Delta Dunării la Sfântu Gheorghe. Drumul spre libertate și simplitate

plaja din sfantu gheorghe

Pentru noi vara a început cu experiențe noi. Am fost exploratori în alt colț al Deltei Dunării. Ne-am rătăcit spre un alt Sfântu Gheorghe, ceva mai departe…și cu mai multă apă în jur. Dar mai ales cu soare în loc de ploaie. Sfântu Gheorghe este o veche așezare de pescari, întinsă la stânga celui mai vechi braț al Dunării, în apropierea vărsării sale în Marea Neagră. Sfântu este un loc cu o liniște vindecătoare, în care se inspiră din plin aerul de libertate și simplitate.

Care e traseul până la Sfântu Gheorghe?

Acces exclusiv fluvial din Portul Administrativ Tulcea, Murghiol sau Mahmudia. Varianta aleasă de noi a fost să lăsăm mașina în parcarea portului Tulcea pentru că aveam în plan să mai explorăm Dobrogea la întoarcere. Vezi aici drumețiile noastre din Munții Măcin la început de iunie.

Parcarea este cu plată : 6 lei/24 ore.

Călătoria cu barca Navrom-ului din Tulcea până în Sfântu a durat 2.45 ore dar am prins o barcă semirapidă. Altfel ar fi durat mai mult (chiar și 4 ore). Prețul biletului a fost 60 lei/pers. Plecarea se face zilnic la ora 13.30. Poți consulta site-ul oficial pentru mai multe detalii.

Dacă vrei să ajungi mai repede în Sfântu ai la dispoziție și alte variante. Poți merge cu mașina până la Murghiol sau Mahmudia și acolo să o lași într-o parcare cu plată. Sunt bărci rapide care fac transferul între Murghiol și Sfântu Gheorghe și care ajung într-o oră.

Plaja sălbatică din Sfântu Gheorghe

15 minute. Atât ai nevoie ca să ajungi să te îndrăgostești de plaja din Sfântu. Plaja îți oferă pe loc senzația de spirit liber 😜.

Dacă nu vrei să mergi pe jos, ai la dispoziție varianta Trocariciului, sau poți închiria o bicicletă de la Green Village Resort. Trocariciul din sat, de pe strada 1-a te va duce la plajă contra sumei de 3 lei/pers.

Din camping-ul Green Dolphin, unde noi am fost cazati, sunt 1.4 km până la plajă. Accesul până la plajă se face de pe Strada a 1-a. La ieșirea din localitate, drumul de nisip prin delta sălbatică duce la plajă. Nu sunt indicatoare🙂. Aici vei vedea și Cazematele construite în 1950.

Natura este lăsată să se desfășoare în voie. Nicăieri în Europa nu vei găsi o diversitate atâta de mare de păsări rare. Păsările sunt peste tot și dau spectacole pentru cei pasionați de birdwatching.

Drumul de nisip până la plajă este inedit, te poate surprinde😉. Noi recomandăm ca macar o dată să te plimbi agale până acolo. Aici este Delta adevărată și locul sălbatic unde caii, vacile și păsările trăiesc în armonie. Prezența vacilor și a cailor îți va indica că ești pe drumul cel bun spre plaja din Sfântu.

De ce ne-ar trebui tot felul de brizbrizuri pe plajă când de fapt tot ce ne dorim este să auzim valurile mării și să simțim nisipul cel fin?! Plaja, lungă de 30 km, o împarți cu păsările, vacile și caii sălbatici… și ești fericit…că mai poți vedea sălbăticia naturii la malul mării.

La intrarea pe plajă sunt 2 terase unde te poți răcori și unde poți încerca din meniurile cu pește. Plajă cu nisip fin si intrare lină în apă, potrivită și pentru copii. 😉

Alergare pe plaja din Sfântu

alerhgare pe plaja din sfantu

Trezește-te dimineața și pornește către plajă. Vei avea altă dispoziție întreaga zi. Timpul curge încet aici iar plaja asta frumoasă te va convinge să te întorci.

Locul meu preferat de pe plajă este insula de pe care poți admira întâlnirea dintre Dunăre și Marea Neagră. E un loc unic și e incredibil că poți ajunge acolo pe jos dacă de la intrarea principală pe plajă faci dreapta și mergi pe malul mării cam 1 km. 😉

Vei ajunge la Capul Buival, locul unde se întâlnesc cele doua ape dar este și locul în care le place pelicanilor să piardă vremea… Din cauza curenților care se formează este interzis înotul la gura de vărsare.

Plaja din Sfântu Gheorghe este singurul loc din țară unde poți admira de pe țărm vărsarea Dunării în mare. La Sulina poți ajunge la gura de vărsare doar cu barca iar din brațul Chilia, Dunărea se varsă în Marea Neagră pe țărmul Ucrainei.

Apusul la Sfântu

Nu vreau să te dezamăgesc dar apusul nu se vede de pe plajă pentru că apune spre far. Poate dacă ești cu caiacul pe canal se va vedea din micul port vis a vis de Green Village. Noi am admirat apusurile din grădina camping-ului Green Dolphin.

Plimbare prin sat

Un sat unde ulițele nu sunt de pământ, ci de nisip fin. Un sat unde stuful pe post de acoperiș este ceva obișnuit și un sat din care poți ieși prin 3 locuri cel puțin. Noi am explorat puțin locul acesta pitoresc și uite câteva imagini reprezentative cu portul, câinii satului, căsuțele tradiționale și cu biserica.

Comuna Sfântu Gheorghe are numai 1000 de locuitori. Pe unii îi pot auzi vorbind în altă limbă și nu e de mirare pentru că sunt de origine ucraineană. În 2 – 3 ore am explorat aproape tot satul. Există un singur magazin mai mare pe care îl găsești lângă Primăria comunei. Mașinuțele electrice au câștigat teren pe cel mai vechi braț al Dunării iar restul mașinilor au pierdut din valoare.

Te poți plimba liniștit și prin curtea resortului Green Village. De la stația Navrom dacă alegi să mergi la dreapta pe dig vei trece pe lângă vilele Egreta, Pelicanul și Lebăda, ce aparțin de Green Village Resort.

Green Village 4* Resort nu este doar parte din natură, ci natura însăși – arhitectura păstrează caracterul local. Capacitatea de cazare Delta Dunării acoperă un total de 89 de camere camere duble, fiecare cu o terasă primitoare, apartamente cu 2 și 3 camere și penthouse-uri cu vedere către lacurile și canalele Dunării.

Peștele este personajul principal în Delta Dunării

Unde poți mânca în Sfântu Gheorghe?

Nu ai prea multe la alegere dar mâncarea este bună 😄. Dacă nu îți place peștele și mergi în Deltă, sigur te vei îndrăgosti de el! Dacă nu și nu, se găsește și altceva😂. Meniu mai puțin variat vei găsi în Camping-ul Green Dolphin sau un meniu mai pretențios la Restaurantul Green Village Resort.

Mancare bună și variată vei găsi în port la Restaurantul „La Sfătoi„. Au atât preparate din pește (musai trebuie să încerci un storceag) dar și preparate din pui, porc, pizza sau paste.

Dacă tot am vorbit despre pește … Dacă ai ca pasiune pescuitul, atunci o să adori să pescuiesti în Delta Dunării. Indiferent dacă ești pescar amator sau profesionist, avem un pont pentru tine: sunt atât de multe locuri în care poți petrece timpul la pescuit în Sfântu Gheorghe. Mai ales pe canalul din spatele resortului Green Village 😜. Momeala și undițe tot la ei găsești dacă nu ți-ai adus de acasă.

Cu caiacul pe canalele Dunării

Un mod ecologic de a descoperi Delta este din caiac. După mulți ani în care frica de apa a fost mai puternică am reușit în sfârșit să mă bucur de experiența de a sta pe apă din caiacul asta fain colorat. Cristi a fost cel mai fericit că a reușit până la urmă să se distreze 2 ore cu caiacul pe Dunare, atât de aproape de apă …

Am fost norocoși să fim întâmpinați de efemeride în 11 iunie. Este un fenomen spectaculos în Delta Dunarii. Efemeridele, denumite popular și Rusalii, deoarece sunt vizibile în preajma acestei sărbători, și-au făcut apariția mai repede. Ele stau în apă la stadiul de larvă, între 1 și 3 ani, apoi la maturitate își scot aripile și încep să zboare doar pentru a se împerechea. Aceste insecte trăiesc magia unei vieții de o zi și oferă un superb dans al vieții și al morții.

Am închiriat un caiac de la Green Village contra sumei de 45 lei/pers pe oră. În sat mai găsești caiac de închiriat și la Kayac Danube Delta (tel. 0757.107.617) dar George era plecat în perioada în care am fost noi.

O sugestie de la noi: Măcar o dată pe an încearcă ceva nou.

Excursii cu barca în Delta Dunării

La o scurtă plimbare prin sat vei zări multe anunțuri cu excursii. Ai la alegere o paletă largă de excursii cu barca, numai doritori să fie. Orice excursie alegi, va fi una reușită. Noi nu am avut succes cu excursia până la Sulina, pentru că eram singurii care ne doream asta…

Printre excursiile cu barca aș putea aminti: Gura Portiței, Insula Sacalin, Pădurea Letea sau la Gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră. Organizează excursii cu barca cei de la Green Village, Delta Marina, Casa Alb Albastră dar și alții.

Iar acum câteva informații despre locul în care am stat:

Camping Green Dolphin

Camping-ul clasificat la 3*, face parte din Resortul Green Village de 4*. Luna august este sărbătorită aici cu Festivalul Internațional de Film independent „Anonimul”.

Campingul dispune de 63 de căsuțe (bungalouri) din lemn, acoperite cu stuf, cu intrare privată, mobilate functional având câte două paturi, acces la grupuri sanitare, dușuri interior / exterior și posibilități de campare în Delta Dunării pentru un numar de aproximativ 500 de corturi. Foarte interesant pentru cei care au animale de companie: camping-ul este o zonă pet friendly 😉.

Poate că în lunile iulie și august, dormitul în căsuțe ar putea fi inconfortabil din cauza căldurii…

Facilități: bar/restaurant cu autoservire pe terasă, cinema în aer liber, teren de fotbal sau volei pe nisip, ponton pentru pescuit, apa caldă permanent. Restaurantul, cu preparate tradiționale / internaționale, are o capacitate de 150 locuri. 

La Sfântu găsești opțiuni de cazare pentru toate mofturile, plăcerile și buzunarele: complex turistic de patru stele, camping bine întreținut și suficiente pensiuni sau case de oaspeți. De asemenea, poți alege și varianta de a sta la localnici.

Îți poți face o rezervare aici.

Da, sunt țânțari… dar ușor de suportat câteva zile, nu? Singura dată când ne-au stat în cale a fost în seara când rula un film la cinema în aer liber. Am vrut să vedem cine câștigă, noi sau ei?! … după nici 10 minute ne-am întors în căsuță. Era clar că roiurile de țânțari ne-a făcut imposibilă șederea la film.

Sfântu Gheorghe nu e pentru toată lumea și nici nu trebuie să fie! 😉 E important să rămână un colț de natură, izolat natural care să ne aminteasca de bucuria unică ce sta în lucrurile simple.

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

Un gând despre „Delta Dunării la Sfântu Gheorghe. Drumul spre libertate și simplitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: