Octombrie, Luni! Hai în Apuseni!
Atracțiile turistice în Munții Apuseni sunt multiple. În funcție de ce îți dorești de la vacanța din această zonă, poți alege drumețiile sau relaxarea într-o cabană cochetă.
Noi am ales drumețiile. Câteva zile în Țara Moților am avut timp să vedem 3 cascade cu nume ciudate – mă mir că încă le rețin 😊, 5 peșteri pe care să nu le ratezi în Apuseni, am fost în vizită la Avram Iancu și am explorat Roșia Montană.
Cascadele din zonă sunt foarte frumoase: traseul până la Patrahaitesti este favoritul nostru. Cascada Pisoaia și Cascada Varciorog te vor răcori cu stropii lor vara asta. Peșterile din Apuseni sunt multe și sunt accesibile și cu mașina. Peisaj de vis vei regăsi în Padis și în Arieseni.
Munții Apuseni sau Ţara Moţilor, este singurul loc din ţară unde există aşezări permanente la mare altitudine (peste 1.400 metri) care sunt locuite pe toată durata anului. În mod obişnuit, ocupaţia moţilor este prelucrarea lemnului, din care fac vase, tulnice, şindrilă sau material de construcţie și o sa îi vezi la treabă pe oriunde te plimbi.

Unde am stat?
Îți vom spune cum să ajungi la punctele de interes plecând din localitatea Arieseni, unde am fost cazați în 2018. Am stat la Pensiunea Cota 1000 și ne-a plăcut tare mult.

3 CASCADE DIN M-ȚII APUSENI
Pentru că se apropie vara, te poți răcori la cascadele Apusenilor, admirând peisaje ce îți taie respirația.
Pe primul loc este cascada Pătrăhăițești și nu este întâmplător pentru că este în topul listei noastre din tot ce am văzut în Apuseni. Traseul până la ea parcă este rupt din povești.
1. Cascada Pătrăhăițești

Cum ajungi?
Pentru a ajunge la cascadă, plecând din centrul stațiunii turistice Arieșeni urmează drumul național spre Vârtop, circa 1 km, până vezi un pod de beton pe partea stângă iar lângă acesta un mic indicator „Cascada Pătrăhăițești 5 kilometri„. De la șosea ai de mers 5 km pe un drum forestier până în cătunul Pătrăhăițești unde poți urca și cu mașina, în timpul verii. Traseul este marcat cu punct roșu.
Cătunul Pătrăhăițești este una dintre cele mai izolate așezări din Apuseni.

Noi am parcat la nenea Aurel Mocan în curte (casa este și muzeu etnografic), practic aici se terminaă drumul de acces cu mașina. Dânsul duce mai departe cutumele de sute de ani ale moților și este un meșter iscusit în realizarea obiectelor artizanale din lemn. Aici găsești multe obiecte de vânzare, specifice Țării Moților (ciubere, fluiere, tulnice dar și tocătoare, mojar, etc). Am cumpărat de la dânsul o afinată bună, un suvenir dar și niște plăcinte gustoase.

De la ei din curte, urmează poteca superbă de pe dealuri până la cascadă. Traseul este minunat, m-am simțit ca în țara lui Heidi 😊. Sunt marcaje din loc în loc, bine întreținute. Este un traseu ușor de străbătut, în aproximativ 20 min. ești la cascadă. Cascada în sine nu e spectaculoasă dar drumul până la ea este parcă desprins din povești.



În prima vacanță din Apuseni, noi am ajuns la cascadă spre apusul soarelui și am grăbit pasul dar este extraordinar să zăbovesti pe dealuri. Din loc în loc întâlnești portițe pe care să ai grijă să le închizi după tine. Cascada este o frumoasă cădere de apă în două trepte, de peste 12 m înălțime.
Planul nostru era să o vizităm încă o dată până la plecare dar nu ne-a mai lăsat vremea. Așa că, în vara lui 2020, după vacanța din Bucovina, am mai dat o fugă până la cascada Pătrăhăițești.
Citește și 10 locuri din Romania care ne plac mult și în care revenim cu drag de fiecare dată.


2. Cascada Vârciorog

Cum ajungi?
La 2 km de Arieșeni spre Gârda de Sus, la drumul principal este indicator spre cascadă iar acolo vei lăsa mașina în parcarea amenajată, lângă magazinul alimentar.
Este un traseu marcat punct galben de aprox 3.5 km pe un drum forestier prin valea Vârciorog. Dacă dorești o urcare mai tradițională și ești mai puțin prieten cu drumețiile, este posibil să te aștepte un cal cu o căruță care să te ajute la urcare.
Pentru noi această drumeție a fost un început superb într-o dimineață cu peisaj tipic de toamnă însorită.


Vârciorog este o cascadă înaltă, ce se află la poalele Vârfului Piatra Grăitoare. Are o cădere de apă de peste 15 m. Apele ei se lovesc de un perete vertical ce o ajută să creeze note muzicale cu care încântă turiștii.
3. Cascada Pișoaia

Cum ajungi?
Plecând din Arieșeni spre Câmpeni, mergi până la Barajul de la Mihoiești. De aici urmezi drumul asfaltat ce duce în Comuna Avram Iancu – 20 de km până în Comuna Vidra. La 5 min. de satul lui Avram Iancu, în localitatea Vidra, la 500 m. de șosea, este o cascadă superbă.
Caderea de apă este de 25 m. dar ce face spectaculos este peisajul din jur, stropii mari și reci, mușchii de pe stânci, suntetul apei și pădurea întregesc tabloul frumos al naturii.
Peste drum, tot la șosea este și Dealul cu melci care este o formațiune din Cochilii de melci pietrificate de diferite forme și dimensiuni.


În vizită la Avram Iancu

Cum ajungi?
Casa eroului național Avram Iancu (a condus Revolutia de la 1848-1849) este situată în satul Incești, la intrarea în comuna Avram Iancu, venind dinspre Câmpeni.
Casa Craiului Muntilor este o casă moțească, din 1801, cu acoperișul țuguiat. Vei avea ocazia să vezi obiecte personale ale lui Avram Iancu printre care: săbiile, fluiere și alte arme. Sunt păstrate certificatele școlare ale lui Avram Iancu și documente referitoare la pregătirea răscoalei. Pe lângă toate acestea, se mai regăsesc ținutele portului popular moțesc dar și vase specifice.



Mi-a plăcut mult în vizită la el, este o casă frumoasă, cu încărcătură istorică…până și drumul de acces a fost frumos.
Zona este încă sălbatică. Vei putea întâlni animale la păscut, sau animalele pădurii care își fac drum prin calea ta. Este o zonă cu multe trasee montane, îmbogățită cu peșteri și cascade.
Natura trebuie respectată, sunt locuri deosebite în Românica mea, a ta și a noastră. Să avem grijă ca atunci când trecem pe acolo să ne facem simțită prezența cât mai puțin.
Ce ne recomanzi să explorăm data viitoare?
Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.
Cele mai recente articole:
- În căutarea obiectivelor turistice ale județului Covasna
- Competiție vs. atracții turistice în Mercheașa, Brașov.
- An nou, rezoluții noi în viața în vacanță. Scrisoare deschisă către 2023
- Competiții de alergare montană. 3 curse de semimaraton în 2022
- Ciucaș X3. „Fluturi” în stomac la unul dintre cele mai grele concursuri de alergare montană
- Tura cu bicicletele pe dealurile din Holbav
Eu m-am indragostit de Cascada Pisoaia ❤️ in Apuseni mai sunt multe cascade de explorat. Cascada Patrahaitesti trebuie sa o vizitam si noi. Multumesc pentru info!
ApreciazăApreciază
Mă bucur sa va descopăr. Spectaculos la Cascada Patrahaitesti este traseul până la ea. ❤️
ApreciazăApreciat de 1 persoană