Drumeție pe Culmea Pricopanului. Cel mai fain traseu din Munții Măcinului

Munții Macin

Primăvara este un adevărat spectacol de culori în Munții Măcin. Dacă ne duc pașii prin Delta Dunării, imposibil să nu ne oprim și în Munții Măcinului pentru o zi, cel puțin. Cele două obiective merg împreună, la pachet, în vacanțele organizate prin Dobrogea.

Primul traseu în Măcin a fost și cel mai năbădăios pentru noi. Am pierdut un telefon din cauza ploii care s-a oprit deasupra noastră în timp ce eram pe traseul Cozluk și ne aventuram prin lanuri de grâu ca să ajungem la mașină fără să dăm nas în nas cu câinii de la stână. Dar ne-am distrat!

Să vă povestesc acum despre cel mai frumos traseu din Măcin care se numește Culmea Pricopanului. 

Știai că Munții Măcinului sunt cei mai vechi din România? Masivul Pricopan, din punct de vedere peisagistic, constituie creasta cea mai spectaculoasă din aria parcului natural. Pe traseu am întâlnit foarte multe formațiuni stâncoase deosebite, iar peisajul văzut de sus este o încântare.

Detalii tehnice despre traseu


Lungimea traseului: din localitatea Măcin, lungimea totală a traseului este de 14 km, însă de unde am lăsat noi mașina, se mai parcurg doar aprox. 9 km din cei 14 km.

Timpul estimat din Măcin este de 5-5.30 ore, noi însă am scurtat traseul (vezi mai jos) și am fost 3 ore pe drum dar cu pauze dese și fotografiat am zabovit 4 ore pe traseu.

Dacă îți propui să vii în drumeție prin Măcin, ține cont că este foarte cald vara, aș recomanda lunile aprilie-mai și poate lunile de toamnă. Lunile iulie-august ar putea fi incomode pentru drumeții în Munții Măcinului, dar dacă, totuși ajungi în zilele de vară, evită intervalul de caniculă pentru că soarele te va încurca pe traseu fiindcă este doar zonă descoperită, fără copaci.

De unde începe traseul Culmea Pricopanului ?

Chiar înainte de orașul Măcin, venind de la Turle Camp din comuna Greci, se face dreapta spre Mănăstirea Izvorul Tămăduirii. 

De aici drumul nu mai este asfaltat, dar este pietruit și accesibil tuturor autovehiculelor. În scurt timp vei ajunge la o intersecție în dreptul unei cariere, unde este montat și un indicator care te va ghida spre punctul de începere al traseului. 

Există două opțiuni de parcurgere a Culmii Pricopanului: fie să pornești spre dreapta cum privești muntele, iar primul vârf întâlnit să fie Sulukul Mare, fie faci stânga, cu plecare de la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii dar vei face traseul invers de cum l-am parcurs noi.

Intrarea pe traseu am făcut-o prin Valea Șerparu, trecând prin mici porțiuni de pădure. Ne-am abătut foarte puțin de la traseu pentru o oprire la:

Pietrele lui Teo

După o mică urcare susținută am ajuns la Pietrele lui Teo, cunoscute și sub denumirea de Monoliții de granit, ce sunt formațiuni geologice spectaculoase care s-au format acum 225 milioane de ani.

Ne-am întors din nou pe traseul marcat banda albastră, am continuat poteca prin mici pâlcuri de pădure, urmând ca apoi să continuăm doar pe creastă. Vantul te poate încurca și aici, chiar dacă altitudinea este una mică.

Vârful Sulukul Mare (370 m)

De aici traseul începe să urce mai susținut, până ajungi pe cel mai înalt vârf din Culmea Pricopanului – Vârful Sulukul Mare, a cărui altitudine este de 370 de metri. Peisajul care ți se dezvăluie, te ajută să uiți instant de orice efort. În continuare vei coborî și urca de mai multe ori pe vârfurile care se întrezăresc.

Deși nu sunt des întâlniți, trebuie avută atenție la șopârle, care pot fi prezenți ca în orice alt loc din Dobrogea. Stâncile sunt un loc bun în care să se ascundă, dar și pe care să stea și să se încălzească.

La tot pasul am văzut sau am auzit gușterii, numiți și dragonii dobrogeni.😁

Vârful Sulukul Mic (316 m)

Cea mai frumoasă porțiune a traseului este între Vârful Sulukul Mare și Vârful Sulukul Mic. Traseul șerpuiește când în urcare, când în coborâre și oferă priveliști superbe asupra satelor de la poalele munților Măcin.

Alte vârfuri de pe traseu: Varful Piatra Râioasă, Vraju și Caramalău.

De pe varful Sulukul Maare se pate vedea în zare, mic de tot, Vârful Tutuiatu – cel mai înalt vârf din Munții Măcin, traseu pe care îl făcusem cu o zi înainte.

În zilele senine poți admira orașul Brăila (se poate vedea în fotografie, mic de tot, podul peste Dunăre din Brăila care va fi impresionant 😉, orasul Galați și Dunărea. Noi am avut noroc și le-am văzut pe toate, niște peisaje foarte frumoase.

Podul din Brăila ce se vede mic, mic de tot dar va fi un pod impresionant peste Dunăre

Vârful Piatra Râioasă, aflat la 346 m altitudine

Al treilea și ultimul vârf pe care am urcat a fost Vârful Piatra Râioasă, după care urmează doar coborâre destul de abruptă în prima parte și o porțiune de pădure care mie mi-a plăcut foarte mult. Apoi vei ajunge într-un loc de popas cu băncuțe de lemn. Un punct de pe traseu în care te poți rătăci puțin. E o intersecție cu mai multe trasee marcate dar lipsea tocmai marcajul bandă albastră, l-am văzut urcând mai sus.

De la băncuțele de lemn trebuie să o iei înainte, in urcare, nu pe poteca care merge prin pădure ușor la dreapta.

Mănăstirea Izvorul Tămăduirii

Traseul pe Culmea Pricopanului este mai solicitant decât celelalte din zonă, se parcurge în mare parte pe creastă, însumând o diferență de nivel de 600 m datoriă faptului că oscilează între urcare și coborâre.

Vedeta celui mai fain traseu din Măcin

Dorința de a vedea o broască țestoasă dobrogeană s-a concretizat pe Culmea Pricopanului, asta dupa ce îi tot spuneam lui Cristi, pe celelalte trasee marcate, că în Muntii Măcin sunt șanse multe să o întâlnești, dar șansele se terminau la noi…asta până acum!

Am admirat o broscuță ascunsă bine in iarbă , mai să o ratăm…

Aspectul vârfurilor din Măcin și tipul traseului m-au dus cu gândul la zona rurală a Scotiei, știu, am mai spus-o, poate datorită faptului că îmi doresc foarte mult să fac drumeții în Highland of Scotland dar dacă mai este printre voi cineva care crede că peisajul acesta arid și stâncos seamănă cu Scoția, să ne lase un mesaj în comentarii. 😉

Culmea Pricopanului este un traseu prietenos atât pentru copii, cât și pentru caăți. Am întâlnit multe grupuri cu copii de toate vârstele. Pe acest traseu nu sunt stâne cu câini.

Dacă dorești să campezi în Munții Măcin aș putea recomanda zona “La Cozluk”, în pădurea umbroasă, este mai mult spațiu dacă vrei intimitate. Alta idee este cea spre Vârful Țuțuiatu, la Valea Seacă, dar acolo nu e mare spațiul de campare și poate vor fi și alți doritori.

Dar dacă doresti să stai în camping, cu cortul, cu rulota sau să închiriezi rulota, îți recomand cu mare căldură Camping-ul Turle Camp. Nouă ne-a plăcut mult șederea în livada d-nului Adrian și am povestit impresii cu voi.

Citește și:

  1. Muntii Macin. Povestile Macinului si traseul spectaculos numit Dealul cu Drum
  2. Trasee in Muntii Macin. Peisaj ca in Scotia in judetul Tulcea (traseul Cozluk)
  3. Plaja cu cel mai fin nisip din Romania, la Sulina.

Un gând despre „Drumeție pe Culmea Pricopanului. Cel mai fain traseu din Munții Măcinului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: