Parcul Național Plitvice, un ‘musai’ în viața ta

plitvice

Se întâmplă uneori să trăim un moment de bucurie rară … o priveliște minunată poate declanșa un sentiment spontan de stare de bine… chiar extaz… Așa ne-am simțit noi când am ajuns în Parcul Național Plitvice din Croația.

În 2020 drumurile ne-au condus pentru a doua oară în raiul pe Pământ. În cele două vacanțe aici, am trăit două experiențe total diferite deși traseul ales a fost cam același.😉

Trebuie să ajungi cel puţin o dată ȋn viaţă aici şi, dacă eşti norocos 😊, chiar de mai multe ori, ȋn anotimpuri diferite, pentru a vedea cum natura ȋmbracă alte culori. Când vei fi acolo te va frapa faptul că acest loc este mai frumos și mai spectaculos decât ți-ai imaginat că va fi!!!

Plitvice este cel mai popular obiectiv din Croaţia şi totodată este cel mai mare parc naţional din ţară. Are peste 1 milion de vizitatori anual, sau cel puțin avea… Este primul parc național din sud-estul Europei inclus în Patrimonul Mondial UNESCO (din 1949).

Alte obiective turistice din Croatia incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO despre care îți vom vorbi în acest blog sunt orașul Dubrovnik și Trogir (un muzeu în aer liber).

Dacă eşti un iubitor al naturii, îţi recomandăm cu cea mai mare încredere să vezi cu ochii tăi acest paradis: cascade uluitoare, natură sălbatică şi lacuri de o culoare turcoaz cum nu vei întâlni în nici un alt loc.

Pentru a proteja mediul natural, de-a lungul parcului sunt construite poteci şi poduri de lemn care să faciliteze accesul turiştilor. Natura a fost lăsată să se desfășoare în voie iar oamenii au intervenit minimal doar cât să ușureze accesul turiștilor. 

Asta mi-a plăcut maxim, croații au scos tot ce are de valoare acest loc fantastic fără să fie agresivi cu natura. Totul este în armonie cu naturalețea și frumusețea locului.

plitvice

Parcul Național Plitvice este situat la 140 km de Zagreb, 130 km de Zadar și este recunoscut ȋn ȋntreaga lume datorită culorii aproape ireale pe care o capătă lacurile pe care le găzduieşte – sub influenţa cantităţii de minerale şi microorganisme din compoziţia apei, dar şi ȋn funcţie de lumina soarelui – culori ce variază de la verde, la albastru şi de la turcoaz la gri. Este o imagine incredibilă pe care nu o vei uita niciodată!

Cele mai mari lacuri sunt Prošćansko şi Kozjak. Cascada care uimește se numeşte Veliki Slap sau Marea Cascadă. Surprinderea vine și din faptul că este mai ascunsă privirilor și te încânta doar la finalul excursiei pentru că este ultimul obiectiv din parc.

Indiferent de traseul ales, asigură-te că ai admirat toate cele 16 lacuri şi cele mai mari cascade din cele 92 – Veliki Slap (78 m) şi Galovacki Slap (25 m).

plitvice
Veliki Slap
plitvice
Galovacki Slap

Pentru orar şi prețuri intră pe site-ul oficial pentru că datele se schimbă de la un an la altul și mai bine te orientezi în funcție de sezonul în care vrei să mergi.

Tot aici găsești și informații despre trasee, te ajută să îți faci o idee în prealabil, dar vei primi o hartă foarte faină și utilă când vei achiziționa biletul de acces.

Referitor la taxe, noi am plătit 90 kuna/pers. în octombrie 2020 și 250 kuna/ pers. în august 2018. Diferența o face sezonul ales dar și faptul că în octombrie 2020 a fost pandemie, an în care puțină lume a călătorit în exteriorul țării.

Se poate plăti cu cardul (dacă merge POS 😋), copiii sub 7 ani au intrare gratuită.

Parcul este ȋmpărţit ȋn două zone:

Lacurile de Jos (Lower Lakes) – Intrarea 1

Lacurile de Sus (Upper Lakes) – Intrarea 2

Nu prea contează pe care o alegi, există parcări la ambele intrări ȋn parc și casă de bilete.

O oră de parcare costă ~ 1 euro pentru maşini mici şi 10 euro pentru campere/ autobuze. Motocicletele/scuterele se pot parca gratuit.

Traseele sunt marcate cu litere de la A la K şi poți alege în funcție de timpul pe care vrei să îl aloci plimbării.

Trasee de trekking și hiking

Plitvice este un parc natural ce se poate vizita la pas, vizitatorii avȃnd posibilitatea de a alege dintr-un total de 8 trasee pentru a admira cele 16 lacuri cu 92 de cascade şi 4 trasee montane de hiking.

Traseele de hiking sunt traseele numerotate cu cifrele 1, 2, 3 și 4 și marcate cu punct roșu.

La intrarea 1 este punctul de pornire pentru traseele A (2-3 ore), B (3-4 ore), C (4-6 ore) şi K (6-8 ore).

La a doua intrare este punctul de pornire pentru traseele E (2-3h), F (3-4h), H (4-6h), K (6-8h).

Indiferent că ai ales intrarea 1 sau intrarea 2, poţi urmări un traseu pȃnă la un punct şi apoi să te muţi pe un alt traseu. Nu riști să te pierzi atȃt timp cȃt respecți zona amenajată şi marcată 😜.

Ține minte litera care îi este atribuită traseului, îți va fi necesar la intersecții unde vor fi indicatoarele scrise pe plăcuțe de lemn. Pregătește-te psihic că vei avea de mers mult pe poteci de pământ iar terenul este variat, cu urcări și coborâri.

plitvice

În Portul 2 ai posibilitatea să închiriezi o barcă cu vâsle pe Jezero Lake la prețul de 50 kuna.

Pentru ȋmbarcarea ȋn bărcile care traversează Lacul Kozjak, traficul cel mai aglomerat este dinspre Lacurile de Jos către Lacurile de Sus, dar se poate să fie aglomerat și în staţiile de trenuleţ/autobuz, în special după-amiaza.

Toate lacurile pot fi văzute ȋntr-o singură zi – ȋntr-un traseu de 8 ore, dar dacă ai timp, alocă 2 zile acestei vizite, pentru a străbate pe ȋndelete toate drumurile, podeţele, potecile şi cărările care ȋnconjoară şi traversează lacurile, pentru o plimbare cu barca pe lacul cel mare şi pentru o plimbare deasupra canionului.

plitivice

Dacă ai doar o singură zi la dispoziție, încearcă să ajungi aici la prima oră a dimineții – parcul se deschide la ora 7.00. Mai târziu te vei încurca în zeci de grupuri de turiști și nu este deloc distractiv pe potecile înguste.

Cum am procedat noi

Ambele vizite au fost pentru a absorbi cât mai mult din peisajul natural al acestui loc spectaculos. Astfel că am ales trasee care să ne plimbe prin tot parcul, atât pe potecile de la Lacurile de Sus dar și să putem zăbovi pe traseele ce te plimbă prin Lacurile de Jos.

Am început călătoria de la Intrarea 2 – Lacurile de Sus (Upper Lakes).

În ambele vizite am început cu exploratul parcului trecând pe lângă cele 12 lacuri, denumite The Upper Lakes: Prošćansko, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko, Malo, Vir, Galovac, Milino, Gradinsko, Veliki Burget și Kozjak.

Am traversat repede lacul cu vaporașul (în 2 minute), apoi am urmat traseul. Am mers mult și bine, când pe malul apei, când deasupra ei, pe lângă cascade zgomotoase și răcoroase, pe cărări și podețe de lemn.

Mali slap

Dacă vrei să te bucuri cu adevărat de peisaj, într-o zi faci poze și în alta te plimbi agale… dar nu încerca asta vara, când e foarte aglomerat. Zona cu Lacurile de Sus este cea mai frumoasă. Aici sunt cele mai multe cascade.

Lacurile de Jos (Lower Lakes)

Am plecat din zona Lacurilor de Sus cu vaporul de la P2 la P3, călătorie ce a durat aprox. 20 minute după care am urmat traseul F, H și K. De la Portul 2 la Portul 3 ai voie doar o singură dată să treci la St.3. 

Am ales literele B și C, adică circuitul complet al Lacurilor de Jos (Novakovića Brod, Kaluđerovac, Gavanovac și Milanovac), cascadele Sastavci și cea mai mare cascadă din Croația – Great Waterfall (78 de metri).

Peştera Šupljara.  O poţi găsi în partea inferioară a lacurilor şi este accesibilă oricărui curajos.

Ce-i mai frumos rămâne la urmă pe această rută și mă refer la cea mai mare cascadă. La final, când urci spre intrare, poți vizualiza de sus pe unde te-au dus pașii. Călătoria se încheie cu o priveliște ce te lasă speechless.

Veliki slap
View Point sau locul de unde îți iei la revedere de la spectacolul naturii

Dacă vrei o privire de la ȋnălţime asupra Lacurilor de Jos, caută drumul spre Vidikovac Sightseeing Point ce porneşte din faţa cascadei celei mari. Urcă treptele din piatră pȃnă ajungi pe un platou unde se găsesc şi cȃteva spaţii de cazare, apoi continuă drumul prin spatele cascadei mari, pȃnă ajungi ȋn partea ei dreaptă de unde vei avea o panoramă excepţională.

Aceste fotografii îmi amintesc de una dintre cele mai fericite zile din viața mea… ❤️ Pentru noi a fost o aventură inedită. Îmi doresc să trăiești și tu momente frumoase aici.

În completarea peisajului a venit plimbarea cu vaporasul electric pe toată lungimea lacului Kojak.

Poteca pe lângă lacul Kojak face parte din traseul K și este ca în basme, mai ales spre apus. Noi am ales să mergem pe jos pe traseu ca să ne întoarcem la intrarea 2, unde aveam parcată mașina. Dar transferul dintre cele două intrări se realizează ușor cu autobuze sau cu trenulețul mai ales dacă ai rămas fără energie ☺️.

Recomandări pentru vizitarea Parcului National Plitivce

Copii. Este permis și accesul cu cărucioarele pentru copii însă drumul nu prea permite. Am văzut câteva persoane cu cărucioare însă copilul stătea în brațe în timp ce căruciorul incomodează pe potecile înguste din lemn. Fetele de la Travel Girls au un articol cu informații pentru cei care călătoresc cu copiii.

Locație Pet-friendly. Dacă și câinele este în vacanță cu voi, nu-l lăsați la hotel, e permis accesul în parc, cu condiția să fie tot timpul ținut în lesă. Am găsit 2 cățeluși care s-au pierdut de stăpâni. Am sunat să anunțăm că s-au pierdut pe traseu dar zona fiind așa mare, nu s-au ținut după noi prea mult timp… mă gândesc cât le-a luat să îi găsească …

Mancare. Luați-vă cu voi rucsac, apă și sandwich-uri. Accesul ȋn parc este permis cu mȃncare şi băutură, dar există şi un restaurant – terasă, cu o ofertă de mȃncare diversificată. Restaurantul se aglomerează foarte mult ȋn jurul prȃnzului, preţurile fiind mai mari decȃt cele practicate de restaurantele din afara parcului.

Folosiți protecție solară, șapcă/pălărie dacă mergi vara pentru că poate dura ceva până ajungi să te bucuri de umbră.

Nu arunca biletul de intrare ȋn parc pentru că el ȋţi asigură şi accesul ȋn trenuleţul panoramic şi ȋn barca electrică.

Orice traseu include o traversare a unuia dintre lacuri cu vaporaşul şi un retur cu autobuzul-tractoraş la intrarea de unde ai pornit.

Încălțări de trekking si haine comode care să respire. Să umbli câteva ore bune cu niște papuci în picioare vei descoperi că nu e chiar distractiv deși am vazut și turiști cu sandale și rochie.

Cazare în Parcul National Plitivice

Ȋn toate satele din jurul parcului există foarte multe locaţii de cazare convenabile, cele mai numeroase fiind pensiunile de familie unde camerele se pot ȋnchiria cu 25-50 euro (ȋn funcţie de sezon). Dacă mergi în extra-sezon sigur găsești camere libere fără să fie nevoie de rezervare în prealabil. Cele mai multe pensiuni au bannere sau plăcuțe pe care scriu dacă au camere libere (sobe în croată). Să stii că sunt foarte ok calitate – preț dar ca idee, noi am stat în două zone diferite, ambele la o distanta de maxim 30 minute de Plitvice. Găsești și mai aproape dacă nu vrei să pierzi timp pe drum. 

Noi am stat in Slunj, la o distanță de 30 de minute de Parcul National, la Jana Rooms, o vila de familie și am fost foarte mulțumiți. Mai multe detalii vei găsi în jurnalul despre Morile de apă de la Rastoke.

Camping în zona Parcului

Încă nu am campat cu rulota/cortul în Croația, suntem în faza de cercetare, dar în drumul nostru spre Parcul Național Plitvice am văzut multe camping-uri. Este o zonă căutată de turiștii care călătoresc cu „casa pe roți”.

Spre exemplu, Camping-ul Korana localizat pe un platou deasupra canionului râului Korana, este situat la 8 km de Parcul National Plitivice și este unul dintre cele mai frumoase camping-uri din Croația continentală. Trekking, jogging, cycling, înot – toate le poți încerca aici. Alte locații văzute de pe drum sunt Camping Place Bear – Rakovica și Camping Plitvicke.

Dacă ești genul călătorului care preferă camping-ul, poate îți este de folos să știi că pe drumul național dintre Slunj și Parcul National Plitvice (regiunea Karlovac), sunt multe locații de camping. Aici vei afla mai multe despre acestea.

Simţi nevoia de un moment de linişte şi reculegere? Aici este locul ideal pentru a-ţi face refresh la suflet, raţiune şi spirit. Hvala (multumesc în croata) pentru că ai intrat în lumea noastră și ai călătorit alături de noi în Plitvice Lakes.

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.


Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: