Se știe că vedeta satului Mercheașa, din județul Brașov, este Bătrânul Carpaților, stejarul de aproximativ 930 de ani.
Activitatea pentru care am ajuns în Mercheașa, satul care m-a impresionat, a fost participarea la competiția de alegare Gorun Trail Mercheasa – sau cursa de trail care încheie anul competițional din 2022.
Mercheașa e la 70 de kilometri de Brașov, în regiunea ecoturistică Colinele Transilvaniei. Suntem pregătiți pentru descoperirea satelor de poveste din România iar zona aceasta este ideală pentru ecoturism.
Obiective turistice în zonă:
1. Cel mai bătrân arbore din Transilvania! are în jur de 930 de ani și poate fi vizitat pe o pajiște aflată lângă satul Mercheașa.
Circumferința acestui monument al naturii este de 9.3m, iar înălțimea de 21,3m! Gorunul a câștigat acum mai mulți ani competiţia „Cel mai bătrân arbore din România”, arie protejată din 2012.
Pentru a ajunge la Stejarul secular, din sat vei merge pe un drum de ţară aproximativ 1,8 kilometri şi vei ajunge pe o câmpie de stejari seculari. Acesta împarte pajiștea alături de alți stejari seculari cu trunchiuri groase și martori tăcuți ai istoriei Transilvaniei. Pășunile cu arbori seculari sunt specifice regiunii ecoturistice Colinele Transilvaniei, ele fiind rezervații naturale cu valoare culturală și istorică.
2. Traseul stejarilor, o drumeție care pornește din satul Racoș, având o lungime de 10,5 km. Aceasta începe la Complexul Geologic Racoş-Coloanele de Bazalt, continuă la Vulcanul Stins şi apoi pe pajiştea plină de stejari, până la cel mai bătrân stejar de la Mercheașa. Traseul este marcat cu cruce galbenă, au fost montate şi panouri informative, iar acesta poate fi parcurs în aprox. 3:30 h de mers lejer.

Vara, drumul poate fi parcurs și cu ajutorul bicicletei, iar iarna cu ajutorul unor schiuri de tură. Pe drum, turiștii vor mai putea vedea fântâna sărată. În plus, sunt puncte de belvedere de unde putem admira Munţii Piatra Craiului şi Munţii Făgăraş.
3. Fântâna cu apa sărată – face parte din resursele naturale ale comunei Homorod. Apa fântânii era folosită pentru gătit, păstrarea caşcavalului, murăturilor şi a slăninei.
4. Vulcanii noroioși de la Băile Homorod. Ai auzit de ei? Noi nu, până acum…știam doar de vulcanii noroioși din Buzău dar se pare că nu sunt singurii din țară. Unul dintre cei mai activi vulcani noroioși se numește Homorod 3 iar Homorod 4 se poate vedea borborosind. Este arie geologică protejată de interes național din județul Brașov!

5. Bisericile evanghelice fortificate din zonă (Homorod, Mercheașa, Jimbor) care datează din perioada medievală, au fost construite de comunitatea săsească. Merită o vizită, dacă ai noroc să le găsești deschise😁.

Biserica evanghelică fortificată Mercheașa – Impunatoare în centrul localității, a fost ridicată în secolul al XIII-lea ca o bazilică în stil romanic prevăzută cu trei nave și un turn în partea de vest a bisericii. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate (format din biserică, anexe, incinta fortificată și un turn) este monument istoric.
6. Din Mercheașa sunt doar 30 km până la Cheile Vârghișului, o arie protejată sit NATURA 2000, o locație superbă în mijlocul naturii, ideală pentru o drumeție de toamnă.

7. Satele săsești din Transilvania, Crit, Bunești, Viscri dar și altele, sunt aproape de Mercheașa. Am povestit despre ele aici.
8. Cetatea Rupea este în zonă. Cetatea țărănească stă semeață pe Dealul Cohalmului. A fost construită și extinsă în secolele al XIV-lea și al XVII-lea, ca cetate și refugiu pentru satele din împrejurimi. Este un obiectiv foarte bine restaurat și amenajat, potrivit pentru vizite în familie și pentru a învăța o mică lecție de istorie a Transilvaniei.

9. De curând am aflat și de Ferma Animal Farm din Jimbor care găzduiește animale specifice zonei dar și 3 frumoase alpaca. 😲 Copiii ar fi foarte încântați să le observe de aproape și să le hrănească. Ferma este un sanctuar de animale în inima naturii, unde cerbii, ciutele, bizoni dar și altele au spațiu la discreție să alerge nestingheriți.
Ce nu știi despre Mercheașa și Racoș? Ca fac parte din Geoparcul Carpaterra, ce se întinde pe raza localităților: Mercheașa, Racoș, Mateiaș, Homorod, Jimbor, Rupea Gară, Fișer și Rupea. Geoparcul este un teritoriu de dezvoltare durabilă, creat pentru dezvoltarea comunității din punct de vedere educațional, turistic și socio-cultural.
Cu ocazia concursului de alergare am descoperit zona Homorod-Mercheasa și vă pot spune ca este foarte frumos și recomand pasionatilor de ieșiri cu bicicleta.😉
Aici poți citi mai multe impresii despre obiectivele turistice (Lacul de smarald si Vulcanul stins de la Racos) intalnite si pe traseul din competitie.
Și acum, câteva date despre competiția de alergare:
Am auzit lucuri frumoase despre competiția Gorul Trail Mercheașa dar și despre natura din jurul satului. N-am alergat maratonul anul acesta dar ‘maratonul meu’ a fost Traseul Vulcanului, 30 km. Am rămas cu amintiri despre o zi și o cursă faină, cu oameni frumoși, dar și oameni dragi mie ❤️. Da, Cristi a fost și el concurent de data aceasta, nu doar susținătorul care mă așteaptă la ‘capăt de linie’ .😉

Comoara cea mai de preț care va fi descoperită de alergători, susținători și turiști: pășunea de stejari seculari. Aici, pe o suprafață de 1000 ha, întâlnim câteva sute de stejari cu vârste cuprinse între 200 și 900 de ani.
Traseul Vulcanului, are 30 km și e destinat alergătorilor avansați, iar cursa scurtă, Traseul Stejarilor, are 10 km și e concepută pentru începători.
Traseul de alergare montană, de 30 km, este unul spectaculos si este alergabil cap-coadă. Peisaje foarte frumoase, mai ales în perioada când dealurile sunt îmbrăcate în culorile toamnei.
Startul se dă din fața Bisericii fortificate din satul Mercheașa. Se aleargă în urcare până la Stejarul secular și apoi slalom printre alți stejari bătrâni.

Cursa lungă este liantul dintre Bătrânul Carpaților — Stejarul secular din Mercheașa — obiectiv important al Transilvaniei și atracțiile din cadrul Complexului Geologic Racoș, vulcani și coloane de bazalt ce se scurg în ape de culoarea smaraldului. Cursa face și obiectul promovării a celor două Arii Protejate – secularul stejar din Mercheașa dar și Complexul Geologic Racoș.

Bucuria a fost cu atât mai mare pentru că am reușit să intrăm în Vulcanul din Racoș. Se turna un film western în Vulcan, de acum câțiva ani și rămăsesem cu informația că accesul este interzis. Mi-a plăcut că traseul a fost unul dus-întors, ocazie să schimbăm încurajări între noi 🤗.

Atmosfera energizantă e dată de oameni pasionați de alergare și legați de un obiectiv comun care este competiția cu tine însuți, nu cu ceilalți. E o bucurie să observi susținerea reciprocă nu doar spiritul competitiv.

Oficial sunt 30 km de alergat cu 600 m. diferență pozitivă de nivel. Am scos puțin sub timpul pe care îl estimasem (3 ore și 22 min.) și am ajuns a 8 -a la categoria 35+.

Puțini participanți în 2022. Doar 113 concurenți la cursa lungă și tot cam atât la cursa scurtă de 10 km… Dar cu toții ne-am bucurat de alergarea pe traseu. Dacă vrei să vii în viitorul apropiat, îți pot spune că este un concurs care merită.

Trăiți astăzi! Că nimic nu ne garantează ziua de mâine.
Hai să descoperi Geoparcul Carpaterra!
*Sursa foto: site GORUN Mercheasa, fotografi Aniela și Mihai Stan cărora le mulțumim frumos pentru amintirile ce ne vor aduce zâmbetul pe buze….dar sunt și fotografii din arhiva personală.
Un gând despre „Competiție vs. atracții turistice în Mercheașa, Brașov.”