Via Transilvanica. Poteci din România autentică

Viata in vacanta pe Via Transilvanica

Atât eu, cât și soțul meu, iubim Romania și bogățiile naturale pe care le are această țară. Suntem exploratori de cursă lungă cu mașina, cu rucsacul în spate, în alergare sau cu bicicleta. Sunt câțiva ani de când călătorim măcar o dată pe an în regiunile istorice ale României și vrem să decoperim locuri mai puțin știute din fiecare județ al țării.

Am aflat întâmplător de proiectul Via Transilvanica (VT) și am spus “Da!” provocării de a-l străbate de la un capăt la altul.

În 2020 am parcurs prima dată o mică bucată din întregul „Drum care unește „, mai precis o parte din Terra Saxonum. Între Saschiz și Cloașterf este o șosea îngustă printre dealuri pe care eu am alergat iar Cristi s-a distrat pe două roți.


Anul acesta, în aprilie (2021), am plecat în drumeție pe traseul VT cu gândul că vom parcurge toată Bucovina. Ploaia ne-a pus bețe în roate și până la urmă am parcurs doar porțiunea Putna – Sucevița dar acesta a fost doar începutul, acum că am devenit parte din poveste.

Pentru că ne-am obișnuit cu ploaia în această vacanță, surprizele nu au încetat să apară. L-am întâlnit pe Tibi Ușeriu când am trecut pragul celor de la Tășuleasa Social și am plecat bucuroasă că am putut discuta cu unul dintre persoanele pe care le admir din Romania și care mă inspiră în domeniul alergării.

Am revenit toamna în Bucovina pentru continuarea drumeției, ruta Sucevița-Vatra Moldoviței și Sadova. Avem o țară fabuloasă și chiar dacă lucrurile se mișcă mai încet în privința turismului, noi credem că existența și susținerea proiectului VT este un plus pentru România și suntem norocoși că ne putem bucura de agroturism și de ecoturism (în plină dezvoltare acum).

Mi-ar plăcea să devină o tradiție ca măcar o dată pe an să străbatem o parte din Via Transilvanica. Poate o porțiune mai mare 😊.

De ce drumețiile pe Via Transilvanica?

Pe Via Transilvanica ne-au încântat zonele pitorești, răcoarea cărărilor de munte și conexiunea cu oamenii locului. Am vrut să ne activăm spiritul de aventură și să ne luăm doza de adrenalină dar și să ne lăsăm un răgaz pentru viața liniștită de la sat încercând produse locale si observând tradiții și obiceiuri românești.

Fiecare rută are locuri ascunse și îți oferă surpriza zilei. Poți vedea și alte lucruri exceptând potecile. Biserici fortificate și mănăstiri, locuri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO sau rezervații naturale, dar și localuri cochete.

Cea mai frumoasă amintire de pe Via Transilvanica?

Surpriza unei zile călduroase de Marți când am plecat la plimbare după seviciu, fără să știu unde, cu un bagaj pregătit de Cristi …cu destinația …satul săsesc Cloasterf. Acolo am alergat în voie pe Via Transilvanica, până la apusul soarelui. Nimeni nu era pe drum, doar câteva vaci care completau frumos tabloul rural.

Cât de periculos este să mergi pe Via Transilvanica?

Adevărul este că experiența noastră minimală 😊 pe “Drumul care unește ” a fost una liniștită. Cărările sunt foarte bine întreținute și marcate, iar bornele sunt amplasate aproape la fiecare kilometru. Dacă mergi echipat corespunzător nu sunt riscuri de accidentare. Traseele sunt ușoare. Noi nu am avut probleme cu câinii de la stâne, am ocolit o stână în Moldovița cu pulsul mărit iar oamenii pe care i-am întâlnit au fost foarte deschiși și amabili să ne îndrume, să ne încurajeze sau să ne pună în gardă.

La intrarea în pădure, după km 10, între Putna și Sucevița am văzut urme proaspete de urs chiar pe cărare dar nu au fost nici un fel de probleme. Am făcut gălăgie și am grăbit pasul. Teama de urși există, mai ales acum. Cred că asta ar fi cel mai mare pericol …prezența urșilor.

Cred că este importantă citirea indicațiilor din ghidul drumețului înainte, iar aplicația VT instalată pe telefon poate fi un ajutor în plus. Susținere găsești și în comunitatea Via Transilvanica (pe facebook) care este foarte activă, sunt mulți drumeți care scriu din experiența lor pe VT și îți pot răspunde la întrebări.

În continuare, mai multe despre aventurile noastre pe Via Transilvanica:

Pe canalul Youtube găsești primul video semnat Viața în vacanță, cu primii pași făcuți pe Via Transilvanica în Bucovina.

Viața în vacanță în presă

El ne-a întrebat, noi am răspuns 😏. A apărut un articol cu mărturii despre Via Transilvanica. Alături de Viata în vacanță au răspuns la întrebări și Ami Traveler, Smiley Traveler și Mihai Popescu. În 2021 am primit invitația de a răspunde la câteva întrebări despre experiența noastră pe VT într-un articol de presă. O parte din gândurile noastre se regăsesc accesând acest link.
După cum știi, ne este drag proiectul și ne face plăcere să vorbim despre Via Transilvanica.  Ne bucurăm pentru prima noastră apariție în presă. Mulțumim pentru această oportunitate lui Gruia Dragomir.

Cale bună, dragii noștri!

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: