Atracții în Lisabona. Zâmbete gratis în „Portocalia”

Bom dia! Mi s-a făcut un dor nebun de Lisabona. Am zburat acolo pentru un curs de 5 zile și am decoperit o capitală radiantă. Îmi doresc să revin cu Cristi și să ne pierdem prin labirintul de străduțe și atracții. Dar, până atunci, poate ajungi tu și te poți inspira din locurile descoperite de mine și de colegele mele.

La o primă strigare ”Portugalia”, îți pot spune repede:

  1. muzica fado ce mângaie sufletul cu cântece, având ca temă dragostea sau dorul – Maritza este cea mai cunoscută cântăreață de fado;
  2. Festivalul de ciocolata de la Obidos – …. ciocolata este viciul meu 😁 și
  3. Insulele Madeira și Azore – care sunt pe lista mea de călătorii viitoare.

Insula Madeira este locul potrivit pentru iubitorii de trasee de trekking /hiking, cu peisaje spectaculoase care îți taie respirația.

Cred că te-am făcut curios cu acestea încât să îți dorești o vacanță în Portugalia, nu? 😁

Dacă ajungi în Lisabona, în trecere spre alte locuri sau pentru un city- break, aș vrea să îți arăt ce m-a impresionat pe mine la acest oras. Poate te ajută să alegi din această listă atunci când îți organizezi vacanța.

Lisabona este unul dintre cele mai vechi oraşe ale Europei, oraşul este mai vechi chiar și decât Roma.

Plimbare la pas pe străduțele celor 4 cartiere din Lisabona

Sursa foto: pixabay.com

Tot centrul Lisabonei e un labirint de străduțe care mai de care mai înguste, care urcă și coboară neîncetat. Poate de aici și numele de Orașul al celor 7 coline. Și scări, multe scări care parcă-ți ies în cale doar atunci când trebuie să le urci. Cred că acesta e și secretul frumuseții portughezilor, fac mișcare doar parcurgând drumul de acasă până la muncă 😜.

Baixa-Chiado, Bairro Alto, Alfama și Belem sunt cartierele istorice ale Lisabonei unde sigur vrei să ajungi pentru că aici se întâmplă să fie tot ce e interesant în orașul ăsta minunat.

E bine să-ți faci itinerariul doar în linii mari pentru că inevitabil apar și lucruri spontane și poți profita de ele 🤭😉. Cea mai faină aventură e când te lași purtat de momente imprevizibile.

Tururi ghidate gratuite. E cea mai bună modalitate de a descoperi un oraș. În Lisabona nu am avut vreme să mergem într-o plimbare cu ghid deși a fost o idee în grup, dar poate că la următoarea vizită (visez la o săptămână întreagă în zona capitalei) apelez la un tur gratuit. Sunt mulți care fac tururi gratuite ale Lisabonei, de obicei împărțite pe cartiere, pentru că e un oraș mare. Cel mai bine e să îl alegi pe cel care îți e cel mai convenabil din punctul de vedere al orei și al locului de întâlnire.

Motive pentru care ai alege tururi gratuite? E aproape GRATIS, adică deși nu plătești bilet de intrare, e frumos să lași un bacșiș la sfârșit și, dupa un astfel de tur iți va fi mult mai ușor să te orientezi in oras. Turul gratuit al Lisabonei Lisbon Free Tour.

Piata Baixa- Chiado, fosta piață de sclavi a Lisabonei este vastă, mărginită de două fântâni luminate feeric noaptea. Pe străzile care merg în paralel cu Rua Augusta, găsești comercianți și meșteșugari, care continuă să-și practice meseriile încă din vremea descoperirilor maritime. În Praca de Comercio am nimerit într-o seară când se desfășura campionatul mondial de fotbal (în 2018) și atmosfera din piață a fost cum nu am întâlnit vreodată și de specificat este că nu sunt deloc fan fotbal 😅.

Deşi poate părea obositor, pentru explorarea Lisabonei se recomandă totuşi, mersul pe jos, deoarece obiectivele de vizitat se află situate relativ aproape una de cealaltă. Pentru asta Lisabona = pantofi comozi, pentru că ai mult de mers, urcări, coborâri și străduțe cu multe pavaje.

Lisabona fiind situată pe 7 coline are și multe puncte strategice pentru a admira peisaje superbe. Se numesc Miradouros și aici îți las o listă cu 30 de locuri cu priveliste despre care mi-ar fi plăcut să știu înainte de a ajunge în Lisabona ☺️.

Tramvaiul Gloria Elevador și Miradouro de São Pedro de Alcântara

GLORIA este un tramvai care circulă pe o stradă foarte, foarte înclinată, la care de obicei sunt foarte mulți turiști la coadă, dar cum din întâmplare ies lucruri frumoase noi nu am stat la coadă… oricum totul e bine organizat și nu ai de așteptat.

Când ajungi în capătul străzii foarte înclinate dai de un loc superb cu priveliște peste partea centrală a Lisabonei.

Miradouro de São Pedro de Alcantara

De aici te poți bucura de o priveliște minunată care se întinde până la Castelul São Jorge și râul Tajo, cu orașul vechi între ele! În timp ce admiri impresionat această priveliște, te poți așeza pe una dintre numeroasele bănci, relaxează-te la umbra dintre copaci și simte atmosfera plină de viață, în timp ce locuitorii Lisabonei își desfășoară viața în jurul tău!

Distracție muzicală la ceas de seară

Funicularul Santa Justaceva inedit!

Fiind diferență mare de nivel între străzi, au construit ascensoare care urcă de la o stradă la alta, sau la alta, și mai sus. Santa Justa este singurul la care se plătește. Urcă 6 etaje 😲 iar de acolo treci peste o pasarelă care oferă o imagine panoramică asupra Lisabonei.

Tramvaiul 28  din cartierul Bairro Alto

Vintage tram (cum i se mai spune) – e cel mai cunoscut mijloc de transport în comun din Lisabona iar plimbarea cu vagonul cu mobilier din lemn e o atracție turistică în sine.

Circulă prin aproape toată Lisabona, traversând străzi atat de înguste încât, la unele curbe, trebuie sa claxoneze astfel încât trecătorii să aibă timp să se adăpostească sub porți pentru că altfel nu există loc. Circula destul de bine, cam la 20 de minute.

AlfamaMuzica Fado

Alfama este cel mai vechi cartier al orașului; de fapt, cam acesta era tot orașul pe vremea când maurii au intrat în peninsulă; și este alcătuit, în mare parte, dintr-un labirint de străduțe înguste specific Lisabonei.

Nu i-am acordat atenția necesară din lipsa timpului dar în acest cartier am experimentat o cină acompaniată de muzica fado live. Sunt localuri care organizeaza astfel de seri. A fost deosebit, a fost frumos și meditativ…Mulțumesc fetelor! 😘

Aici, se pare că s-a născut și fado, celebrul cântec popular portughez, în Alfama se află cele mai multe localuri în care poți asculta fado. Costă între 20 și 50 de euro o astfel de experiență.

Dacă vrei să ai parte de o seară de Fado autentică îndreptă-te spre Alfama şi caută un local care are preţuri rezonabile.

BELEM – Cartierul cu cele mai multe monumente istorice, situri UNESCO și muzee.

Monumentul descoperirilor

Poți ajunge în Belem cu trenul – din stația Cais do Sodré (10 minute) sau cu tramvaiul 15E din Praça da Figueira sau Praça Comércio (durează cam 15 minute). Noi nehotărâte și cum eram aproape de Praca de Comercio am urcat în tramvai cu destinația Belem.

E departe de centrul orașului așa că iese din discuție o plimbare pe jos.

Turnul Belem (Torre de Belem) Îmi amintesc cu drag pauza de la Turnul Belem, sit parte din Patrimoniul UNESCO. Deși am prins o vreme ploioasă, acolo ne-am încărcat cu energie pozitivă după lecția de istorie. Pe o scară în spirală foarte îngustă și abruptă chiar și pentru o persoană, poți urca, mergând alternativ în diferite camere. Această călătorie poate fi întârziată din cauza semafoarelor, care determină ordinea circulației.

Tot aici poți vizita Mănăstirea Jeronimos (Mosteiro dos Jerónimos) ce impresionează trecătorii!

Aici este și Pasteis de Belem, o celebră cofetărie cu creme de tot felul. Dar în orice caz, cofetăria este un reper al Lisabonei mai ales pentru cele mai bune pasteis de nada, de Belem.

La întoarcere, spre cazare, am venit cu trenul și am rămas cu o amintire funny …. Trebuie să perforezi biletul înainte de a te urca în tren … nu știam acest detaliu dar fiind o gașcă de fete zgomotoase, un român ne-a auzit și a fost amabil să ne spună că se iau amenzi mari pe aceste detalii 😀 astfel că, la prima stație am coborât rapid să perforez biletele.

Circulaţia în Lisabona

Lisabona dispune de un sistem modern de transport în comun. Aeroportul se află destul de aproape de centru. Metroul circulă foarte bine, la Lisabona metroul e de bază. Are stație chiar la ieșirea din aeroport și te duce în centru în mai puțin de 30 de minute.

Metroul nu e doar un mijloc de transport, ci și o atracție culturală: stațiile metroului constituie o imensă galerie de artă contemporană.

Într-una din zile, după curs, am luat repede trenul din Gara Rossio spre Sintra. Asta ar fi cea mai arzătoare recomandare dacă ajungeți în Lisabona! Ne-a costat 5 euro călătoria dar impactul… de neprețuit! Voi povesti separat despre Sintra dar vă las o poză din cel mai interesant loc din Sintra. 😋

Palatul Quinta de Regaleira

Pentru informații suplimentare aici este un site care îți poate fi de folos dacă vrei o vacanță completă în capitala Portugaliei.

Mulțumesc că m-ai citit și nu uita, sharing is caring😘.

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: