Lacurile copilăriei mele. Reci și Moacșa

Lacurile Reci si Moacsa

Cu soarele de ianuarie nu puteam rata o zi aproape de natură. A venit ca o inspirație de weekend să explorăm mai mult zona Mestecănișul de la Reci.

Mestecănișul de la Reci este o rezervație naturală foarte frumoasă, în județul Covasna, aflată la 15 km de Sfântu Gheorghe și vreo 15 km de Covasna. Este cea mai întinsă arie protejată din județul Covasna.

Ce poți face în Mestecănișul de la Reci?

Wow! multe activități, cine ar fi crezut?! În primul rând, în Mestecănișul de la Reci sunt amenajate trasee turistice de drumeție, de cicloturism şi turism ecvestru. Așadar, fie că preferi o plimbare de câteva ore, o zi de dat la pedale sau vrei să îți testezi abilitățile de călăreț…ai de unde alege!

Drumeții pe trasee marcate în Mestecănișul de la Reci:

Potecile de drumeție sunt marcate foarte bine. Cu toate acestea însă, zona fiind destul de mare, este recomandat să faci puțină muncă de documentare înainte să ajungi aici. Sunt trasee marcate în funcție de preferințele tale:

  1. Drumul Homárka (punct galben): Lungime: 4,4 km;  Durata: 1-1,5 h; Dificultate: ușoară
  2. Drumul Zânelor (punct albastru): Lungime: 7 km;  Durata: 1,5-2 h; Dificultate: ușoară. tip circuit
  3. Drumul Mestecenilor (cruce albastră): Lungime: 1,5 km; Durata: 0,5 h; Dificultate: ușoară.
  4. Circuitul Pădurii (lungime: 11,5 km) – simbol roşu cu biciclete.
  5. Circuitul Uriașilor (lungime: 12,5 km) – simbol verde.
  6. Drumul Morii (lungime: 5 km) – simbol portocaliu.
  7. Pentru cei pasionați există și posibilitatea practicării turismului ecvestru Trasee de turism ecvestru (lungime: 12 km sau 10,4 km) – simbol brun.

Consultă această pagină pentru detalii despre fiecare traseu în parte.

Traseul Circuitul Pădurii cu bicicletele a fost o surpriză de la început până la sfârșit. Aici eram într-o poiana plina de flori.

Ture cu bicicleta sau alergare în Mestecănișul de la Reci

Sună bine și o plimbare pe jos sau cu bicicleta pe unul dintre traseele și potecile existente în pădure, nu? Eu cred că este o zonă faină și pentru alergare. Nouă ne-a plăcut. Poate încerci și tu.

O altă recomandare ar fi pentru pasionații de fotografie.

Oricând pe parcursul anului, dar primăvara in special, rezervația oferă cele mai bune momente pentru observarea faunei și florei. Cu o suprafață de aproape 2020 ha, care coincide în mare parte cu Situl Natura 2000, „Mestecănișul de la Reci și Bălțile de la Ozun-Sântionlunca” constituie o rezervație naturală de tip mixt.

Câinele tău ar fi foarte fericit să umble brambura pe potecile rezervației.

În cadrul natural al Mestecănisului de la Reci s-au turnat o parte din scenele celebrului film Cold Mountain, premiat cu Oscar în 2004, în care au jucat Jude Law și Nicole Kidman.

La intrarea în rezervație sunt plasate panouri informative care descriu toate traseele cu hărți și cu marcaje. Accesul în rezervație cu mașina sau alte mijloace de transport motorizate este interzis. Intrarea în rezervație nu este foarte bine marcată dar înainte să înceapă pădurea, faceți dreapta pe drumul de pământ și explorați potecile care se deschid în cale,  lăsând mașina în parcarea special amenajată.

O zonă căutată și de către pasionații de pescuit

Peste drum de pădurea de mesteacăn sunt lacurile de la Reci unde poți campa într-o seară de vară, pe unul dintre lacuri poți pescui iar în altul te poți scălda.😊

Lacurile Reci si Moacsa

Lacul Pădureni este unul dintre principalele puncte de atracție din judetul Covasna.

Lacul Pădureni din Moacșa, ideal pentru iubitorii naturii!

Majoritatea turiștilor care vin aici sunt din județul Covasna sau Brașov dar consider că zona ar putea fi, cu puțină implicare, mai bine popularizată (ceea ce încercăm noi acum) pentru că este un loc grozav de agrement și de petrecere al timpului liber. Are potențial turistic, chiar s-au construit case și cabane de vacanță.

Când eram elevă, lacul Pădureni era destinația mult așteptată pentru un weekend călduros de vară. Acolo era “marea mea” dar și a multora.

Ce-ți poate oferi un weekend în această locație?

Lacurile Reci si Moacsa
  • plajă pe iarbă,
  • scăldat în zona special amenajată,
  • un weekend în natură cu cortul sau rulota
  • drumeții,
  • plimbare cu barca sau caiacul,
  • mai nou SUP (stand up paddle boarding),
  • pescuit sportiv sau
  • ture cu bicicleta.

Iarna, pe lacul de la Pădureni se poate pescui la copcă, se poate patina (cu atenție), sau poți merge pentru o plimbare în natură.

În weekend-urile de vară poate fi aglomerat malul lacului din Munții Bodoc. Să nu ai așteptări că vei avea liniște și tot peștele doar pentru tine 🤭😆

Malul lacului Padureni e colorat de corturile ridicate, iar lângă focurile de tabără se aud cântece până dimineaţa.

Lacul Moacșa-Pădureni este cel mai mare lac de acumulare din județul Covasna, având o lungime de 2 km. Lacul a fost creat în anii ’80 prin diguirea apei pâraielor din Munții Bodoc.

Pasionații de pescuit sportiv.

În prezent pe malul lacului din comuna Moacsa poți campa (cu cortul sau rulota) și poți pescui. Nu uita undița acasă. 😆 Sunt pești de zeci de ani în lac, numa` să vină la momeală. 😜Lacul Pădureni de la Moacșa este un loc cunoscut pescarilor. În apele sale se găsește: amurul, babușca, știuca, plătica, carasul, crapul, bibanul, șalăul și roșioara. Iarna se mai poate pescui și la copcă.

Taxe, valabile în 2022:

  • taxa pentru pescuit este 50 lei pentru o zi de pescuit și 70 lei/ pentru 24 ore. Ai voie să iei până la 5 kg de pește/zi.
  • Taxa pentru rulotă este 30 lei/24 ore. 10 lei mașina/10 lei cort și 5 lei /persoană.

Alte 4 lacuri de pescuit din Județul Covasna sunt: Lacul de la Ilieni, Balta de pescuit din Belin, Magic Lake din Coșeni sau Șugaș Lake din Sfântu Gheorghe. Cristi vă propune și alte locații pentru pescuit care nu sunt foarte departe de acest loc: lacurile din județul Brașov care fac parte din Delta din Carpați: Dumbrăvita și lacurile de la Rotbav.

Alergare și ture cu bicicleta

Lacurile Reci si Moacsa

Un antrenament pitoresc de vară poate fi alergarea pe drumul pietruit care face legătura dintre satul Pădureni și satul Angheluș. Am rămas cu o amintire frumoasă după o alergare matinală. O familie de căprioare mi-a confirmat că alergarea de dimineață este întotdeauna o alegere bună. În zona rurală a județului Covasna aveți șansa să vă întâlniți des cu căprioarele.

Pentru începători dar nu numai, și pentru familii cu copii, venim cu varianta de a lua bicicletele la plimbare și să pedalați în zonă. O sursă de inspirație privind trasee cu bicicleta în județul Covasna aici ➡️ În căutarea obiectivelor turistice ale județului Covasna.

Drumeții pe trasee montane

Din satul Angheluș poți urma traseul spre Vârful Bodoc (1193 m). Zona oferă peisaje superbe, câmpuri frumos cultivate și aer curat. Îți las la îndemână lista cu traseele turistice din Muntii Bodoc . Aici o poți consulta. Alexandra de la bloguldecalatorii.ro a scris despre un traseu spre Vf. Bodoc ce pleacă din localitatea Malnaș. Deși sunt locurile mele natale, Sfântu Gheorghe este doar la 18 km distanță, vă las pe mâna Alexandrei pentru că mie îmi sunt străine traseele montane din zonă.

Dacă nu vrei să vii cu mașina și ai chef de o plimbare cu trenul, e bine să știi că stația de tren pentru Pădureni este lângă comuna Moacșa. De acolo mai ai de mers 4 km pe jos până la lacul din Pădureni.

Din păcate sunt puține locuri de cazare sau unități de alimentație publică.

Conacul Benke, Moacșa

Conacul, construit în secolul al XIX-lea în stil clasicist, a fost deportat în Delta Dunării în 1949, urmând să devină sediul Cooperativei Agricole. Astăzi conacul funcționează ca un hotel de 5 stele. Se pot închiria biciclete pentru explorarea zonei sau poți folosi terenul de tenis din apropierea conacului.

De experimentat: O cazare și o experiență inedită pe care vrem să o încercăm în Moacșa este dormitul într-un vehicul istoric din`80, într-un campervan Gazz66 the Pathfinder (Airbnb), renovat pentru a fi un camping off-grid.

Mai multe despre atracțiile județului Covasna – aici.

Poate te interesează și:

Un gând despre „Lacurile copilăriei mele. Reci și Moacșa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: