Dacă nu ai idee unde să mergi weekend-ul următor, venim cu o propunere. Pentru că se împlinește un an de la vizita noastră prin satele săsești din Transilvania, hai să îți povestesc cum a fost pentru noi plimbarea pe ulițe transilvănene.
Într-o frumoasă zi a lunii august (2019) am plecat de acasă și am ajuns să ne pierdem pe urmele sașilor.
Traseul nostru a fost prin satele: Viscri, Cloașterf, Saschiz, Meșendorf, Criț și Racoș.
Dacă ajungi în această zonă, poți explora trasee turistice, sate, biserici fortificate, meșteri populari dar și mâncăruri tradiționale. O ocazie numai bună să te relaxezi după o săptămână agitată și să îți amintești de viața la țară.
Am nimerit la finalul săptămânii Haferland, festival ce promovează cultura săsească din Transilvania. Filmulețe despre ce se întâmplă în această săptămână a lunii august, poți vedea aici.
Tot în această perioadă, se organizează și competiția Transilvania Bike Trail Race. Poți vedea în video-ul de mai jos detalii din competiție:
Traseele parcurg atât zone special amenajate din rețeaua de poteci, cât și dealuri cu verdeață, drumuri forestiere și ulițe din satele vechi. Traseele de concurs trec prin curțile bisericilor fortificate de la Viscri și Cloașterf iar cel lung, de 100 km, prin cetatea Saschiz. Se încheie în fața bisericii fortificate din Saschiz.
Știam de acest concurs dar nici prin gând nu mi-a trecut că o ajungem acolo și o să ne întâlnim cu participanții pe traseu. Foarte fain acest eveniment!
Sașii au întemeiat 200 de sate și 7 orașe – cetăți, după anul 1200, când s-au instalat în zonă, chemați de regii maghiari. Chiar au lăsat o moștenire frumoasă țării noastre.
Casele, vechi de peste 100 de ani, au fost construite în stilul sec. XII-XIII, din vestul Europei. Ziduri înalte și poarta mare care să permită trecerea unui car mare cu fân. Sura mare, în spate cu parcelă de teren pentru gradina cu legume dar și livadă cu pomi fructiferi.
Vei vedea cu această ocazie, obiective turistice de mare frumusețe, unele înscrise chiar pe lista Patrimoniului cultural UNESCO.
Rătăcind în zona săsească:
- Poți vizita bisericile fortificate din satul Criț, Viscri, Bunești, Saschiz, Mesendorf, Cloașterf, și nu numai. Acestea ar fi cele mai cunoscute.
- Daișoara mai ascunsă ochilor, nu a fost găsită de nemți nici în al Doilea Război Mondial și Cincșor sunt localități mai puțin aglomerate dar cu același aspect săsesc.
- Vizitarea cetățiilor medievale, printre care cetatea țărănească din Saschiz, cetatea din Sighișoara, din Rupea sau cetatea medievală din Feldioara.
- Ești pasionat de terapia prin artă? Poți încerca un atelier de ceramică la Saschiz.
- Dacă te îndrepți spre Tg. Mureș, Lacul Bezid și Muzeul pălăriilor de paie merită o vizită.
- În drumul tău spre satele săsești, te poți opri la Racoș să vizitezi lacul de smarald, vulcanul stins, cariera și coloanele de bazalt. Găsești mai multe informații aici.
- știu că ai auzit de Via Transilvanica și de Tibi Useriu. Te poți bucura de peisaje de poveste făcând drumetii pe lângă satele săsești. Poți consulta/descărca Ghidul drumețului dacă te interesează să explorezi parte din România pe potecile Via Transilvanica.
- și la final să savurezi o cină delicioasă și să te bucuri de un vin bun😉.
Hai să începem cu satul cel mai cunoscut și cel considerat o mândrie pentru comunitatea sașilor.
Viscri: satul și biserica – cetate

Viscri este un sat săsesc mic, renumit sat al șosetelor de lână lucrate manual de femeile din sat dar, mai ales, este cunoscut datorită faptului că, Prințul Charles a promovat mult zona și a cumpărat o casă aici.
Fără să vrem, am parcat chiar în fața casei lui 😊. N-ai să vezi reclama de genul „aici este casa Printului Charles„, chiar au și unitate de cazare dacă te interesează. Au îmbunătățit-o puțin lăsând însă elementele care o diferențiază.

Casele sunt tradițional săsești. Pe marginea drumului principal din sat este plin de pomi fructiferi – mai ales peri, și vă pot spune că …până și perele din Viscri sunt foarte bune.😁

Trebuie să știi că este restricționat accesul cu mașina prin sat.
Nu-ți face probleme, este o parcare amenajată la intrare. Chiar ar fi indicat să o lași acolo, pentru că este un sat protejat și noi ca turiști ar trebui să avem grijă să păstrăm locurile autentice.
Îți dai seama dacă, din 45.000 de turiști ce vin anual, toți ar da ture cu mașina, cum s-ar transforma casele? Nu e un sat mare. Te vei descurca ușor la pas.
Noi am lăsat mașina la intrare și am plecat la plimbare pe uliță, până la Cetatea din Viscri. Care este cea mai veche biserică fortificată din Transilvania, cea mai bine întreținută, cea mai pitorească și cea mai celebră😊.
În 2019 s-au vândut peste 35.000 de bilete de vizitare a acestei biserici. Cetatea din sec. XIII, se numără printre cele mai frumoase din Transilvania. Biserica fortificată din curtea cetății este pe lista Patrimoniului cultural Mondial UNESCO.
Orar de vizitare: zilnic între orele 10:00-13:00 și 14:00-18:00 iar prețul unui bilet întreg este de 10 lei/pers.


Biserica era centru spiritual al fiecărui sat, sătenii se retrăgeau între zidurile bisericii unde era păstrată hrana, fântâna cu apă și erau construite spații special amenajate pentru depozitare. Denumirea satului Viscri provine de la denumirea germană, ce înseamnă Biserica Albă.
Pentru că ne-am nimerit acolo la ora prânzului, am căutat un loc la umbră, ca să degustăm ceva tradițional. Singurul loc disponibil, fără programare, a fost la pensiunea Ramona – Viscri, nr. 143, unde am fost primiți de gazde bune și unde am mâncat foarte bine.
Însă, nouă ne-a plăcut mult și un alt local, care îți atrage atenția imediat. De ce? în mod deosebit datorită aspectului autentic săsesc îmbinat cu elemente moderne.
VISCRI 32 se numește. După vizita în Viscri am aflat că este foarte cunoscut și căutat. Drept dovadă este că nu au avut nici un loc pentru noi, din păcate. Dacă vrei să ai un loc la ei la masă, trebuie o programare în prealabil.
Totul arată de parcă poporul săsesc mai trăiește aici. Au transformat grajdurile vechi într-o bucătărie și vechiul hambar într-un restaurant. În spatele casei au o grădină cu mese amplasate printre pomii fructiferi.
Dacă nu știi unde să stai peste noapte în această zonă, am găsit 5 case de oaspeți inedite. Vezi articol.
Cloașterf și Via Transilvanica

Biserica fortificată se remarcă prin mulțimea gurilor de apărare ce o înconjoară de jur împrejur. Din sec. XV, este una dintre cele mai bine păstrate construcții din Transilvania, din puținele biserici care are și podea de apărare, ferestre de tragere, guri de aruncare, dar și un tunel secret. Pare interesant, nu?
Biserica cetate de la Cloașterf face parte din ultimul model de biserici săsești cetate.
Bisericile fortificate sunt de regulă închise, așa că poți suna la numărul din poartă sau poți consulta acest site pe care se găsesc numerele de telefon al celor care dețin cheile și pot prezenta bisericile.
Date de contact pentru vizită – d-na Doina Stoica, telefon 0740.903.744, casa nr. 102 sau la nr. de telefon 0265 711 674.
Vis-a-vis de biserică este un camping drăguț – se numește Camping „Zori” și pentru detalii puteți suna la Florentina ( 0740.291.869).
Între Viscri, Cloașterf și Saschiz este traseu amenajat parte din Via Transilvanica (drumul care unește). Cum îmi place mie să îi spun „Transilvănica„😉.
Aici poti citi mai multe despre aventura noastră din satul CLOAȘTERF, pe traseul Via Transilvanica.
Biserica fortificată și Cetatea din SASCHIZ

Biserica Sfântul Stefan care se găsește chiar la drumul pricipal european, este pe lista Patrimoniului UNESCO.
Sursa foto: pinterest.com
Satul a fost menționat documentar prima dată în jurul anilor 1300. Construcția bisericii începe la sfârșitul anilor 1400, copiind turnul cu ceas al Sighișoarei, oraș cu care rivaliza. De observat în biserică sunt orga și podul fortificat. Orga a fost adusă din Brasov în 1788, fiind în top 10 cele mai mari orgi din Transilvania.
Pentru informații privind orarul de vizitare contactati nr. de telefon: 0265 711 602.
Când am fost noi, biserica era închisă pentru lucrări de restaurare. Dar cei de la jurnal de hoinar au povestit mai multe. Faceți-le o vizită.
Un alt obiectiv important al satului Saschiz este Cetatea Țărănească de pe deal.

Merită pe deplin să cucerești dealul care duce până la ea.
Lasă mașina în spatele caselor și apoi te poți bucura de o scurtă plimbare prin natură, până la cetate.
Construită în anii 1300 pentru a apăra de primejdii locuitorii Saschizului, care servea drept refugiu pentru localnici în caz de invazii, dar în acelaşi timp şi pentru păstrarea alimentelor întrucât asigura un regim termic adecvat. Domină înălțimile oferind o panoramă superbă asupra zonei.
Centrul de informare turistică din Saschiz
Situat lângă Primărie, aici vei găsi produse tradiționale locale. Prințul Charles a inaugurat el însuși centrul de procesare a produselor tradiționale.
Nu rata dulceața de lapte cu vanilie “Casa de pe deal” dacă îți place caramelul. Produsele sunt peste 10 lei, așa că pregătiti-vă buzunarele dacă doriți ceva deosebit.
Este închis luni și marți dar este deschis de miercuri până duminică între orele 9-18.
Biserica fortificată din MEȘENDORF

Satul are în centrul lui o frumoasă biserică medievala fortificată, în stil gotic. La această biserică se evidențiază în primul rând intrarea în curte și turnul ei alb, ce se înalță semeț dintre ziduri.
Interesant pentru mine a fost să văd camera ZWINGER, unde erau închisi timp de o săptămână cuplurile care voiau să divorțeze. Nu există dovezi că după aceea perioadă s-ar fi despărțit 😉 și orga veche, din 1914.
Biserica fortificată din CRIȚ

Satul Criț m-a impresionat în primul rând prin frumusețea ornamentală a caselor care își păstrează încă aspectul medieval. A fost denumit inițial în română “Cruce”, după termenul german “Deutsch Kreuz” și a fost și aceasta o posesiune a celebrei mănăstiri cistericiene de la Cârța.
Biserica fortificată din sat datează de la începutul anilor 1800, dar a fost ridicată pe locul unei alte biserici. Doar zidurile și turnurile își arată vechimea, fiind rămase de pe vremea primei biserici.
Eu una, abia astept să revin. Dacă îți dorești să explorezi Transilvania cu rulota sau cu autorulota în aceste locuri, te poți contopi cu natura off-camping. Găsești locuri de campare aproape la tot pasul.
Dacă ți-a plăcut acest articol, îl poti da mai departe. Îți mulțumim pentru vizită!
Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.
3 gânduri despre „Rătăcind prin satele săsești din Transilvania”