523 de scări spre Vf. Toaca (1904 m)

Masivul Ceahlau

               Traseul parcurs de noi în 2020 a fost pe marcajul turistic nr. 4, banda rosie, din Durău (830m) –  Cabana Fântânele (1220m) – Stânca Panaghiei – Vârful Toaca (1904m) – Cabana Meteo – Vârful Lespezi- Cabana Dochia (1761m) – Durău. Traseul dureaza în medie 6 ore. Este un traseu bine marcat.

 Sunt 8 trasee în total, pe diferite categorii de dificultate și distanță. Două dintre acestea pleacă din localitatea Durău. Dacă ai timp, poți studia harta cu traseele de lângă Centrul de informare turistică sau poți descărca aplicația Munții nostri.

Traseul de urcare pe masivul Ceahlău, din localitatea Durău – Cascada Duruitoarea – Cabana Dochia este unul istoric. A fost marcat prima dată în 1936 iar pe aici a mers și Alexandru Vlahuță. Pe poteci cu asemenea încărcătură nu poți să te aștepți decât la peisaje marcante😉.

Noi am fost inspirați de povestea celor de la Zig Zag prin România și le mulțumim că au împărtășit cu noi acest traseu foarte frumos. 

Fiindca am plecat tarziu si am prins o zi aglomerată la urcare, multi turisti coborau deja, ceea ce a fost minunat pentru ca la întoarcere eram numai noi 🙂.

Traseul începe de la Salvamont. Am găsit loc de parcare în apropierea casei de bilete, am achitat o taxă de intrare în Parcul National Ceahlău în valoare de 6 lei/ pers. și am primit materiale despre cele două trasee pe care voiam să le facem. Am ajuns cam târziu (în jurul orei 15) și planul inițial era să coborâm pe alt traseu, cel care ajunge la cascada Duruitoarea dar, ni s-a recomandat să coborâm pe același traseu dacă nu vrem să ne prindă noaptea în pădure.

Prima parte a traseului este în pantă și aici este partea dificilă a drumeției. Te poți ajuta de rădăcinile copacilor la urcare dar la coborâre traseul îți solicită puțin genunchii.

Oprește-te și admiră panorama Munţilor Stânişoarei mărginită de apele lacului Izvorul Muntelui.

Pentru că nu mai văzusem până atunci poteci de munte decorate cu jneapăn, m-am bucurat ca un copil pentru că mi-a plăcut foarte mult. A fost distractiv să ne plimbăm agale pe potecile cu jneapăn.

Stânca Panaghia

Doar după ce am coborât cele 523 de trepte ce duc spre Vârful Toaca am decis să mergem până la Cabana Dochia și apoi să coborâm pe același traseu. Cascada Duruitoarea a rămas pentru o altă ocazie.

De la Vârful Toaca până la Cabana Dochia este drum lejer de maxim 20 de minute. Soarele începea să se ascundă după nori iar în partea opusă se întrezărea lacul.

M-au fermecat pozele cu apusuri de soare văzute de la cabana Dochia. Nu excludem să petrecem o noapte cu cortul la cabană doar pentru a ne bucura de răsărit și apus.

Se poate să nimerești și o zi cu ceață

Ajunși la ora 20 în parcare, am început să ne căutăm cazare. În vacanțele noastre, cele mai frumoase cazări le-am găsit de pe drum. Ne place aventura dar de data aceasta am avut de furcă cu găsirea unei pensiuni pentru că, fiind o zi de sâmbătă, în luna august – luna concediilor, a fost mai greu să găsim camere libere.

Am ajuns într-un final la Pensiunea Orizont din jud. Neamt și nu puteam nimeri mai bine. A fost chiar în drumul nostru spre Bucovina și e bine să știi ceva despre ei… mâncarea de aici este nemaipomenită!

În fiecare seară era terasa plină de lume. Chiar dacă anul acesta s-au schimbat multe din cauza pandemiei de Covid, ei au avut noroc că au o grădină de vară spațioasă și frumoasă, care a putut găzdui turiștii flămânzi, așa ca noi 😄.

Camping

Dacă vrei sa înnoptezi în camping-uri, în Durău găsești Camping-ul Ursuleț și Leon.

*O chestie mai puțin plăcută de care ne-am lovit pe traseu a fost legată de faptul că nu se respectă regulile drumețului pe munte…e ceva ce nu pot înțelege … Nu e mult mai ușor să cari ambalajul cu tine la bază, după ce ai mâncat conținutul? Până și măști erau aruncate în pădure… ei bine, cu astfel de români mi-e rușine …  și vă rog, pentru siguranța voastră, în nici un caz teniși…

**Fotografia din titlu a fost preluată.

Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: