De la 21 la 35 km… la 35 de ani

De la 21 la 35 km

Anul acesta mi-am dorit depășirea unor limite personale fizice și psihice așa că am început anul 2021 cu o dorință mai ieșită din comun și aceea a fost să pot sărbători ziua de nastere în alergare cu 35 km pentru cei 35 de ani de viață.

A sărbători de ziua mea în acest fel…mi s-a părut a fi cea mai bună idee… să alerg în și cu natura alături. Sunt genul de persoană care nu pune prea mult preț pe ziua de naștere și nu mi-au plăcut niciodată petrecerile pompoase. Iar o ieșire în natură, de orice fel ar fi, îmi aduce o stare de bine.

Cum spune Bon Jovi: „It’s my life
It’s now or never
But I ain’t gonna live forever
I just want to live while I’m alive
(It’s my life)”

Tibi Ușeriu este „de vină” pentru obiectivul din acest an. La începutul anului l-am auzit vorbind despre alergarea în kilometri a anilor. Despre Tibi pot spune, dacă unii dintre voi nu știți, că este un alergător de anduranță (aleargă ultramaratoane) și este o sursă de inspirație în rândul alergătorilor. Cu toții avem demonii noștri și îi eliberăm prin alergare… recomand cu căldură cartea lui – 27 de pasi. Cartea te invită să descoperi omul din spatele performanței. O poveste care va surprinde și poate, va șoca, dar este viața autentică a lui Tibi Ușeriu.

L-am cunoscut personal pe Via Transilvanica 😊

Toamna este sezonul în care se văd cel mai bine rezultatele de peste an. Oportunitățile, în schimb, apar când nici nu te aștepți. Eu am învățat să profit de orice ocazie, să nu mă întreb „ce ar fi fost dacă.” Pentru că fiecare șansă pe care o pierd e ca o cărămidă care formează un zid între mine și un viitor mai bun pentru mine.

Indiferent de anotimp, natura are în permanență beneficiile ei, de care noi oamenii avem nevoie pentru a fi mai fericiți și mai sănătoși, iar când vine vorba de alergare, orice alergător are o conexiune specială cu aceasta.

Planul inițial îl făcusem să alerg din Brașov până în orașul natal, să leg cele două orașe în pașii mei de alergare trecând prin sate pitoresti. Între timp, lucrurile s-au schimbat și a apărut oportunitatea de a mă înscrie la o competiție ce avea loc cu o zi înainte de data de 24 octombrie și despre care auzisem că este deosebită, atât din punct de vedere al organizării dar și datorită locului în care se desfășoară. Părea mult mai interactiv și ambițios planul de a alerga împreună cu alți iubitori ai sportului și naturii. Serios, octombrie în pădure? Ce îți poți dori mai mult….

Competiția despre care îți povestesc este GORUN trail Mercheasa în caz că te va tenta să participi la un concurs foarte fain! Eu îl las pe listă pentru 2022 când sper că altele vor fi vremurile… Până atunci, pentru că nu am putut participa acolo, mi-am făcut concursul meu, cu regulile mele și ritmul meu😂 pentru a sărbători rezultatele muncii mele de peste an…

Toamna se numără kilometrii!

După o pregătire riguroasă înainte, am plecat la drum fără să fiu convinsă că voi termina toată cursa în alergare. O amigdalită venise în vizită ☺️cu o săptămână înainte și nu eram complet recuperată dar am primit un mesaj cu care începusem ziua și am hotărât că ăsta e momentul meu! „Vieții nu-i poți adăuga zile dar fiecărei zile îi poți adăuga viață!” Mersi😉.

Am luat în competiție cu mine şi câţiva prieteni: Bon Jovi (prietenie ce ține din adolescență), Freddie Mercury, AC/DS, Metallica, U2, Guns and Roses, Red Hot Chilli Peppers…. da, dupa cum ai observat, majoritatea sunt prieteni din sfera rock-ului dar au fost prezente și Beyonce, J. Lo, One Republic sau Coldplay. Toți mi-au fost alături și mi-au ușurat pașii 😂. Și ție îți dau energie piesele astea cu trai veșnic ?!

Am dat o „fugă ” până la ai mei😂… Am legat Brașov-ul de Sfântu în pași de alergare într-o frumoasă zi de toamnă.🍁
Am înjurat, am plâns dar ce am râs pentru că mi-am depășit limitele până la urmă !! Dacă mintea vrea, picioarele n-au încotro!

Mi-am făcut o trecere în revistă al ultimilor 20 ani, oare? ce mi-am mai adus aminte… 😂 o rugăciune, cuvinte de recunoștință, m-am certat și m-am împăcat….Mai greu a început să fie după km 25 dar mai ales ultimii 4 km când deja mergeam spre epuizare. E fain tare după ce e greu de tot în unele momente.

Nu e ușor să alergi atâția km singură dar oricât aș fi vrut o competiție oficială, guvernul mai pune bețe-n roate… Și… până la urmă nu mi-e frică de singurătatea gândurilor 😉. Am avut timp din plin să le pun în ordine. Am făcut pace cu trecutul, prezentul dar și cu viitorul…A little bit crazy, I know! But, so what?😜

După arderea celor 3000 de calorii, mama m-a așteptat cu un răsfăț culinar și știu că nu am mai gândit limpede spre seară. 😂

Toate antrenamentele acestui an au fost și cu gândul la această cursă mai lungă… Mi-au fost alături și am primit ajutor de la câteva persoane care m-au inspirat, m-au încurajat și care mi-au oferit lecții gratuite😜. Chiar au avut grijă și de corpul meu. Ați auzit de benzile kinesiologice??

Înconjurați-vă de oameni buni și faini, cu energie vie în suflete! Eu sunt o norocoasă 😜. Vă mulțumesc cu recunoștință pentru tot!

Lecții învățate

Lecție: Nu știi dacă vei reuși până nu încerci!!!

Nu trebuie neglijat faptul că este necesară o pregătire în prealabil. Antrenamentele mai bine calculate, hidratarea nu trebuie neglijată deloc. Uitându-mă în spate, poate la unele aspecte aș fi putut face mai bine…dar am încercat să ascult de corpul meu.

Anul acesta, de când unele antrenamente au fost și dimineața pe răcoare, am învățat că nu e bine să mă antrenez pe stomacul gol dacă vreau să alerg mai mult de 10 km.  Potrivit studiilor, dacă rămâi fără “combustibil” în timpul antrenamentului, corpul tău va începe să ardă țesut muscular, nu grăsime corporală stocată. Și la femei pot apărea probleme hormonale în timp. Idei  despre ce poți mânca înaintea unei curse mai lungi, aici.  

Pentru a te ține de alergat este nevoie să fii motivat doar cât să ieși pe ușă, atât. Alergatul e cel mai simplu și mai la îndemână mod de a face mișcare si m-a învățat că atunci când îți dai voie să fii exact cum ești, cu plusuri si minusuri, totul devine posibil.

Am mai învățat că pe termen lung nu e bine să îți neglijezi încălzirea și stretching-ul…da, e importantă încălzirea încheieturilor și a mușchilor, dragilor 😉.

Toată lumea, în special alergătorii, are nevoie de vitamina D. Este un nutrient important legat direct de sănătate și performanță, inclusiv sănătatea oaselor și a mușchilor, dar și sănătatea inimii. Cercetările au sugerat, de asemenea, că vitamina D are potențialul de a optimiza performanța sportivă.

Lecție: Practice makes you perfect! Poți orice cu suficient exercițiu. Vei fi mai încrezător în forțele proprii, te vei putea bucura cu adevărat de experiența pe care alergarea ți-o oferă și vei putea progresa.

Running is not a test, it’s a celebration.

De asemenea, eu ca și mulți alergători îmi reîncarc bateriile în timpul unei alergări prin simplul fapt că admir natura ce ne înconjoară, iar acest sentiment ne ajută să ne deconectăm de la acele gânduri care încearcă să ne facă să renunțăm pe moment.

Au fost multe locuri frumoase din țară pe unde am făcut antrenamente și am sărbătorit faptul că mă bucură o tură de alergare. Mi-am dat întâlnire cu pantofii sport în Bucovina (link către articol), dintr-un capăt al altuia în Putna, în Delta Dunării, pe plaja de la Sfântu Gheorghe, pe colinele Iașului – dealul Copou. Tot la Iași am alergat în zona de agrement a lacului Ciric care este potrivită și pentru cei care vor sa pedaleze. E frumos acolo. Revin cu detalii. M-am distrat în alergare și peisajul natural de lângă lacurile vecine ale copilăriei mele, la Mestecănișul de la Reci și Moacșa.

Pe Magura Codlei (link către articol) a fost spectacol și singura alergare montană pe anul acesta. Pentru asta trebuie să îți mulțumesc ție, Ionuț 😘! Și pentru că am ratat Maratonul Montan Rafael anul acesta… nu se potrivea în program 😊, îmi doresc ca în toamna anului 2022 să fiu alături de cauză și de culorile toamnei într-o frumoasă alergare montană în pădurea de pe Măgura Codlei.

Am evitat zonele cu pădure… știm cu toții ca anul acesta au fost multe alerte care anunțau prezența urșilor în zone circulate. Am încercat o combinație trail cu asfalt pe Tâmpa până când am am tras o sperietură care m-a făcut să realizez că nu vizualizam corect riscurile dar tot alergarea montană a rămas favorita❤️. Aici poți consulta locurile din Brașov în care m-am antrenat anul acesta și unde poți ieși la alergare.

Dă aripi viselor! Timpul trece… ⏳

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

Un gând despre „De la 21 la 35 km… la 35 de ani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: