Sentimentul de “Acasă” cu hygge

Hygge

Acum că vara a trecut, ne-am adunat pe la casele noastre și căutăm confortul și atmosfera cozy care să ne relaxeze după o zi grea de muncă. Cu toții am avea nevoie de un colț de relaxare în locuință, unde să ascultăm muzica preferată și să ne reechilibrăm. Cam tot ce înseamnă decorarea apartamentului nostru este în stilul scandinav, cu elemente hygge.

Am petrecut doar 2 zile în Copenhaga în 2015, unde am participat la o Conferință Internațională de Îngrijiri Paliative dar în timpul scurt avut la dispoziție pentru distracție 😊, am hoinărit pe străzile capitalei pentru a simți vibe-ul nordic. Îmi place mult cum trăiesc danezii. Totul m-a impresionat, mai puțin vremea de acolo 😅.

Ce îi defineste pe danezi e că sunt printre cei mai fericiți oameni din lume și se bucură de hygge de sute de ani. Hygge (hiu-ga) sau sentimentul pe care îl poți găsi unde te simți acasă, în activitățile care te definesc și te fac să te simți în largul tău… și care are legătură cu A Fi, nu cu a avea.

Avem și povesti cu peripeții de pe la ei…una dintre ele este faptul că am simțit pe pielea noastră atitudinea lor fermă când vine vorba de respectarea unor reguli de circulație. Asta mai ales când caști gura pe pistele lor de biciclete…noi venite din România, habar nu aveam că suntem pe pista lor de biciclete…sorry! Nu mai facem…😜 cu atât mai multă acum, când știu ce înseamnă…

Dacă ai ajuns în Danemarca, cu atât mai mult te-ai îndrăgostit de stilul lor de viață. Simplu, aerisit si liniștit.

Hygge înseamnă un stil de viață. Activitățile fizice în natură, un desert gătit acasă, o rutină zilnică echilibrată și dimineți începute înca de la primele raze de lumină sunt esențiale în vederea asumării acestui concept. Hygge înseamnă experiențe fericite, relaxare si căldură, înseamnă luminozitate interioară, calm și stare de bine.

Cum să te simți acasă chiar dacă ești departe de casă?

Acasă e o stare emoțională, un loc unde sălășluiește siguranța, apartenența, amintirile și familia. Dar putem să descoperim libertatea de a fi împreună fără să ținem cont de lucrurile deținute.

Chiar și cu un stil de viață nomad sau în vacanță, ne putem simți acasă aproape în orice loc. Și atunci când stăm peste noapte în cort sau la picnic putem lua obiecte hygge: o carte, un felinar, o pătură, o cană deosebită sau lumânări.

Stilul scandinav

Am fost întotdeauna fascinată de stilul scandinav de când am pășit prima dată într-un magazin cu specific, în București… odată demult…😉. Dar sunt câțiva ani de când stilul nordic de mobilat casa a prins viață în majoritatea magazinelor de mobilă din România.

Există un motor de căutare FAVI.RO, unde se găsesc aproape un milion de produse, de la peste 250 de magazine din România.

Produsele scandinave aduc o notă Hygge în casele noastre, esența acestui concept este de a fi noi înșine, de a uita de probleme pentru un timp și de a ne bucura de lucrurile mărunte din viața noastră 😊.

Când am decorat apartamentul în care locuim am gândit în prealabil ce dorim… Atunci când ne întoarcem acasă, unul la celălalt, vrem să avem spațiul nostru de relaxare, simplu și luminos în care să ne regăsim!

Amândoi am vrut un colț din casă în care să ne petrecem timpul meditând, cu o carte, să ne cuibărim sub o pătură și un loc unde să lucrăm în liniște. Fiecare dintre noi are un loc în care se simte cel mai bine și e minunat cu nu e același 😂.

Al meu e în balcon 😊

Pentru o seară perfectă de toamnă friguroasă cum este astăzi, rețeta mea ar fi aceasta: muzica jazz în fundal, difuzor cu uleiuri esențiale, o carte bună pe care să o iau cu mine în balansoarul relaxant, dar nu înainte de a pregăti un ceai din plante, cu lumina difuza dată de harta din balcon și să mă scufund într-o atmosferă de confort și liniște sub o pătură călduroasă.

Obiectele ne păstrează poveștile

Lucrurile de care ne înconjurăm sunt simboluri hygge care să ne amintească de momente fericite: cărțile, biblioteca, rafturile de perete cu diferite decorațiuni achizitionate de prin călătoriile noastre, lumânări și tablouri cu mesaje motivaționale din living.

Tu cum îți creezi o atmosferă cozy la tine acasă?

Sursa foto: FAVI.ro

Pe site-ul FAVI.RO poți alege cu ușurință mobilă și decorațiuni în funcție de stil, culoare, preț, material și multe alte caracteristici. Poți căuta decorațiuni pentru amenajarea spațiului ideal de relaxare. Găsești obiecte foarte frumoase din ceramică (vaza, cești de ceai), pături, perne dar și decorațiuni din lemn, rame foto în care să așezi poze ce-ți amintesc de vacanțele deosebite.

Sistemul de iluminat este foarte important în crearea atmosferei cozy de acasă și e musai să fie un sistem simplu și care să aibă lumină caldă. Se caută lampadarele și sistemele de iluminat decorativ.

canapea confortabilă sau un pat de zi este încă unul dintre elementele ce te-ar putea ajuta să obții atmosfera hygge în casa ta. Dacă încă ne petrecem zilele de toamnă bucurându-ne de soarele calduț și hainele groase, serile sunt petrecute cu o cană de ceai și serialul preferat, pe o canapea comodă pe care să nu-ți pară rău dacă adormi 🙈😊.

Dacă te-am facut curios despre decoratul locuinței în stilul hygge și vrei să afli mai multe detalii, sunt câteva cărți pe care le-am citit și le pot recomanda: Mica enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii de Meik Wiking, Arta de a-ți crea amintiri. Cum să colecționezi și să-ți amintesti momente fericite, de Meik Wiking, Cartea despre hygge: Arta daneză de a trăi bine.

*Acest articol este înscris la concursul SuperBlog 2021.

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: