, în același timp, este o oportunitate de a promova ecoturismul cu istoria și cultura locală a sașilor.
Rețeaua de trasee din Colinele Transilvaniei s-a extins rapid în ultimii ani, astfel încât în prezent ea însumează peste 500 km de trasee marcate pentru bicicletă și drumeție. Ele fac legătura între 50 de sate săsești, unele dintre ele cu biserici monumente UNESCO, și urmează vechi drumuri medievale, drumuri județene, forestiere, agricole și poteci.
Buneştiul, Criţul şi Meşendorful sunt legate de un traseu destinat exclusiv cicliştilor. Pista este prima de acest gen din ţară şi este practicabilă în orice anotimp deoarece pe jos a fost turnat pietriş, astfel că nu veţi rămâne blocaţi cu bicicleta în nămol. Veţi scăpa de aglomeraţie, de maşini şi veţi putea admira satele Transilvaniei. ☺️

4. Zărnești – Valea Bârsei – Cabana Plaiul Foii – Zărnești ~22 km

Traseul cu bicicleta începe de la ieșirea din orașul Zărnești. După ce treci de casele colorate ajungi pe Valea Bârsei. Pe partea stângă, Munții Piatra Craiului. Pe partea dreapta, râul Bârsa. Un drum ușor, asfaltat, drept până aproape de Cabana Plaiul Foii când șoseaua se îngustează și începe o porțiune scurtă de urcare.
Când mă gândesc acum… curajos a fost Cristi să mă inițieze tocmai pe aceasta șosea atât de circulată de mașini, în zilele de weekend. Aveam la activ doar 6 km de mers pe bicicletă din toată viața mea. M-am ținut pe poziții dar ultimii 2 km m-a ajuns oboseala și am intrat în panică … mașinile veneau cu viteză, unii mai șoferi ca alții … coboram de pe bicicletă la aproape fiecare mașină 🤭😅…







Atunci am învățat o lecție care m-a ajutat să continui pe șoselele patriei. Mi-am dat seama că nu trebuie să fii fără frică, trebuie doar să ai curajul să acționezi în timp ce simți frica făcând ceea ce știi că e bine. Și ăla e momentul magic care transformă. Poate nu trebuie să vă spun că sunt mulți șoferi care ar trebui instruiți cum să depășească cicliștii în trafic…dar o spun totuși …poate mai dispar din ei 😜.
5. Colț de rai pentru MTB în zona Bran – Moieciu

Am povestit despre cele 9 trasee ecoturistice (către articol) care leagă satele din zona Moieciu. Ideale pentru MTB sunt traseele T1 – Șirnea pe două roți (către articol) T5 ( Fundățica – asfalt) și T7, dar și celelalte 5 au porțiuni accesibile pentru o plimbare cu bicicleta însă cred că sunt pentru cei mai experimentați dintre noi. Sunt multe trasee panoramice cu bicicleta în satele de poveste (Măgura, Peștera, Șirnea, Moieciu de Sus și Fundățica) dar despre care vom vorbi într-un articol viitor cu trasee pe poteci de munte.
6. Zărnești – Poiana Mărului – Paltin- Holbav

Orașul Zărnești – un foarte bun punct de plecare pentru trasee ușoare sau trasee cu bicicleta. Zărnești – Poiana Mărului și toate celelelate trasee sunt descrise pe pagina oficială Piatra Craiului.



După ce ieși din localitatea Holbav spre Paltin, drumul de macadam are câteva gropi pe care le poți ocoli fără probleme, este foarte puțin circulat de mașini iar peisajul este minunat. Grijă la câini în schimb…
Am povestit separat despre o experiență frumoasă de toamnă, de pe dealurile din Holbav.
7. Peisaj autentic transilvănean în Țara Făgărașului
Am ajuns de curând în inima Transilvaniei pentru a pedala pe drumuri mai puțin circulate de mașini. Între localitatea Hoghiz și Șercaia pe DN1S vei trece prin sate transilvănene cu pesaje pitorești autentice. E plăcut să te plimbi pur si simplu prin sate, să vezi un drum și să te întrebi unde te duce.
Surpriza zilei:
El: Ieșim cu bicicletele?
Eu: Da! 😁 Dar unde să mergem ca să nu fie aglomerație de mașini?…
El: Știu eu unde… dar e surpriza…😜
Entuziasmați, am urcat bicicletele pe mașină și când am trecut de Pădurea Bogății gândul meu a zburat spre Cloașterf…. Dar nu acolo am ajuns ci la Hoghiz. Ne-am dat cu bițele pe un drum fain, asfaltat de curând (DN1S) ce leagă Hoghiz de Șercaia și care trece prin Veneția… de România … Veneția de Jos. 😊 E un traseu fain de pedalat, mai puțin aglomerat, cu văi și dealuri prin Transilvania autentică. Nu vrem să păstrăm secret așa că te invităm la pedalat prin Țara Făgărașului.

Locuri mai puțin știute aici: cascada și Microcanionul de bazalte de la Hoghiz. Mai multe detalii despre ele pe blog în acest articol. În zonă poți face popas la Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche.
Drumul asfaltat între Fântana – Cuciulata – Comana – Veneția de Jos – Pârău – Șercaia este perfect pentru o tură cu bicicleta sau cu motorul (vezi și alte trasee de cicloturism în Țara Făgărașului).

Am descoperit un articol scris de Dan Mazilu despre cei 170 km de cicloturism la poalele Făgărașului și îl las aici pentru tine. Poate vrei să descoperi potecile pe bicicletă. În total sunt 3 secțiuni: Zărnești – Recea, Recea – Avrig și Avrig- Păltiniș (Sibiu).
Cele mai importante localități prin care treci în prima parte sunt: Zărnești, Poiana Mărului, Șinca Nouă, Șinca Veche, Mărgineni, Recea. Pe această secțiune drumul este în întregime asfaltat.
Dacă ești dornic să pedalezi mai multe zile, poți lega pe traseul tău mai multe sate pitorești despre care am vorbit. Cu plecare din Brașov ai putea urma de exemplu:
8. Brașov – Cristian – Râșnov – Bran – Zărnești – Vulcan – Codlea – Dumbrăvița
Tura se poate parcurge într-o zi sau două în funcție de abilități. Traseul este presărat de foarte multe obiective turistice (Bisericile fortificate din Codlea și Vulcan, Cetatea Râșnov, Castelul Bran, Delta din Carpați). Poate fi obositor, nu neaparat din cauza distanței, ci pentru că este nevoie de atenție sporită la trafic, traseul incluzând drumuri intens circulate.
Dacă doresti să afli și să explorezi și alte trasee cu bicicleta, în librării se găsește harta „trasee cu bicicleta în împrejurimile Brașovului „.
Comunitatea iubitorilor de pedalat este în continuă creștere și admir fiecare curajos care iese cu bicicleta. Știu că trebuie să ieși din zona de confort pentru a pedala pe drumurile patriei. Din păcate, încă sunt șoferi care nu știu cum să reacționeze când trec pe lângă un ciclist…. La sfârșitul anului 2021 avem în sfârșit și o modificare legislativă privind depășirea bicicletelor și a trotinetelor electrice!
Avem multe locuri ferite de haosul orasului în zona Brașovului, pe unde ne-am putea plimba chiar și într-o după-amiază, când ieșim de la serviciu.
În sfârșit 😜 pot spune că simt o mare bucurie să pedalez aproape de natură. Și acum le pot răspunde celor care m-au încurajat și mi-au spus că îmi va plăcea mai mult ca alergarea: Da, este fain de tot! 😘
Spor la pedalat! Trăiți-vă viața așa cum vreți!
Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.
5 gânduri despre „Hai cu bicicleta prin județul Brașov”