Se apropie cu pași repezi perioada de vacanțe așa că venim cu o propunere pentru iubitorii de natură: Cheile Nerei, una dintre cele mai izolate zone din țară.
În iunie 2020, după câteva zile relaxante la malul mării, ne-am hotărât că este o perioadă bună de făcut drumeții în locuri pe care nu le-am văzut niciodată.
După cum arată logo-ul viațaînvacanță, ne place și la mare dar mai ales la munte. Așadar, am făcut o scurtă căutare pe internet despre traseu și locații unde putem înnopta și ne-am îndreptat spre Banatul montan.
Cea mai frumoasă rută pentru a ajunge în zonă este pe șoseaua de lângă Dunăre, (Drumul Dunării), pe la Corabia.
Pentru noi a fost mai ușor pentru că punctul de plecare a fost Giurgiu. Dar, dacă ești într-un tur al României, pune pe lista ta și drumul national (DN54) de la granița de sud-vest a României. Vara sunt mulți turiști străini pe bicicletă care vor să descopere România pedalând prin satele de la Dunăre.
Banatul Montan uimește prin frumusețea sălbatică a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița… practic, în sufrageria viperei cu corn 😆. Este genul de loc din care parcă nu îți vine să pleci!
Citisem de faptul că traseul începe din Sasca Română/ Şopotu Nou dar nu am găsit nici un loc de cazare în aceste 2 localități … totul era ocupat. Am plecat deja cu presupunerea că o să fie aglomerat… și nouă nu ne place aglomerația… De obicei, fugim din astfel de zone. Dar a fost chiar lejer și liniște.
În Cheile Nerei, unele dintre cele mai frumoase chei din România, găsești o mulțime de trasee de trekking, trasee pentru cicloturism, cascade, lacuri și peșteri.
Râul Nera a sculptat munţii de aici și a creat niște chei extraordinar de frumoase care sunt și cele mai lungi chei din România. Se întind pe 22 km între localitățile Şopotu Nou și Sasca Română.
Zonă protejată, este de o sălbăticie și frumusețe extraordinară iar traseul este uşor de parcurs. Vipere nu am întâlnit…din fericire!
Cum se ajunge pe traseu?
Cea mai apropiată așezare este Potoc. Aici am găsit într-un final o casă de închiriat. Cel mai mult ne-a plăcut amplasarea ei pe deal. Apusul este minunat văzut din curte.

Mai multe detalii vei găsi mai jos, unde îți vom da câteva recomandări de cazare în zonă.
Din Potoc găsești indicatoare spre Ochiul Beiului. Vei ajunge la Podul Beiului de unde ai de mers 5 kilometri pe drumul forestier. La capătul lui ajungi la camping-ul Beiu și puțin mai sus, este o Păstrăvărie care indică începutul traseului 😉.
Noi am lăsat mașina în parcarea de la Podul Beiului. Cei care au fost în zonă, înaintea noastră, au recomandat celor cu mașini cu garda joasă să nu se aventureze. Ei bine, noi am ascultat de ei dar pentru că oricum eram dornici de plimbare în natură după cele 2 luni de stat în casă.
Drumul forestier de pe valea Beiului, se poate parcurge și cu mașina. Drumul este accesibil. Se merge încet și ai grijă la baia de ulei. Dacă vrei să rămâi peste noapte în camping, cu cortul sau rulota, este musai să iei mașina până acolo 🙃. Însă, nu rata Cascada Văioaga, care este pe traseu, până la păstrăvărie, este mai puțin vizibilă din mașină.

Trasee usor accesibile chiar şi pentru copiii sub 10 ani
Pe drum am întâlnit mai multe familii cu copii de toate vârstele. Așa că dacă ai în plan să mergi la Cheile Nerei, n-ar fi o idee rea să-l iei și pe cel mic cu tine.
Traseul ales de noi:
marcaj banda galbenă de la Podul Bei – Cascada Văioaga – Lacul Ochiul Beiului . De la lac, marcajul se schimbă până la Cascada Beușnița, de aici marcajul traseului trece pe cruce roșie.
Sunt 15 km dus – întors, cu durata între 5 și 6 ore. De la Podul Beiu până la Cascada Beușnița faci cam 2-2.30h.
Ce e interesant în zonă:
- “La Tunele”
- Cascada “La Văioaga”
- Lacul Ochiul Beiului
- Cascada Beușnița
- Cu trenul pe ruta Oravița – Anina și o pizza pe repede înainte 😋
- Muzeul Locomotivelor cu abur din Reșita.
O aventură de neuitat cred că ar fi rafting-ul pe Nera (întra pe link pentru prețuri) 🙂. Lunile de primăvară sunt cele mai recomandate pentru acest sport pentru ca în această perioadă debitul apei este cel mai mare.
“La Tunele”

Aşa se numește un lanț de tunele, 7 la număr, pe cheile râului, din Sasca Montană până la Podul Bei. Este un traseu de 20 minute. Tunelurile de la Sasca Română pot fi o frumoasă alternativă pentru iubitorii de natură care doresc să ajungă la Podul Bei, punctul de plecare pentru multe alte trasee prin Parcul Național Cheile Nerei.

Fiți cu grijă vara, sunt vipere și se pot ascunde pe acolo pentru puțină răcoare. În câteva dintre ele este întuneric așa că este nevoie de lanterna telefonului dacă nu aveți alta.
Ultimul tunel și cel mai lung dinspre Podul Beiului are aproximativ 40 m. Se spune ca ar fi fost făcute de pe vremea romanilor dar cel mai probabil au fost săpate în stâncă pentru expoatare forestieră. Sunt atâtea mistere în România la care nu avem nici un răspuns …
Cascada „La Văioaga”

Cascada „La Văioaga”, una dintre cele mai frumoase cascade, este pe traseul spre Păstrăvărie, la 2 km de Podul Beiu. O să vedeți un indicator, pe partea dreaptă, către Cascada La Văioaga. Merită să vă opriți dacă găsiți un spațiu de parcare astfel încât să nu blocați drumul și așa îngust. Poteca vă scoate în partea superioară a cascadei și se continuă până la apele liniștite de sub cascadă. De aici parcă-i cel mai fain să stai s-o admiri.
Lacul Ochiul Beiului

Nu prea o să îți vină să crezi că se găsesc și la noi ape de culoarea turcoaz, specifice Greciei.
Să zăboveşti puțin la lacul Ochiul Beiului, nu te grăbi, este ceva unic în țară. Culoarea te va impresiona din start. Ajuns acolo, bucură-te de timp cu tine și cu natura. Asta dacă nu e prea aglomerat. Un lucru interesant despre lac: se spune ca acesta nu îngheață niciodată, iar temperatura sa rămâne mereu constantă între 4 și 8 grade.

După ce am admirat lacul, care a intrat în topul nostru cu cele mai frumoase lacuri din țară, am continuat urcarea, timp de 30 minute până la Cascada Beușnița, punctul final al călătoriei.
Cascada Beușnița/ în top 10 cele mai frumoase cascade din lume

Cascada Beușnița, se află la circa 1,5 km în amonte pe Râul Beușnița, față de Lacul Ochiul Beiului. Vara este posibil să fii puțin dezamăgit, debitul apei nu este la fel ca în alta perioadă a anului. Dar nu e nevoie de multă apă ca să rămâi impresionat. Peisajul în sine este un tablou al naturii.
Ar mai fi două cascade mai sus dar noi nu ne-am dat seama pe unde ar fi traseul. Posibil să nu fie foarte circulat și nu iese în evidență care ar fi poteca. Nici indicator nu am văzut ….Voi știți mai multe?


Un popas scurt am făcut la întoarcere, la Păstrăvărie pentru un prânz delicios cu păstrăv la grătar.

Acest traseu forestier cred că este ideal vara pentru o tură de alergare deoarece este umbră și răcoare.
Traseu practicabil şi pe bicicletă. Aici găsești mai multe detalii.


O zi cu trenul de la Oravița la Anina

Fiind o zi ploioasă, părea cea mai bună idee să călătorim cu trenul. A fost și frig, numai 13 grade la început de iulie.
Ce dor ne era de un balans al trenului românesc. Pe vremea studenţiei, amândoi făceam naveta cu trenul și orice călătorie cu CFR ne trezește amintiri frumoase 😉.
Este cea mai veche cale ferată montană din România și din Sud – Estul Europei. (Din 1865). Este un tren care te plimbă ușor (2 ore de călătorie pentru 33 de km! 😄.
Mare parte din drum m-am bucurat pur și simplu de peisaj. Uimitor este cât de aproape de calea ferată sunt săpate tunele. Sunt 14 tunele și 10 viaducte. Merită să mergi măcar o dată pe această rută, cred că toamna peisajul este spectaculos.
Anina de astăzi reprezintă ce a mai rămas din fostul oraș minier. Ultima mină (cea mai veche mină din România – exista din 1773 și cea mai adâncă din Europa) s-a închis în 2006 în urma unui accident.
Din gara Oravița pornește zilnic un singur tren ce duce sus în munte, către Anina, iar biletele se pot achiziționa direct de la casa de bilete din gara CFR.

Taxe:
28 lei biletul dus – întors cu locuri rezervate.
Să știți că pe partea stângă peisajul este mai frumos 😉
Plecare din Oravița la 11.15 – sosire în Anina la ora 13.11.
Plecare din Anina la 14.40 – sosire în Oravița la ora 16.37.
Cum să mergi 2 ore cu trenul ca să mănânci o pizza în 10 minute?

Pizza pe repede înainte la “The Gallery”, unde ai la alegere 10 feluri de pizza 😄. Acum mai şi glumim dar “nașul ” de la CFR poate are rude sau primește bonus de la pizzerie pentru că i-a făcut tot drumul reclamă.
Dacă acolo veți merge și voi 😉, să știți că sunt 2 căi de a observa localitatea până în centru, unde este Pizzeria “The Gallery” și anume, se poate merge pe lângă calea ferată sau prin localitate. La întoarcere după o delicioasă pizza, mergând pe lângă calea ferată, ne-am oprit la intrarea în oraș pentru a vedea ce a mai ramas din fostele mine de aici.

Muzeul locomotivelor cu abur din Reșita
Lui Cristi îi plac foarte mult locomotivele cu abur. Atat de mult încât ne-am oprit la Reșița la Muzeul locomotivelor cu abur, muzeu unicat în Europa. Acest muzeu în aer liber trebuie văzut măcar o dată în viață. Mi-a placut mult lecția de istorie ținută de soțul meu.
Nu există taxă de intrare în muzeu…
Colecţia din Reșița cuprinde 16 exponate, piesa centrală fiind locomotiva RESICZA,
prima locomotivă cu abur construită în sud-estul Europei, în anul 1872. În anul 2018 acest muzeu devine cel mai mare muzeu tehnic în aer liber din Europa.
Dacă ai un copil pasionat, îți recomandăm să vă opriți si la muzeul locomotivelor cu abur, să vedeți ce lucruri frumoase au ieșit din mâinile românilor noștri…

Unde te poti caza?

Căutând locuri de cazare, mi-a plăcut cum a prezentat Travel with a smile, Pensiunea Moara Veche. Mi-a plăcut toată aventura lor. Intră pe link dacă dorești să citești și un alt punct de vedere. Aici am sunat prima dată dar, ce să vezi… nu aveau camere libere. O colegă a fost înaintea noastră în zona Cheile Nerei și i-a plăcut mult la Pensiunea Casa cu roți, merită să vezi dacă ți se potrivește.
O altă idee ar putea fi să te cazezi la Băile Herculane și ești mai aproape de Cascada Bigăr.
Camping Valea Beiului
Dacă îți place aventura, o variantă mai libertină este camparea lângă Păstrăvărie, la Camping Bei.
Tarifele pentru campare erau afișate la intrarea în camping: 12 lei/cort pe zi și 10 lei/mașină pe zi.
Campingul are dotări modeste: un foișor, câteva locuri unde se făcea focul, dar și toalete ecologice Nu există dușuri. Spațiul de campare nu este prea mare. Zona campingului este împrejmuită cu un gard de lemn.
Ce altceva se poate vizita?
- Ruinele Cetății Socolari/Cetatea Beiului
- Traseu Canton Damian, marcaj banda rosie? Nu trebuie să fii un montaniard cu experiență ca să străbați drumul atât de frumos săpat în stânca de râul Nera. Nu trebuie decât să fii un iubitor al naturii și să ai un minim de condiție fizică.
- Cel mai vechi Teatru din România – Teatrul M. Eminescu din Oravița.
- Casa verde – construită din lut, paie și nisip. Complet funcțională, te poate duce cu gândul la casele unui hoobit. Charlie Ottley în serialul Flavours of Romania (îl găsești pe Netflix) are o prezentare a zonei Banat, în partea a 2-a.
Dacă ai nevoie să cauți informații pe internet, poate te ajută să știi că semnalul este slab între Orșova și Oravița.
Dacă mâine ai putea pleca oriunde, care ar fi destinația unde n-ai fost niciodată, dar ți-ai dori să ajungi?
Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.
Un gând despre „Cheile Nerei. În căutarea liniștii…”