Merkel și Berlinul?!… nu, nu! nu am întâlnit-o pe Merkel dar Berlinul este frumos!
Dacă vrei să cunoști și să simți atmosfera din Berlin poate că nu îți ajung 3 zile dar merită să pleci de acasă pentru un city-break.
Berlinul este contrastant, are culoare și este ofertant.
Aici te poți pierde pe insula muzeelor și poți admira clădiri care spun o poveste. Da, istoria rămâne cea mai frumoasă poveste. Dacă nu aici, atunci unde….
Berlinul are o istorie veche de 800 ani, este un oraș civilizat și totodată… se simte spiritul nonconformist dar și diversitatea. Aici o să vezi tinerii peste tot, ei se adună seara la o bere rece pe terase, pe iarbă sau pe oriunde găsesc un loc.
Am petrecut 3 zile în Berlin în cea mai frumoasă lună a anului, în luna mai 2019.
Am fost acolo ca participant la Conferința Europeană de Îngrijiri Paliative, care se organizează odată la doi ani. Au participat 100 țări cu 3000 de oameni, adică am fost prezenți …”o mare” de oameni. 😊

Această călătorie a fost pentru mine prima experiență pe tărâm nemțesc. În cele 3 zile, în care am încercat să păcălim timpul și ne-am deplasat foarte mult pentru a reuși să îmbinăm utilul cu plăcutul.
Ce am făcut 3 zile în Berlin?
Înca o dată aș vrea să vă spun, tema principală a vizitei noastre în Berlin a fost prezența la o conferință europeană de renume în domeniul îngrijirilor paliative.
Dar pentru că nu puteam rata oportunitatea de a descoperi o bucățică din ce are Germania, ne-am făcut timp pentru a îmbina educația cu călătoria. Eu și colegele mele, ne-am plimbat mult cu metroul dar și pe jos pentru a ajunge la următoarele puncte de interes:
- Poarta Brandenburg
- Memorialul Holocaustului
- Domul din Berlin
- Cartierul Nikolaiviertel
- East Side Gallery
- Podul Oberbaum
- Burgermeister
- Checkpoint Charlie
- și….partea subterană a Berlinului 😊.
Noi am căutat zone cu încărcătură istorică pentru care nu plătești (free of charge), sunt obiective turistice gratuite.
Cu metroul prin Berlin
La capitolul transport în comun, Berlinul stă foarte bine, impresionant chiar! Tot circuitul este bine organizat… ca la ei, no! se știe că sunt organizați și civilizați. Siemens a construit un sistem modern subteran capabil să transporte sute de mii de oameni zilnic.
Am circulat doar cu metroul. La momentul respectiv, prețul unui bilet, pentru zona ABC costa 7.70 euro și 7 euro pentru zona AB. Pentru a fi pregatit(ă) în utilizarea transportului în comun poți citi mai multe aici.
Recomand să vezi în ce zonă este cazarea și ce vrei să vizitezi în oraș.
Atât de mult am frecventat stațiile de metrou (de câteva ori pe zi, chiar) încât am învățat pe de rost sensul de mers al trenurilor S9, S41 si S42 și S3. 😊
Noi am fost cazate în zona Freidrichstain, zona de unde am plecat în fiecare dimineață spre hotelul unde s-a organizat conferința.

Cum am mai spus în articole anterioare, îmi place partea de planificare a vacanțelor. Dar pentru că am o problemă cu orientarea în spatiu 😊, ne-am completat foarte bine în echipă… și aici 😉…ca să ajungem în acele locuri pe care pe-am pus pe listă în prealabil.
Atentie! Regula lor este să perforezi biletul doar o dată pe abonament, în aparatul situat pe peron (de culoare roșie) înainte de a te urca în tren. Aceea compostare e valabilă toată ziua. Nu mai este nevoie ca de fiecare dată când ajungi la metrou să repeti operațiunea. Altfel riști să primești amendă, și după cum bine știi, nemții nu glumesc.
Pentru a te orienta mai ușor, sunt hărți în stațiile din metrou.
În timpul avut la dispoziție, am reușit să simțim agitația de la Poarta Brandenburg.

Desigur, este monumentul emblematic al Berlinului, nu puteam rata ocazia😊. În această piață cu muzica ce răsună în difuzoare, sunt bărbați echipați în soldați care se perindă prin fața porții, echipați din cap până-n picioare în costume nemțești și americane, fluturând steagurile celor două țări.
Important e să o vezi din piața Pariser Platz, să-ți faci selfie-ul clasic, cum am citit la cineva. Citit și făcut! 😄doar că n-a fost nimic programat.

Poate în viitor o să ajung la Maratonul BMW din Berlin când voi putea trece alergând pe sub Poarta Brandenburg.
Memorialul Holocaustului, dedicat evreilor din Europa care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este foarte aproape de Poarta Brandenburg.

Este la 5 minute de mers, nu ai cum să-l ratezi pentru că este amplasat la șosea. Este un labirint cu dreptunghiuri uriașe de beton, de dimensiuni diferite. Se spune că ar fi peste 2700 de astfel de dreptunghiuri. Intrarea este gratuită.

Domul din Berlin

Am trecut pe acolo, nu am intrat dar este o clădire impunătoare care nu trece neobservată. Poți vedea cripa Hohenzollern și să urci în cupolă pentru a admira priveliștea. Arhitectura domului este foarte frumoasă și atmosfera din jur pare relaxată.
Lumea se bucura de soare pe spatiul verde frumos amenajat. Tânjesc și eu să putem sta în România pe iarba verde din parcuri sau din zonele centrale.
East Side Gallery este zidul viu colorat pe care îl vedem în toate pozele cu Berlin. Are peste 100 de picturi și grafitti-uri întinse pe aproape un kilometru și jumătate din ce a fost odată Zidul Berlinului care avea în total 150 km.

E parte din fostul Berlin de Est și a devenit cea mai mare galerie de artă în aer liber din toată lumea. Fiecare pictură are o ironie sau o simbolistică, unele mai amuzante, altele mai acide. Am ales să ne plimbăm și să admirăm acele picturi, pe o vreme călduroasă, numai bună de plimbare, Însă, aceea zonă are o încărcătură emoțională, pe care poate o vei simți și tu.
Ce mi-a plăcut în zonă este că pe cealaltă parte a zidului te poți plimba pe marginea râului Spree, pe o alee cu zone verzi și te poti relaxa la soare.
Lângă East Side Gallery este Podul Oberbaum – e un fel de “Tower Bridge”-ul berlinezilor.

Ai în față cel mai fotografiat pod din tot Berlinul, cel mai frumos și mai faimos pod de peste râul Spree.
Deasupra podului trece U-bahn-ul, de culoare galbenă, iar pe jos traficul de autoturisme. A fost refăcut aproape în întregime după cel de-al Doilea Război Mondial. Pentru a ajunge mai repede la Podul Oberbaum, stația de metrou pe care să o cauți este Washawer.
Noi am văzut de câteva ori trenul galben și ne întrebam pe unde circulă. Ei, ce noroc pe noi că l-am prins în timp ce admiram Podul Oberbaum.


Berlinul are mai multe poduri decât Veneția, orașul găzduiește în jur de 1700 de poduri, unele cu adevărat impresionante, ceea ce este un motiv bun pentru care să descoperi Berlinul printr-o plimbare cu barca. Save something for the next time! 😉

Unde îți poți potoli foamea în apropiere de podul Oberbaum?
Și pentru că ne era foame, am ales să ne schimbăm direcția. Am căutat pe GPS unde este Burgermeister Berlin și mare ne-a fost surpriza să vedem că e la aprox. 10 min. de mers pe jos, de unde eram localizate.
Burgermeister este o dugheană sub un pod, cu o coadă de minim 20 de persoane. Zgomotul din stomac, mirosul și zâmbetul celor care ieșeau victorioși cu mancarea în mână, ne-au dat de înțeles că merită așteptarea. Am stat cuminți la coadă și până ne-a venit rândul, s-a eliberat o masă numai bună ca să avem loc toate 7 persoane, să putem savura deliciosul burger cu cartofi. V-as spune și cât a costat dar nu mai știu …a meritat oŕicum.

Cum cred că nimic nu e întâmplător, s-au „așezat astrele” și am mâncat cel mai bun burger la coșmelia Burgermeister Berlin.
Nu sunt mare fan burgeri, Alina (colega cu care eram în deplasare) este cea căreia îi plac burgerii, dar am vrut să încercăm cel mai faimos burger. Faimos pentru că Andrew Zimmern de la Bizzare Foods a spus că la Burgermeister a mâncat cei mai buni burgeri din Europa. Hai sa vedem și noi! Cred că am făcut cel puțin 2 oameni fericiți cu această oprire😁.

Berlinul vechi în Nikolaiviertel

Berlinul de altădată a dispărut sub bombele din cel de-al Doilea Război Mondial, însă te mai poţi bucura de un colţ istoric, plimbându-te prin Nikolaiviertel.
Este vorba despre o zonă cu case cochete şi străzi pietruite, aflate în jurul Bisericii Sf. Nicolae (din sec. al XIII-lea). Este o reconstrucție a ceea ce a fost odată Berlin. Are un farmec aparte, o zonă liniștită și boemă, chiar pe placul nostru. Aici regăsești simbolul orașului – ursul viu colorat.


Cum ajungi la Nikolaiviertel? Noi am început căutările din Alexandrplatz dar dacă ești în apropierea Domului din Berlin, doar treci strada și mergi pe marginea râului Spreee (vezi în poza de mai jos) și la un moment dat în stânga, vei vedea clădirile reconstruite.

Checkpoint Charlie este cunoscut ca cel mai faimos punct de trecere între Berlinul de Est și cel de Vest.
După ce s-a construit Zidul Berlinului (în 1961), ca sa nu se perinde cei din Est în Vestul mai înflorit și înstărit, s-au construit și câteva puncte de trecere printre care și Checkpoint Charlie. Charlie e pur și simplu al treilea punct de trecere, denumit după a treia literă din alfabetul fonetic (alfa, bravo, charlie).
Bineînțeles, punctul de trecere a fost demolat complet după căderea zidului. Ce se află acum pe strada Friedrichstrasse este de fapt o reproducere dar în interiorul muzeului încă se păstrează cabina originală. Acum, aici sunt soldați lângă o baracă de metal care așteaptă să fie rugați să facă poze cu turiștii, contracost.
Am ajuns și noi aici, într-una dintre seri. Dacă te interesează istoria celui de-al Doilea Război Mondial din Berlin, sunt ziduri pline cu panouri informative despre partea aceasta a istoriei. La următoarea vizită, când voi merge cu Cristi, o să ne luăm mai mult timp pentru latura istorică a orașului.
Pont: sunt magazine deosebite în zonă.
Ca să încheiem frumos această escapadă profesională și turistică, am savurat o Bere artizanală pe una din terasele din apropierea hostelului.



Să aveți o călătorie frumoasă în acest oraş – muzeu!
Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.