În iunie 2019 am ales ca destinaţie, pentru câteva zile, o locaţie frumoasă din Delta Dunării, la care să ajungem cu maşina. Dar voiam să vedem și Gura Portiței, locul unic în Europa, unde marea și Delta își dau întâlnire pentru a crea experiențe inedite.
Deşi ne doream de mult să ajungem în împărăţia păsărilor şi a apelor, nu a fost să fie, până acum. Apele Dunării se revarsă în Marea Neagră prin cea mai mare si mai bine conservată deltă a Europei, în care se regăsește 98% din fauna acvatică europeană.
Fiind pentru prima dată călători în Deltă, am ales o locaţie la care să ajungem cu maşina. Nu, nu suntem comozi de fel 😉. În călătorii, noi suntem cu rucsacul în spate şi cu picioarele pregătite pentru drumeţii lungi… dar de data aceasta a fost altfel…
Delta Dunării va fi mereu în topul listei cu locuri unice de văzut și revăzut în România.
Citește și articolul cu 10 locuri din Românica mea unde vom reveni, oricând.
Cum ajungi în Dunavățul de Sus?
Dunavățul de Sus este un mic sat tradiţional pescăresc în care ne-am petrecut prima vacanţă din Delta Dunării.
Traseul nostru a fost prin: Braşov –Tg. Secuiesc- Focşani- Galaţi (unde treci cu bacul la Tulcea) – Tulcea – Murghiol – Dunavățul de Sus. Noi l-am parcurs în 6 ore, în total sunt 403 km.
Deşi locuiesc la munte, prima dată când am văzut un pui de urs a fost în această vacanţă, era pe marginea șoselei la intrare în parcul Naţional Putna – Vrancea. Îmi pare rău de faptul că unii nu se gândesc la consecinţele faptelor şi când spun asta mă gândesc la conaţionalii care au oprit să îl hrănească…
Noi am trecut cu bacul la Galaţi dar se poate şi pe la Brăila. Nu există pod peste Dunăre, în zona asta încă?!?!?
Traversarea ne-a costat 21 lei, bacul circulă din 30 în 30 minute, este posibil să aşteptaţi dacă rataţi bacul 😊.
Drumul este foarte bun de la Tulcea la Dunavățul de Sus ( D222C), este asfaltat de curând.
Sunt multe pensiuni/hoteluri frumoase în zona Murghiol, la o plimbare scurtă în port le-am zărit şi în plimbarea cu barca am văzut locuri de cazare amplasate direct pe canale.
O zi la Gura Portiței

De la Dunavățul de Sus până la Jurilovca am făcut o oră cu mașina. Se trece prin localitatea Murghiol (pentru noi „Muriel” 😊). La Jurilovca am așteptat mult în port ca să trecem Lacul Razim. Barcagiul voia să se strângă mai multe persoane ca să putem pleca. Până la urmă am fost 3 cupluri. Nu o să ai problema asta daca sunt multi turiști care vor să ajungă la Gura Portiței.
Transportul cu șalupa costa 140 lei dus – întors pentru 2 pers.
Gura Portiței, satul de vacanţă, nu este pe placul oricărui călător, poate fi considerată o locație scumpă și este o zonă sălbatică. Noi ne-am gândit că pe viitor ar fi o variantă din perspectiva unor zile de pescuit. Pe o parte a locației, Cristi poate pescui iar eu pe partea cealaltă pot sta la soare, pe malul mării. 😊 Cei care au camere in vilele de pe marginea apei au un mic ponton unde pot sta la pescuit.


Toată zona este un complex (link cu detalii) colorat în alb și albastru, care are inclusă partea cu case de vacanță, un hotel și terasele. Plaja în schimb, este deosebită pentru că este încă una sălbatică, sunt căsuțe de lemn în care te poți caza și poți simți libertatea ce ți-o oferă locul.


Nouă ne place faptul că plaja a rămas sălbatică, asta o face unică. Pe plaja neamenajata îți poți instala cortul și te poți bucura de frumusețea naturală a locului.
Activități în Delta Dunării
Excursia cu barca a fost în topul listei.
Cred că amândoi suntem de părere că nu poți rata această experienţă, a fost cea mai frumoasă aventură din Deltă.
Te simţi ca în Veneţia pe atâtea canale pline cu apă, diferenţa este că eşti la tine în ţară, iar peisajul este autentic, natural şi sălbatic, aşa cum ar trebui să rămână. Astfel se pot bucura şi generaţiile viitoare de minunăţiile noastre româneşti.


În ziua în care am ales noi excursia, am împărtășit entuziasmul cu un cuplu mai în vârstă. Costurile se împart la câte persoane sunt în barcă. Prețul total a fost de 450 lei.
Am navigat pe apele Dunării cu o barcă mică, cu un barcagiu lipovean, timp de 4 ore… ore care au trecut prea repede. A fost scump la vorbe dar ne-a povestit câte ceva prin periplul nostru pe apă.
Senzația pe care am avut-o prima dată a fost de: „Uauuu ce țară frumoasă avem!!!!” Și nu e prima dată când mă impresionează Românica mea. O să vezi de-a lungul timpului care sunt locurile pe care le apreciez în România.
Pelicanii ne-au lăsat să îi admirăm, la fel și cormoranii și egretele. În acea vreme era plin de libelule albastre, foarte jucăușe. Erau înfloriți nuferii albi, roz și galbeni. Nuferii înfloresc din iunie și țin până în septembrie, pot rezista până în octombrie dacă este cald.





Barcagiul ne-a spus o poveste legată de lebede, o poveste care m-a atins emoțional: Lebedele iși iau partener pe viață iar dacă moare unul dintre ei, la scurt timp moare și celălalt. Știai că puii de lebădă sunt negrii, ei devin albi spre maturitate?
Am navigat pe Canalul Dunavăț, Canalul Solomon, am trecut prin fața Pensiunii 3 bibani, Lacul Razim – care este al 3-lea ca marime de pe glob, Lacul Colmina ce se mândrește cu păsări multe, Canalul Dranov și Canalul Perișor, un canal care ajunge în Marea Neagră.
Știam de faptul că din canalele Dunării poți ajunge la Marea Neagră. Am avut parte de o surpriză. Barcagiul ne-a dus într-o astfel de zonă. Am acostat pe o plajă sălbatică, fără servicii, unde am putut zăbovi 30 min. Și pentru noi surpiza a fost că nu aveam costumele de baie ca să ne bălăcim în apele Mării Negre.😄


Cum de nu am auzit până acum de Cetatea Enisala?
Bună întrebare, nu?….

Este una dintre cetățiile cu cele mai frumoase priveliști. De la înălțime am putut admira panoramele asupra împrejurimilor și în depărtare, Lacul Razim.
Cetatea Enisala este o cetate antică, numele provine de la otomani, din „Yeni sale“ -„Noua aşezare“. Ea se află pe una dintre așezările cele mai frumoase ale Dobrogei, în apropierea Lacului Razim, cel mai mare din România şi dincolo de cetate se poate vedea Lacul Babadag.







Pe șosea, lângă cetate, ne-a vizitat o căprioară care trecea drumul în grabă. Am mai fost salutați de caprioare pe drumurile nației, în călătoriile noastre și este un sentiment plăcut…
În zona aceasta o să revenim cu siguranță și o variantă bună ar fi cu rulota. Se spune că aici, se pot vedea cele mai frumoase apusuri și răsărituri din Dobrogea. Rămâne să vedem, nu?
Unde am avut cazare?

Aşadar… cazarea a fost prima bifată de pe listă atunci când am plănuit această vacanță și nu o să se întâmple asta foarte des. Am ales să mergem la cei de la Pike Inn din Dunavățul de Sus.
Am ales pensiunea pentru că este amplasată pe marginea unui canal al Dunării şi pentru că se poate pescui chiar de pe ponton. Cristi are ca pasiune de mulți ani pescuitul sportiv și nu puteam ajunge în Deltă fără să udăm sculele de pescuit.

Pensiunea Pike Inn este un loc special, ideal pentru a porni în explorarea Deltei Dunării și a face “terapie pentru suflet” prin intermediul naturii sălbatice.
Ce ne interesează în alegerea locaţiei de cazare este siguranţa şi curăţenia, doar excepţional ne uităm la alte beneficii. De obicei cazarea pentru noi este un loc unde doar campăm pentru ca dimineața să pornim din nou la drum.
Locaţia este una deosebită, are un design modern îmbinat cu elemente tradiţionale. În curte, lângă piscină, este sala de mese, o construcţie modernă cu mobilier din lemn şi separat au locuri pentru fumători.

Am găsit două beneficii importante la această locație. Un plus este că are o piscină accesibilă și pentru copii dar şi faptul că te poți bucura de meniuri lipovene din peşte proaspăt.
În prima seară, la cină, am avut borş de crap şi scrumbie cu mămăligă 😊…sunt căsătorită cu un pescar și nu orice pescar, unul de la Dunăre 😂 dar în seara aceea am mâncat pentru prima dată borş de peşte. Mâncarea este delicioasă dar și prezentarea ei în platouri personalizate de lut contribuie la aspectul meniurilor. Îmi plac foarte mult obiectele create manual și inițial m-a interesat mai mult vesela, dar asta până când am dat de aroma gusturilor.
Pentru că m-a părăsit somnul într-o dimineață, cea mai bună idee a fost să cobor ca să întâmpin răsăritul de soare! Ziua începe mult mai frumos cu soarele sus pe cer.

Camping Laguna albastră din Murghiol este un restaurant lăudat care are şi zonă de camping lângă debarcader.
Serile le-am petrecut la piscină. Pescarului unde îi place mai mult în apă, eu pe margine, m-am delectat cu o carte și cu un pahar de vin în mână.


Lectura din această călătorie a fost „Ikigai – Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită„.

Pentru călătorie poți avea în vedere:
- GPL-ul, benzina și motorina sunt mai scumpe în zonă.
- Ar fi indicat să aveți apa cu voi
- Nu este semnal pe lacuri și canale😁. Peisajul de vis o să înlocuiască cu succes nevoia de internet.
- Supermarket găsești în marile orașe
- Poate ții cont de weekend dacă vrei liniște. Am ales să mergem în Deltă în cursul săptămânii şi bine am făcut pentru că vineri aşteptau un grup mare care venea pentru team building.
Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.
Cele mai recente articole:
- Lacurile copilăriei mele. Reci și Moacșa
- În căutarea obiectivelor turistice ale județului Covasna
- Competiție vs. atracții turistice în Mercheașa, Brașov.
- An nou, rezoluții noi în viața în vacanță. Scrisoare deschisă către 2023
- Competiții de alergare montană. 3 curse de semimaraton în 2022
- Ciucaș X3. „Fluturi” în stomac la unul dintre cele mai grele concursuri de alergare montană