În Fundățica pe biciclete. Trasee ecoturistice și peisaje de poveste

În weekend am participat la un concurs de alergare – Salomon EcoRun din Moieciu de Sus unde am alergat pe o porțiune frumoasă din Fundățica și mi-am adus aminte că nu v-am povestit despre două trasee ecoturistice din zonă.

În Fundățica se întâlnesc două trasee ecoturistice din cele 9, mă refer la T4 și T5. Am ținut să spun asta pentru că noi am văzut mulți omuleți colorați pictați în centrul satului Fundățica și nu mai înțelegeam nimic 😁, nu știam dacă să ne încredem în ce văd ochii sau ne păcălim 🤭.

Comuna Fundata (formată din satele Fundata, Șirnea și Fundățica) are o poziție de excepție, fiind situată între două arii naturale protejate ale masivelor muntoase Parcul Natural Bucegi și Parcul Național Piatra Craiului.

De asemenea, la Fundata este cel mai curat aer din ţară, lucru dovedit de o staţie meteo care măsoară puritatea aerului.

Traseele ecoturistice T4 și T5

Traseul T4, marcat cu „Omuleț verde” pornește din Moieciu de Sus, pe drumul asfaltat de pe Valea Popii, iar dupa 300 m începe să urce pe muchia abruptă din dreapa denumită „Coasta lui Bălan”. Fânețele sunt mărginite în partea superioară a coastei de Colțul lui Pițigoi și grohotișuri calcaroase.


Traseul continuă cu “Omuleț verde” pe drumul pietruit de muchie până ce ajunge la o zonă de pășune largă, Șleaul Mândrului. Traseul urcă ușor în pădure până întâlnește o poiană pitorească “La Mândru”, unde bătrânii vorbesc despre o veche vatră locuită.

Traseul T3 – Plimbare prin Poiana Andolia (omuleț albastru) ce pleacă tot din Moieciu de Sus ajunge la un moment dat în Fundățica.

Noi nu am observat troița din Fundățica atunci când am facut primul traseu ecoturistic – T3 și am mers în continuare pe drumul de asfalt. La troiță se intersectează multe trasee cu omuleți colorați, recomand o atenție sporită marcajelor în zona aceasta, pot fi și pe pietre 😊.

Pauză scurtă pentru terapie cu animale și hidratare

Drumul de asfalt urcă și coboară vălurit și se întâlnesc la tot pasul, într-o armonie plăcută, unități de cazare, case tradiționale și fânețe întreținute.

minunăție de traseu pentru biciclete

Se continuă urcarea, iar la întâlnirea cu traseul turistic “bandă roșie” urmează o coborâre plăcută pe drum forestier, până ce se întâlnește drumul județean pe care se și continuă traseul înspre biserică. De pe drum se poate vedea alternanța între fânețe, pâlcuri de pădure și gâlme calcaroase specifice zonei. La intersecția cu drumul de asfalt se continuă înainte pe un drum pietruit printre case, iar după o urcare scurtă dar susținută se coboară spre dreapta printre case vechi și unități de cazare.

În curba din apropierea bisericii se părăsește drumul județean și se continuă pe un drum de pământ, la stânga spre zona cu deschidere spre Munții Bucegi, vechea potecă de legătură dintre Moieciu de Sus și Fundata. Valea se lărgește permanent oferind o priveliște surprinzătoare spre Valea Gaura din Munții Bucegi.

Traseul de cicloturism nr. 11

Traseul de dificultate medie, de culoare roșie pe săgețile indicatoare, ce trece prin Fundățica, este de tip circuit și ajunge în Dâmbovicioara – Podu Dâmboviței – Valea Cheii – Fundățica – Fundata – Șirnea – Ciocanu – Dâmbovicioara.

O altă pauză pentru admirarea tabloului rural

Comuna ascunde, printre pădurile verzi, un crater botezat de săteni ”Lacul Fară Fund”. Se pare că acesta face legătură cu peștera Uluce din Valea Cheii. Legenda spune ca aici își aveau adăpostul haiducii de altădată ce jefuiau bogații în călătoriile lor prin culoarul Rucăr-Bran.

Traseul T5 marcat cu “Omuleț portocaliu” pornește din fața Primăriei Fundata spre dreapta și urmează traseul turistic “bandă roșie”. Urmează o coborâre lină pe un drum presărat cu calcare printr-o zonă de fânețe și pășuni până la întâlnirea cu drumul județean pe care se cotește la dreapta. De aici începe un adevărat muzeu al satului viu, cu ansambluri gospodărești care păstrează în mare măsură elemente ale arhitecturii tradiționale.

La sfârșitul caselor se cotește pe un drum forestier în ușoară urcare și continuă în stânga pe malul unei văi largi. De pe acest drum se poate observa pe cealaltă muchie așa zisul crater al “Lacului Fără Fund”, o dolină prăbușită care comunică cu celelalte forme de relief carstic din zonă. Se face un mic ocol spre lac pe traseul amenajat.

De aici se intră pe Valea Rudărița și se continuă în stânga pe un drum forestier mărginit pe alocuri de pereți stâncoși. Se ajunge la “Tree Adventure Park”, o zonă de agrement amenajată în copaci și o mică pârtie de schi. Traseul continuă pe drumul forestier prin pădure și apoi spre biserica din Fundata.

Cele 9 trasee ecoturistice pot fi o idee minunată pentru un weekend activ cu copiii. Alege-l pe cel care este mai tentant pentru tine.

Destinațiile de ecoturism devin din ce în ce mai populare în rândul turiștilor care caută atât peisaje care taie răsuflarea, aer curat și oameni primitori, cât și obiceiuri și tradiții nealterate, relaxare prin sporturi de iarnă, drumeții si alergare. Dacă sunteți în căutarea unui astfel de loc, puteți alege zona Fundata – Moieciu de Sus, din județul Brașov.

În aceeași zi am parcurs cu bicicletele un alt traseu ecoturistic, cel de la Șirnea (T1, omuleț albastru). Detalii aici.

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

4 gânduri despre „În Fundățica pe biciclete. Trasee ecoturistice și peisaje de poveste

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: