Toamna a sosit iar tura cu bicicletele prin Holbav a fost o idee grozavă să ne bucurăm de culorile vesele ale toamnei pe dealurile din Holbav. Cu multe premiere de data asta: push bike, downhill, iesire în gașcă, poteci de pădure și lanțul aproape rupt.😁
Holbav este o comună din jud. Brașov, cu case răspândite pe versanți, la care se ajunge doar pe drumuri foarte pitorești, ca Poiana Mărului de altfel… Iar primăvara și toamna peisajul devine un adevărat paradis!
Traseul stabilit : Vulcan – Holbav – Paltin – Poiana Mărului – Zărnești – Vulcan.
Punctul de plecare a fost din localitatea Vulcan, dar în tură, având în vedere că este un circuit, puteți pleca de oriunde din zonă, chiar și din Brașov, Cristian, Zărnești, etc. , deoarece traseul nu este unul greu și nici unul lung deci, îl puteți adapta.

Distanța dintre Vulcan și Holbav este destul de mică, câțiva kilometri, predominant urcare dar nu o urcare care să te epuizeze ci mai mult o urcare plăcută. Îmi era teamă că abilitățile mele, pe urcarea asta, vor fi limitate și voi merge pe lângă bicicletă de cele mai multe ori, dar nu a fost așa deloc! Nu a fost solicitant, nu e de speriat nici pentru începători.
Din Vulcan, urci la Holbav printr-o livadă de meri și pădure, iar apoi cobori spre centrul localității, unde te poți opri să vizitezi biserica satului. De aici drumul continuă spre satul Paltin, pe firul apei iar apoi, după ce treci de această localitate, la intersecția cu DN 73A, faci stânga spre Zărnești.
Ocolire: dealurile din dreapta Holbavului cu vedere spre Crai până în zona numită Fereastra Holbav.
Distanța: 46 km pe un traseu asfaltat 90 %, excepție făcând drumul de pământ din Paltin și dealurile ocolite. 800 m+, 3.30 h fără pauzele dese 😁.
Motivul ocolirii: fereastra spre Piatra Craiului.

Aventura ce inițial era calculată pe șosea, a căpătat o alta notă 😁 atunci când am venit cu ideea de a merge pe un deal.
De ce? Aveam să privim printr-o fereastră de lemn, frumosul Crai. Nu era de ratat asta, nu?

În Holbav am făcut o mică pauză la birt, de unde Petre a făcut alimentarea cu energizante și ne-a răsfățat cu biscuiți si ciocolata.
Habar nu aveam cum va fi traseul până acolo, ci că vor fi doar 2.5 km cu peisaje minunate.
A durat mai mult până ne-am împins pe noi dar și bicicletele în acești kilometri de urcare abruptă 🙈😂. Pe hartă, ocolirea nu însemna prea mult pentru 2.5 km cu bicicletele până în acel punct. Doar că au fost cu push bike pentru majoritatea dintre noi. Doar cei experimentați pot urca pe bicicleta MTB pe pantele alea abrupte. Ceilalți, pe lângă ele, împingând și greutatea bicicletelor.
Dar peisajul este rupt din paradis. Cu fiecare urcare, cu fiecare deal, se arăta un peisaj colorat din diferite unghiuri. Au fost opriri dese fără regrete după ce ne-am asumat că ocolirea asta ne va costa timp. Ajunși în vârful dealului vedeam alt vârf de deal unde trebuia să ajungem.



La vale a fost mai ușor, am găsit un drum forestier care ne-a scos pe drumul de Paltin. Frânele sunt prietenele noastre pe acele coborâri. Sunt câteva curbe strânse așa că trebuie să ai grijă cum le abordezi. Eu una am fost mai rezervată cu datul la vale pentru o primă experiență de genul. Dar mi-a plăcut cu bicicleta pe poteci de deal și pădure și vreau să repetăm experiența… Chiar pe dealul de vis-a-vis, spre Măgura😁(mai jos găsești detalii dacă vrei să ajungi în zonă).

Ocolirea a fost pe placul tuturor și asta mă bucură până la urmă. Totul a fost memorabil. Am ieșit în câștig și asta contează. 🧡🚵♂️🚵♂️🚵♀️🚵🚵♀️🚵♂️
Merită să urci până în acea coamă de deal doar pentru admirarea locurilor chiar dacă împingi la bicicletă. Priveliștea este superbă, cu căpițe de fân, case tradiționale răsfirate. Aici oamenii trăiesc autentic, nu în varianta ușoară, sunt gospodari, cresc animale, cosesc pajiștile, se încălzesc la sobă cu lemne și beau apă din fântâni.

Pentru cîini și alte viețuitoare, nu strică un spray cu piper sau anti-urși. Deoarece câinii dezlegați sunt nelipsiți, nu-i de mers singur. De când am învățat să pedalez am trecut de la teama de mașini (una depășită deja) la frica de un câine, acum e frica de mai mulți câini și tare aș vrea să treacă cât mai repede și asta…Dacă știți rețeta, vă rog scrie-ți în comentarii😁😉.


Din Paltin, drumul continuă pe asfalt până în Poiana Mărului și apoi până în Zărnești. Din Zărnești tot asfalt până în Vulcan dar cu peisaje faine și pe partea asta.
Pe drumul dintre Holbav şi Poiana Mărului vei întâlni un indicator către peştera “Gang”. Am înteles că drumul până la peşteră are o lungime de aprox. 6 km. Peștera Gang este vestită pentru legendele cu haiduci, dar și pentru frumusețea ei deosebită.
*
Există mai multe variante de trasee pe dealurile din Holbav, dar orientarea e întrucâtva dificilă dacă nu cunoști zona.
Altă idee de traseu cu bicicletele MTB
O variantă este cea care aduce natura aproape, deși urcările devin mai abrupte. La intrare în Holbav virezi la dreapta și o ții pe drum până sub Măgura Codlei, cel mai înalt vârf al masivului (1292 m). O să observi pajiștile întinse, casele răsfirate ale Holbavului și oamenii locului, naturali și primitori.
Locul numit „La Vasi”(e o mică alimentara acolo) îți va încânta ziua cu peisajele spectaculoase din zonă. Tot pe o distanță de 45 km: Holbav- Paltin – Între Văi (Vulcănița) – Holbav. (link către harta Munții nostri), este și circuitul Vulcan – Dl. Holbav – Paltin, pe sub Măgura Codlea, cu porțiuni de push-bike dar cu priveliști superbe atât spre Piatra Craiului, Bucegi, cât și spre Măgura Codlei.
*
Tura asta nu a fost despre a scoate un timp bun, ci despre o zi petrecută în tihnă, cu oameni de calitate. Aici ciclistul este încurajat să faca pauze dese, nu poți trece indiferent peisajului ce se deschide surprinzător.
Fiecare ieșire cu bicicleta e o mică călătorie. 😉😘
Alte locuri potrivite pentru o plimbare de weekend cu bicicletele:
Hai cu bicicleta prin județul Brașov
De ce ai alege bicicleta? Este modalitatea ideală de a face mișcare în aer liber, cutreierând pe poteci de munte, în locuri cu peisaje…
România pe bicicletă. Aventura pe două roți
Pe lângă job-ul pe care îl avem, este important să facem și alte lucruri care dau mai mult sens vieții noastre și să descoperim…
În Fundățica pe biciclete. Trasee ecoturistice și peisaje de poveste
În weekend am participat la un concurs de alergare – Salomon EcoRun din Moieciu de Sus unde am alergat pe o porțiune frumoasă din…
Ture cu bicicleta pe Drumul Vinului
Toată zona numită Drumul Vinului a fost supranumită și Toscana Buzăului 😊. Dealu Mare este o zonă viticolă cu multiple podgorii aflată în județele Buzău și Prahova. Un…
Hoinărind pe două roți în Șirnea
Pentru că există multe trasee cicloturistice în zona Moieciu, am decis să urmăm omulețul albastru așa că am urcat bicicletele pe mașină cu destinația…
Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.
Un gând despre „Tura cu bicicletele pe dealurile din Holbav”