Zona Brașovului este una dintre cele mai ofertante din punctul de vedere al traseelor turistice marcate. Eu sunt recunoscătoare pentru că locuim aici, unde Tâmpa poate fi grădina din spatele casei, iar munții din apropiere ne ajută să ne conectăm cu natura de fiecare dată când putem.
Poți petrece câteva ore prin pădure cu plecare din Poiana Braşov până la Cabana şi Vârful Postăvarul pe drumul cunoscut de brașoveni ca „Drumul roşu”. Poiana Braşov este cunoscută ca fiind una din cele mai frumoase staţiuni montane de la noi din ţară. În fiecare an, indiferent de anotimp, stațiunea este plină de turiști.
Pentru a ajunge aici, ai la dispoziţie mai multe variante: cu autobuzul nr. 20 care pleacă din Livada Poştei, cu maşina personală, cu taxiul, cu bicicleta sau poți folosi vechiul drum spre Poiană.
Cea din urmă cale este şi cea mai frumoasă dintre toate, având ocazia să te bucuri de frumuseţea şi răcoarea muntelui în timp ce îţi întreții și condiţia fizică. Pentru a parcurge „Drumul vechi” spre Poiană este necesar să ajungi la Pietrele lui Solomon. Aceasta portiune a fost prima cale de legătură între Brasov și Poiana Brasov dar este și o variantă bună de alergare, de tură cu bicicleta sau cu sania 😉 .
Citește și: Unde alergăm în Brașov. 12 locuri numai bune de alergare


Vârful Postăvarul (1799 m) e accesibil cu telecabina dar şi la picior pe poteca ce şerpuieşte pe pârtie. Se mai poate urca în vârf și din Râșnov, Predeal, Timișul de Sus/ de Jos pe traseul Drumul Șerpilor.
Un traseu mai frumos spre Vf. Postăvaru cu potecă umbrită care te ferește de razele soarelui arzător, este cel din Poiana Brașov – Peștera de Lapte – Pârtia Sulinar. Este un traseu relativ ușor, cu marcaj punct albastru, ce poate dura 4 – 5 ore. Vezi detalii pe aplicația Munții Noștri.
Punctul de pornire pentru „Drumul roşu” este aleea din faţa secţiei de poliţie din Poiana Braşov. După 2 minute, pe partea stângă se intră pe traseul marcat cu cruce roşie, care trebuie urmărit cel puţin până la Cabana Postăvarul. Primele zece minute ale traseului se merge paralel cu Pârtia Bradul. Poți urmări indicațiile folosind aplicația Munții nostri.
După 15 minute de mers prin pădure, întâlneşti un marcaj pentru alte două trasee şi unul dintre ele te poate pune în încurcătură. Dar traseul marcat cu roşu, este cel mai puţin dificil şi mai plăcut.

Traseul se întâlneşte cu drumul ce porneşte de sub teleferic. Aveţi două variante: continuaţi pe drumul pietruit sau pe traseul prin pădure, vă recomandăm poteca din pădure. Răcoarea muntelui şi liniştea pădurii sunt mai plăcute.
După aproximativ 1 oră ajungi la 1604 m, acolo unde se află Cabana Postăvarul. Un repaus este indicat, aici poţi găsi băuturi calde sau reci, mâncare, personal amabil şi peisaje incredibile.

După o pauză bine meritată este păcat să nu mergi mai departe pe traseu, spre vârf, mai ales că timpul nu depăşeşte 15-20 minute, iar până aproape de vârf drumul este uşor de parcurs. La ultima urcare este necesară încălţăminte adecvată. Atenţie la rocile alunecoase care duc spre vârf. Noi am ales varianta de a urca până în vârf și abia apoi ne-am dat întâlnire la un dineu cu muntele, pentru o pauză la Cabană.



Acolo în vârf te simţi ca pe un acoperiş montan. Ai privelişte de 360 de grade spre munții şi văile din jur. (Masivul Piatra Mare, Munții Bucegi, Piatra Craiului, Ciucaș, Neamțului, Baiului). Pentru această priveliște, merită toată osteneala.



Poți avea experiențe frumoase și în funcție de vreme sau de perioada din zi. Noi, pentru că suntem înnebuniți de priveliștea dată de răsăritul sau apusul soarelui, vă propunem să ajungeți măcar o dată în Postăvarul în una dintre aceaste momente ale zilei.

Să nu te mire dacă vei observa aglomerație mare în vârf, este datorită numărului mare de turişti care vin cu telecabina până sus în vârf ☺️.
3 gânduri despre „Dineu cu muntele. Pe “Drumul roșu” până pe Vf. Postăvarul”