Unde alergăm în Brasov? 12 locuri numai bune pentru alergare

Unde alergam in Brasov

Am început să alerg mai serios în 2019 și de atunci explorez locuri de alergare ca să previn plictiseala de pe traseu. Cred că este o modalitate de motivație în plus. Ce altceva mă motivează să alerg? Află aici.

M-am gândit că aș putea fi de folos împărtășind cu tine aceste locații, mai ales dacă ești în pană de idei și a intervenit monotonia în alergare. Eu le-am descoperit pe parcurs și încă sunt în explorare 😉.

Îmi place mai mult alergarea montană. Mă simt mult mai aproape de natură și mă pot bucura de libertate. Așa că sunt în căutare să combin traseele montane cu cele de asfalt. În Brasov suntem norocoși să avem la dispoziție această combinație de trasee.

Și… până să învăț să merg cu bicicletă 😉, căutam să alerg prin locuri frumoase și dragi sufletului meu… atât pentru a mă bucura de peisaje dar și pentru a-mi aminti de vremuri frumoase ale vieții mele 😉.

Fiecare anotimp are farmecul lui…chiar și în alergare. Brașovul oferă o paletă variată de culori și alternative. Vara te poți răcori pe potecile din pădure, toamna îți poti încânta privirea admirând culorile de pe Tâmpa sau din parcuri.

alergare

Alerg pentru că activitatea asta îmi dă o stare de bine și mă ajută să petrec mai mult timp în natură. Ocazional, pentru a-mi menține motivația activă, particip la concursuri, dar nu neapărat pentru îmbunătățirea performanțelor ci pentru pentru a mă bucura de atmosfera de competiție.

Brașovul a devenit orașul care găzduiește cele mai multe evenimente de alergare și sporturi conexe. Pot oferi ca exemplu Semimaratonul  Intersport  sau  Brașov Marathon  (alergare montană, pe un traseu solicitant), iar toamna găzduiește cel mai longeviv cros din România, Crosul 15 Noiembrie.

Dacă ar fi să ne gândim și la beneficiile pe care le aduce această formă de mișcare sănătății și echilibrului emoțional, eliberarea endorfinelor după antrenament ce ne fac mai fericiți 😊, creșterea imunității și masei musculare, întărirea sistemului cardiovascular dar și altele, am pleca chiar acum în pași de alergare.

Ți-am pregătit o listă cu cele mai frumoase locuri din Brașov unde poți alerga în aer liber. Doar echipează-te și hai afară!

  1. Pe lângă calea ferată de pe str. Crinului – str. Marte – până la Business Park
  2. Str. Jepilor – zona Iepure – str. Molidului
  3. Zona Iepure – Bariera din Răcădău de la sudul Tâmpei până la Aleea de sub Tâmpa
  4. Aleea de sub Tâmpa
  5. Drumul Serpentinelor (1 ¼ h) pe Vf. Tâmpa (960m)
  6. Drumul forestier Pietrele lui Solomon – Poiana Brașov – întoarcere pe Drumul vechi al Poienii
  7. Drumul forestier Crucur din Noua – Dâmbu Morii
  8. Lacul din Noua
  9. Printre obiectivele turistice din Centrul vechi al Brașovului
  10. Arena Liceului Sportiv
  11. Circuit Valea cu apă
  12. Parcurile din Brasov – Tractorul, Trandafirilor, Centrul Civic

Vin cu variante atât pentru cei ce sunt la început de drum dar și pentru cei care se pregătesc de competiții și adoră alergarea montană. Poți pleca în alergare pe cont propriu sau alături de prieteni. Pe poteci montane ți-aș recomanda să nu mergi singur.

Pentru început, sunt foarte ok și alergări ușoare prin cartier – cu ture printre blocuri sau străzi principale. Nu trebuie să te streseze că se uită lumea la tine… ba chiar poți fi o sursă de inspirație pentru unii dintre ei ☺️.

1.Pe lângă calea ferată de pe str. Crinului – str. Marte – până la Business Park

alerg in Brasov

Am descoperit această potecă într-o frumoasă zi de toamnă, chiar de ziua mea. Îmi doream să schimb locația de alergare. Până atunci făceam mai multe ture în zona în care locuim și doream să-mi depăsesc limita de km. alergați. Am îndrăgit de prima dată această potecă ce însoțește calea ferată până aproape de Business Park… A fost o gură de aer proaspăt după atâta asfalt. Are aproximativ 4 km și este îngrijită, se tunde iarba și s-au plantat copaci acum câțiva ani. De atunci am tot căutat să combin asfaltul cu potecile. Pe aceasta rută îmi place mult să alerg pe ploaie/ninsoare. 😊

2. Str. Jepilor – zona Iepure – str. Molidului

Cartierul Răcădău este ofertant în privința traseelor de alergare. Este o zonă de asfalt cu porțiuni de urcare și coborâre, aproape de pădure. Dacă dorești să alergi pe porțiuni de potecă, poți intra în pădure pe str. Jepilor. Este o cărare puțin mai sus de șosea ce te ghidează spre zona Iepure. Vara este o binecuvântare, după o zi caniculară. Toamna te poți bucura de admiratul brândușelor.

3. Zona Iepure – Bariera din Răcădău (marcaj triunghi albastru) de la sudul Tâmpei până la Aleea de sub Tâmpa

alerg in Brasov

Zona „La Iepure” din Răcădau este o alternativă potrivită pentru cei care caută un loc de alergat aproape de natură. Poți alege mai multe trasee forestiere din împrejurimi în funcție de condiția ta fizică și de timpul de care dispui, pe cont propriu sau alături de prieteni.

4. Aleea de sub Tâmpa

Aleea de Sub Tâmpa este printre cele mai populare destinații de alergare din Brașov. Motivele sunt numeroase – apropierea de natură și posibilitatea de a respira un aer curat, precum și spațiul mare pentru ture sau sprint-uri.

Pe Aleea de Sub Tâmpa a fost amenajată o pistă de alergare de 2 kilometri, care are și șase unități pentru sport în aer liber. Poți alerga atât pe drumul marcat de la marginea pădurii, cât și pe alei asfaltate.

Până anul acesta, în fiecare an, pe Aleea de sub Tâmpa se organizează Crosul Hospice Casa Sperantei „Aleargă tu pentru ei”. Crosul Hospice mi-a facut cunoștiință cu alergarea și cu comunitatea asta faină. Se întâmpla acum vreo 4 ani (2016).

5. Drumul Serpentinelor (1 ¼ h) pe Vf. Tâmpa (960m)

Pentru a ajunge pe muntele Tâmpa, cel mai popular traseu începe de la Drumul Serpentinelor (25 de serpentine). Pentru atleții care caută un antrenament complet, urcatul pe muntele Tâmpa este o alternativă potrivită, pentru că implică atât activitatea fizică specifică drumeției, cât și porțiuni unde se poate alerga.

Traseul marcat cu triungi roșu urmează exact serpentinele și ajunge pe vârf. Îți poți trage sufletul la Belvedere (aproape de vârf) sau pe podiumul de lemn amplasat pe vârful Tâmpa … unde am găsit ocupat tot timpul… Mai lăsați și la alții.😄

Se află la aproape 400 m deasupra oraşului, alcătuit în principal din formaţiuni calcaroase așa că trebuie să ai grijă pe unde calci. Pentru cei care doresc să vadă panorama oraşului, dar şi pentru a se bucura de beneficiile urcării muntelui chiar din oraş este obligatoriu să urci pe Tâmpa.

alerg in Brasov

            O variantă mai hard este traseul cu marcaj galben – pe la Treptele lui Gabony. Dacă dorești o tură mai lungă, pe un traseu de trail running, poți alege varianta Drumul Serpentinelor – Vf. Tâmpa – Șaua Tâmpei – la Iepure sau pe ruta Serpentine – Drumul Cavalerului – Șaua Tâmpei – Vf. Tâmpa – Șaua Tâmpei – Poiana Ștechil – Fântânița Dreptății – Brașov.

În perioada celor 2 luni de stat în casă, am petrecut timpul pe balcon admirând cum Tâmpa se schimba de hainele de iarnă. Gândul meu era că înverzește Tâmpa și abia astept să o descopăr în alergare. Prima dată când am avut ocazia, am fugit pe Tâmpa.

6. Drumul forestier Pietrele lui Solomon – Poiana Brașov – întoarcere pe Drumul vechi al Poienii

alerg in Brasov

Pietrele lui Solomon este o destinație preferată de amatorii de drumeții la munte, dar și un loc foarte bun pentru alergare în Brașov. Cărările de munte, porțiunile de urcare și terenul accidentat pot solicita puțin mai mult alergătorii începători, dar apropierea de natură îți va oferi liniștea și relaxarea pe care le cauți. Am încercat acest traseu când mă pregăteam pentru concursul Intersport.

7. Drumul forestier Crucur din Noua – Dâmbu Morii

Pentru cei care caută un traseu montan departe de agitația și aglomerația din oraș, drumul forestier de la Noua până la Dâmbu Morii este ideal pentru un antrenament complex (sprint/ anduranță). Pentru că există atât porțiuni puțin mai abrupte, în pantă, cât și coborâri, îți vei lucra mai multe grupe de mușchi simultan, îți vei depăși limitele și te vei bucura de un aer proaspăt în timp ce alergi.

Prima dată când am alergat în zonă am fost singură. Cristi era cu bicicleta mult mai departe și mi-a fost puțin frică de posibilitatea apariției urșilor, mai ales pentru că am văzut urme pe cărare și în pădure se auzeau foșnete mai ciudate… dar poate erau doar păsărele în pădure sau în capul meu, poate😄….Deja îmi imaginam posibilitățiile de reacție la întâlnirea dintre noi… 😊

De recomandat să nu mergi singur și să faceți zgomot.

  • Unde alergam in Brasov
  • Unde alergam in Brasov
  • Unde alergam in Brasov

8. Lacul din Noua

Dacă ești în căutarea unei ture lejere în zonă, poți alerga și în jurul Lacului Noua. În weekend este foarte aglomerat dar dacă vrei să alergi liniștit, urmărește să nu fie evenimente în perioada aleasă de tine.

9. Printre obiectivele turistice din Centrul vechi al Brașovului

Parcul Ina – Turnurile Alb și Negru – După ziduri – Poarta Ecaterina

Din parcul Ina este o porțiune de urcare până la Turnuri apoi coborâre pe Aleea După ziduri. În studenție am umblat mult în zonă…avem amintiri frumoase din plimbările noastre acolo. Această zonă a fost modernizată în ultimul timp. S-au deschis Catacombele Brasovului, găsești o locație inedită – Urban village se numește, și poți trece mai repede pe Str. Mureșenilor prin piațeta Brassai, amenajată de curând. Și apoi, dacă mai ai resurse de alergare poți merge pe Aleea de sub Tâmpa trecând pe lângă poarta Ecaterina și Poarta Schei.

10. Arena Liceului Sportiv

alerg in Brasov

Pentru cei care vor să se antreneze pentru o competiție, să facă sprint-uri sau ture pe piste de atletism corespunzătoare și pe teren neted pentru a atenua șocurile, o opțiune ideală este Arena Liceului Sportiv. Cu timpul, articulațiile au de suferit, șocul pe asfalt fiind mai intens iar o alternativă pentru atenuarea șocurilor este zgura, cum este pe arena sportivă, de exemplu.

Este un cadru organizat, o destinație accesibilă și deschisă publicului, perfectă pentru toți amatorii de sport.

Eu una, nu prefer varianta aceasta pentru că nu îmi place să alerg ca șoarecele în cușcă 😄.  Mai dau o tură uneori, când se întâmplă să alerg pe Aleea de sub Tâmpa. Dar este ideală pentru exerciții, sprint, interval și nu ocolești oameni sau căței☺️.

11. Circuit Valea cu Apă

Traseu de dificultate medie, cu drumuri forestiere și poteci turistice, este tare frumos dar mai puțin recomandat începătorilor.

Punctul de pornire și sosire este în Piața Sfatului Brașov dar se poate porni și din Poiana Brașov. Urcarea din Brasov se face mai întâi pe străduțele din pitorescul carter Schei apoi pe un drum forestier fără trafic auto. Înapoi se vine pe poteci turistice iar din Șaua Tâmpei, dacă aveți timp, puteți urca până pe vârful Tâmpa pentru o priveliște superbă a Brașovului și a munților din jur.

12.Parcurile din Brasov – Tractorul, Trandafirilor, Centrul Civic

Parcul sportiv Tractorul
Parcul sportiv Tractorul
Parcul din Centrul Civic

Dacă vrei o tură ușoară de weekend, parcurile sunt o locație accesibilă, preferată de o mare parte din alergătorii brașoveni care caută un antrenament lejer pe o suprafață netedă.

Ție unde îți place să ieși la alergare în Brașov?

**Pentru că am văzut că a fost foarte căutat acest articol va urma și un al doilea în 2021, cu alte locuri de alergare în zona Brașovului. Update: Unde alergăm prin Brașov? Întâlnire cu pantofii sport în 2021.

Îți las mai jos o recomandare muzicală pentru mai multă viteză și se potrivește vremurilor 😉.


*Sursa foto din titlu: Adrian Dascal Unsplash

***poate îl conving pe Cristi să facem împreună un articol asemănător dar să fie cu trasee pe bicicletă în Brașov. 😉

Update articol: Hai cu bicicleta prin județul Brașov.

Dacă îți place acest articol, îl poti da mai departe.


Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

5 gânduri despre „Unde alergăm în Brasov? 12 locuri numai bune pentru alergare

  1. Heeiii,
    Bravo pt articol, eu locuiesc pe Jepilor ,și da alerg de un an 😊, și de o luna am prins curaj și parcurg și am mărit traseul , Jepilo,Iepure , trec bariera și urc pana se îngustează drumul și înapoi pe sub Tâmpa , joc” mațele încurcate”pana se curată drumul de copacii căzuți de la ultima zăpada și urc pana sub Tâmpa iar de acolo continui prin pădure pana la la prima banca de lemn unde este prezentată flora ,fauna … pădurii și de acolo Iepure și Jepilor 🤷‍♀️🤭
    Mulțumesc și pt bucata muzicală motivațională
    Eu folosesc aplicația Adidas Rintastic unde mi am făcut prieteni și unde ne încurajam unii pe ceilalți
    Zi minunataaa

    Apreciază

    1. Servus Monica! Ma bucur ca suntem din ce in ce mai multi in comunitatea de alergători. Ma bucura faptul ca iti este de folos articolul. Traseul descris de tine este unul dintre favorite😊. A inceput sa se elibereze de pinii căzuți asa ca spor la alergare.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: