Ar trebui să fim mândri că suntem parte din ce au fost odată strămoșii nostri DACII … reprezintă prima filă de istorie pentru poporul român dar în același timp știm puţine despre acest popor minunat, curajos şi inventiv.
În 29 august 2020 am parcurs un traseu mirific prin Dacia de altădată. Care sunt cetățile dacice din Munții Orăștiei?
În completarea articolului despre primul semimaraton montan de la Maratonul Dacilor, vreau să vă povestesc despre moștenirea istorică rămasă în zona Munţiilor Orăștiei.
Am plecat pe urmele strămoșilor nostri de la poarta dacilor din Costești – trecând pe lângă cetatea Costești Blidaru – prin satele din munți – Târsa, Prihodiște și Grădiștea de Munte – am făcut popas foarte scurt la Așezare Fețele Albe – și am sosit, după 23 km la cetatea Sarmizegetusa Regia.
Sarmizegetusa Regia

Probabil una dintre cele mai emblematice dovezi dacice, face parte din lista de patrimoniu cultural mondial UNESCO din 1999.
A servit ca punct strategic, centru spiritual şi capitală a dacilor înaintea războaielor romane. Zona sacră de la Sarmizegetusa Regia este considerată un centru spiritual important, precum Sfinxul din Bucegi.
Alături de cetăţile de apărare dacice de la Blidaru, Costeşti, Piatra Roşie, Căpâlna şi Băniţa, a format sistemul de apărare şi inima Daciei de odinioară.
Accesul în grădina dacilor
Accesul obişnuit se face pe ruta Orăştie – Costeşti – Grădiştea de Munte.
Din Orăştie porneşte drumul judeţean 705A, până în satul Costeşti, pe un drum asfaltat de-a lungul apei şi Văii Albe, lung de 20 km. Dacă aveți nevoie de ceva, este bine să vă aprovizionați din Costești. Asfaltul este ca în palmă, sunt amenajate atât pe drum cât şi la cetate locuri de parcare. Marea majoritate a kilometrilor se desfăşoară pe 2 benzi iar spre final, drumul se îngustează până la o bandă şi jumătate ceea ce permite accesul maşinilor şi a bicicletelor deopotrivă.
Peisajul este superb, ajungând în cele din urmă la o parcare încăpătoare, unde trebuie lăsată mașina (fără plată). Din acest moment începe o scurtă plimbare de aproximativ 10-15 minute, urcând panta ce indică Sarmizegetusa Regia în 2 km.
Program de vizitare: de la 9-20, de luni până duminică.
Taxa: 5 lei copii și 15 lei pentru adulți.
Dacii și-au construit capitala, cel mai important centru militar, economic și religios în vârful unei stânci înalte de 1200 m, din Munții Orăștiei, unde este acum satul Grădiștea de Munte, Jud. Hunedoara. Capitala era apărată în primul rând de poziția sa din vârful muntelui și de celelalte 5 fortărețe dacice din Munții Orăștiei.
Nu se cunoaște cu exactitate etimologia numelui, dar este aproape sigur faptul că „regia” înseamnă regal, motiv pentru care cetatea era locuită în principal de către regi și nobilime, în timp ce restul civililor își aveau casele și gospodăriile pe terase, în jurul cetății. Mare parte a caselor erau construite din lemn și lut şi care din păcate nu s-au păstrat în timp.
Lângă Templul mare circular găsim și discul solar, o reprezentare în piatră a caledarului dacic. Format dintr-o bucată mare de andezit, reprezintă Soarele și arată caracterul religiei geto-dacice. Era și locul în care se făceau celebrele sacrificii ale dacilor.


Pe lângă ruinele construcțiilor de altădată, au fost descoperite și numeroase obiecte de valoare, printre care cele mai cunoscute sunt brățările dacice de aur.
Dacii au atins cea mai înfloritoare perioadă în timpul lui Decebal, care însă a fost și ultimul lider al Regatului Dac, învins în cele din urmă de romanii conduși de Împăratul Traian, după războaiele din 101-102 și 105-106.
De admirat este ingineria, existentă încă de pe vremea aceea – instalații pentru captarea, transportarea și drenarea apei potabile și în special zona sacră, unită de restul cetății de un drum pavat de aproximativ 200 m lungime, aflat într-o stare foarte bună și în zilele noastre.






Cetatea de la Costeşti

A doua zi după competiție, dis de dimineață, am plecat să vizităm ruinele cetății dacice Costești.
Pentru a ajunge la cetate, de la drumul principal din satul Costeşti, la intersecția cu indicatoare, virezi la dreapta, treci podul şi virezi iar la dreapta. Continui cu maşina /sau pe jos să mergi în paralel cu apa apoi se virează la stânga urmând un drum pietruit nu foarte grozav, însă abordabil. Sunt indicatoare aşa că fii fără grijă.
Maşinile rămân parcate lângă ultimele căsuţe – iar de aici se poate continua numai pe jos. Din acest punct mai ai de mers 200 m.
După o urcare de câteva minute ajungem chiar în faţa sistemului de apărare al cetăţii cu valuri de pământ. De aici am urmărit potecile pentru a descoperi întregul sit.
Nu se plăteste intrare. Vei descoperi sanctuarul și te vei bucura de naturalețea locului. Noi am fost norocoși că l-am avut ghid pe D-nul Fulică.😄
Un alt rol al cetatii era acela de a apara drumul spre cetatea Sarmizegetusa Regia. Burebista a sălăşluit aici 35 de ani. Și aici se vede că dacii știau de atunci importanța scurgerii apei, existând doveziile canalelor de scurgere.


Dacă eşti norocos să ajungi în luna august vreau să îți dau un pont: E plin de mure… plin! Dar nu îți spun asta nu ca să le iei pe toate și să nu mai lași și altora 😉.






Cetatea Dacică Costeşti – Blidaru

La cetate se ajunge cel mai uşor din satul Costeşti (com. Orăștioara de Sus, jud. Hunedoara), care se află pe drumul judeţean 705A, la 20 km de Orăştie. Sunt indicatoare spre cetate care pornesc din Costeşti (treceţi podul peste râul Orăştie) şi la bifurcaţia în Y faceţi stânga. De aici începe o urcare de 2.5 km pe potecă marcată, prin pădure. În maxim 45 – 50 de minute sunteţi la cetate, doar prima porţiune este mai dificilă.
Sus, la cetate, nu există nici un soi de facilitate, nu se plăteşte intrare dar găsiţi câteva plăcuţe informative. Noi am văzut cetatea doar în trecere, era pe traseul de semimaraton. A fost primul punct unde am făcut fotografia pentru monitorizare.
Dacă vizitaţi zona pe timpul verii aveţi grijă la vipere! Iarbă mare, locuri cu pietre, căldură… combinaţia potrivită.



Aşezarea Feţele Albe

Aşezarea de la Feţele Albe, o veche aşezare dacică ruinată, este considerată unul dintre cele mai misterioase locuri din Munţii Orăştiei, tărâmul vechilor cetăţi dacice.
Oamenii povestesc despre ielele care ar fi trăit în templele de la Feţele Albe. În fiecare vară, în preajma sărbătorii de Sânziene (24 iunie), la monumentele de la Feţele Albe sunt organizate excursii sau meditaţii.
În acest punct există un complex de construcţii dacice, dispuse pe patru terase, toate amenajate de mâna omului. Acoperită aproape în totalitate de pădure, aşezarea a cuprins, zeci de locuinţe şi cel puţin două temple, dar şi un sistem de captare a apei prin conducte. Toate au fost incendiate şi demolate în timpul celui de-al doilea război de cucerire a Daciei iar, de atunci, vechea aşezare a rămas părăsită.
Cum ajungi aici?
De la marginea satului Costeşti, drumul spre Feţele Albe este acelaşi cu cel spre Sarmizegetusa Regia. Urmăreşte cursul apei Grădiştii, traversează satul Grădiştea de Munte şi apoi, după 14 kilometri un indicator de după un podeţ situat la vreo trei kilometri mai jos de capitala dacilor arată cărarea ce duce spre aşezarea amintită.
Primii trei metri ai căii de acces sunt mai grei pentru că trebuie să urci, din drum, aproape vertical, 🤭 dar este cea mai scurtă cale (traseul marcat cu triunghi albastru) și poate fi parcus în circa 30 de minute.
A doua variantă este drumul pe culmea Grădiştii Muncelului. Pe aici, turiştii întâlnesc mai multe case, trec prin livezile sătenilor, străbat un teren mlăştinos şi coboară la „cetate“. Drumul este mai lin, dar durata traseului este de aproape o oră.
Te pot asigura că, oricare dintre variante vei alege, cu siguranță merită efortul.
Eu am văzut ambele căi de acces. Pe traseul de alegare de la Maratonul Dacilor am trecut prin livezile oamenilor și am coborât în alergare prin pădure, până la izvorul de la șosea. Acolo ne-am răcorit și am povestit puțin cu un alt alergator care terminase cursa. Apoi am parcurs printre masini, ultimii 3 km până la cetatea Sarmizegetusa Regia unde se încheia traseul nostru.


Vizitatorii dornici de drumeţii montane au alternativa unor trasee marcate în cadrul Parcului Natural Cioclovina – Ponorici care pornesc din satul Costeşti. Zona este îngrijită, traseele sunt marcate cu atenţie, iarba tunsă, totul curat şi frumos amenajat.
Idee de traseu: Dacă ești în zonă, poți face o drumeție pe traseul marcat cruce roșie de la Sarmizegetusa la Vf. Godeanu.
CAMPING COSTEȘTI Pasul dacilor
Pe partea dreaptă a drumului (în direcţia Sarmizegetusa) după ieşirea din Costeşti este o poartă – poarta dacică – care îţi permite accesul pe malul apei într-un mic camping amenajat.
Campingul chiar este foarte simpatic, are amenajate foişoare, coşuri de gunoi. Recomand acest camping, este excelent pentru pus „base camp-ul” şi explorat zona.
Haide să descoperim împreună România!
Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.
Un gând despre „Cetățiile dacice din Munții Orăștiei”