Munții Măcinului chiar dacă au altitudini joase specifice dealurilor, sunt cei mai bătrâni munți din țară ce au fost erodați în sute de milioane de ani. Ei reprezintă un important punct de atracţie de pe harta Dobrogei de nord, după Delta Dunării. Așadar, după călătoria în Delta Dunării, am făcut popas pentru câteva drumeții.
Vârful Țuțuiatu (467m) este cel mai înalt vârf ai celor mai vechi munți din România. Iar Culmea Pricopanului este poate cea mai spectaculoasă zonă din cauza aspectului creat de formațiunile granitice care aduce cu crestele Munților Făgăraș în miniatură.
Munții Măcinului văzuți de pe 2 trasee turistice din cele 18 existente

Parcul Național Munții Măcinului este străbătut de mai multe trasee (turistice) montane amenajate (cu locuri de campare) în scopul facilitării accesului turiștilor. Drumeții pot alege, în funcție de preferințe, dintre cele 12 trasee peisagistice și 6 tematice. Poți merge pe jos, călare sau cu bicicleta, pe traseele ce au asigurată o infrastructură specifică de promovare, unde există panouri și plăcuțe de informare.
Al 18-lea traseu este în zona Cerna, are o lungime de 13 km și este destinat celor interesați de turismul ecvestru. Mai multe detalii pe site-ul oficial.
Traseul pentru biciclete are o lungime de 270 de kilometri, cu dificultate medie care pornește din localitatea Măcin și merge până la Horia. Lungimea aceasta este dată și de cele 10 segmente, pentru că, de la marginea parcului poți intra pe 10 trasee secundare, străbătând creasta Munților Măcin.
Măcin Mountain Fun este un concurs de mountain bike (Macin XC) pentru adulți și copii dar şi de alergare (Măcin Cross) în Munţii Măcin, cu plecare din localitatea Greci. Mai exact, din pădurea aflată lângă formațiunea stâncoasă numită Pietrele Mariei. Traseul de alergare “Măcin Cross” este de tip trail running cu o lungime de 12 km și cu 400m diferenţă de nivel.

Centrul de Vizitare al Parcului Național Munții Măcinului se află în satul Greci. Chiar la intrare este o machetă 3D a zonei unde poți vedea exact vârfurile și traseele pe care urmează să le faci. Centrul este modern și bine amenajat.
Taxa de intrare în aria protejată Parcul National este 6 lei/persoană și se achită la Centrul de informare al Parcului.
În această vacanță am avut timp pentru 2 dintre aceste trasee. Am ales să vedem cum este traseul Cozluk despre care auzisem în primăvară de la lipa-lipa și Dealul cu Drum. Cel de-al doilea traseu ne-a impresionat și poti vedea de ce :-).
Traseul Cozluk. Cine ar fi crezut că ne putem rătăci în cei mai scunzi munți ai României ?

- Marcaj: Punct roşu 🔴
- Harta traseu: Munții nostri
- Lungime: 22 km în total, 16 km pe care i-am făcut noi cu detalii mai jos)
- Timp: 3 ore
- Ruta: Greci – Păşunea Crucele – Valea Cozluk – Valea Radului – Teiul Strâmb – Baia de aramă – Pietrele Lacului – Vf. Conaciu – Valea Plopilor – Pietrele Mariei – Greci
- Locuri critice: atenție la stânele de oi de lângă pădure.
Noi nu! 😄Poate de aceea nici nu ne-am documentat amănunțit. Nu faceți ca noi și citiți bine înainte indicațiile pentru intrarea și ieșirea de pe traseul Cozluk 😊.
Practic, poți merge cu mașina până la stejarul imens solitar pe care nu ai cum să-l ratezi pentru că este la marginea drumului.
Traseul este ușor, dar foarte lung așa că noi l-am scurtat. Pe porțiunea dintre Centrul de informare si până la intrarea în pădure, unde este loc de campare, am mers cu mașina. Acești kilometri (vreo 5 km dus-întors) în câmp deschis pot fi neplăcuți pe un soare puternic sau pe ploaie.

La primul indicator către traseul tematic Dealul cu Drum și Traseul Poveștile Măcinului, care este în stânga drumului, tu vei continua pe drumul de pământ din dreapta trecând pe lângă Copacul lui Bezegheanu ( Google Maps). Deja de acolo, poți vedea formațiunea stâncoasă numită Pietrele Mariei și vei continua să mergi în stânga pe lângă liziera pădurii. Dacă nu vei mai observa marcajul punct rosu pe lângă pădure, vei vedea totuși marcajul pătrat roșu care delimitează Parcul Național Munții Măcin.

Cum ajungi la barieră? După stejarul solitar mai continui pe cărare vreo 5 minute și ajungi la panoul care indică traseul. Din fața panoului de intrare în traseu dacă privești spre stânga se văd Cheile Chediului (nu e traseu marcat, zona închisă pentru rezervație științifică).


După vreo 10-15 minute de mers am văzut vechiul canton Cozluk (este o poiană mare cu o construcție abandonată unde se poate campa).
Aici ne-am rătăcit prima oară. Era un semn pe copac cu săgeată din ambele părți spre punct rosu dar nu l-am luat în serios și am continuat pe cărarea din stânga sa…până când am bagat de seama că nu mai vedem marcajul ce ne interesa. Aici atenție, să nu faci ca noi…când vei ajunge în dreptul cantonului, cărarea se va despărți în două – una mai vizibilă în stânga, o alta spre dreapta, pe care trebuie să continui, care trece prin spatele cantonului.
Ultima porțiune de traseu, după ce ieși din pădure într-o poiană mare care nu este marcată și ai trecut de barieră, continuă pe drumul de pământ printre parcele arabile. Te va scoate în locul de unde ai plecat….
Acest traseu mare parte prin pădure, alternează cu poienițe înflorite de stepă și oferă câteva puncte de belvedere asupra văilor şi vărfurilor învecinate.


!!!Legat de indicatoare și marcaje, noi am avea câteva sugestii. La intersecții de drumuri și la ieșire din pădure ar fi util să fie mai bine marcat pe unde se continuă. Au fost porțiuni în care lipsea marcajul punct roșu. În pădure nu e problema asta. Mă refer mai ales la ieșirea din pădure când dai nas în nas cu terenurile agricole și nu știi care e poteca corectă 😏. Acolo aș pune tăblițe informative. Noi ne-am orientat pe Google Maps pentru a ajunge înapoi la mașină.
Jumătate de traseu ne-a plouat dar asta nu a fost deloc o problemă, padurea ne-a protejat puțin … dar când am ieșit în câmp deschis, noroiul ce s-a format ne-a împiedicat să grăbim pasul…. La un moment dat am făcut dreapta direct prin lanul de grâu, ca să ocolim câinii care se auzeau în zare de la stâne și oricum am fi ocolit mult, pe lângă Pietrele Mariei (vezi în stânga). Iar noi voiam să ajungem cât mai repede la mașină.
Traseul Cozluk ne-a scos peri albi… la început nu-l găseam iar la final ne-a plouat jumătate de drum și ne-am mocirlit grozav.

După aventura aceasta mai puțin fericită, natura ne-a adus zâmbetul pe buze la sfârșitul zilei, la apus, când am parcat în camping pentru a parcurge ziua urmatoare traseul Dealul cu Drum. Un traseu spectaculos și foarte ușor despre care poți citi dacă accesezi link-ul.

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.
Un gând despre „Trasee în Munții Măcin. Peisaj ca în Scoția în județul Tulcea”