Delta din Carpați – Lacul Dumbrăvița

Dumbrăvița

Ai auzit despre Delta din Carpați? O găsești chiar în inima țării, în județul Brașov.

Câteodată, dorul de ducă se accentuează şi dacă nu putem pleca departe, explorăm zonele din „jurul casei”. Este o idee bună să cauți aventura din apropiere și să fi călător acasă. Dacă restricțiile nu permit deplasările la distanță, poți căuta activități ce le poți face în județul tău. Te va surprinde să găsești zone fără aglomerație în care îți poți satisface dorința de aventură și relaxare.

Dacă nici anul acesta nu se poate călători ușor în exteriorul țării, te invităm să descoperim mai mult România. Cu siguranță că mai sunt locuri despre care nu am auzit încă și ne putem bucura de micile plăceri ce ne ni le oferă conectarea cu natura.

Dumbrăvița este la 25 km distanță de Municipiul Braşov, după localitatea Codlea, care leagă Braşovul de Sibiu.

Zona a fost numită „Delta din Carpați” sau „Delta Brașovului” datorită bogăției în faună și peisaj acvatic dar și asemănării cu Delta Dunării.

Este o arie naturală protejată încă din 2004, care se întinde pe 414 hectare, din care face parte comuna Dumbrăvița, Rotbav și Măgura Codlei.

Despre lacurile din Rotbav am povestit mai multe în articolul: Locuri neștiute din județul Brașov.

Aria protejată a fost desemnată pentru protejarea speciilor de păsări sălbatice, în special a celor de interes european, fiind una dintre cele mai importante zone de cuibărit şi popas din această parte a țării. În perioadele de migraţie (primăvara și toamna), populaţia totală a păsărilor acvatice de la Dumbrăvița depăşeşte 20.000 de exemplare, zona fiind una dintre cele mai importante zone umede din interiorul lanţului Carpatic. Aria asigură condiții de cuibărit, hrană și viețuire pentru specii de păsări migratoare care tranzitează Munții Carpați.

Vara, te pot încânta familiile de lebede care vin să te salute chiar aproape de mal.

Pe lângă păsări, aria protejată mai adăpostește și alte specii de animale, precum castorul și vidra.

Activități în zonă  

Lacul Dumbrăvița nu este numai despre pescuit şi pescari 😄, sunt și alte activități de făcut în zonă.

În prezent, în Rezervația Dumbrăvița sunt permise următoarele activități: observarea și studiul păsărilor, turismul prietenos față de natură și cu rol educativ, pescuitul sportiv pe malurile nordice și sudice ale lacului de acumulare. 

O activitate plăcută la Dumbrăvița, pe lacul de acumulare, este pescuitul sportiv.

Cristi a descoperit acum mulți ani pescuitul sportiv și îi face plăcere să vină la Dumbrăvița de fiecare dată când are ocazia, chiar dacă uneori, peștele e în ziua în care bea apă 😆.

Lacul Dumbrăviţa şi pârâul Hamaradia sunt două dintre atracţiile pescarilor sportivi din judeţul Braşov. Primul lac pe care îl întâlnești este cel accesibil publicului, celelalte, sunt crescătorii de pește. Aici se poate pescui: crap, caras, crap fitofag, biban, oblete, clean, roşioară, dar şi alţi peşti.

Taxă de pescuit : 35 RON / persoană / 3 beţe / 12 ore sau 70 RON / persoană / 3 beţe / 24 ore.

Tură cu bicicleta în Dumbrăvița

Dumbrăvița va rămâne mereu în sufletul meu ca un loc deosebit deoarece în una din zilele lunii martie 2021, am învățat să merg pe bicicletă chiar acolo lângă lac.

Dacă ești în zonă, poți pedala pe șosea până în localitățile Satu Nou – HălchiuCrizbav, nu este o șosea foarte circulată sau, te poți da prin pădurea de lângă lac.

Locul unde am învățat să pedalez😁

O altă activitate plăcută și de neprețuit ar fi să admiri apusul și răsăritul de pe baltă.

Poți asculta liniștea naturii și cântecele păsărilor în peisaje de poveste.  Dacă este o zi senină, tabloul naturii îți arată de la stânga la dreapta Lempeș – ul, Masivul Piatra Mare, Postăvarul, Munții Bucegi și Măgura Codlei.

Vf. Postăvarul
Măgura Codlei
Munții Bucegi

Birdwatching

A observa, fotografia sau filma păsările este o adevărată placere pentru unii dintre noi. Lacurile de la Dumbrăvița sunt mediul ideal pentru acest hobby. Mai multe detalii aici. Taxă birdwatching: 20 lei / persoană.

În Dumbrăvița se regăsesc peste 200 de specii de păsări acvatice, ce reprezintă peste 60% din fauna acvatică a României. Astfel, în zonă poți admira specii de stârci, păsări de țărm și pescăruși, pitigoiul de stuf, rațe și gâște sălbătice, specii de cormorani mari, egrete mari, egrete mici, berze negre, cocori, rața moțată, lişița, găinuşa de baltă, stârc pitic, stârc roșu, lebede, ciocănitoarea cu spate alb, ciocănitoarea de stejar, ciocănitoarea neagră și altele.

Este important să știi că scăldatul este interzis în Delta din Carpați dar poți merge la ștrandul din Codlea.

Dacă ai eliminat toate variantele, ai mai putea face drumeții pe traseele turistice din Munții Perşani.

Camping

Se poate campa pe ambele părți ale lacului de acumulare. Vei întâlni în special pescarii care plătesc taxă pentru 24 ore.

Atenție! Natura creează dependență! 😉


Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

2 gânduri despre „Delta din Carpați – Lacul Dumbrăvița

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: