Competiții de alergare montană. 3 curse de semimaraton în 2022

A fost anul compețiilor oficiale, cele mai multe de tip montan. Așteptam 2022 pentru a intra în lumea asta faină, motivată să descopăr un univers nou, ca un copil, unde să îmi pot exersa abilități noi și spatiul unde să îmi pot depăși limitele. Cursa cu obstacole, ștafeta de fete au fost și ele în program, total neprevăzute dar toate au fost experiențe frumoase.

Cele 7 competiții montane la care am participat m-au determinat să scriu și pentru voi impresii, în special despre cele 3 curse de semimaraton. Tot amenințam cu maratonul anul acesta, așa era planul inițial dar o situație neprevăzută a amânat maratonul pentru anul 2023.

Am înglobat cele 3 competiții de semimaraton în acest conținut pentru a fi mai accesibil celor ce-și doresc să se înscrie la un concurs de alergare montană și îsi doresc mai multe detalii. Calendarul concursurilor de alergare pentru 2023 îl poți studia aici.

1. Alergare pe ploaie cu zâmbetul pe buze?

Sigur ca se poate. Mulți alergători spun că e plăcută alergarea pe o vreme ploioasă. Eu sunt una dintre ei😆.

Semimaratonul Intersport Brașov, 2022. Concurs cu ploaia.

Atunci când ești inspirat de un scop măreț, de un proiect extraordinar, toate gândurile tale își depășesc limita. Prima competiție la care am participat în 2022 a fost Semimaratonul Intersport Brașov, concurs pe care îl așteptam de acum 2 ani, încă de pe vremea când abia credeam că sunt în stare să alerg un semimaraton…

Evaluează asta:

Continuă citirea

2. Semimaraton la Brașov Marathon

Febra musculară după o activitate sportivă intensă este ceva obișnuit. Cum îi venim de hac? Am așternut câteva idei la sfârșitul poveștii despre competiția Brașov Marathon.

3. Cursa de semimaraton de la Ciucaș X3 este recunoscută ca una dintre cele mai grele din țară.

Am aflat și eu ulterior…dar e bine să te ghidezi uneori după entuziasmul de a te bucura de peisaje spectaculoase din alergare, în locuri pe care altfel nu ai avea ocazia să le simți din pantofii de alergare montană. Iar apoi …. vezi tu cum te descurci cu urcările tehnice, care îți forțează corpul să depășească niște granițe mentale.

Tot ce contează e să ajungi la linia de sosire cu zâmbetul pe buze 😁.

Ciucaș X3. „Fluturi” în stomac la unul dintre cele mai grele concursuri de alergare montană

„Toamna se numără kilometrii în alergare”, e o vorbă printre alergători poate și datorită faptului ca în lunile septembrie și octombrie se organizează multe concursuri de alergare. E o tradiție deja că la începutul lunii septembrie se aleargă în număr mare la Ciucaș X3. Am acceptat și eu provocarea și am luat parte…

Evaluează asta:

Continuă citirea

Asemănări și deosebiri

Toate aceste concursuri au puterea de a ne învăța câte ceva pe lângă distracția care este implicită parte din meniu. Ne învață despre noi înșine, despre ce merită repetat sau dimpotrivă, ce trebuie schimbat pentru a alerga așa cum ne dorim și la ce putem renunța pentru a putea fi versiunea mai bună a noastră.

Atmosfera de concurs este unică locului, doar alergătorii se repetă. A fost ocazia în care am cunoscut oameni pasionați de alergare și bucuroși de a revedea traseul de concurs, ceilalți participanți și de a simți adrenalina specifică.

Evident, este o oarecare competiție între alergători, care pe care să depășească, cât mai repede și mai bine, dar aspectele acestea până la urmă nu sunt atât de importante ci evoluția ta de la un an la altul.

Se pierde din bucuria autentică atunci când în gândurile mele sunt idei despre clasamente, categorii, timp și mai puțin despre „cât de fain e aici.” ☺️

Organizarea a fost foarte bine pusă la punct la fiecare dintre cele 3 semimaratoane.

Diferența de nivel a fost diferită. Rezultatele mele au fost diferite, experiența total diferită dar bucuria de a fi acolo a fost de fiecare dată la nivel maxim. Nu am scăpat nici eu de accidentări, din fericire nimic din ce nu se poate rezolva…Dar am învățat să mă odihnesc când corpul o cere, chiar dacă eu nu aș vrea😁.

Si cam așa ma situez în clasamente după primul an:

  1. Semimaratonul Intersport – 20 km cu diferență pozitivă de nivel + 640 m. Timp scos- 3:07 h dar care nu mă reprezintă, o să vedem în 2023 care e limita mea pe acest traseu.☺️

2. Brașov Marathon – 21 km cu diferență de nivel +1016 m. Timp scos: 3:25:23 h cu locul 13 la categoria 30-39 ani, locul 151 la general cu peste 300 de participanți și a 29 alergătoare care a trecut linia de sosire.

3. Ciucaș X3 – 21 km cu diferență pozitivă de nivel +1170m.🙂 Timp scos: 3:44:41 h. Dintre 650 de participanți, locul 338 la general iar la categorie locul 39.

Pentru prima participare la aceste concursuri, obiectivul a fost să simt atmosfera, să cunosc traseele și să mă bucur… dar să fiu în prima jumătate în clasamente mă încântă 😁. E clar că e nevoie de mult mai multă muncă pentru top 10 dar nu fac asta la nivel profi, ci de plăcere….

Lipsa de motivație se pierde spre finalul cursei (chestie repetată la fiecare semimaraton), când nu mai am resursele de energie și trec pe modul supraviețuire. Gelurile energizante nu au fost încercate de mine deși, de fiecare dată am avut la mine…☺️

Simți o diferență atunci când le consumi? Eu am avut o reticență …și lupta asta (încăpățânare poate) că sunt capabilă și fără ele😀🙈. Îți revine energia după consumul lor? Mi-ar plăcea să știu impresiile tale legate de geluri, în mesaj privat sau sub orice formă dorești.


Mi-am dorit să ajung măcar o dată la toate concursurile din județul Brasov. Toate cele 7 competiții din 2022 au fost alergări montane, evident mă atrag mai mult…

  1. Am început cu Semimaratonul Intersport Brașov, pentru care m-am antrenat și am descoperit că îmi place să alerg iarna pe traseu.
  2. A urmat Salomon Eco Run în luna Mai, traseul de cros (14 km) mi-a plăcut foarte mult și cu siguranță, voi fi parte dintre alergători și în 2023 pentru a zburda pe dealurile din Moieciu de Sus.
  3. Despre Brașov Marathon știam ca va fi competiția care mă va provoca cel mai mult din pricina celor 3 urcări pe Tâmpa. A fost o provocare care s-a încheiat cu rezultate faine pentru mine.
  4. DHL Cheile Grădiștei a fost oportunitatea pe care nu voiam sa o refuz chiar dacă nu era în planul inițial. Am alergat în ștafeta de 6 fete, 5 dintre noi parte din echipa Hospice. A fost un pic cam mult să așteptăm unele după altele dar energia care a circulat între noi a fost faină iar traseul este spectacol si aici. Organizarea și peisajele sunt minunate. Încercăm și un semimaraton pentru susținerea sportivilor paralimpici.
  5. Brașov Heroes aduce aproape comunitatea brașoveană pentru a face bine și prin mișcare. Cursa cu obstacole m-a antrenat pentru copiii susținuți de Asociatia ADDIP și m-am distrat de neputința mea, ocazie cu care am aflat ca e nevoie de mai mult antrenament pt a sări peste baloți de paie.😁
  6. Se pare ca efortul cel mai mare a fost în septembrie, la Ciucaș X3. Motive sunt mai multe dar te las să le citești in tihnă.
  7. GORUN Trail Mercheașa a încheiat competițiile oficiale și am luat o mică pauză și de la antrenamente. Este foarte interesant traseul Vulcanului (30 km alergabili 100%), în special mi-a plăcut că am putut alerga în interiorul Vulcanului stins de la Racoș. Dar dacă te interesează mai multe, am povestit cursa și experiența aici.

De cele mai multe ori, ceea e ne împiedică să reușim imposibilul este credința că acel lucru este imposibil. Dar tot noi avem puterea de a ne controla gândurile, de a alege tipul sacrificilor pe care suntem dispusi să le facem și mai contează oamenii din jurul nostru care ne sunt mentori și ne oferă încurajări. Și încă ceva…. să profităm de ocaziile inedite ….😉

Cam acestea ar fi de zis despre primul an competițional. Povestea din spatele unor rezultate este mai interesantă și aștept vești de la voi…Dorința de a participa la o competiție de alergare să vă dea curaj!💪

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

Unde îmi găsesc motivația de a alerga?

Am început să alerg motivată de ideea de a pierde în greutate însă, acum pot spune că alerg de plăcere, pentru sufletul meu. Aceste schimbări au fost recompense care mi-au stimulat și mai mult motivația.…

Evaluează asta:

Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: