Vremuri dificile și pentru competițiile de alergare. Anul acesta aveam de gând să mă distrez mai mult participând la concursuri dar, virusul Covid-19 a avut alte planuri. Totuși, am avut ocazia ca în data de 29 august 2020 să parcurg primul semimaraton montan într-o cursă oficială. Am mai alergat doar o singură dată 20 km, la antrenamentele pentru Semimaratonul Intersport. Atunci am descoperit gustul trail-running-ului.
Am început cu un semimaraton montan pentru că părea mai distractiv decât unul pe asfalt. A fost, într-adevăr! Dar ca orice realizare, implică și muncă multă 😊.
Acest traseu este accesibil nu numai pentru alergători dar și pentru cei care doresc o drumeție în zona munților Orăștiei.
Competiție în 2020…în plină pandemie
Toate concursurile s-au amânat pentru 2021, mai puțin Maratonul Dacilor, care s-a desfășurat individual, într-un context atipic, având în vedere contextul pandemiei cu SARS-COV-2. Organizarea a fost una exclusiv digitală, dar ne-a dat șansa să alergăm respectând legislația actuală pentru prevenirea îmbolnăvirii cu Covid-19 și cu posibilitatea să parcurgem traseul de maraton în condiții pe care noi le-am stabilit. Cursa a fost una recreativă. Startul l-am dat noi 😉.
Maratonul Dacilor este evenimentul sportiv care sprijină prin sport promovarea originilor și a istoriei românilor. Recomandările au fost să nu alergăm singuri, dar nici în grupuri mai mari de 10 persoane, cum sunt reglementările în vigoare. Traseul a fost disponibil pentru a fi parcurs 30 de zile, în perioada 15 august-13 septembrie, astfel încât să evităm aglomerarea la locul de start și pe traseu. Am primit coordonatele GPS ale traseului, precum și o descriere detaliată a traseului. Organizatorii au marcat traseul în punctele importante cu punct roșu și săgeți roșii dar 80% din traseu a fost pe poteci marcate oficial.

Ne-am monitorizat timpul parcurs pentru a trimite organizatorului la finalul cursei. 7 ore a fost limita de timp impusă pentru acest semimaraton și a fost nevoie să ne fotografiem în 5 puncte de control de pe traseu (la start, cetatea Blidaru, școala din Prihodiște, Fețele Albe și la cetatea Sarmizegetusa Regia).
Traseul pentru semimaraton (23 km):
Start: Costești – Costești Blidaru – Târsa – Prihodiște – Grădiștea de Munte – Așezare Fețele Albe – Sosire: Sarmizegetusa Regia.




Ieşirea aceasta a avut pentru mine o valoare deosebită atât pentru bucuria în sine de a reîntâlni natura, de a alerga… Dar şi a respira aer curat pe trasee umblate cândva de mult de strămoșii noștri, pe culmile dealurilor și munților trecând pe la cetățile dacice Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru și Sarmizegetusa Regia.
Citește aici articolul despre cetățiile dacice din Sarmizegetusa.
Cum a fost aventura noastră la Maratonul Dacilor?

Ce o să îmi amintesc cu siguranță din această experiență?… zona mlăștinoasă! 😉
Pe porțiunea aceea de mlaștină nu am alergat, doar am mers pășind cu grijă 😊. Am urmat cursul apei dar era complicat fără marcaje exacte și cu brazi căzuți pe potecă. Am înțeles de la d-na Oana de la cazare că nu le dă voie să intre pe acolo fără aprobări pentru că este o arie protejată. Nu am fost foarte pregătită pentru zona aceasta. Dacă nu știi traseul dinainte 😉 … era plin de urzici și nămol. Am intrat atât de mult în noroi, până la gleznă, încât aventura zilei cred că era dacă îmi rămânea gheata de alergare acolo. Oare cum aș fi alergat într-un picior?😀
Ei bine, am depășit și obstacolele, am spălat încălțămintea în râu, am îndurat urzicile și am plecat iar la drum. Am pierdut cam 50 min. în zona cu obstacole… 😀
Ne-au răsplătit, însă, strămoșii noștri cu o porție mare de …mureeee. Le-am considerat punct de alimentare pentru mai multă energie …Erau foarte multe mure în zonă, am mâncat din fructele dacilor dar nu cred că se supără. 😉





Ajunși la Grădiștea de Munte, ne-am întâlnit cu organizatorul, Daniel Lixandru, care a reușit anul acesta să facă maratonul cu numărul 49. Ne-am bucurat de întâlnirea cu el dar m-a speriat puțin gândul că noi mai aveam încă 6 km. în urcare. Mi-a trecut repede când am văzut dealurile superbe, peisaj ce mi-a adus aminte de Munții Apuseni care, by the way, îmi plac foarte mult.




Foarte adevărată vorba aia:
Munții noștri aur poartă …
Noi umblăm din poartă-n poartă.
A fost un moment când mi s-a făcut foame dar și sete. Cu foamea am căzut la pace dar nevoia de apă mi-a tot dat târcoale. Ce-i drept a fost foarte cald, ne mai răcoream doar când intram în pădure iar eu am plecat la drum doar cu un bidon cu apă….
După km. 17, după porțiunea cu pădurea în pantă, gândul meu era îndreptat doar spre izvorul ce avea să ne iasă în cale pe traseu, la casa prin curtea căreia trecea traseul. Îmi imaginam cum va fi senzația când mă voi bucura de niște apă, apă rece. 😊
Mulțumim doamnei pentru întâmpinare și pentru că ne-a permis să bem apă de la ea din curte. Ultimii 3 km au fost pe drumul antic care duce la Sarmizegetusa Regia.
Cristi a fost sustinătorul nostru nr.1 și… în același timp a făcut și el un maraton … pe bicicletă!
A pedalat prin satele din zonă, ne-a făcut o surpriză și a ajuns odată cu noi la Târsa, în satul din munți, aflat la km 7 al maratonului, unde aveam un punct de hidratare la o familie care ne aștepta cu tricouri dar și cu plăcinte bune.



Sarmizegetusa Regia este un loc deosebit al țării noastre, se află în topul nostru cu cele 10 locuri din România în care vrem să revenim.
Crisit a fost și cel care ne-a așteptat cu entuziasm la linia de sosire. Abia așteptam întâlnirea cu el la Sarmizegetusa Regia pentru că tânjeam după o gură de suc/ apă. Dragul de el, a încercat să le păstreze cât de cât reci 😊. Așa da susținător. Mulțumim!
Nu mi-a lipsit așa mult competiția oficială pentru că lupta este de fiecare dată cu mine însămi. Mă uit în curtea vecinului doar pentru inspirație 😀 dar mi-a fost dor de atmosfera de concurs…
Nu am participat pentru performanță și rezultate … ei bine doar un pic 😉… ci pentru a mă pune în stare să alerg un semi trail running.
Partenerul meu din această cursă – “Moș Crăciun ”

Pentru dânsul aceasta a fost a 6-a competiție la Maratonul Dacilor. Într-un an a alergat în costum popular, ma gândesc că nu i-a fost ușor pe dealuri…și în alt an, a făcut traseul de maraton (42 km).
Consideră că acest maraton se află pe lista competițiilor preferate din punct de vedere al organizării. În top 5 maratoane din România mai sunt și: Maratonul internațional de la Cluj, Maratonul internațional București, Mercheașa și Tușnad Maraton. Ordinea este aleatorie.
La finalul acestei curse, d-nul Fulică a ajuns la 73 de competiții și medalii în curse de semimaraton și maraton. A început să alege în 2012 pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate după ce a fost diagnosticat cu diabet. Ce îl face să continue? Dorința de a face mișcare, să-și mențină stilul de viață sănătos și să aibă o viață activă.
Îi doresc să își poată îndeplini dorința de a alerga un alt maraton și la 100 ani. Este de admirat că, la 67 ani a realizat foarte multe în hobby-ul pe care îl împărtășesc cu el.

Îi mulțumesc pentru inspirație și pentru că a venit cu ideea de a face echipă la acest maraton dar și la semimaratonul Intersport, ce se va desfășura în 2021. Am fost echipa de 100 de…ani și ne-am distrat împreună.
Moș Crăciun mi-a îndeplinit dorința înainte de luna cadourilor din decembrie 😉.

Recomandăm cu tot dragul cazarea din Costești – “Casa bunicii”.

Ne-am simțit foarte bine la d-na Oana de la Costești. Este o gazda nemaipomenită. „Casa bunicii” este o cabană foarte frumoasă, construită la sosea, între satul Costesti și Sarmizegetusa Regia. În spatele cabanei se aude râul care trece prin sat.
Proprietatea oferă unităţi de cazare cu grădină şi facilităţi de grătar, terasă şi acces gratuit la internet WiFi disponibil în toate zonele.
Curățenia este impecabilă, curtea este o oază de relaxare și hamacul a fost binevenit după efortul depus.
Se respectă măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu Covid, există dezinfectant peste tot și mesele sunt dispuse la distanță regulamentară. Nota 10+, vom reveni cu drag de fiecare dată.



Pe traseu m-a urmărit gândul că pe aici umblau dacii. Asta m-a entuziasmat și pot spune că m-am distrat foarte tare pe potecile astea grele 😀.
Sper să îți placă povestea acestei aventuri în alergare. Dream big! Încercăm și un maraton 😉. Mai multe aventuri cu povesti din alergare aici:
Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.
Este minunata experienta ta, este minunat reportajul tau. Va imbratisez cu drag pe toti…. si inca o imbratisare speciala pentru ,, Mosu” ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mă bucur că ti a plăcut treseul acestui maraton și sper să faci această cursă ori de câte ori dorești să „Alergi cu străbunii”!
ApreciazăApreciază
Așteptăm o noua ediție a Maratonului.😊
ApreciazăApreciază