Alergarea la Brasov Marathon a venit cu surprize plăcute!

Din pijamale direct în alergare😊. Se întâmplă ca unele lupte să le ducem singuri 😉. Așa a fost și la al 5- lea Semimaraton din viața mea. Nu a fost cel mai greu dar e în topuri 😆. Un concurs care s-a ținut acasă în ‘fața sau spatele casei’ când natura respiră tot mai verde.

Am început cursa stresată de cele 3 urcări pe Tâmpa, mai ales de porțiunea cu urcare pe Treptele lui Gabony 😂 dar surpriza plăcută a venit la final. Răsplata bucuriei de a alerga pe poteci montane a venit cu locul 29 la feminin.

Urcarile sunt partea cea mai grea dintr-un traseu de alegare montană, pentru mine cel puțin. Cum se pot îmbunătăți urcările? Denisa Dragomir, proaspătă campioană mondială ne dă câteva idei aici.

Cum credeți că-mi suna o urcare pe Tâmpa în alergare, nu o dată ci de trei ori?! Peste provocarea la care m-am supus benevol am adăugat și un timp limita personal. 😂 Dar pot spune și un Mulțumesc acum!!! pentru că am primit încrederea că pot face asta. În sport, la fel ca în viață, a fi în preajma unor jucători mai buni te motivează să crești.

Ce știam la începutul cursei?
Că trebuie să mă hidratez pentru că am experimentat deshidratarea si știu cum este să te simți stors de toate puterile dacă nu ai băut suficientă apă. Să nu neglijez încălzirea și să mă bucur de traseu pentru că nu am multe ocazii să alerg pe aceste poteci.

Se anunță ploi? Ce mai conteaza acum, serios?! Dar preferam ploaia în locul căldurii care a fost pe traseu.

Despre alergarea pe ploaie într-o competiție cât și la antrenamente, am scris în articolul Semimaratonul Intersport Brasov.

Fiecare alergător pleacă la drum în competiție cu un obiectiv. Al meu a fost să scot un timp bun, între 3 și 4 ore până la linia de sosire, pentru un teren cu o diferență de nivel de 1016 m.
A fost o experiență frumoasă, cu provocări faine pentru care îmi face plăcere să ies din zona de confort, dar și cu întâlniri pe traseu, cu susținători dragi. Unul dintre acești susținători am fost chiar eu pentru că în gândurile mele erau dese frazele: Hai că poți! Știi că poți! 😀

Detalii despre acest traseu:

Startul se dă din Piața Sfatului, se trece pe sub Poarta Schei și se continuă în urcare până pe Aleea de sub Tâmpa. Se înaintează pe alee până la telecabină și se urcă apoi pe Drumul Serpentinelor, pe marcajul triunghi roșu. Din Vârful Tâmpa, se coboară în Șaua Tâmpei și se continuă pe triunghi galben, până se întâlnește cu poteca marcată cu triunghi albastru. Se urmează drumul forestier către dreapta, în ușoară urcare.

harta traseului

Acesta se transformă apoi într-o potecă ce intersectează culmea Crucurului. Din această intersecție urmează traseul marcat cu bandă albastră, ce merge relativ plat spre Poiana Stechil. Ajunși aici, se traversează poiana înspre stânga și se coboară până la punctul numit Fântânița Dreptății (la km 12), marcaj cruce albastră. Se ajunge din nou pe poteca paralelă cu Aleea Tiberiu Brediceanu. Se urcă treptele lui Gabony (km 14.7), săpate în stâncă și, după ce se traversează culmea muntelui Tâmpa, se coboară în Șaua Tâmpei.

După urcarea serpentinelor ne-am dispersat cu totii, chiar au fost porțiuni în apropiere de Fântânița Dreptății când eram singură pe potecă, nu mi-a displăcut total deoarece zona îmi place foarte mult. Am căzut chiar înainte de Treptele lui Gabony ca să-mi meargă bine urcarea 😂. La Treptele lui Gabony ne-am adunat ca popicele, fiecare în ritmul lui își continua urcarea care ne consuma resursele și energia.

Porțiunile urcare-coborare în alergare, la un moment dat ajung să solicite și să îngreuneze picioarele. Atunci cresc șansele de accidentare pentru că mai dispar resursele de energie.
Ajunși în vârf din nou ☺️🙈 am continuat în coborâre pe drumul forestier până la Bariera din Răcădău și apoi pe promenada ce înconjoară muntele Tâmpa până când se ajunge, în Aleea Tiberiu Brediceanu. De aici înspre Piața Sfatului până la linia de sosire mai sunt 2 km.

Challenge yourself to trail running

Alergarea, în general, m-a ajutat să-mi găsesc puterea interioară. M-a determinat să muncesc și să am răbdare, pentru că rezultatele nu se văd imediat dar se văd! După competiție m-am bucurat de roadele muncii susținute în antrenamente. Mi-am dozat efortul ca să termin cursa și să o termin în maxim 4 ore. Bucuria de la final, când vezi că ți-a reușit ceva, este neprețuită!

Ultimii 2.5 km am încetinit pasul. Pe ultimul kilometru m-am întâlnit întâmplător cu Cristi care se întrepta spre linia de finish ca să mă întâmpine și a decis să alerge cu mine. Mi-a trecut mai ușor timpul dar tot ce voiam era să termin, nu aveam chef de vorbit și visam la odihna e vine după linia de sosire 😁.

Un alt susținător care a venit special pentru mine este un prieten vechi despre care am mai vorbit și cu alte ocazii. Prietenia cu d-nul Fulică, alias Moșu`, este una care apropie diferența dintre generații, care a pornit de la o pasiune comună, cea a alergării, și care susține energia cuvântului „împreună „.

Febra musculară îți creează probleme? Și mie uneori 😉. Ce poate ajuta după efort?

Cu toții ne-am plâns din cauza musculaturii dureroase în ziua următoare unui efort fizic. Coborâtul alert pe un plan abrupt, urcatul în pantă sau alert al unui număr ridicat de trepte, pedalatul excesiv sau pe un plan abrupt, sunt câteva exemple de activități fizice ce pot cauza febra musculară.

Cu o încălzire realizată corect și cu exerciții de stretching la finalul fiecărui antrenament, vei reuși să îți amplifici flexibilitatea musculară, iar alergarea va deveni o plăcere. Cel mai important pas în prevenirea febrei musculare este încălzirea înaintea începerii antrenamentului!

Este subestimată importantă acestei etape pregătitoare, iar efectele se resimt din plin. La finalul antrenamentului este recomandat să facem 10 minute de exerciții ușoare și o sesiune scurtă de stretching.

Febra musculară este un fenomen perfect normal, în cazul persoanelor care nu urmează un program regulat de antrenamente fizice, sau în condițiile în care intensitatea efortului depus crește brusc, într-un interval de timp redus cum a fost în cazul meu, acest semimaraton.

Ce poate ajuta după efort:

  • Reveniți-vă prin stretching usor. Întindeți mușchii până simțiți un ușor discomfort și mențineți poziția 10 – 30 secunde.
  • Masaj blând la nivelul musculaturii afectate. Masajul stimulează neutrofilele (celule albe din sânge care luptă împotriva inflamației), reducând durerea musculară. Un unguent care poate ajuta este cel de la Do Terra- Deep blue rub.
  • o baie caldă cu sare, pentru relaxare și reducerea tensiunii musculare. Sarea Epsom este formata din sulfat de magneziu, acesta fiind un relaxant natural al mușchilor.
  • Vitamina C ajută la refacerea țesutului de legătură afectat. Specialiștii susțin că vitamina C este cea mai utilă după mișcare. Este esențială în procesul de generare a colagenului, o proteină importantă pentru mușchi, oase și articulații.
  • Odihnește-te. Uneori, corpul ne transmite doar că avem nevoie de o pauză. Poți reduce activitățiile solicitante care pot accentua durerea sau poți aștepta ca durerea să dispară în totalitate înainte de a efectua noi exerciții solicitante.
  • Asigură-te că bei apa în cantități corespunzatoare, consumă mulți carbohidrați și puține grăsimi, pentru a furniza mușchilor combustibilul necesar. În timpul efortului, odată cu transpirația, pierzi și săruri minerale. Chiar dacă nu simți sete, amintește-ți să te hidratezi pe toată durata zilei, asfel încât să favorizezi recuperarea musculară.
  • Proteinele ajută la refacerea mușchilor afectați în urma exercițiilor fizice. Recuperarea musculară este esențială pentru revenirea la activitatea sportivă.
  • Mușchii neîncălziți supuși brusc unui efort intens au sanse mai mari de a dezvolta leziuni decât mușchii încălziți corespunzător înainte de efort. Nu uita de încălzirea corespunzătoare înainte de a efectua un nou antrenament.

Am învățat să fac ceea ce-mi place și e un privilegiu că pot alerga! Suntem o comunitate mare care a descoperit în alergare o plăcere, și nu, nu sunt de vină doar endorfinele 😁😄. Este un schimb de inspirație de la oamenii care fac cu drag ce le place, indiferent de timpul sau resursele financiare investite.

Life is full of wonderful opportunities!” iar în ceea ce privește alergarea, planul de bataie este să iau pulsul concursurilor de alergare, cel puțin al celor din județul Brasov. 🙈😁 2022 a fost începutul unei aventuri frumoase în competițiile de alergare montană. Dați un semn și ne vedem pe acolo!☺️See you next time!

Spor la Sport! 😘🤗

Alte povesti din aventura in alergare:

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: