Aproape de natură, în Bucovina de poveste

Bucovina

Dacă ne întrebați care este cel mai potrivit anotimp pentru călătorii care te poartă în inima naturii, vom răspunde fără să stăm prea mult pe gânduri, primăvara!😋

Primăvara și hoinăreala merg foarte bine împreună. Așa că am plecat hai hui să descoperim ce are mai frumos Bucovina. Nu e prima dată când alegem să petrecem câteva zile în zonă. E ceva care ne atrage aici…

Se anunţau ploi în fiecare zi a concediului. Ei și ce! ne-am zis… Ne putem distra și pe ploaie…cu toate că, toate activitățile propuse erau în aer liber😆. E o vorbă: nu există vreme rea, ci hainele sunt nepotrivite. Nu am făcut un itinerariu strict pentru vacanța de primăvară, am avut câteva idei pentru distracție dar am lăsat loc Bucovinei ca să ne surprindă 😉.

Dacă alegi o vacanță în țara fagilor, vrem să îți spunem ca sunt foarte multe de explorat pentru iubitorii de natură. Ai opțiuni din belșug în zonă. Poți alege din acest articol câteva variante de a face din vacanța ta una dintre cele mai frumoase.

Îţi propunem câteva experiențe ce nu ar trebui ratate!

Vei găsi multe povești frumoase despre Bucovina pe site-urile de profil, însă, noi venim cu idei pentru petrecerea timpului în aer liber și susținerea ecoturismului. În mare parte sunt activități outdoor care îți vor hrăni spiritul de aventură.

Fiind o zonă de munte sunt și multe trasee montane pe care te poți încumeta. Două dintre ele le poți afla în cele ce urmează.

Şoseaua TransRarău este în sine un spectacol de admirat în drumul tău spre Pietrele Doamnei și Vârful Rarău. Se întinde pe 16 km spectaculoși și face legătura dintre satul Pojorâta și Rarău. Merită să o străbati pentru a admira cadrul de poveste dat de priveliștea munțiilor și a văilor.

Aici poți afla mai multe despre traseul circuit pe care l-am parcurs pentru a ne bucura de priveliștea munților.

muntii Rarau
Pietrele Doamnei

TINOVUL MARE, surpriza mini-vacanței petrecute în Bucovina

tinovul-mare

Aria protejată Tinovul Mare, aflată la poalele Călimanilor, păstrează cea mai mare rezervație de turbă din România.

Tinovul este o mlaștină, o zonă umedă în care se acumulează turba și are un sol foarte bogat în materie organică provenită de la plante, care creează un echilibru ecologic. Este o zonă în care pânza freatică ajunge aproape de suprafață și astfel se formează o floră specifică, alcătuită în mare parte din mușchi.

Cum ajungi aici?

Tinovul Mare e ușor de găsit dacă vii cu mașina dinspre Vatra Dornei sau Bistrița Năsăud pe E 58. Vei ajunge în localitatea Poiana Stampei, la un moment dat faci stânga de la drumul principal, urmând indicatorul spre satul Dornișoara. Se merge aproximativ 4 km pe un drum pietruit în stare bună, până la o mică intersecție. Aici vei observa un panou informativ pe partea dreaptă ce anunță intrarea în rezervație. Traversezi linia ferată și vei intra în pădurea de pini. Înaintezi până ce ajungi la podețul de lemn amenajat recent, ce te va purta prin toată rezervația.

Podul de 1.1 km lungime traversează pădurea şerpuind printre pini, mușchi și tufe de merișoare. Din loc în loc sunt amenajate niște spații cu bănci și panouri informative cu privire la ce înconjoară aici. Întreg tabloul este rupt parcă, din povești. Merită să te oprești puțin la Tinovul Mare, îți pot spune că noi am fost foarte încântați de acest loc.

La finalul podețului vei auzi un pârâu gălăgios și vuietul maşinilor de pe drumul European. Poți ieși din rezervație și pe aici. Noi de aici am intrat în pădure dar este posibil să nu mai poți face acest lucru în curând, pentru că se construia un gard.

Viața la țară în Bucovina

O plimbare pe ulițele satului cu miros de iarbă crudă şi aer curat, la granița cu Ucraina

Îmbină plăcerea de a fi în natură cu mişcarea şi apropierea de stilul de viaţă autentic al localnicilor. În Putna încă este prezent farmecul vieții la țară, cu tradiții vii, în care toate decurg în tihnă, oamenii își muncesc pământurile, cresc animale, găsești încă suficiente căsuțe tradiționale specifice zonei iar mâncarea este excelentă.

Putna, Moldovița și Cacica fac parte dintre aceste sate tradiționale. Dacă ne-ai intreba unde să cauti cazare pentru explorarea regiunii Bucovina, în unul dintre aceste sate de munte te-am îndruma. Susținem ecoturismul în Romania și considerăm că agroturismul este cea mai frumoasă experiență pe care o poate oferi țara noastră.

Putna poate fi şi pentru tine un popas în tihnă în care te poți plimba agale pe malul pârâului Putnişoara, poți pedala în liniște sau chiar poți alerga în zorii dimineții. Linistea acestor locuri este întreruptă de toacă (una dintre tradițiile vechi ale acestei țări) care cheamă la rugăciune.

Putna în alergare (Check out my activity on) Strava.

Dacă tot ești aici, poți vizita Mănăstirea din Putna unde este înmormântat Ștefan cel Mare și familia acestuia. Muzeul Mănăstirii are un tezaur de manuscrise, broderii și icoane vechi, încă din timpul domniei lui Ștefan cel Mare. Este considerat unul dintre cele mai valoroase muzee din țară.

De la Putna la Sucevița pe traseul Via Transilvanica

via-transilvanica-putna

Principalul motiv pentru care am decis să revenim în Bucovina primăvara aceasta a fost să parcurgem o bucățică din Via Transilvanica. Am vrut să devenim parte din comunitatea drumeților Via Transilvanica… și să pornim cu începutul.

Bucovina are porțiunea cea mai grea din Via Transilvanica. Traseul începe din această zonă, mai exact din curtea Mănăstirii Putna și ajunge la Dunăre, la Drobeta.

Dacă vrei să afli mai multe, am scris un articol în care îți împărtășim detalii despre traseu și despre experiența noastră în imagini📷 pe Via Transilvanica de la Putna la Sucevița.

Doza de adrenalină și panorama de la Mega Tiroliană “La Palma

  • la palma

Tiroliana este montată într-un peisaj de poveste, în Obcina Mare, între Sucevița și Pasul Ciumârna – o alta șosea cu priveliște asupra munților și obcinelor din Bucovina după TransRarău.

Tiroliana „La Palma” este recunoscută ca find cea mai lungă tiroliană din România și din Europa Centrală, având 1.1 km. la 100 de metri înălțime.

Pentru că nu aveam programare am avut surpriza neplăcută să nu ne putem da pentru că mai montau încă un cablu. Dar poate așa va fi mai interesant pentru că vom putea să ne dăm amândoi odată. Revenim cu detalii.

Pret 50 lei/pers sau 70 lei/pers dacă vrei să cobori întins pe burtă. Pentru program și alte informații accesează aici.

Dacă ajungeți pe la Palma, Activități recreative La Palma este locația în care vă puteți plimba cu calul cu sau fără însoțitor, puteți gusta produse 100% BIO obținute din lapte proaspăt muls. De asemenea puteți participa la activități precum facerea cașului, fierberea urdei, precum și mulsul vacilor…(interesant, nu?) doar să îi anunțați în prealabil, la tel. 0751852304.

Mocănița Huțulca din Moldovița

V-am mai povestit despre Cristi și pasiunea lui pentru trenuri dar mai ales pentru locomotive cu abur. Nu puteam trece pe lângă Gara Moldovița fără să călătorim cu Mocănița. Poți admira frumusețile Obcinei Bucovinei din unul dintre vagoanele mocăniței. Locomotiva veche cu aburi a fost construită la Reșița în 1950.

Plimbarea costă 35 lei/ adult, 20 lei/ pentru copiii până la 16 ani, iar pentru copiii sub 6 ani nu se platește bilet. Mai multe detalii aici.

Excursia durează 2.45 h, care include un popas de 40 min. la Argel, unde este capăt de linie. Este important să știi asta dacă ai planificat și altceva în ziua respectivă. Calea ferată îngustă are 12 km lungime și o poți întâlni și pe șosea. O mică problemă ar fi fumul scos de locomotivă dacă te afli în primul vagon. Construită în 1888 pentru transportul lemnului, Mocăniţa Huţulca este una dintre atracţiile turistice din Moldoviţa.

Am fost chiar surprinși când am văzut atât de mulți turiști dornici să încerce experiența, trenul are și compartimente deschise, e plăcut să stai la aer și să admiri priveliștea. Copiii erau absolut fascinați de șuieratul trenului, de aburii și fumul pe care îl scoate.

La Argel, călătorii se pot bucura de o masă delicioasă cu produse tradiționale, în aer liber.
Atmosfera e plăcută, puțină muzică populară și preparate specifice zonei cărora nu le rezista niciun pofticios.

Nu am căutat să îi dam o notă religioasă vacanței în Bucovina dar am intrat și în câteva mănăstiri. Toate au curți frumoase și îngrijite. Bucovina este cunoscută pentru ținutul mănăstirilor construite de domnitori și voievozi. Sunt foarte multe mănăstiri în care te poți reculege și echilibra spiritual.

Toate sunt frumoase dar dacă ar fi să alegem, nouă ne-a plăcut în mod deosebit Voroneț (cea mai vizitată, cunoscută pentru albastrul de Voroneț și Judecata de Apoi) Sucevița (verdele specific, cunoscută pentru scara virtuților) și Moldovița. Cele 3 sunt incluse pe lista Patrimoniului mondial cultural UNESCO alături de alte 5 biserici pictate din nordul Moldovei. Pictura murală este una dintre cele mai frumoase arte din zonă și vei pleca de acolo absolut încântat.

Oare cum realizau oamenii de atunci, acele picturi minunate, dar și durabile? 

voronet
Mănăstirea Voroneț
sucevita
Mănăstirea Sucevița

Cetăţi medievale și muzee frumoase în Bucovina

Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea a fost construită în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman. A fost reabilitată în detaliu și a fost o surpriză plăcută pentru noi. Peste tot găseşti explicaţii cuprinzătoare atât în română, cât şi în engleză, iar în câteva încăperi ai parte de activităţi interactive (spectacol multimedia, cu proiectoare, senzori dar și table interactive de informare) ce sunt pe placul copiilor.

Taxa de intrare în cetate a fost 16 lei și 8 lei la muzeu dar există un bilet combinat dacă dorești să le vizitezi pe ambele.

Muzeul Satului Bucovinean

  • muzeul bucovinean

Acesta este una dintre cele mai interesante atracții ale Bucovinei, muzeul merită văzut cel puțin o dată iar dacă ajungi la cetate, este chiar peste drum de cetate. 

Muzeul cu case tradiționale din lemn, anexe gospodărești și ateliere meșteșugărești, îți oferă o întoarcere în vremurile domnitorilor. Are 3 căsuțe tradiționale din lemn amenajate astfel că fiecare ilustrează nașterea, căsătoria și moartea. Toate încăperile pot fi vizitate şi sunt mobilate până la cel mai mic detaliu.

Pe valea pârâului care străbate muzeul sunt amplasate moara, piua și daracul pentru prelucrarea lânii.

Muzeul Ouălor „Lucia Condrea” din Moldovița

Marca înregistrată din 2014

În Bucovina, tehnica încondeierii ouălor este o artă. Dacă vrei să fii surprins de ce pot crea doamnele din Bucovina, trece pragul unui muzeu de încondeiat ouă, sunt câteva în zona. Noi ne-am oprit la Muzeul Ouălor Lucia Condrea din Moldovița. Este cel mai mare muzeu cu ouă decorate din lume (11000 exponate în 106 vitrine), recunoscut la nivel international. Ghid în muzeu a fost nepoata doamnei Lucia care e și ea un artist al încodeiatului.

Taxă vizitare: 10 lei/pers

Cetatea Neamț

Este una dintre cele mai impresionante cetăţi pe care le-am vizitat în România. Cetatea face parte din categoria monumentelor medievale de valoare excepțională.

Camping în Bucovina

Dupa Via Transilvanica al doilea motiv pentru vizita noastră în Bucovina a fost să ne cazăm în Glamping Bucovina. Din păcate, corturile nu erau montate pentru că sezonul începe din luna mai, când se mai încălzește, să ții cont dacă îți dorești o astfel de experiență.😉

Dacă vrei să vezi Bucovina cu rulota/cortul, este un camping în Voroneț, iar Off camping găsești în multe locuri cu peisaje superbe (de ex. Carlibaba). Dacă vrei mergi pregătit, Oana și Dan de la Take the long way home, au pentru tine 6 variante de camping sau poți citi și alte informații aici.

Mancarea este foarte bună oriunde te-ai opri în Bucovina dar localitatea Fărcașa, Neamț, ascunde o locație de nota 10 pentru preparatele regăsite în meniu. Se numește Pensiunea Orizont și ne-a plăcut orice am încercat. În plus, în Grădina de vară ne-am simțit foarte bine.

Nu știu alții cum sunt dar eu cand mă gândesc la Bucovina îmi vin în minte peisaje cu dealuri vesele pline de verdeață și de căpițe de fân pe care abia aștept să le iau la pas.


Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

Un gând despre „Aproape de natură, în Bucovina de poveste

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: