Acum, că a ieșit Timișoara din carantină îți poți planifica o plimbare până acolo.
Nici bine nu am ajuns în Timișoara, că ne-am cazat repede la pensiunea preferată și am ieşit să luăm străduțele la pas. Ne-a fost un dor nebun de o plimbare mai lungă și pentru că nu s-a putut concretiza să ajungem într-un city-break în Europa, de ce nu am încerca un city-break în România?
Pentru că ne place foarte mult orașul Timișoara, în acest articol venim și cu idei despre localuri unde poți încerca meniuri variate dar și sugerăm câteva activități pe care le poți face pe lângă Timișoara.
Un pranz delicios și o înghețată răcoroasă
În vacanțe se întâmplă să ne răsfățăm, încercăm multe lucruri noi chiar și în meniurile pe care le alegem. Rătăciți în Piața Unirii, și pentru că mai voiam să rămânem în zonă, am căutat repede pe TripAdvisor unde putem manca bine și am dat de localul “Drunken Rat”. 😋 Dupa cum îi spune și numele, este un local atipic dar fain de tot. Au paste foarte bune, noi le-am încercat pe cele cu broccoli și somon afumat.

Piaţa Victoriei
Una dintre cele mai vizitate obiective turistice din Timișoara e reprezentată de Piața Victoriei, numită așa după evenimentele din ’89. Dacă te uiți cu atenție pe clădirea Operei, încă poți oberva urmele gloanțelor trase în timpul evenimentelor din perioada respectivă.


Centrul orașului cunoscut și sub numele de Piața Victoriei sau Piața Operei concentrează un număr impresionant de palate și clădiri care încă păstrează arhitectura spectaculoasă de pe vremuri…
De obicei, cele două alei principale de promenadă sunt mereu pline de oameni care o străbat la pas, de la un capăt la altul sau care o admiră pur și simplu de la una dintre multele terase și cafenele de pe margine.

În prezent cea mai înaltă biserică din România, Catedrala Mitropolitană nu este doar un loc de cult. Inaugurată în 1946 de către Regele Mihai, clădirea a devenit un simbol al orașului mai ales după evenimentele din decembrie 1989, iar azi completează Piața Victoriei.
Vrei să te răcorești cu o înghețată?
La Gelateria di Bruno din Piata Victoriei, am găsit cea mai bună înghețată din oraș și cred că se află în competiție cu cea mai bună înghețată din Brașov, de la Gelato Mania🤭.

Seara am încheiat-o la Rooftop Craft, localul cu cea mai faină priveliște din Piața Victoriei. Un local aglomerat poate și datorită recenziilor bune de pe aplicatiile din domeniu.
Noi i-am trecut pragul ca să luăm cina într-o locație cu priveliște, chiar deasupra centrului istoric. Recomandarea noastră este să nu serviți masa aici… poate doar o băutură rece sau caldă … nu suntem pretențioși sau cârcotași de fel dar considerăm că ar fi o terasă mediocră dacă nu ar avea peisajul potrivit. Cel puțin asta a fost experiența noastră acolo…
Am căutat tot weekendul să stăm cât mai mult pe lângă Bega, (vezi și partea 1) și am făcut o pauză la localul La Riviere. Un local pe care l-am descoperit acum câțiva ani când am călătorit în jurul României. De aici am „furat” o rețetă de paste pe care o facem ocazional când ni se face poftă de primăvară 🤭. Rețeta se numește Spaghetti primavera.
Al Caminetto este o terasă relativ aproape de pensiune și după ce am citit recomandările tripadvisor, i-am dat o șansă. Ne-a plăcut din prima mai ales că ne plac restaurantele cu meniuri specifice mediteraniene. Au un meniu bogat de unde poate alege orice pretențios.

Terasa este în topul restaurantelor din Timișoara, putem spune că pizza dar și servirea sunt de o calitate superioară.
Alte restaurante cu recenzii bune: Casa Bunicii, Caruso, La căpițe, La Calul Alb.
Fabrica de bere Timișoreana

Am fost la fabrica de bere în speranța că putem să îi facem o vizită dar nu era deschisă publicului. Păcat! În schimb, am admirat clădirea unde se fierbea berea, precum şi coşul cazanului cu foc direct. În prezent, la berăria-restaurant, iubitorii de bere și turiștii pot degusta diversele sortimente de bere produsă în cadrul fabricii. Aici se organizează anual și Serbările Timişoreana, un festival al berii în aer liber.
Prima fabrică pe teritoriul României, a fost construită în anul 1718, după ce orașul a fost eliberat de sub stăpânirea otomană. Calitatea deosebită a berii a făcut ca Timişoreana să fie și furnizorul Casei Regale din România. Se spune că în trecut, berea produsă aici era inclusă în proviziile armatei austriece.
Pădurea Verde – Muzeul Satului Bănățean

În Pădurea Verde se organizează diverse festivaluri, târguri, petreceri cu muzică dar și picnicuri.
Punctele de atracție din Pădurea Verde sunt: monumentul Rezistenței anticomuniste din Banat, Muzeul Satului și Grădina Zoologică.
Aflat lângă Pădurea Verde, este considerat singurul muzeu cu profil etnografic din România. Îți ofera o călătorie în timp prin viața bănățenilor. Cuprinde toate elementele tradiționale care compun satul așa cum era el cunoscut în trecut. De la centrul civic, primărie, biserică și școală. Este permisă și vizitarea în interiorul caselor, unde vei putea admira o serie de obiecte tradiționale: războaie de țesut, unelte, instrumente de olărit, haine tradiționale, oale și farfurii de ceramică, dar și multe altele.

Cadrul pitoresc al muzeului redat de copacii seculari ai parcului, de lacul pe care se sprijină o mică insulă cu pavilion de lemn, de poarta de lemn sculptată în stil tradițional dar și de toate elementele tradiționale, te vor convinge că a meritat drumul până aici. În perioada aleasă de noi, în curtea muzeului, era în plină desfășurare un spectacol cu muzică populară tradițională.

Grădina Zoo din Timișoara
Grădina Zoo este aproape de Muzeul Satului Bănățean așa că recomandarea noastră este să le vizitați în aceeași zi. Deschisă din 1986, găzduiește câteva animale deosebite cum ar fi cangurul Mara, renul salbatic, ratonul Nordic, guanacao, patirul care ne adulmeca cu nasul 😄 și cangurul pitic. Aveți grijă cu copiii la gardul electrificat de la urși.
Program de vizitare: 10:00-20:00.
Adresa: Pădurea verde, str, Avram Imbroane, 90.
Taxa: 5 lei bilet/adulți și 3 lei/copil.
În Pădurea Verde sunt 4 trasee pentru bicicliști. Traseul Verde este cea mai rapidă cale de a traversa Pădurea. Leagă Grădina Zoologică – Muzeul Satului de celălalt capăt – strada Constructorilor. Mai multe detalii găsești dacă dai click aici.
Ce poți face lângă Timișoara
România are o ofertă bogată când vine vorba de podgorii întinse și crame în care sunt stocate adevărate comori pentru iubitorii de vin. Unele dintre aceste podgorii și crame pot fi vizitate în cadrul unor programe care includ și plimbări prin podgorie, explicații de la specialiști despre procesul de fabricare a vinului și, cel mai important, degustarea vinului produs acolo.
Vizita în crama Recaș
Nu departe de Timişoara, la 24 de kilometri, pe ruta DN6/E70, se află una dintre cele mai cunoscute şi preţuite crame din România. Renumite şi apreciate pentru vinurile pe care le produc.

Începuturile culturii viţei-de-vie în zona Banatului, de pe dealurile din Recaş, aparţin perioadei ocupaţiei romane asupra provinciei Dacia. Zona aceasta are o legendă care spune că aici s-a născut și a copilărit însuși Bachus, zeul vinului. 😄
Cramele Recaş pun la dispoziţie şi un program de vizită al planţatiei şi al cramei, alături de degustări de vin în adâncul hrubelor, vechi de peste 50 de ani. În acest program sunt degustate vinuri de înaltă calitate, albe, roşii şi roze, dar şi spumante plus posibilitatea de a alege si un meniu de mancare sau o gustare.





Căutând pe Google ce activități mai putem face în Timișoara, am aflat că sunt 2 sate interesate în județ și am făcut o scurtă călătorie până la unul dintre ele.
Satul unicat în Romania – Charlottenburg

Am ales satul Charlottenburg pentru că este un sat vechi de 240 ani și este singurul sat rotund din România. Situat la 35 km de Timișoara, mai are un singur locuitor șvab, restul caselor sunt transformate în case de vacanță pentru timișoreni. Aici nici o casă nu e mai înaltă ca cealaltă. Declarată monument istoric datorită fomei unice, ascuns între dealuri, Charlottenburg s-a clădit în 1772, în vremea celui de-al doilea val de colonizări germanice.
Interesant este că locul a fost populat cu cerbi aduși din Boemia și pădurea din apropierea localității a fost transformată într-un parc de vânătoare.
Parcul de vânătoare din Charlottenburg este cel mai vechi din România. După Primul Război Mondial, proprietățile contelui sunt preluate de statul român, iar parcul devine rezervație de vânătoare a Casei Regale a României.
E bine de știut că nu există locuri de cazare în sat, doar în satul Altrigen, care este la 2 km distanță, unde e amenajată o pensiune în stil șvăbesc.

Cu avionul deasupra orașului Timișoara
Experiența aceasta ar costa 30 euro pentru un zbor de 30 minute cu un avion Cessna.
Puțin mai departe de Timișoara este un tunel al naturii. România este o țară bogată în peisaje uimitoare și locuri romantice. Un astfel de loc este și „Tunelul Iubirii”, o expoziție a naturii.
Tunelul iubirii – un loc minunat în România

Tunelul s-a format din verdeața crescută de-o parte și de alta a căii ferate, luând forma trenului care trecea din când în când pe acolo. Tunelul se află pe calea ferată dintre Caransebeș și localitatea Boutari din județul Caraș-Severin, cu o lungime de 1,5 km. este misterios și greu de găsit. Noi am urmat coordonatele găsite pe internet. Cel mai ușor ajungi acolo cu mașina pe DN68, iar între localitățile Glimboca și Obreja din județul Caraș-Severin va trebui să intri pe un drum de țară cu coordonatele GPS 45.484083, 22.277719. Calea ferată este paralelă cu acest drum national și va fi ușor de identificat tunelul după ce intri pe potecă.
Am înțeles că în 2019, locul a ajuns o ruină acaparată de vegetație, în urma nepăsării. Din păcate, administrația nu își poate da seama că s-ar putea profita de pe urma turismului. Dar cine știe?! Poate acest loc va mai fi ca odinioară….

Ce zici? Ar fi tentant să îți planifici un city-break în Timișoara?
Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).
Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.