Locuri mai puțin știute în județul Brașov: Lacurile de la Rotbav

Rotbav

Cred că știu aceste lacuri, unul în special, de când îl cunosc pe Cristi, 15 ani să tot fie…😆 La 22 km de Brașov, spre satele săsești din Transilvania, găsești un loc frumos pentru relaxare.

Lacurile de la Rotbav se află pe direcția de mers Brașov – Tg. Mureș în satul Rotbav din comuna Feldioara, județul Brașov.

Rezervația naturală de protecție avifaunistică Rotbav face parte din Situl NATURA 2000 Dumbrăvița – Rotbav – Măgura Codlei.

Poți găsi mai multe informații turistice și în articolul Delta din Carpați – Lacul Dumbrăvița.

Complexul de lacuri piscicole este format din 4 lacuri ce se întind pe o suprafață destul de mare.

Activități de relaxare și agrement

Poate te-ai intrebat, mai ales dacă nu îți place să stai pe baltă și să aștepți să vină peștele în cârlig…ce ai putea face la Rotbav?!…Pe lângă pescuitul sportiv sunt și alte activități ce le-ai putea face în zonă.

Lacurile din Rotbav iarna vs. vara

În fiecare iarnă, Cristi merge la copcă pe unul dintre lacurile de la Rotbav și pentru că pe mine nu m-a captivat acest hobby 🤭, îmi găsesc alte ocupații între timp…de câțiva ani mă distrez pe gheața formată deasupra lacului. Bucuria de a merge pe gheață, am împărtășit-o şi cu nepoțica noastră. A fost curioasă și a prins chiar doi peștișori la copcă, dar nu peștele mare „orange” pe care îl aștepta…😂

  • rotbav

Adevărat este că nu numai iarna e frumos aici. Dacă ajungi vara, vei fi recompensat cu un tablou verde al naturii îmbogățit de zborul lebedelor și prezența altor păsări.

Poți rămâne la pescuit plătind o taxă de 30 lei

Aceste lacuri sunt cunoscute pentru speciile de pești ce populează zona. Sunt lacuri clasice de crescătorie dar și cu o vegetație bogată. Printre speciile de pești se numără: crapul, carasul, oblete, babuşca, somnul, știucă şi bibanul.

SAU….

poți alege să petreci o oră plimbându-te în jurul lacului si poate rămâi pentru o clipă să admiri apusul soarelui ce se retrage după Munții Perșani. Se reflectă frumos în apa lacului.

Birdwatching

Bălțile nu sunt foarte adânci iar pe luciul apei, în funcție de anotimp, pot fi văzute o sumedenie de păsări… precum lișițe, rațe, lăcari, iar în timpul migrațiilor de toamnă și de primăvară chiar și stârci mici, stârci galbeni, găinușe de baltă, stârci de noapte şi frumoasele lebede.

Sursa: Ionescu Dan Youtube

Trece pragul cetății și bisericii fortificate din Rotbav

Există din jurul anului 1300, construită în stil romanic, a fost printre primele biserici fortificate din Țara Bârsei și este una dintre cetățile care mai conservă încă zidurile sale, dar nu într-o stare bună.

În trecut, fortificația oferea loc pentru magazii, ateliere, grajduri, o bucătărie şi o crescătorie de albine. Intrarea în cetate era apărată de turnul porții, în care se afla și administrația orașului, cu o celulă pentru prizonieri sau condamnați. Din păcate, turnul bisericii fortificate din Rotbav s-a prăbușit din motive necunoscute, în 2016.

Legenda spune că în 1170, 11 familii au fost aduse în zonă pentru a întemeia o nouă așezare. Numele satului vine în urma unui atacat necruțător: legenda povestește că în urma unei astfel de năvăliri, oamenii și-au spălat hainele în râu care s-a înroșit de pe urma sângelui ce se scurgea din haine. Rot însemând în limba germană „roșu”.

Vizitează Cetatea Marienburg din Feldioara

Denumirea germană Marienburg înseamnă Cetatea Mariei, cu referire la Fecioara Maria, patroana Ordinului cavalerilor teutoni. Cetatea de la Feldioara este cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania.

Popas la restaurantul cu specific pescăresc Doripesco

Complexul turistic Doripesco este o afacere de familie care a îmbinat producția de pește cu pescuitul sportiv și birdwatching. Restaurantele Doripesco se găsesc în 3 locații (Pensiunea Poiana Râşnoavei – Doripesco, Complexul Turistic Doripesco și Restaurantul Casa Păstrăvarului), unele având și posibilități de cazare. Preparatele din pește sunt foarte bune, îți recomandăm să le încerci.

Băltile de la Doripesco sunt recunoscute mai ales în rândul pescarilor dornici de concursuri. 😉

Bălţile de la Vadu Roşu, la 30 de kilometri de Braşov între Rotbav şi Măieruş, sunt unele dintre cele mai căutate de pescari. Se organizează foarte multe competiţii de pescuit unde ai posibilitatea să-ți dobori recordul personal.

La o aruncătură de băț de Lacurile de la Rotbav, este satul Crizbav. Acolo este un câmp de lavandă iar în fiecare an, în luna iunie, Lavanda Alberta organizează „Zilele porților deschise“.

Plimbare în câmpul de lavandă din Crizbav

Lavanda Alberta este o afacere de familie, care a pornit din pasiunea pentru lavandă a unor brașoveni. Ferma de lavandă se află la 25 de km de orașul Brașov, mai exact în Valea Mare din Crizbav.

Traseu în Munții Perșani: ruinele Cetății Crizbav și vf. Cetății

La final venim și cu o idee pentru o drumeție de weekend. Marcajul traseului punct rosu, începe din Rotbav, la stânga după Biserica fortificată până se iese din sat și apoi se continuă pe drum forestier încă 6 km până la liziera pădurii. Acolo sunt și câteva panouri informative iar mașinile se pot lăsa în apropiere.

Acest traseu te îndrumă spre Cetatea Crizbav (999 m) sau cetatea Heldenburg (cu indicator la ieșire din Rotbav), despre care specialiştii apreciază că a fost construită de romani după ocuparea Daciei dar și spre Vârful Cetăţii (1 104 m) – cel mai înalt punct din zonă.

Dacă vrei să faci o drumeție până aici, cei de la Cale bătută ne-au lăsat detaliile traseului aici.

Să vă fie viața o vacanță!


Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

3 gânduri despre „Locuri mai puțin știute în județul Brașov: Lacurile de la Rotbav

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: