Anul trecut, deși a fost un an cu multe restricții, noi am ales să fim călători în România și să descoperim minunățiile ce ne înconjoară și de care nu avem timp pentru că visam la țări străine. În luna august 2020, ne-am luat vacanță ca să avem răgaz să ne plimbăm prin Bucovina. O mai văzusem într-un tur al României dar nu poți accesa toate obiectivele odată, asta dacă vrei să te bucuri și de experiențele trăite.
După ce am admirat încă o dată Mănăstirea Voroneț și ne-am plimbat în tihnă cu Mocanița Huțula din Moldovița, am plecat în munți.
Astăzi vă prezentăm un traseu din Munții Rarău. Noi am ales să facem traseul dificil „Circuitul Pietrele Doamnei” marcat cruce albastră, cu o durată de aproximativ 2 ore dus-întors. Scurt și intens. Ne-a plăcut foarte mult.
Cruce Albastră, traseul tematic „Povestea muntelui”, este probabil cel mai cunoscut și cel mai spectaculos traseu din masivul Rarău, parcurs de un număr foarte mare de turiști. Înconjoară Pietrele Doamnei printr-o zonă stâncoasă și urcă pe lanțuri la platoul de belvedere spre acestea.
Probabil este cel mai folosit și cel mai spectaculos traseu din masiv. Este un circuit cu plecare și sosire la Cabana/Hotel Rarău, care ocolește Pietrele Doamnei. Este foarte bine marcat și echipat cu panouri informative. Pădurea este colorată foarte fain din pricina mușchiilor lipiți pe rădăcinile copacilor.

În afară de prima și ultima parte a traseului, care sunt prin pădure, o porțiune se parcurge zona stâncoasă, pe pietre șlefuite de pașii turiștilor numeroși, care pot fi alunecoase pe alocuri. Este un traseu tehnic, mai dificil, cu cățărat pe stânci, o porțiune cu lanțuri, dar nu te speria, noi am întâlnit un copil de 6 ani care a reușit, așa că, poți și tu.



În afară de circuitul propriu-zis, traseul mai are și o abatere de 10 de minute până la un punct de belvedere (un platou), de unde, în zilele senine priveliștea este sublimă. Această abatere este abruptă și este echipată cu lanţuri.
Poți parcurge acest traseu și dacă ești începător doar că solicită mai multă atenție. Am văzut persoane care s-au speriat la partea cu lanțuri, dar ele sunt acolo ca să îți fie mai ușoară urcarea și coborârea de la punctul de belvedere.
Îţi recomandăm să faci acest traseu echipat cu încălţăminte de munte şi haine comode.
Principalul punct de atracție al traseului sunt cele două pietre mari care străbat văzduhul cu frumusețea lor. De sus, de pe platou, te întâmpină o panoramă superbă a munților și dacă este senin poți vedea până la masivul Ceahlău.


Dacă vrei să ajungi și la Vf. Rarău (1651 m) mai ia în calcul 30 minute – 50 min. Traseul marcat punct albastru face legătura între Pietrele Doamnei și Vârful Rarău, trecând pe lângă cabana Meteo. Este un traseu ușor, cu potecile mai puțin vizibile, este mai puțin frecventat de turiști. Iarna este accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.
Traseul se desprinde din traseul de vizitare a Pietrelor Doamnei chiar de la indicatorul de urcare spre punctul de belvedere. Poteca coboară prin pădure, iese la un panou informativ și urmează stâlpii de marcaj prin dreapta cabanei Meteo.
În scurt timp, în apropierea unei troiţe, ni se alătură celălalt traseu spre vârf care vine pe drumul de acces la releul de comunicaţii. Este un traseu pe pajiști verzi, foarte puțin prin pădure.


Ultimul segment lasă drumul la stânga și urcă direct la Vârful Rarău. Vârful Rarău nu este spectaculos dar oferă priveliști frumoase. Am prins o zi senină și în zare am putut privi masivul Ceahlău, pe care urcasem doar cu câteva zile înainte.

După câteva minute de admirat panorama larg deschisă, ne-am întors pe același traseu punct albastru până la indicatoare și am coborât pe cruce albastră prin pădurea desprinsă parcă din povești, până la drumul asfaltat de lângă parcarea Hotelului Rarău.
A doua parte a circuitului este mult mai ușoară dar îți recomandăm să mergi pe tot circuitul, dacă tot ajungi acolo, este ceva aparte.

Cum ajungi?
Accesul se realizează pe şoseaua care leagă comuna Pojorâta de Cabana Rarău. La Cabana Rarău, laşi maşina în parcare şi porneşti pe unul dintre traseele semnalizate.

Șoseaua care te aduce la Cabana Rarău, traseu cunoscut ca Drumul Comorii, este TransRarău. Al treilea traseu spectaculos montan din România, aflat în Munții Moldovei, ce leagă Valea Bistriței de Valea Moldovei. Peisajele mirifice de pe șosea te vor încânta.

Se poate urca cu copiii?
Nu recomand să urcați cu copiii mici. Copiii peste 6 ani se pot descurca cu ajutor la partea cu lanțuri dar puteți alege doar partea a doua din circuit, (chiar din parcarea Hotelului Rarău) este doar prin pădure și nu are partea de cățărare pe stânci.
Tot ce trebuie să duci cu tine în aceste locuri este energie, voie bună şi echipamentele potrivite.
Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.