5 peșteri pe care să nu le ratezi în Apuseni

pestera scarisoara

Munții Apuseni sunt recunoscuți ca având mii de peșteri dintre care doar câteva amenajate în scop turistic. Noi am reușit să ajungem la 5 dintre ele.

Punctul de plecare este Arieșeni. Acolo am fost cazați în 2019 când am descoperit prima dată peisajele de poveste ale Munților Apuseni. Mai multe despre această călătorie poți citi aici.

1. Peștera Poarta lui Ionele

Cum ajungi?

Din Arieșeni urmați DN 75 până în centrul localității Gârda de Sus unde faci stânga. După aproximativ 1 km, la prima intersecție faci dreapta spre Poarta lui Ionele și Cheile Ordâncușii. Se ajunge ușor, este la șosea iar drumul este asfaltat.

Această pesteră nu are ghid așa că am vizitat-o singuri. A fost prima peșteră văzută și cea mai accesibilă.

Intrarea să știi că a costat 13 lei și mie mi s-a părut cea mai puțin deosebită.

2. Peștera Ghețarul Scărișoara

sursa foto:promenada-culturala.ro

Este un loc unic în România pentru că este considerat al doilea ghețar subteran ca mărime din lume.

În una dintre dimineți, în drumul nostru spre Peștera Scărișoara, ne-au taiat calea 2 căprioare. Aveau treabă în centru, iar noi nu le-am stat în cale pentru că se grăbeau 😊 … poate aveți și voi noroc.

Cum ajungi?

Este un drum asfaltat de 9 km și te asteaptă un urcuș unde te poți bucura de un piesaj superb cu Cheile Odrâncușii. Vei ajunge într-o parcare unde este nevoie să urmărești indicatorul șă pornești la pas pe o potecă de pădure timp de 10 minute.

Nu vei vedea imediat peștera pentru că trebuie să cobori multe scări.  Dar înainte de asta, platești biletul de intrare (10 – 15 lei) și primești câteva informații utile. Vei coborâ singur, fără ghid și e important să știi ce să urmărești. Vizita durează 30 minute. Sistemul de trecere spre peșteră este unul modernizat, usor atipic pentru că mi se pare că nu se pliază mediului natural de acolo.

La intrare este Sala Mare, unde e blocul de gheață – Cea mai veche gheață de la baza blocului are venerabila vârstă de 4000 de ani, altarul și avenul.  Localnicii știau de mult timp de peșteră și o foloseau pe post de frigider și sursă de apă.

pestera-scarisoara

La plecare, ne-am oprit la o doamnă sa încercăm plăcintele pe lespede din Apuseni. Acum îmi pare rău că nu i-am cerut rețeta. Am mâncat două placinte cu brânză și afine, foarte bune amândouă.

plăcinte ca-n Apuseni

Călătoria spre Izbucul Tăuz

Izbucul Tăuzului este un râu de culoarea turcoaz cu o apă limpede,  ce izvorăște de sub Piatra Tăuzului. Este cea mai adâncă peșteră scufundată din România și este greu de explorat datorită adâncimii și a pasajelor înguste.

3. Peștera Izbucul Tăuzului

Cum ajungi?

Pentru a ajunge la peșteră, plecând din Arieșeni până în centrul comunei Gârda de Sus, urmează drumul comunal din stânga circa 10 km până în apropierea unei case izolate pe marginea Văii Gârda Seacă (Filesti). Pe același drum, mai sus de această casă, vei găsi un indicator spre Izbucul Tăuzului. Urmând Valea Garda Seacă vei întâlni o cascadă iar apoi izbucul înconjurat de stânci într-o pădurice de foioase, care dau locului un farmec sporit toamna.

Merită să mergeți până la izbuc datorită peisajului dar și pentru că este considerat un monument al naturii.

Noi am ratat indicatorul Izbucul Tăuz deși scria pe un stâlp cu punct albastru – nu am bagat de seamă.

Este un indicator mic scris cu roșu care indică spre pe o potecă îngustă prin pădure. Am coborât prin pădure până la Izbuc, poate 10 min.

Este un marcaj turistic – punct albastru care te duce paralel cu valea, apoi este nevoie să traversezi valea pe o punte și ajungi la izbuc.

Pe aici a trecut și Bear Grylls când a fost în România, ajunge pe marginea stâncilor și se arunca de la înălțime în el. Are o adâncime de peste 100 m.

4. Peștera Ghețarul Vârtop

 Cum ajungi?

Din Arieșeni urmați DN 75 până în Gârda de Sus – centru, apoi faceți stânga pe drumul asfaltat care merge la Peștera lui Ionele și Ghețarul Scărișoara.

Dupa circa 1 km la intersecția văilor Ordâncușa (dreapta) cu Gârda Seaca (stânga) faceți stânga urmând drumul principal și Valea Gârdei până în satul Casa de Piatră. Noi am mai mers 8 km de la intersecție, pe drum neasfaltat cu viteza întâi. Când am ajuns în capătul satului, am aflat de la o localnică că trebuie să mergem la casa ghidului.

Nu poți vizita peștera fără ghid. În Casa de Piatră întrebați de ghidul Peșterii Vârtop care vă însoțeste pentru vizitarea peșterii. Este posibil să nu fie semnal în localitate. Într-un final am primit mesaj că nu e ghid în cursul săptămânii, numai în weekend. Așa că… vă putem spune doar cum să ajungeți … dacă merită drumul veți afla pe cont propriu 😉

5. Peștera Meziad

Pestera Meziad

Cum ajungi?

Din Arieșeni până la Beiuș sunt 58 km, cam 1 oră cu mașina. Din centrul orasului Beiuș urmează indicatoarele spre Roșia – Aleșd – Valea Meziadului (18 km). Din satul Meziad până în parcarea fostei cabane Meziad, unde vei lăsa mașina, sunt aprox. 30 min. Sunt indicatoare pe traseu pe care noi le-am folosit ca instrumente pentru ghidaj – Old school.

Așa ne orientam până să apară tehnologia GPS care te ajută să ajungi din puctul A în punctul B mult mai ușor. Din parcarea cabanei Meziad se merge pe jos, pe un drum forestier, aproape 1 km.

De obicei în  luna octombrie se vizitează luni și marti, în grupuri de minim 10 persoane și la ore fixe. Vizita a durat aprox. 40 min. Este foarte frumos înăuntru. Eram în sufrageria liliecilor, care se plimbau deasupra noastră.

În plus față de peșteri și cascade mai poți vedea și alte obiective turistice. Eu îți pot spune despre cele la care am ajuns până acum, dar sunt mult mai multe.

Ce vom face în Apuseni data viitoare?

Încercăm să nu ratăm:

  • Vârful Bihorul,
  • Vârful Curcubata Mare,
  • Peștera Vârtop,
  • Peștera Cetățiile Ponorului – este una dintre cele mai importante peșteri din România și abia aștept să facem circuitul Cetățiile Ponorului,
  • Peștera Focul Viu,
  • Groapa Ruginoasa
  • și cu siguranță vom merge din nou la Cascada Pătrăhăițești.

Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

Cele mai recente:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: