Morile de apă de la Rastoke, Croația

rastoke-croatia

Început de octombrie 2020… în plină pandemie…noi am riscat plecând într-o escapadă de câteva zile în Croația. Am rămas cu o datorie la Parcul National Lacurile Plitvice, încă din 2018, iar nouă nu ne place să rămânem datori de fel.

Am plecat cu puțină teamă pentru trecerea granițelor dar totuși pregătiți de orice… Doar cu o seară înainte, Ungaria trecuse și ea în zona galbenă….și aveam voie doar să tranzităm țara, fără oprire, pe o rută specifică. Aşa că am plecat cu rezervarea plătită și confirmată în localitatea Slunj din Croația, chestionarul cerut de autoritățile croate completat, cu informațiile de pe site-ul celor de la MAE însușite … și pe „cai”. Am rămas cu una dintre cele mai frumoase vacanțe de până acum!

Rastoke, un loc de văzut măcar o dată-n viață!

În Slunj vei găsi un loc liniștit, cu mult spațiu verde și puțini turiști, în care îți poți reîncărca bateriile.

La fața locului am descoperit că în centrul localității Slunj există un sătuc vestit pentru morile de apă – Rastoke – unde casele sunt construite în jurul unor cascade, e un fel de mini Plitvice, un loc foarte romantic de altfel. Se mai numeşte și satul cu Micile lacuri de la Plitvicka.

În Rastoke – satul cascadă, vechi de 300 ani…când am ajuns noi, ploua ca-n povești. Era o vreme de stat undeva la căldura sobei, cu un ceai sau un vin fiert în față.  Ei bine, pe vremea aia, cu o temperatură de 10 grade maxim, noi am plecat la pas prin ploaie, vânt și frig, ca să explorăm satul muzeu.

Rastoke este partea istorică a localității Slunj din Croația, renumită pentru morile de apă construite peste cascadele de pe râul Slunjčica si este paradisul verde care susține populația orașului Slunj (5000 locuitori).

În total sunt 3 intrări în satul morilor de apă, de unde poți admira peisaje rupte din povești. Noi am intrat pentru început în centrul istoric pentru a ne încălzi la o cafea și apoi am plecat să explorăm toate detaliile acestui loc superb. Eram doar noi doi prin toată zona istorică și ne-a plăcut asta, poate chiar romantic😜.

Mama natură a fost foarte dornică cu locul dar și oamenii au profitat de cadoul naturii și l-au pus în valoare, respectând condițiile impuse. Au adus puține îmbunătățiri, atât cât să poată facilita accesul turiștilor în sat.

Live a life you will remember

Te va cuceri locul! Crede-ne pe cuvânt! Totul se întâmplă sub podul principal al șoselei naționale. Când dorim să ne amintim momente de fericire pură și să retrăim zile memorabile, aici călătorim în timp… Respiram adânc mirosul ploii și umezeala din aer, ascultând zgomotul creat de apa din cascade și ne simțeam fericiți.

Satul Rastoke este situat în zona unde apele albastru-verzui ale râului de munte,  Slunjčica se varsă în râul Korana. Rastoke a numărat până la 22 de mori, iar prima moară datează din secolul al XVII-lea. Multe cascade poartă numele proprietarilor morilor.

Cu siguranță, priveliștea nu ar fi aceeași fără casele tradiționale din lemn care acoperă cursurile de apă sau se odihnesc pe insulele mici. Da, există câteva locuri care sunt accesibile doar prin poduri pitorești. Unele care oferă cazare pentru oaspeți, în timp ce altele sunt restaurante cu mici punți deasupra apei. Astăzi, există aproximativ 30 de gospodării în Rastoke. Majoritatea gospodăriilor au început să închirieze camere pentru turiști.  

În Muzeul etnografic Slavin Unique Rastoke eşti în „mijlocul acțiunii”

Practic, din muzeu vei avea acces la cascade si la tot ce e frumos aici. Cum tot răul e spre bine…ploaia a fost de partea noastră pentru că ne-a ajutat să vedem cascadele în toată spendoarea lor și debitul apei a fost pe măsură. Singurul impediment a fost că ne-a plouat până la piele 😝.

Taxa de intrare în muzeu a fost 40 kuna /adult, copiii sub 7 ani nu plătesc.

„Cascada Buk ” este numită datorită zgomotului pe care îl creează la căderea sa în canionul Korana. Este cea mai bogată și mai mare cascadă, deci această cascadă este motivul vizitei tale la Rastoke. Slunjcica se revarsă în Korana peste „Buk”, lovește stâncile cu forța sa stropind într-o ceață fină.

Cascada Prvi slap o găsești sub podul mare de lemn ce trece peste râul Korana.

Cascada din inima orașului Rastoke seamănă cu un fir de păr împrăștiat în multe feluri, deoarece se prăbușește în cursuri înguste prin barierele proeminente ale travertinului.

Peștera la care avem acces din muzeu (situată în spatele cascadei din următoarea imagine) este un exemplu excelent de activitate pe apă care a sculptat frumoase roci de tuf.

Valtoare tradițională – În plus față de măcinare, puterea apei din Rastoke a fost folosită și pentru prelucrarea finală a textilelor. În acest muzeu puteți vedea si o colecție de ustensile și piese de mobilier care au fost folosite zilnic în gospodării mulți ani, chiar și o mașină de gătit din timpul Primului Război Mondial.

Totemul lui Winnetou – atracţie turistică în Croația, este simbolul filmului Winnetou. Mare parte din scene sunt realizate în Parcul Național Plitvice în 1964 dar, tot ce reprezintă satul indian și salonul au fost filmate în Rastoke.

Fairy garden – o grădină cu zâne, inspirată din legendele zonei, poate fi un loc apreciat de copii 😉.

Slunj – Rastoke, locul ideal pentru activități outdoor

Pentru călătorii activi, aici este un loc unde ai la alegere o paletă mare de activități outdoor: rafting, caiac-canoe, pescuit, alergare, înot, MTB pe un traseu de 100 km,  echitatie, foto-hunting sau vânătoare. Dacă esti interesat poți afla mai multe dacă intri pe site-ul lor. Sau, la fața locului, poți cere detalii la Centrul de informare turistică din Slunj.

Centrul de informare este situat pe o mică esplanadă deasupra râului Korana şi de unde se poate admira panorama asupra vechilor ruine ale cetăţii oraşului (Frankopan) şi asupra bisericii franciscane. Tot de aici se coboară spre zona de unde încep excursiile de rafting.

Centrul de informare turistică din Slunj

Ruinele Cetății Frankopan

Rafting şi Caiac – canoe:  Mirjana Rastoke în Slunj nr. 35, oferă tot echipamentul necesar pentru caiac sau rafting.

Trail waking and hiking – sunt 18 trasee începând din orașul Karlovac, cu porțiuni de asfalt și macadam. În total 100 km de trail, parte din traseul Nordic walking.

*Variante pentru trasee montane în zona Karlovac găsești aici.

**Am strâns câteva idei pentru următoarea vizită😜. Am văzut o zonă foarte frumoasă de alergare pe care aș fi explorat-o dacă aveam echipamentul…

Panoramă în Rastoke

Ai ocazia să observi de la înălțime toată zona Rastoke dacă faci stânga pe strada Strmac, imediat după intrarea în Slunj, înainte de podul de piloni care traversează râul Korana. Este o stradă mai îngustă, cu sens unic, care urcă pe deal; pe care vei ajunge în curând la un pâlc de case. La unitatea de cazare Guest House Buk poți parca pentru a te bucura de peisaj.

Unde ne-am odihnit picioarele?

Ne-am cazat în Regiunea LIKA- Karlova cunoscută ca zona unde natura este neatinsă, a păstrăvului și a mâncărurilor tradiționale. Mai exact în Slunj, o localitate la 30 de minute distanță de Parcul Național Lacutile Plitvice.

Amplasat la 30 de metri de râul Slunjčica, Rooms Jana este la 500 de metri de centrul orașului Slunj. Trasee de ciclism și opțiuni de pescuit pot fi găsite în zona învecinată, în timp ce activități de echitație pot fi aranjate la 10 minute cu mașina de Rooms Jana.

Satul vechi şi pitoresc Rastoke, cunoscut pentru cascadele sale și morile bine păstrate, este la o plimbare de 10 minute și vechea fortificație Frankopan se găsește la o plimbare de 15 minute față de cazare.  Propietarii foarte amabili, cunoscători de limba engleză, ne-au lăsat totul la dispoziție. Cazarea a fost foarte ok.

Prânz în Rastoke

În Slunj există un loc minunat pentru prânz, se numește Restaurantul PETRO din Rastoke. Dupa o zi friguroasă și ploioasă, ne-am așezat confortabil într-o locație pitorească și ne-am răsfățat cu o mâncare bună, la căldura focului și ascultând lemnele pocnind. ❤

În fiecare vacanță, ne place să găsim locuri deosebite în care să zăbovim mai mult și să încercăm ceva deosebit. În astfel de cazuri, căutăm pe Tripadvisor restaurante/locații ieșite din comun/cu panoramă și alegem ce ni se pare potrivit pentru noi.

Cu mașina nu poți ajunge până la restaurant, ci trebuie să o lași într-o parcare, imediat cum ieși din drumul principal. Cei aprox. 200 m se fac pe jos, imediat cum treci de intrarea de la Muzeul etnografic. Restaurantul Petro este așezat pe râul Slunjčica, mesele sunt așezate pe terase acoperite, pe punți mici, iar sub acestea trece râul. Peisajul este minunat, nu te mai saturi privind în stânga sau dreapta.

Croația este o țară de explorat, nicidecum despre lenevit. La câte activități outdoor ofera turiștilor, nu ai cum să stai doar la plajă.😋


Rezonezi cu stilul acesta de călătorie ? Te poți abona și vei primi mail de fiecare dată când apar articole noi.

Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: