Vrei să încerci ceva nou și senzational anul acesta? Sau poate dorești să faci un cadou atipic, un voucher pentru un zbor în tandem ar fi o idee…
Îti recomandăm din toată inima să încerci zborul în tandem, cu parapanta. Sunt mai multe locuri în țară în care te poți bucura de această aventură.
Cu capul în nori…măcar o dată în viață…

Eu sunt fan aventuri care activează adrenalina și mi-am dorit de mulți ani ca o dată în viață să zbor cu parapanta sau să sar cu parașuta. Însă, cea de-a doua variantă a mai scăzut din intensitate, poate cu vârsta mai pierdem din curaj, nu știu?! 🤔😋.
Niciodată nu este timpul pierdut așa că, dacă îți dorești ceva cu adevărat, nu mai sta pe gânduri și nu mai aștepta momentul potrivit. Acum e cel mai bun moment, cum spunea și Eleanor Roosevelt: „ Yesterday is a history, tomorow is a mystery. Today is a gift”.
… o senzație unică pe care ar trebui să o încerci măcar o dată în viață …


Zborul cu parapanta îți dă una dintre cele mai uimitoare senzații pe care le poți experimenta vreodată. Parcă zbori cu aripile tale, plutind printre nori, iar de sus totul îți pare în miniatură. Uiți de tot și toate, simți doar aerul care te mângâie și între timp, te bucuri de peisaje superbe. Vei rămâne cu amintiri foarte frumoase pe care nu le vei uita niciodată.
Zbor cu parapanta în tandem, la Brașov, în Bunloc

Zborul cu parapanta „în tandem” înseamnă că vei zbura împreună cu un instructor. Acesta va pilota parapanta, în timp ce tu te vei putea bucura de zbor. Zborul se face cu o parapantă special proiectată pentru două persoane, în care un instructor pilotează parapanta, iar pasagerul se bucură de plăcerea zborului. Acesta nu necesită o pregătire specială, doar un pic de curaj și o scurtă instruire la locul de decolare.
Cum ajungi la Bunloc?

Chiar înainte de intrarea în Brașov dinspre Valea Prahovei, pe DN1, se află cel mai popular loc pentru zborul în tandem: Bunloc.
Dacă alegi locația de la Bunloc, veți zbura de la 1300 m și vei putea admira de sus orașele Brașov și Săcele, iar priveliștea continuă cu munții Bucegi și Baiului. Este cel mai popular loc de zbor și pentru că este foarte accesibil.
Cu telescaunul vei ajunge foarte aproape de decolare, iar aterizarea este chiar lângă parcare. Mai nou, vei putea combina aici zborul cu o aventură offroad pe cinste: în locul telescaunului se poate urca cu jeep-ul până sus la decolare!
A fost o decizie spontană la care a spus și Cristi DA!, așa că am rezervat biletele pentru a doua zi. Am vorbit cu instructorul pentru a primi câteva indicații și nu a mai rămas decât să așteptăm ziua cea mare 🤭.

În general, Bunloc este locația folosită pentru zbor, pe toata durata anului, atât vara cât și iarna, doar dacă condițiile meteo permit.
Vremea este condiția primordială în funcție de care se decide dacă zborul este posibil sau nu. Dacă nu se poate zbura (vânt tare, ploaie, ninsoare) atunci se reprogramează zborul într-o altă zi.
Un zbor în tandem durează între 10 – 30 minute. Scopul zborului cu parapanta în tandem este de a împărtăși pasagerului plăcerea zborului. În timpul zborului, pilotul sta în spatele tău dirijând aripa, iar tu vei sta în fața lui.

Dacă ai noroc, poate instructorul te va lasa să preiei comenziile parapantei, eu îi mulțumesc lui Fery pentru asta. Tu ca pasager, poți primi comenzile parapantei și efectua viraje ușoare în zbor. Vei fi tot timpul asistat de pilotul de parapantă.


Cum te ridici de la sol cu parapanta?
Decolarea la munte se face pe o pantă ușor abruptă luând în considerare puterea și direcția vântului și termicele. Decolarea se face doar prin alergare, urmărind instructiunile pilotului. Peste doar câțiva pași în alergare, parapanta se va înălța ușor.
Eu nu am o amintire foarte plăcută de la decolare, e ușor amuzantă când mă uit la filmare 😄. Eram puțin speriată de momentul decolării. Dar te las să descoperi și tu senzația. Urmează apoi zborul, tu vei sta comod și relaxat admirând peisaje uimitoare, cu mâinile libere, putând să faci fotografii și să filmezi. Instructorul va avea o cameră Go Pro pe care o vei ține tu pe parcursul zborului. Seleta (scaunul) parapantei este foarte confortabil, spre deosebire de un ham obișnuit.

Ce ar mai trebui să știi:
- Nr. minim: 1 pers; nr. max: 6 pers./zi
- Perioada: tot timpul anului, în funcție de condițiile meteo
- Durata: 10-12 minute. Timpul efectiv de zbor poate varia în funcție de condițiile meteo
- Prețul include filmare HD + Foto
- Prețul biletului de transport pe cablu NU este inclus în prețul zborului (10 lei/ pers.).
Echipament personal pentru zborul cu parapanta:
- Bocanci/ ghete/ adidași
- Vara: ținută sport, îmbrăcăminte lejeră, confortabilă.
- Iarna: greacă groasă, pantaloni de iarnă, mănuși.
- Opțional: ochelari de soare.
Echipament de zbor furnizat de pilot:
- casca de protecție, seleta (scaun) pt zbor.
Unde poți zbura cu parapanta în tandem, în România?
Împărtășim cu tine câteva locatii de unde se poate zbura cu parapanta, în România. Poate mai sunt și altele, dacă te intereseaza cu adevarat, o să afli 😉.
Dacă ajungi vara aceasta în Grecia, poți încerca parasailing.
- Clopotiva, o localitate aflată la poalele Retezatului, în Țara Hațegului, în Parângul mic
- Bunloc și Lempeș, lângă Brașov
- Vf. Postăvarul – Poiana Brașov
- Crucea Caraiman
- Măgura Branului, Predeluț
- Cetatea Siria, de lângă Arad.

Câteva informații generale despre parapantă
Parapanta reprezintă cel mai simplu și accesibil mod de a face aviație, fiind de aceea cel mai popular aparat de zbor. Parapanta a apărut în anii `80, iar în România, parapanta apare la începutul anilor `90.
Dacă ai timp, poți vedea aici video-uri cu Jean-Baptiste Chandelier care face minuni în zborul cu parapanta.
Fiind practic un planor, fără motor, parapanta coboară permanent în masa de aer prin care zboară. Folosindu-se de curenti termici, poate urca, „sărind” dintr-o termica în alta, mii de metri. Bineînțeles, descoperirea și gestionarea acestor curenți, este o deprindere dobândită în multe ore de zbor, aceasta fiind esența zborului liber. *Sursa foto titlu: Anton Repponen, Usplash.
Abia aștept să îmi povestești cum a fost!🥳
O altă aventură despre care vă voi scrie în curând este despre cum poți survola deasupra Brașovului.
3 gânduri despre „Zbor în tandem cu parapanta, la Brașov. Cum să fii cu capul în nori la propriu.”