Nerăbdători să înceapă prima noastră vacanță în Croația, am plecat cu noaptea în cap. Am ieșit din țară prin Oravița și am trecut granita în Serbia. Atenție însă cu Serbia, pentru că nu este în UE… dacă folosești roaming-ul și datele mobile taxele sunt foarte mari. 🤭
Am intrat în Croația prin Bosnia cu gândul că vom face un popas în Kotor dar nu s-a concretizat nimic …până acum.
Cazarea o aveam rezervată din timp, în Bosanka, un sat tradițional și liniștit la 2.5 km de Dubrovnik. Ideea e că nu știam că suntem cazați într-un sat, credeam că este un cartier al orașului 🤭.
Până la această vacanță, noi eram genul care ne căutam cazarea la fața locului. Ne uitam ce ne place ca locație, siguranță și pret și apoi alegeam. Este adevărat că această activitate îți ocupă timp și nu o prea poți face când ești cu copiii.
Cristi mă trimitea pe mine chipurile ca eu sunt mai norocoasă …😄 dar am avut de câștigat, de exemplu pe mine m-a ajutat să pot socializa mai bine cu străinii.
Una peste alta, am nimerit foarte bine la Guesthouse Martinovic. Propietara, o doamnă foarte drăguță și amabilă, chiar dacă nu știa engleză, ne-am folosit de comunicarea non-verbală, ne-a ieșit și ne-am înțeles foarte bine 😀.

În Croația am găsit condiții super de cazare. Pot spune că stau mai bine decât grecii la raportul calitate – preț, dar vacanța per total poate fi mai scumpă în Croația.
Dacă alegi această cazare, vei avea vedere spre munte și în grădina cu smochine. Am fost foarte încântată când am descoperit că suntem cazați aproape de muntele Srd pentru că nu voiam să ratăm priveliștea superbă care se deschide spre orașul vechi.
Panorama deasupra orașului de pe dealul SRD (412 m)

Imediat după ce ne-am cazat, am plecat să descoperim Dubrovnik-ul la pas pe o strada foarte îngustă. Noi am urcat pe ea crezând că vom ajunge mai repede în orașul vechi (Stari Grad). Așa s-a întâmplat, dar nu înainte de a admira priveliștea de pe dealul Srd.
Către cel mai frumos punct de belvedere asupra Cetății Dubrovnik-ului poți ajunge atât cu telecabina, cât și cu mașina, sau urcând până pe vârful dealului Srd. Din ce am citit pe internet, turiștii ajunsi în Dubrovnik, au încercat varianta telefericului sau mașina pentru a ajunge aici.
Noi însă, venim cu recomandarea de a face o mică drumeție până sus. Este un traseu ușor care durează între 30 min – 1 h și în plus te poți bucura mai mult de priveliștea spectaculoasă.
Citește despre variantele de transport între Dubrovnik – Bosanka aici. Cu autobuzul nr. 17 (15 kuna/bilet) poți călători din Bosanka până în centrul orașului, la stația Poarta Pile.
Dacă ai venit cu mașina în Dubrovnik poți urca cu aceasta pe dealul Srd prin sătucul Bosanka. De acolo vei avea parte de mult mai multe priveliști minunate pe traseu. Drumul până acolo este îngust și trebuie să conduci cu grijă.

Dacă ai doar o zi la dispoziție pentru a vizita Dubrovnik-ul, te vei bucura să afli că durează doar 5 minute pentru a ajunge să admiri cea mai frumoasă panoramă asupra orașului cu ajutorul telecabinei. Un bilet costa 170 kuna/persoană (~24€) dus-întors dar poți cumpăra și bilet pentru o singură variantă, urcare sau coborâre.
Am ajuns la Panorama Bar and Restaurant unde am dat de civilizație, mulți tineri turiști poposeau să admire peisajul la apus.
Obosiți, după un drum de 14 ore, dar foarte încântați de priveliște, am scanat cetatea, orașul, insulele din împrejurimi dar și corăbiile plecate în larg.
Această experiență este în topul activităților pentru cea mai frumoasă aventură în Dubrovnik.




Pentru această drumeție vă recomandăm să aveți apă și încălțăminte adecvată.
Este mai greu de coborât cu sandale în picioare 😉😛 dar peisajul a meritat. Este un spectacol să admiri de la înălțime casele cu obloane verzi din lemn în contrast cu cremul caselor cu acoperiș roșiatic ce sunt înconjurate de albastrul Mării Adriatice.
Intrarea spre muntele/dealul Srd Hiking Trail este situată pe Jadranska Cesta, chiar la vest de tunelul de pe autostradă.
Din acest punct am avut puțin de mers până în centru dar și pentru că am dat de multe scări care ne-au scurtat drumul spre cetate.

Pe vechile ziduri ale cetății medievale

O activitate interesantă pentru a vedea orașul vechi este să te plimbi agale chiar pe zidurile Cetății ce dateaza încă din sec. X.
Zidurile oraşului Dubrovnik sunt considerate atracţia principală a orașului şi constituie unul dintre cele mai complexe sisteme de fortificaţie din Europa. Intrarea pe aceste ziduri se poate face prin unul dintre cele trei zone: pe lângă Biserica Sf. Lukes în partea de est, la intrarea Pile din Oraşul Vechi si pe lângă Muzeul Maritim situat la Fort St Johns.
Durează aproximativ 2 ore să admiri priveliștea (au 2 km lungime), neapărat cu aparatul de fotografiat în mână, nu uita sticla cu apă și o pălărie care să te protejeze de razele soarelui.
Un bilet pentru a vizita zidurile orașului costa 150 kuna/persoană (~20€).



Marea Turcoaz din Dubrovnik

Banje Beach este una din cele mai populare (deci și aglomerate), iar plaja Saint Jacob este mai retrasă și mai frumoasă dar merită să cobori cele 100 de trepte pentru a ajunge la ea.
Valurile mării sunt propice şi pentru desfăşurarea sporturilor pe apă, aventurierii se bucură de sesiuni îndelungate de înot, snorkelling, parasailing sau scubadiving.
Orașul vechi din Dubrovnik

Dacă e ceva ce ne place să facem în fiecare oraș nou pe care-l vizităm, este să mergem la pas pe toate străduțele și să descoperim cât mai mult din el. Dincolo de obiectivele turistice ne place să simțim atmosfera locului și să observăm detaliile care fac diferența și care ne vor rămâne ca amintire.
Orașul Vechi din Dubrovnik (Stari Grad) este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai frumoase și bine păstrate orașe medievale din lume. A fost inclus în anul 1979 pe lista UNESCO a Patrimoniul Mondial Cultural și Natural. Timp de secole, a fost un oponent serios al Veneției ca și port comercial.
Pe vremuri, Dubrovnik avea 4 porți de intrare, dar astăzi am înțeles ca se poate pătrunde în cetate doar prin Porta Pile, în vest și Porta Ploce, în partea opusă.
Poarta Pile a servit ca intrare principală și este încă cel mai interesant punct de acces la acest oraș vechi fabulos. Înconjurat de un șanț complet, cu o punte de legătură construită în 1537, poarta Pile Pile – una din cele două intrări în zona Lapad – se mândrește, de asemenea, cu o grădină plăcută în vechiul șanț.
Odată intrat în centrul vechi prin Pile Gate, vei ajunge pe Stradun – strada importantă a orașului istoric, înțesată de cafenele și terase, la capătul căreia stă impunător Turnul cu Ceas.
Seara este atracția numărul 1 în Dubrovnik. Străzile pavate cu calcar alb și alunecos erau ticsite de turiști.
Fântână mare din Dubrovnik din Onofrio este probabil cea mai cunoscută dintre numeroasele monumente istorice ale orașului. O plimbare ușoară de la Poarta Pile este o parte importantă a sistemului original de alimentare cu apă al orașului.
Intră în Mănăstirea franciscană pentru a vedea cea mai veche farmacie din Europa, în uz din 1317.
Două locații în contrapunct: distracție și view vs. eleganță și valoare.
Un restaurant frumos pe care îl putem sugera este Sesame Restaurant. Aproape de Poarta Pile, poți servi un pranz mediteranian într-un restaurant cu review-uri foarte bune. Restaurantul Sesame este situat în complexul unei case vechi de două sute de ani, înconjurată de vegetație bogată, inclusiv portocali și arhitectură rezidențială foarte interesantă din anii 1900.

Alt local spectaculos este Buza Bar. Să bei o cafea, un suc sau un pahar cu vin roșu la cel mai fițos bar din oraș, Buza Bar, care se află chiar pe malul mării și îți pune pe fundal sunetul valurilor care lovesc stâncile și o priveliște de neuitat.
Foarte aglomerat, by the way, dar dacă vrei să îți încerci norocul, merită pentru locație. Terasa este construită pe stâncile orașului chiar în spatele Cetății.

*Moneda Croației este kuna – multe restaurante acceptă și plata în euro, însă trebuie să te asiguri de asta dinainte să comanzi. Poți schimba kuna în Dubrovnik, la cazare sau la casele de schimb valutar.
Dubrovnik și Game of Thrones
Datorită serialului, tot mai mulți oameni descoperă Dubrovnik sau Insula Lokrum pentru ca sunt unele din locațiile în care s-au filmat scene din film, mai exact The Red Tower of the King’s Deck și Kings Landing.
Se organizează chiar și tururi ghidate pe Insula Lokrum.
Deși era în mare vogă acest serial atunci când am ajuns noi în Dubrovnik, nu văzusem nici măcar un episod. Acum însă, după o iarnă întreagă în care am „topit” toate sezoanele, mi-aș dori să mai ajungem odată în Dubrovnik să vedem „cu alți ochi” orașul acesta minunat.
Dubrovnik a fost prima interacțiune cu Croația, țara care ne-a cucerit definitiv. De aici ne-am continuat vacanța și am plecat să ne bălăcim în apele Mării Adriatice la Makarska.
**Sursa foto din titlu: Spencer Davis, Unsplash
Să vă fie viața o vacanță!
Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.
Un gând despre „Dubrovnik/ O locație superbă pe coasta de sud a Mării Adriatice”