Timișoara este un oraș frumos și curat! Un city-break în acest loc poate fi la îndemâna oricui care vrea să tranziteze țara în drumul lui spre vacanțele din țări străine.😉
Cu un uimitor amestec de istorie și cu o arhitectură spectaculoasă, Timişoara este alegerea ideală pentru un city break reușit. Atmosfera occidentală resimțită pe străzile timișorene ne-a cucerit.
Orașul este cunoscut ca un deschizător de drumuri. A fost primul oraș din România la multe… 😉.
Pentru noi, Timișoara este în lista cu cele 10 locuri din România în care revenim cu drag de fiecare dată când avem ocazia. Dacă vrei să fii inspirat cu alte locuri care merită vizita ta, uite care sunt cele 10 locuri ale noastre :-).
Știai că în 2021, Timișoara va fi capitala culturală europeană? Este orașul din România care ne va reprezenta în anul 2021 pe scena culturală a întregii Europe.
Înainte de călătorii îmi place să mă pregătesc și citesc despre istoria obiectivelor turistice dar caut povestea ce se ascunde sub aspectul actual al locațiilor în care călătorim. În aceste articole vei găsi câteva elemente care ne-au făcut să ne îndrăgostim de Timișoara.
Fiind o perioadă caniculară, am ales să petrecem cât mai mult timp în locuri umbroase. Nu vrei să stai în preajma mea când e foarte cald afară, „nu sunt prietenă cu căldura” 😄.
O zi dedicată plimbării pe lângă Bega

Râul Bega a fost multă vreme cel care a apărat orașul, cel care i-a învârtit morile și cel care i-a dat energie să își lumineze străzile. Canalul Bega este cel mai vechi canal navigabil de pe teritoriul actual al României.
Bega poate oferi liniște celui agitat, umbră celui încălzit și plăcere tuturor. 😉
Orașul dispune de 13 poduri peste Bega, majoritatea având decorațiuni arhitecturale unice, nu doar funcționalități de trafic. Dacă veți găsi câteva clipe libere într-o zi însorită, veți aprecia cu siguranță o plimbare pe malul apei.
Admiră Bega din Vaporetto

Am căutat rapid varianta în care am putea să ne plimbăm cu vaporașul pe Bega. Pentru agrement nu se platește bilet, este gratuit și în weekend circulă din 30 în 30 minute. Sunt 9 stații în total, unele încă nu erau finalizate în 2019. Noi am plecat de la stația Catedrala Mitropolitană până în Parcul copiilor și înapoi. Mașina am parcat-o pe str. Brașov. Să fie o întâmplare? 😉

După plimbarea cu vaporetto, am analizat la pas fiecare colțișor de pe stânga și dreapta râului Bega. Dacă am locui în Timișoara acesta ar fi locul nostru preferat de petrecere al timpului liber.

De-a lungul râului Bega sunt alei pentru pietoni și piste pentru biciclete care te ajută să te bucuri de o plimbare pe sub sălciile înverzite. Poți pescui liniștit, te poți plimba cu bicicleta iar dacă ești alergător amator, aici e un loc fain unde te poți antrena.

Nu pot să nu îmi imaginez cum este primăvara pe malul Begăi … oază de verdeață și liniște. Mai ales când toţi copacii sunt înfloriți într-un roz pal…poate te tentează admiratul apusului de pe marginea Begăi.
Plimbându-ne prin parcurile de lângă Bega, am ales umbra Parcului Rozelor și pașii ne-au dus printr-un cartier cu vile, pe str. Trandafirilor, foarte frumos de altfel. Se numește parcul Rozelor pentru că este recunoscut cu cele 1200 de specii de trandafiri. Aici se organizează diverse festivaluri.
Știai că nivelul râului Bega este constant datorită celor 2 hidrocentrale, orașul nu se inundă pentru ca are un sistem ingenios? Hidrocentrala de pe Bega este prima hidrocentrală pe un curs de apă de pe teritoriul actual al României, în funcțiune din 1910 a reușit să producă 89% din consumul de energie electrică a orașului.
Timișoara este un oraș activ și potrivit pentru cei cărora le place mișcarea, parcuri prin care să te plimbi, cu piste pentru biciclete pe malul Begăi atat în oraș cât și în exterior dar și locuri cool în care să ieși cu prietenii.
Cu bicicleta în Timișoara
Cea mai lungă pista de biciclete din România ne duce din Timisoara în Serbia, pe malul Begai și are 37 km în lungime.
Timișorenii pot pedala până la frontiera cu Serbia, pe malul Begăi, chiar pe dig. Localitățile de lângă Timișoara încep să fie legate de urbea de pe Bega și prin piste de biciclete prin traseul amenajat cu fonduri europene. Traseul începe de la Podul Modoș și trece prin Utvin și prin Sânmihaiu Român.
În Pădurea Verde sunt 4 trasee pentru bicicliști. Sunt categorisite pe culori (verde, albastru, rosu și orange). Traseul Verde este cea mai rapidă cale de a traversa pădurea, are o lungime de 2.5 km de-a lungul aleii centrale ale Pădurii Verzi. Mai multe detalii găsești dacă dai click aici.
Ștrandul ZHH de lângă Bega

Într-o zi caniculară de vară cel mai potrivit este să fii lângă apă. Sunteți de acord? Timișoara este norocoasă, o are pe Bega dar are și un ștrand chiar la buza râului. Plimbându-ne agale în locul preferat din Timișoara, am zărit un ștrand și imediat ne-a sclipit o idee… 😝 Uitându-ne unul la altul am știut imediat că vom merge să ne schimbăm și să venim repejor să ne bălăcim 😄.
Bineînteles că nu am fost singurii cu idea asta, era plin de lume, care mai de care, dar ne-am făcut loc și noi printre ei și am petrecut o după-masă excelentă în piscină.
Am aflat ulterior că mai sunt cel puțin alte 2 ștranduri în Timișoara: ștrandul SUN BEACH Timișoara și ștrandul Padurea verde.
Taxa: 25 lei/pers. cu șezlong inclus. E fain că au program și seara.

Piața Libertății

O considerăm deosebită, e interesant cum trec șinele tramvaiului prin piață și pe străduțele înguste. Am zăbovit puțin ca să admirăm traficul acestora într-o zi de weekend. În Piață, un loc de cinste îl are macheta din fier cu harta clădirilor din centrul istoric.

Știai că Timișoara a fost primul oraș din România cu tramvai tras de cai?
În zilele de duminică se organizau grupuri pentru o plimbare cu tramvaiul turistic. Am cerut detalii pentru că părea interesant să ne plimbăm cu el dar, a câștigat detașat vizita la ștrand 😆.
Taxa: 15/adult în care este inclus ghidul și băutura. Plimbarea durează 45 min.
După tramvai, al doilea cel mai vizibil monument din piață este Statuia Sfântului Nepomuk. Aceasta se află în mijlocul Pieței Libertății și este asemănătoare cu cea a Sfintei Treimi, din Piața Unirii. Cele două piețe sunt situate foarte aproape una de alta, la o distanță de nici 5 minute de mers pe jos.
Piața Unirii, cea mai colorată piață
Culorile date de restaurarea clădiriilor istorice, o fac cea mai frumoasă piață din Timișoara.
Centrul este complet restaurat din fonduri europene. Sunt plăcuțe informative despre acest lucru. Nu știu cum arăta centrul istoric înainte de 2015, când am fost prima dată în oraș și era în totală reconstrucție, dar acum pot spune că este spendid. În centru sunt 10 străzi pietonale.


Piața Unirii este cea mai veche piață din Timișoara. Aceasta a fost construită în stil baroc vienez, de unde și numele “Mica Viena”. Piața este plină mai mereu de tineri și turiști care se relaxează la terase.
Terasele sunt obligate să aibă umbrele albe fără reclame pentru a păstra frumusețea vizuală.

Casa Bruck, o bijuterie arhitecturală în stil baroc, mie mi-a plăcut foarte mult.
Librăria “La Două Bufnițe” – Citește într-un loc de poveste…

Dacă ești un iubitor de cărți și de frumos, așa cum suntem și noi, nu rata întâlnirea cu această librărie deosebită.
Știai că Timișoara a fost primul oraș cu o bibliotecă publică în care s-au putut împrumuta cărți?
Librăria independentă „La Două Bufnițe” din Timișoara este o librarie mai aparte. S-a deschis în decembrie 2016 și este amenajată într-o clădire istorică chiar în Piața Unirii.
Fondatoare sunt două prietene din copilărie, absolvente ale Facultății de Litere, iubitoare de cărți, care și-au propus să creeze un spaţiu cultural atât pentru timişoreni şi mediul artistic, cât şi pentru turiştii care vizitează oraşul. Au creat un spațiu de poveste, cald şi prietenos, unde se desfășoară diferite evenimente culturale dar și cu un spațiu de lectură destinat să îi apropie pe copii de carte.

Librăria dispune şi de o cafenea, unde mirosul proaspăt al cafelei se îmbină fain cu o porție de lectură, nu?
În interiorul librăriei mai există și un colțișor cu produse artizanale realizate de mici producători locali.

Nu se putea să plecăm cu mana goală de aici… Însă ne-a fost mai greu să alegem ….eu n-aș fi plecat deloc sau aș fi luat cu mine una dintre mașinile de scris dar na… am plecat până la urmă cu o carte scrisă de Neagu Djuvara, poate așa ne-a inspirat orașul acesta încărcat de istorie…
Am aflat că în pandemie, librăria a făcut ceva deosebit pentru a rămâne aproape de clienții fideli oferind cărți la fereastră.
Urmează și partea a doua 😉.
Care este locul tău preferat din Timișoara?