Județul Covasna este cunoscut pentru tihna caracteristică oamenilor dar mai ales pentru natura sa autentică. Șansele să admiri căprioare de aproape sunt foarte mari.🤭
Am ales să petrecem timp în natură facând o tură cu bicicletele în zona rurală covăsneană și atunci mi-a venit ideea sa va spun o poveste despre cascade, căprioare dar și despre conace și castelele din județul Covasna.
Sunt de părere că o tură cu bicicletele care include opriri pe la obiectivele turistice poate fi mult mai interesantă. Am pus câteva detalii la finalul articolului despre traseul nostru cu bicicleta, pe Drumul Nemirei. Îți vine să crezi, sau nu, deși este județul în care m-am născut, unele dintre aceste obiective mi-au fost străine până acum iar altele sunt favorite în zilele de vară.
Atracțiile turistice din județ sunt câteva la număr 😁, dar îmi dau seama mai mult acum, punându-le pe „hârtie”. În județul Covasna se găsesc atractii naturale și arii protejate (Reci, Stațiunea Balvanyos, Cheile Vârghișului, Munții Bodoc- Baraolt), obervatoare de urși, bălți de pescuit, centre SPA și castele. Dar cele la care m-am gândit și care merită un popas din partea ta, ar fi:
1. Atracția nr. 1 – Mestecănișul și lacul de la Reci
Dacă ajungi în perioada de vară în zona lacului de la Reci sau de la Moacsa, o pauză scurtă pentru o bălăceală va fi ideală. De asemenea, apusurile și răsăritul văzut de pe malul lacului sunt impresionante.

Activități în aer liber sunt posibile la Reci, atât pentru copii cât și pentru adulți, dar am povestit despre asta aici.
Atât la Reci cât și la Moacșa, te poți scălda și poți pescui. Acestea sunt locuri ideale pentru plimbări la pas în natură dar sunt și un teren potrivit pentru ture cu bicicletele sau pentru o alergare matinală.

2. Lacul de la Pădureni, Moacșa
Aici sunt șanse mari să te întâlnești cu căprioarele dimineața. Drumul pietruit dintre lac și satul Angheluș este locul secret pentru a pândi chiar și iepurași😁. Campingul Pădureni poate fi o variantă alternativă la dormitul în cort pe malul lacului. Despre activitățile ce se pot face în timpul liber pe lacul de la Pădureni am povestit separat în articolul Lacurile copilăriei mele.

3. Orașul Covasna, Valea Zânelor
Valea Zânelor este un obiectiv turistic important, situat în partea estică a orașului Covasna. Întâmplarea a făcut ca să descopăr zona în alergare, când eram în căutarea cascadei Valea Zânelor. Există o cascadă cu același nume, una mică dar frumoasă, situată în apropierea Planului Înclinat (Șiclăul) din Valea Zânelor. Zona de agrement este una care merită vizita ta.

Urmele a ceea ce a fost o dată un Monument tehnic unicat în Europa – situat în oraşul Covasna, în zona Văii Zânelor – Planul înclinat sau Şiclăul, a fost construit în 1886. Acest plan înclinat folosea forţa gravitaţiei pentru a transporta vagoanele încărcate cu lemne pe o pantă fără a utiliza alte surse de energie. Momentan planul înclinat nu funcţionează, ocazional, atunci când există cerere, circulă o mocăniţă, care este folosită pentru agrement, până în Comandău.
Pe lângă peisajele pitorești, aici te poți bucura de aerul puternic ionizat și foarte curat, cu numeroase beneficii pentru sănătate. Dacă îți dorești o experiență mai aproape de natură, Campingul Valea Zânelor oferă locuri de cazare în căsuțe, locuri pentru campare rulote sau corturi.
Covasna, este cel mai renumit centru balneo- climateric pentru problemele cardiovasculare din România. Se numește si stațiunea celor 1000 de izvoare de sănătate.
4. Comuna Zăbala
Fie că îți place natura sau, din contră, vrei să vizitezi monumente istorice, Zăbala are câte un pic din fiecare. „Vedeta” satului este Domeniul Zabola („zabola”- denumirea comunei în maghiară). Aparține familiei de conți maghiari Mikes și se întinde pe 50 de hectare.

Domeniul Zabola este format dintr-un uriaș parc presărat cu 7 clădiri istorice restaurate (unele private), lacuri, peste 100 de specii de plante și aria de conservare a biotopului Carpatin al domeniului. Cele mai multe dintre cladiri găzduiesc turiști. Gazdele organizează tot felul de activități pentru turiști, de la închirieri de biciclete, plimbări în trăsură sau călare, până la excursii pentru observarea urșilor la Observatorul de Urși, Zabola Estate.
Un alt observator de urși din județ este cel de lângă Lacul Sf. Ana, în localitatea Bixad.
Dacă ajungi în Zăbala, vă cazați peste noapte și nu vreți să plecați de pe domeniu – am înțeles ca aici poți sta câteva zile fără să te plictisești – veți găsi metode de a face mișcare, dincolo de plimbare prin grădină. Pe lac sunt două bărci cu vâsle, iar pe domeniu veți găsi mai mulți arbori din care atârnă leagăne din funii.
O alta cazare în Zabala este camping-ul din Centrul de agrement.
5. Orașul Sfântu Gheorghe
Fiind orașul meu natal pot pune pe harta ta de obiective: centrul orașului cu Parcul Elisabeta, lacul cu nuferi din parcul Central, Muzeul Național Secuiesc, dar și o pauză în Piața Libertății, pentru a savura o cafea cu priveliște la localurile Tein Teahouse sau la Korzo Irish Pub (au și servicii de luat masa).


Mi-ar plăcea să îți spun și că, există o zonă de agrement frumoasă pe malul Oltului – trece chiar prin oraș – dar asta e doar o idee personală, chiar o dorință arzătoare 😁…Cine știe ? Poate cândva, odată, va fi realizată?!


Sfântu Gheorghe este municipiul de reședință al județului Covasna, acesta are în administrare și stațiunea balneoclimatică Șugaș Băi, considerată o atracție turistică tot anul deoarece dispune și de o pârtie de schi.
6. Șugaș Băi
Stațiunea este căutată cel mai mult în zilele de iarnă datorită pârtiei de ski. Altfel, vin turiști în stațiune pentru a face popas cu bicicletele sau pornesc în drumeție pe traseele marcate din zonă. Eu încă nu am avut curaj să parcurg un traseu marcat cu plecare din Șugaș Băi din teama de a mă întâlni cu ursul dar Alexandra Pușcașu a fost și a povestit pe blogul de călătorii mai multe despre traseul în Munții Baraolt…. La ieșire din orașul Sfântu Gheorghe, spre stațiune, este un lac de pescuit căutat de pescari, Șugaș Lake se numește, aviz amatorilor…

7. Satul Arcuș – Castelul Szentkereszty din Arcuș
Situat la 7 km față de orașul Sfântu Gheorghe, la poalele Munților Baraolt, satul se mândrește cu una dintre cele mai bine păstrate biserici fortificate din Transilvania. Acest loc va fi următoarea atracție în căutarea căreia vom porni pe două roți.
Biserica cetate unitariană fortificată a fost construită în perioada 1800 și este un monument de arhitectură deosebită cu 5 bastioane. Cel mai greu clopot din județul Covasna bate în clopotnița bisericii, cântărind 1 tonă.
Castelul Arcuș din Covasna, cunoscut și sub denumirea de Castelul Szentkereszty, a fost menționat documentar prima dată în anul 1773. Aspectul din zilele noastre se datorează tuturor proprietarilor castelului. De la construcția sa și până în anul 1945, castelul a servit drept locuință pentru diverse familii nobiliare.

Parcul dendrologic din jurul castelului adăpostește un lac artificial și o livadă imensă. Majoritatea arborilor din parc depășesc vârsta de 100 de ani. În parc sunt organizate anual tabere de sculptură.
Uite care sunt cele 7 conace superbe din județul Covasna reintroduse în circuitul turistic.
8. Stațiunea Balvanyos
Băile Balvanyos este o stațiune balneo-climaterică permanentă, situată la 67 km față de Sfântu Gheorghe (la granița cu jud. Harghita). Apele minerale de aici au proprietăţi curative recunoscute de mult timp.

Aici este aer ozonat, te bucuri de linişte şi peisaj încântător. Staţiunea are posibilităţi de tratament foarte bune cu izvoare de ape minerale bune de băut şi alţi factori curativi naturali.
Printre obiectivele turistice de la Băile Balvanyos se numără și Ruinele Cetătii Balvanyos din sec. XIII, aflate la o altitudine de 1029 m pe dealul Cetate, deasupra staţiunii. De pe turnul cetăţii se întrevede o privelişte inedită asupra întregii zone.
Puțin mai departe de celelalte obiective descrise mai sus este castelul de la Micloșoara.
9. Castelul Kalnoky de la Micloșoara
Muzeul Vieții Transilvănene este amenajat într-un castel nobiliar din Micloșoara – Castelul Kálnoky. Muzeul reprezintă o alternativă la oferta culturală și turistică a zonei și un loc în care obiectele expuse arată ce însemna viața nobililor din zonă.

Fotografia nu-mi aparține dar e foarte faină… Mulțumim! Articolul este de asemenea interesant, intrați pe link dacă doriți să aflați povestea castelului… Pe mine m-a convins ca să oprim în acest loc, cu proxima ocazie. Vizitatorii pot admira de la arme autentice rămase din luptele duse de Kálnoky cu turcii, la scrinuri, sobe spectaculoase, reconstituiri ale vestimentației de epocă, sau chiar un pian Streicher original, același model pe care îl folosea și Johannes Brahms. Subsolul castelului găzduiește o cafenea -vinărie.
În apropierea satului Micloșoara merită de vizitat și Castelul Daniel din Tălișoara sau Cheile Vârghișului.
10. Nici porțile de lemn secuiești specifice județului Covasna nu pot fi uitate. Sunt peste tot la intrare în satele covăsnene.


Pentru a observa mai multe porți secuiești, ai putea merge în vizită la Muzeul Porților Secuiești din Odorheiu Secuiesc.
O altă atracție mai deosebită 😁🚴♀️🚴♂️ este aceea de a vizita județul dând Ture cu bicicleta. Am povestit despre traseul de biciclete de la Mestecănișul de la Reci, dar sunt și trasee care leaga județul Brașov de Covasna pe șosele mai puțin circulate în zilele de weekend. Acum vă propun un traseu tip circuit, pe biciclete, cu popas la unele dintre obiectivele turistice, prin:

Boroșneu Mare – Zagon – Păpăuți- Orașul Covasna – Zăbala – Tamasfalau – Surcea – Telechia -Borosneu Mare – Valea Mare. Acestea sunt o parte dintre localitățile prin care trece traseul de bicicletă – Drumul Nemirei. Traseul îl poți studia pe aplicația mapy.cz, el ocolește depresiunea pe la poalele munților.
Vremea superbă de ianuarie ne-a scos bicicletele din casă mai repede decât credeam. Nici Boboteaza nu mai e cum era…Am ieșit cu bicicletele la 8 grade cu soare și am pedalat relaxat 60 km. Bucuria cea mai mare a fost ca am primit în dar 🦌🦌🦌🦌 un spectaculos alergat al căprioarelor peste șoseaua tranzitată.


Judeţul Covasna are un potenţial turistic valoros. Este o zonă care merită descoperită și vizitată, inclusiv prin prisma diverselor statiuni din Covasna și a bogăţiilor de ape minerale, a mofetelor.
Poți descoperi cazări inedite (chiar și glamping) în județ, restaurante cu mancare bună dar și o berărie subacvatică în satul Dalnic la centrul de scufundari – My lake care organizează evenimente private și teambuilding.
Te-am convins?!
Citește și: