Cinque Terre (Italia). 3 fete în căutarea celei mai bune ‘gelato’

Cinque terre

Ador Italia. A fost prima țară cu care am început călătoriile în lume și poate ne-am grăbit să vedem Roma 😊. Capitala Italiei este de văzut după ce ai văzut alte orașe ale lumii.

Eu și prietenele mele din copilărie am hotărât spontan că avem nevoie de un răsfăț turistic. Această ieșire din țară s-a tot amânat din cauza epidemiei de covid și zborul nostru a fost anulat de 2 ori. Am lăsat totul pe butonul de pauză până la începutul anului când în prima zi a lui 2022 am decis că această călătorie trebuie să aibă loc acum. Am rezervat bilete de avion la un preț de nerefuzat, cu destinația Pisa, pentru a petrece câteva zile intense cu prietena noastră care a născut între timp și s-a stabilit de câțiva ani în Italia.

Am vrut aventură, aventură am primit. Life is a gamble, știți vorba aia?!

Am făcut furori în aeroport din cauza întârzierilor de zeci de minute ale CFR-ului. Călătoria cu trenul a fost opțiunea aleasă de noi pentru a ajunge din Brașov la aeroportul din București ….De ce? Mai bine nu întreba?!😁 Am făcut slalom printre oamenii aflați în aeroport în speranța că prindem avionul, deși șansele erau minime. Eram la minute distanță să nu vedem Pisa, dar până la urmă a fost ziua întârzierilor pentru ca și avionul a decolat după 30 min. de la ora anunțată. 😂

Am rămas impresionată de Parcul Național Cinque Terre (“5 pământuri fantastice”)  încă din 2011, atunci când am plecat pentru prima dată într-o vacanță departe de România împreună cu Cristi … Am ajuns în „bella Italia” la invitația prietenilor nostri – Anca și Radu, care locuiesc în zona de nord–vest a Italiei, chiar foarte aproape de Cinque Terre. Ne-au primit cu dragoste și căldură și ne-au fost ghizi în primii pași de călători în lumea largă.

Cinque Terre sunt situate la nord de orașul La Spezia și fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Ele se află în regiunea Liguria, cu capitala la Genova, pe coasta Mării Ligurice. Cele cinci sate, în ordine dinspre La Spezia spre Levanto, sunt: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza și Monterosso al Mare.

  1. Riomaggiore – Primul impact și prima oprire.

Riomaggiore a fost prima interacțiune cu satele spectaculoase de pe coasta mării. Accesul pentru a ajunge în centrul localității se face prin tunel, la fel ca în Manarola. Peisajul din tren este spectaculos dar trebuie să fii pe fază pentru că trenul trece prin multe tunele. 😉 Prima baie într-o mare străină, dupa ce văzusem doar Marea Neagră, a fost în apa Mării Mediterane. Dar plaja are ceva deosebit și străin nouă, românilor obișnuiți cu nisip fin pe plajă, deoarece bronzul se face pe bolovanii din Riomaggiore 😊. Acum, în aprilie nici nu se discută despre a face plaja. Dar cui îi trebuie când ai spectacol în fața ochilor?!😏

Gabi vă recomanda Miva pentru cei mai buni creveți din Riomaggiore

Traseul de trekking „Blue pathîn Cinque Terre

Cel mai ușor și faimos drum pentru drumeții din Cinque Terre se imparte în 4 secțiuni, are 12 km în total și este o conexiune între toate cele 5 sate, pe un drum de coastă. Taxa de acces pe traseul de trekking este 7.5 euro sau Cinque Terre Card (februarie 2022) și durează până la 8 ore. Detalii poți afla aici.

“Via dell` Amore -The way of love” este un pasaj cu acces între Riomaggiore și Manarola, dar din păcate aceasta cale este închisă până în mai 2024. Din aceasta am găsit deschisă doar o bucățică în Riomaggiore de unde am admirat această priveliște superbă.

  1. Manarola – culoare și viață.
poza îi aparține lui Henry Bauer, Pixels.com

Manarola are specifică priveliștea minunată din golful stațiunii unde se văd pe coastă căsuțele colorate. Cum să nu îți placă casele pline de culoare una peste alta ca un puzzle?! 🤪

Poteca de trekking care face legătura între Manarola și Corniglia este închisă din cauza alunecărilor de teren dar e deschis drumul mai lung care ocolește prin Volastra.

  1. Corniglia – satul în care nu am ajuns încă
sursa foto: pixabay.com

Cel mai mic și cel mai înalt dintre sate, cu altitudinea de 100 m deasupra nivelului mării, are o panoramă superbă deasupra întregii coaste. Este singurul sat care nu are port și accesul se realizează cu trenul sau cu microbuzul. În Corniglia ai de urcat multeeeee scări, 382 în total din stația de tren, dar poți lua microbuzul care ajunge în 3-4 minute și așa scapi de scări. Biletul de microbuz este inclus în abonamentul de tren.

Între Corniglia și Vernazza este deschis traseul de drumeție Blue trail din Blue Path și poți admira peisajul năucitor de coastă care are 4 km ce pot fi străbătuți în aprox. 1.30 h.

  1. Vernazza – cea mai frumoasă!
Fotografia îi aparține lui Pietro Guerrero, Pixels

Cei mai multi îl consideră cel mai frumos sat, aici găsim atracții turistice, restaurant și partea centrală este localizată chiar by the seaside. Tabloul este completat de multe bărcuțe colorate. A fost un cutremur în 2011 și au fost distruse primele etaje ale caselor.

În 2014, am ajuns pentru a doua oară in Italia si vă pot spune că suntem atrași de această țară în mod deosebit. Ei bine, cu această ocazie, am vrut să revedem măcar una dintre cele 5 stațiuni. Am stat la soare pentru bronzul de vară la baza unui bolovan pe plaja din Vernazza. Nu ne-am bucurat prea mult de bălăceală dar masajul bolovanilor de pe plajă ne-a facut bine 😂. Dacă vrei să ai parte de o panoramă frumoasă spre oraș și mare, urcă la Turnul Belforte și castelul Doria.

Între Vernazza și Monterosso al Mare este o potecă minunată, un drum de legătură cu izvoare, verdeață și care are puțin peste 3.5 km (1.5 h) iar dacă ai mai mult timp la dispoziție, poteca mai lungă este deschisa și ea (7.5 km). Printre viță de vie și măslini o superbă panoramă se deschide de sus, unde se vad cele 2 stațiuni.

Amintiri din 2014
  1. Monterosso al Mare

Este cea mai mare stațiune dintre ele, dar pentru că sunt 2 sate unite printr-un tunel dar este și cea mai veche. Când am fost noi prima dată, ne-a bucurat muzica cântărețului ambulant care a profitat de acustica minunată din tunel și a creat o atmosferă încântătoare. Gara e chiar pe faleză, în partea nouă.

Deși eram la început de aprilie, cu vreme schimbătoare, totuși stațiunea era plină de turiști, atât italieni cât și alte naționalități care se plimbau agale. Atunci când revezi unele locuri ești mai atent la detalii și nu puteam ignora faptul că, văzând că unii turiști erau cu bicicletele iar alții erau pregătiți pentru traseele de trekking, mi s-a făcut dor.

Din 13 turnuri, doar 3 au rămas în picioare după al Doilea Război Mondial

Monterosso al Mare se poate străbate dintr-o parte în cealaltă dacă vrei, cu opriri prin magazine care au obiecte pregătite să fie luate acasă sau să te odihnești în piațeta plină cu terase. Este singura stațiune cu plaja mare și cu nisip. Cunoscuta statuie a lui Neptun se află pe plaja Fegina.

Ai avea nevoie de cel puțin 3 zile pentru a simți energia celor 5 sătuce de coastă dar dacă ești contratimp le poți vizita și într-o singură zi. Dacă vrei să faci un circuit de o zi în care să te plimbi prin toate 5 sate aș recomanda să luați în calcul cel puțin 2 ore pentru fiecare stațiune, fără a pune la socoteală pauzele, poate prânzul și așteptarea trenului de întoarcere.

Cinque Terre cu bicicleta sau în alergare

Poate v-ați obișnuit deja cu fragmente de text despre vacanțele active în care îți poți băga echipamentul de alergare în bagaj😉 sau ture cu bicicleta ta sau una închiriată, de ce nu? Aici găsești detalii despre experiența în Cinque Terre cu bicicleta.

Cum ajungi în Cinque Terre? Detalii logistice

Din Pisa, orașul în care am aterizat cu avionul, am luat trenul spre orașul La Spezia, care este și „poarta” către Cinque Terre sau Riviera Italiană.

Trenul este cea mai bună modalitate de a ajunge în Parcul Național Cinque Terre.

Pentru noi a fost ușor să alegem un tren cu plecare din orașul La Spezia, dar dacă ești în Pisa să știi că sunt frecvente trenurile cu direcția La Spezia. Trenurile nu opresc în toate stațiile așa că este nevoie să te uiți pe program îți las aici un link spre Trenitalia.

Trenul face 10 minute din La Spezia până în cel mai apropiat sat, Riomaggiore, și cam 2-3 minute între sate. Prețul în general variază între 5 euro și 12,90 euro. Trenurile sunt destul de frecvente, cel puțin unul pe oră și fac în jur de o oră +/- 15 minute. Sistemul lor este foarte bine pus la punct.

Din gara La Spezia poți achiziționa un abonament „Cinque Terre Train Card” de o zi pentru trenurile „Cinque Terre Express”. Acestea circulă pe ruta La Spezia – Riomaggiore – Manarola – Corniglia – Vernazza – Monterosso – Levanto și retur. Abonamentul este de tip hop on/hop off. Puteți urca și coborî oriunde pe acest traseu și în orice sens pe parcursul unei zile.

Fără mașină! Nu recomand să ajungi cu mașina pentru că te poți complica prea mult.

Nu ai acces la toate stațiunile cu mașina, plătești o taxa de parcare, nu sunt prea multe locuri de parcare… străzile sunt înguste și zona aceasta nu merită poluarea mașinilor ….Tocmai din acest motiv, nu merită să închiriezi mașină, mai ales în sezon, când va fi o problemă cu parcările.

Aproape de zona Cinque Terre poți vizita locuri superbe ca Viareggio, Lerici, Portovenere, Portofino, Golfo di Poeti sau Bocca di Magra. Știai ca Portovenere se află la doar doi pași de faimoasele Cinque Terre din Italia? Aici poți descoperi o altă bijuterie naturală a zonei Liguria. În sezon există și posibilitatea plimbării cu vaporul între La Spezia, Portovenere și Cinque Terre…

Pe site-ul  official – www.incinqueterre.com –  găsești informații actuale despre accesul pe poteci dar și altele de interes turistic.

Cât de norocoase suntem că am reușit să facem asta împreună. Prețuim prietenia noastră specială dar timpul nostru împreună este atât de limitat… La fiecare revedere ne simțim atât de natural una în prezența celeilalte încât nu simțim distanța de ani în care nu suntem împreună.

Am făcut echipă bună cu prietena mea Gabi și ne-am completat frumos prin atâtea mijloace de transport în comun. Și dacă tot am început excursia alergând după avion, am terminat-o alergând după tren. 😂🙈

Acum, că am dat de gustul călătoriilor între gagici, mai vrem să facem asta. La anu’ ne așteaptă o nouă aventură de povestit nepoților 😂.

Tu când pleci la drum cu prietenii?

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: