Am început să alerg motivată de ideea de a pierde în greutate însă, acum pot spune că alerg de plăcere, pentru sufletul meu. Aceste schimbări au fost recompense care mi-au stimulat și mai mult motivația.
Pentru mine, alergarea este modalitatea de a scăpa de haina stresului acumulat peste zi, mă încarcă cu endorfine 😉 e un moment cu mine, despre mine și pentru mine, cu ale mele gânduri și este o metodă bună de relaxare. Subliniez importanța sportului pentru minte, gândesc mai clar și sunt conectată în prezent la o ședință de alergare 😉. Mă simt mai puternică atât fizic cât și mental după ce mi-am făcut curaj să ies din casă.
Ce mă motivează să mă bucur de alergare și să continui atunci cand mușchii și mintea sunt forțați să reziste?
Sigur că mai am și zile grele, când trag de mine ca să mă pun în mișcare sau mă împing de la spate 😂 ca să fac un minim de km impuși, tot de mine… Dar cred că ați priceput că sunt doi alergători în poveste: trupul și mintea. Antrenând corpul reușesc să-mi antrenez și mintea.
1. Mă bucur că sunt aproape de natură

Redescopăr mediul în care trăiesc. Explorez noi locuri în alergare atunci cănd mă plictisește o zonă unde am alergat prea mult timp. Am scris două articole cu locuri potrivite pentru alergare, în Brașov dar și împrejurimi – Unde alergăm în Brașov? 12 locuri numa bune pentru alergare și partea a doua – Unde alergăm în Brașov? Întâlnire cu pantofii sport în 2021.
Poți merge în recunoaștere pentru un traseu și poți alege un loc care te inspiră.
Pentru mine alergarea pe bandă nu era distractivă pentru că era mereu aglomerație, așteptam să se elibereze un loc și simțeam că îmi era invadat spațiul intim 😊, dar acum chiar mă bucur de ieșirile în aer liber pentru o tură de alergare. Antrenamentul îl simt ca pe o aventură în sine și îmi aduce zâmbetul pe buze după zile furtunoase sau grele 😉. Uneori alergările sunt făcute indiferent de vreme, în zile însorite, pe ploaie sau ninsoare…Vremea ideală pentru alergare? Este atunci când ne dorim cu adevărat să ieșim din casă și să facem mișcare.
Am început să fac itinerarii pentru aventura în alergare, așa cum fac pentru planificarea unei vacanțe 😊. Din bagajul pentru călătorii nu lipsește echipamentul de alergare. Potecile din pădure și la malul mării sunt printre traseele preferate când plecăm în vacanțe. Îmi place să alerg în Romania dar alerg și în alte țări când am posibilitatea. Am descoperit în alergare locuri faine din Delta Dunării, Timișoara, Iași, porțiuni din Via Transilvanica dar și Lefkada (Grecia). Vă țin la curent cu locuri potrivite pentru alergare din vacanțele noastre.
2. Alături de oameni dragi.

Alergarea de unul singur are farmecul ei dar și când alergi cu cineva mai rapid ca tine se activează competiția, ai lecții de învățat iar compania te motivează să nu găsești scuze 😜😂. Pasiunea asta mi-a adus prieteni noi cu care mă mândresc și de la care învăț despre mine, despre ei, despre alergare, natură dar și despre competiții.
Alergarea în cuplu. Poate fi o activitate pe care să o faceți împreună, chiar dacă este una ocazională. Doar să fiți amândoi dornici de asta. În sport, dacă avem suficientă libertate, dacă ne dezvoltăm abilitățile și avem și cu cine să ne bucurăm de toate acestea, atunci vom rămâne motivați.

Avem nevoie mai mult ca niciodată să fim sănătoși. Avem nevoie de beneficiile de sănătate oferite de alergare. Dar pe lângă beneficiile directe pentru organism, alergarea are o proprietate fantastică: funcționează ca terapie. Alegerile par mai ușoare după o alergare😊. Eu imi ofer câteva minute și spun stop alergării pentru a admira natura: plaja/pădurea, cerul, ploaia și câteodată sărbătoresc sfârșitul zilei cu un apus pe cinste. Se întâmplă ca uneori, să mi se alăture și Cristi.
3. Alergarea – energie vie.

Am ales alergarea în mod natural sau ea m-a ales pe mine…Oricum ar fi, alergarea îmi dă o energie pe care nu o pot lua din altă parte. Această energie se vede la exterior, o pot vedea și cei din jur, poate pentru că simt satisfacții, încredere dar și putere. Alergarea este o stare de prezență, se poate spune că induce o stare meditativă, ca un fel de meditație activă.
Zâmbetul de pe chipul meu descrie bucuria că ALERG. Că eu sunt aceea persoană care a găsit în alergare o pasiune nouă, o ieșire din zona de confort. Astăzi, alergarea face parte integrantă din viața mea, la care nu vreau să renunț. Apreciez toate experiențele frumoase, emoțiile, provocările și oportunitățiile pe care mi le-a adus.
La fiecare obiectiv atins, sunt bucuroasă că am ieșit din casă, că am creat o disciplină. E un sport care îți lucrează toți mușchii, este gratuit – în sensul în care ieși afară și alergi, nu îți trebuie abonament la sala de fitness. Cu răbdare și antrenamente, vin și rezultatele dorite.
Nu toți suntem FOREST GUMP. 😄 Nimeni nu este expert la început, cu toții am fost începători…Cine ar fi crezut că o să pot alerga 35 km (povestea aici) … eu nu credeam asta la început dar acum cred că aș putea și un maraton 😉. Sunt o alergătoare care mai are de învățat, dar cu visuri mari… vorba aia: The sky is the limit! Comparația e bine să o facem cu noi înșine…cine am fost acum un an de exemplu, și cine suntem în prezent.
Dacă vrei ca alergarea să fie un stil de viață și pentru tine tot ce trebuie să faci e să începi cu primul pas. Începutul este de departe cel mai greu în toată povestea asta. Fii mândru de realizări și pentru că depui efortul – doar pentru tine faci toată munca 😉… Și nu uita! E important să fie distractiv.
Îți recomand cartea Născuți pentru a alerga – te poate ajuta să îți găsești motivația, dar nu numai…Mie mi-a plăcut foarte mult, am citit-o în perioada de pandemie când eram nevoită să alerg doar în jurul blocului. Cred că orice alergător ar trebui să o citească.
Tu pentru ce alergi? Go wild 😉.
Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.
Cele mai recente povești:
- Lacurile copilăriei mele. Reci și Moacșa
- În căutarea obiectivelor turistice ale județului Covasna
- Competiție vs. atracții turistice în Mercheașa, Brașov.
- An nou, rezoluții noi în viața în vacanță. Scrisoare deschisă către 2023
- Competiții de alergare montană. 3 curse de semimaraton în 2022
- Ciucaș X3. „Fluturi” în stomac la unul dintre cele mai grele concursuri de alergare montană
Un gând despre „Unde îmi găsesc motivația de a alerga?”