Inspirație de weekend: Lacul de smarald de la Racoș

Racoș

Ai auzit sau ai fost la Racoș? Dacă nu… Haide acum cu noi!

Racoș este o localitate mică între Brașov și Sighișoara. Poate în drumul tău spre satele săsești din Transilvania (vezi aici articol), faci un popas.

Este un sat mai puțin cunoscut de turiști dar, are câteva minunății de explorat. În primul rând aici este unul dintre cele mai frumoase lacuri – lacul de smarald.

Va fi nevoie de o drumeție ușoară în această zonă mai sălbatică ca să ajungi la unul dintre cele mai splendide lacuri. În imediata apropiere este vulcanul stins și coloanele de bazalt.

Ai ocazia să vizitezi și un castel mai puțin cunoscut – Castelul Racoș. Toate, exceptând castelul, le găsești în natură, pe un deal, așa că faci și puțină mișcare în aer liber.

Ce trebuie să facem ca să ajungem la ele? Să urcăm pe dealul din nordul localității. Dacă vezi stâlpul de comunicații din deal, să știi că acolo trebuie să urci 🙂 (sunt indicatoare). Poți merge cu mașina pe drumul neasfaltat până foarte aproape de obiective.

Lacul de smarald de la Racoș este mai ascuns privirilor

Lacul are o adâncime mai mare de 10 m și are 100 m în lungime. S-a format în urma acumulării apei de ploaie, în locul unde acum 10 ani se exploata bazalt la „Cariera Brazi” cea care a ajutat la formare și a dat culoare lacului, de aici și numele „Lacul de Smarald”.

Din câte stiu, acum înotul este interzis, sau cel puțin așa era afișat anul trecut. Dar cum pentru unii legile sunt făcute ca să fie încălcate, am văzut și curajoși care s-au scăldat în apele adânci ale lacului.

La 5 minute distanță de Lacul de Smarald ajungi la Coloanele de bazalt.

Pe un perete al dealului sunt așezate una lângă alta, ca niște trunchiuri de copaci, aceste forme bazaltice. Ele au luat naștere din lava răcită mai lent, rezultată în urma erupției.

Coloanele de bazalt, înalte de 15 m, sunt principalul motiv pentru care este cunoscută localitatea. Aici este un loc despre care se spune că ar emana energii pozitive. 

Vulcanul stins de la Racoș

Vulcanul și zona înconjurătoare acestuia reprezintă ultimele activități vulcanice de pe teritoriul României, spun specialiștii. Aici sunt ultimele erupții bazaltice cuaternare ale munților Carpați. Este considerat o minunăție a naturii.

Materialul vulcanic a fost folosit în construcția câtorva clădiri din zonă. Atàt Cetatea Rupea, cât și Castelul din Racoș au fost construite cu piatră ponce sau tuf vulcanic din acest loc. Din craterul acestui vulcan s-a exploatat mulți ani zgură, lucrările fiind oprite când zona a fost declarată rezervație.

Toată zona este arie protejata din 2005.

Un ansamblu de culori defineau acest spațiu al vulcanului: negru, galben lutos, roșu aprins și gri.

Castelul Racoș Suskosd – Bethlen

Îl gasesti rapid pentru că se află în centrul localității.

Se aseamănă cu Cetatea de la Rupea prin faptul că este construit din piatră ponce și tuf vulcanic. În trecut, se pare că apărarea acestui castel se făcea prin intermediul unui șanț adânc de apă, iar intrarea se realiza doar printr-un pod mobil.

Poți vizita castelul și vei primi o lecție de istorie de la ghidul satului. Acum, este o ruină care încearcă să fie adusă la viață de săteni și de către străinii din Ungaria, care au reconstruit părți din castel. Fiind în proces de restaurare, poți urca pe proprie răspundere la etaj care este încă în lucru.

Taxa de vizitare a obiectivelor turistice este de 20 lei/pers. atât pentru adulți cat si pentru copiii peste 6 ani.

Taxa este doar de anul acesta, din 2020. Cand am fost noi, anul trecut, am plătit taxa doar la vizitarea castelului ( 10 lei/pers.).

Dacă urmărești zone mai puțin aglomerate în perioada aceasta, Racoș este una dintre ele.

Locuri mai puțin știute din județul Brașov

Dacă tot ai ajuns în zonă, localitatea Hoghiz ascunde 2 obiective turistice naturale foarte aproape de șosea. Am ajuns de curând în inima Transilvaniei pentru a pedala pe drumuri mai puțin circulate de mașini. Între localitatea Hoghiz și Șercaia este DN1S care trece prin sate transilvanene autentice. Drumul asfaltat între Fântana – Cuciulata – Comana – Veneția de Jos – Pârău – Șercaia este perfect pentru o tură cu bicicleta sau cu motorul (vezi și alte trasee de cicloturism în Țara Făgărașului).

Când să pornim la drum, fiecare pe bicicleta lui, am întâlnit un domn amabil care ne-a făcut o incursiune în istoria zonei și ne-a îndrumat spre:

Microcanionul în bazalt de la Hoghiz (monument al naturii) care este o arie protejată de interes național inclus in lista rezervațiilor naturale de tip geologic, situată în județul Brașov. Coloanele bazaltice de mici dimensiuni (4 km) au rezultat în urma unor activități de erupții vulcanice intense petrecute în Munții Perșani în ultima eră geologică din istoria Pământului. Iar lângă coloanele bazaltice s-a format cascada pârâului Hoghiz care nu este vizibilă în toată spendoarea ei din cauza vegetației.

Noi nu vrem să rămână ascunse în continuare, așadar vi le prezentăm.

Să vă fie viața o vacanță!

Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

2 gânduri despre „Inspirație de weekend: Lacul de smarald de la Racoș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: