Traseu pe Muntele Olimp, spre Vf. Mytikas

Muntele Olimp

După ce am văzut o parte din Grecia în 3 ani de vacanţe la ei, am zis să încercăm şi o drumeţie montană. Nu orice, am vrut să intrăm direct în Casa lui Zeus.😊

Am ales să ne bucurăm de munte la finalul vacanţei, după ce am stat o săptamână la soare în cea mai frumoasă insulă din Grecia…. Lefkada.

Muntele Olimp este cunoscut ca unul dintre cei mai înalți munți ai Europei. A fost o expediţie foarte frumoasă, „înălţătoare” pot spune, dacă tot suntem la subiectul atingerii vârfurilor.

Cum a fost întâlnirea noastră cu muntele Olimp?

Muntele Olimp
popas

Traseul este marcat cu romb galben E4 şi este cel mai cunoscut traseu spre vârf.

Drumeţia noastră a fost făcută în septembrie 2019. Hai sa vezi provocăriile noastre. Cu siguranţă, noi ne vom întoarce pe Muntele Olimp şi veţi afla de ce, după ce veţi citi acest articol.

Muntele Olimp
in Litochoro la răsărit

Am ales sa ne cazăm în satul LITOCHORO pentru ca e sătucul cel mai aproape de PRIONIA (locul de unde începe urcarea) şi pentru ca este la poalele Muntelui Olimp.

Dacă stau bine să mă gândesc, aici se cazează marea majoritate a celor care îşi doresc să plece în aventura asta. Litochoro este un labirint de străduţe înguste şi pietruite, are pieţe tradiţionale cum e Platanos, iar seara se umple de turiştii care coboară de pe munte.

 Sunt câteva trasee care se pot face din acest loc (Cada lui Zeus, Cascada Epineas, situri arheologice) dar noi nu am avut timp să le explorăm. Data viitoare!😊

 Într-o zi de duminică, am plecat târziu spre Muntele Olimp. De ce?

Cu o seară înainte, ne-a ajuns oboseala şi nervii întinşi la maxim din cauza faptului că am găsit foarte greu cazarea. Pentru că am ajuns târziu şi era deja întuneric, locaţia care e situată undeva la marginea satului Litochoro, s-a lăsat căutată şi a trebuit să „bâjbâim” pe nişte străduţe înguste şi în pantă. Amuzant acum, dar atunci nu era aşa de amuzant 😄 … Și mai este ceva… Unora dintre noi nu le place trezitul dimineața devreme😅.

Nu o recomandăm, cred că se poate găsi ceva mai bun…

Dacă am fi ajuns pe lumină, nu am fi avut dificultăţiile acestea. Dar am ales să ne bălăcim în piscinele naturale cu apa termala de la Edessa înainte de urcuş. O să povestesc despre ele într-un alt articol.

Traseul nostru pe Muntele Olimp

Hai să vedem ce ne rezervă aventura zilei. Până la bază se poate urca cu maşina, e un drum frumos de munte, cu privelişte spre mare, urci până la altitudinea de 1050 m, la Cabana Prionia.

De la Litochoro la Prionia sunt 18 km. Vei putea vedea o hartă a munţiilor chiar înainte de începe traseul.

La Refugiu-pregătiri…

Expediţia spre Varful Skala (2886 m) cu oprire la Refugiul A Spilios Agapitos (2100 m)

Planul era să urcăm până la Vârful Skala – 2886 m şi de acolo … o să mai vedem, ne-am zis… în partea de documentare am văzut video-uri care m-au determinat să mă opresc la vf. Skala (eu, deocamdată sunt începătoare în escaladat vârfuri).

De la Vf. Skala spre Vf. Mitykas – 2916 m mai ai de urcat aprox. 1 h şi este complicat, mai ales pentru cine nu are experienţa ascensiunilor. Un alt traseu este la Vf. Stefani (2908 m).

La ora 10 (foarte târziu pentru o drumeţie pe munte… 😊 am început urcarea din Prionia (1050 m) traseul ne-a luat cam 2.20 h, prin pădure, până la Refugiul A Spilios Agapitos (2100 m).

E un traseu care durează până la 3 ½ h., dar noi am scos mai bine ca media. Ce să zic… m-a cam fugărit Cristi 😀, aşa că nu vă luaţi după timpul scos de noi, fiecare are ritmul lui. Pe porţiunea dintre Cabana Prionia şi Refugiul A Spilios Agapitos am întâlnit mulţi turişti străini.

Dacă urcam mai devreme, nu aveam ocazia să ne întâlnim cu caii care coborau la Prionia. Cu ajutorul cailor se transportă alimente şi cele necesare între Cabana Prionia şi Refugiul Spilios Agapitos.

Cea mai cunoscută oprire pentru turiştii dornici de a vizita Muntele Olimp este acest refugiu.

Recomandarea celor pe care i-am studiat înainte de aventură, este sa urci până la Refugiul Spilios Agapitos, să te cazezi o noapte şi să pleci a doua zi devreme spre vârf, apoi să cobori la Prionia.

Noi însă, am ales să încercăm mai multe într-o singură zi.

La Refugiu ne-am hidratat şi am petrecut câteva clipe pentru a observa mulţimea de montaniarzi, care, cel mai probabil, veniseră de pe vârf (greci, ruşi, nemţi), mulţi dintre ei fiind în vârstă, ceea ce am apreciat. Ne-am încărcat cu o energie bună de la ei şi am început următorul segment de urcare, dar … de aici începe greul 😊.

… hai să ne întâlnim cu vârful, zic…

Ne-a spus doamna de la cabană că, dacă nu eşti obosit după prima parte, poţi urca în 1.45 min. până la vârful Skala. Asta ne-a dat curaj pentru că nu ne simţeam încă obosiţi. 

A doua parte este mai grea, de la Refugiul A spre  Skala – un traseu pe care îl faci în 2-2.30h.

Peisajul este superb, traseul este amenajat şi îngrijit. Sunt poteci, balustrade de lemn, scări din piatră şi sunt amenajate puncte pentru a admira priveliştea. E un punct unde se poate vedea în depărtare Marea Egee. La coborâre poţi face popasuri, sunt amenajate mai multe spaţii pentru a imortaliza priveliştea şi bănci pe care să poposești după ce ai pus la grea încercare picioarele pe acel grohotiş. 

aici am renunțat, în spatele nostru se poate vedea cât mai era…

În 2 ore am urcat până, până ….aproape de vârful Skala, după panta cea mai grea, când am mai fi avut poate 30 min. de urcat, am renunţat, dar ne-am mişcat bine până acolo. Îți trebuie puțin antrenament pentru acest traseu. Partea până la Refugiu nu este grea deloc dar ce vine după aceea este solicitant.

panta asta e mai grea…

Dacă începeam traseul cu 1 oră mai devreme, cu siguranţă ajungeam în vârf. Am regretat puţin pentru că se vedea vârful… dar era deja ora 15 și mai aveam cel puțin 4 ore de coborât până la parcare.

Raţionalul şi pragmaticul dintre noi (nu eu 😁) a luat în calcul popasul pentru a mânca la refugiu şi 2 ore coborârea până la maşină, aşa că… ne-a dat cu virgulă… nu aveam echipament pentru noapte…

Pe traseul ce ne-a luat 2 ore la urcare, coborârea la Refugiu a fost cam 1 oră, e uşor la vale, doar că genunchii vor fi solicitați.

Muntele olimp
la linia de finish… poza atipică cu vârful 😄

Acum pot spune că drumeţia e mai importantă, nu vârful. Atunci nu aş fi fost de acord … Avem un motiv pertinent de a urca încă o dată pe Muntele Olimp.

Am început coborârea de la Refugiu spre mașină la ora 17, după ce ne-am încărcat bateriile cu o porţie de spaghete de care s-a bucurat şi noul nostru prieten. La ora 19.30, rupţi de oboseală, am ajuns la mașină.

We love doggies

Am fost uimiţi că la ora 18 erau persoane care urcau la refugiu. Dar dacă vrei şi tu asta, e nevoie să ai la tine o lanternă frontală.

Deşi recomandarea e să aloci două zile pentru aventura asta… noi am ales să ne distrăm pe Olimp într-o singură zi.

Ne-a luat 7 ore şi încă 2 ore pauza de la refugiu. A doua zi, şi câteva zile după, am avut dureri musculare în tot corpul. A fost distractiv să ne ridicăm din pat…

PS. Am repetat drumeția spre vf. SKALA și în 2022 pentru că ne plac drumețiile dar și pentru că voaim să reluăm traseul pe Muntele Olimp. Aveam o restanță… Am venit mai bine pregătiți și am început urcarea mult mai devreme😁.

Revin cu detalii din 2022. Pot spune ca a fost mai frumos acum și pentru că ne-am alocat suficient timp să admirăm împrejurimile.

încălțările noastre după…

Recomand ca din echipament să nu îţi lipsească apa, măcar un tricou de schimb, minim un strat termic (e frig pe vârf), ceva de pus pe cap (eşarfă/ pălarie/ șapcă) pentru că o să te bată soarele după ce ieşi din pădure, crema cu factor de protecție….musai ghete de munte pentru că este grohotiş, pietre și nu e un traseu uşor .

priveliște la apus spre satul Litochoro

Ce spuneţi? Încercați şi voi o drumeţie în munţii Greciei?

Eu am citit despre traseu la Alexandra. Blogul ei mă inspiră şi ea e prima pe care o studiez înainte de o drumeție montană. Dacă eşti interesat, o poţi găsi aici.

Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

Cele mai recente:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: