Toată zona numită Drumul Vinului a fost supranumită și Toscana Buzăului 😊. Dealu Mare este o zonă viticolă cu multiple podgorii aflată în județele Buzău și Prahova.
Un traseu turistic aparte despre care nu am auzit până acum așa că am fost în recunoaștere cu dorința de a reveni în toamnă când atmosfera de aici va fi una de sărbătoare. Atunci avem în program și alte trasee cu bicicleta dar și un tur de crame și degustări de vin.
Drumul Vinului din Prahova, în regiunea viticolă-Dealu Mare, este un traseu cu o lungime de aproximativ 60 km care este o mică parte dintr-un drum al vinului folosit în antichitate de negustorii romani care străbăteau Europa. Localitățile prin care trece drumul vinului sunt: Urlați, Ceptura, Fântânele, Tohani, Gura Vadului, Călugăreni, Băicoi, Bucov, Valea Călugărească și Seciu.
Posibilitățile de a străbate Drumul Vinului sunt multiple. În zona Urlați au fost amenajate trasee dedicate pentru biciclete MTB. În zona Valea Călugărească-Urlați-Ceptura sunt, pe distanțe apropiate, cele mai multe vii, crame și conace.
În prima zi, după ce am ajuns la cazare și am descoperit locația Ferma Dacilor (link), am luat bicicletele la o tură prin împrejurimi cu gândul că ajungem pe la vreo cramă. Tot traseul de la Tohani la Boboci, Jugureni și Marginea Pădurii este în urcare susținută. Este o zona căutată si populară pentru ciclismul de șosea, cățărările fiind apreciate de cei care scot semicursierele la o tura mai colorată 😁. Nu este o recomandare pentru începători.

Știam că sunt doar 8 km între Ferma Dacilor și crama LacertA iar dorința inițială a fost să ajungem la cramă. Planul de acasă nu s-a potrivit cu urcările la care au fost supuse picioarele mele și câinii de pe traseu care nu m-au lăsat în pace așa că, oboseala s-a instalat repede. Urcarea dinspre satul Boboci este o pantă abruptă și solicitantă pentru începători 🙄😋.



A doua zi a fost mai interesant pentru ca am reusit sa pedalam 50 de km pe sosea si macadam. Traseul ales este într-o zonă deluroasă cu variațiuni de urcare – coborâre printre dealuri frumos colorate de rapiță și viță de vie. Traseul străbătut de noi pe biciclete trece prin zone fără trafic intens, mai ales în cursul săptămânii, exceptie fiind drumul de la Mizil înapoi spre Budureasca, pe DJ 100H.
La Ceptura poți opri la crama Rotenberg (dar mai sunt si alte crame aici) pentru a experimenta din arta facerii vinurilor și să degustați pe îndelete Merlotul de Ceptura la conacul recent restaurat.
Traseul de la Ceptura de Jos până la Malu Roșu (vezi la nord de Ceptura) este în urcare susținută și pentru că am văzut cu o zi înainte cum sunt urcările pe aceste dealuri, am zis pas.
Pe traseul din ziua nr. 2 am trecut și pe lângă crama Vitis Metamorfosis în drum spre Mizil dar fără a vizita interiorul de această dată. Nu cred că ar avea același farmec așa cum va avea în toamnă.

Crama Budureasca
România este unul dintre cei mai mari producători de vinuri din lume dar mare parte din producție ajunge spre export… În inima podgoriei Dealu Mare, într-o oază de liniște, se ridică colinele viilor Budureasca – loc străvechi, cu rădăcini adânci în istoria și cultura vinului.



Am ales să ne cazăm la Ferma Dacilor pentru că auzisem de acest loc și ne-a convenit la o căutare rapidă – preț, condiții și locație. Domeniul Ferma Dacilor poate acomoda turiștii în 21 de odăi, 4 căsuțe suspendate și 4 colibe dacice, 6 cabane pădure și pe un teren amenajat cel puțin 10 autorulote și rulote + mașina.

Amplasat într-o zonă foarte liniștită cu peisaje impresionante, domeniul Ferma Dacilor face ca experiența pe Drumul vinului să fie una plăcută. Poți rezerva cazare direct de pe site. La fermă te poți relaxa pe iarbă, poți admira iepurii sau căprioarele și poți face o escaladă pe dealurile din jur. Priveliștea de sus, din vârful dealului este deosebită, se văd plantații de viță de vie ordonate dar și șoseaua care șerpuiește printre podgorii și case.



Tohani Trail Race este o competiție cu alergare, petreceri, vin bun și kilometrii întregi printre viile din cadrul Tohani România. Evenimentul se va desfășura în 23 iulie pe Domeniul Ferma Dacilor. Cursa de trail running are 14.5 km cu 450m diferența de nivel, traseu cu priveliște la care mi-ar plăcea să participăm. 😊

Ce obiective turistice sunt în zona Urlați?
- Conacul Bellu din Urlați,
- Stațiunea Balneoclimaterică Sărata Monteoru
- conacul din Ceptura, crama Vinalia – cu posibilitate de cazare,
- crama Budureasca, Tohani,
- Biserica dintr-o Piatră, tabăra de sculptură , Peștera lui Ambrosie
- Drumeție pe Vf. Istrita (cel mai înalt de pe Dealul Mare, 749 m).
- Muzeu Crama 1777 din Valea Călugărească (o reproducere a cramei – cea mai veche construcție taraneasca din lemn din judetul Prahova, o cramă istorică).
- Degustări de vinuri la cramele LacertA, Vitis Metamorfosis, Budureasca, Davino, Bazilescu, Serve, Halewood, Rotenberg sau Ceptura.
Maratonul vinului este primul concurs de Mountain Bike cu scop caritabil din România care dorește să îmbine promovarea ciclismului ca stil de viaţă sănătos şi ecologic cu acţiunea caritabilă. S-a organizat chiar în luna mai 2022, în zona Urlați, pe trasee de 18, 31 si 51 km dar și 10 km – Plimbare Family. Aici sunt traseele cu track-urile GPX via Bikemap.net.
Poate îți face cu ochiul și articolul despre trasee cu bicicleta în județul Brasov😉🤗.
Spor la pedalat și grijă la degustat. Alcoolul și bicicleta nu sunt chiar prieteni buni 🤭😜.
Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.