Sulina – sandwich de mare și deltă

Sulina-farul vechi

Tu știi cum e la Sulina?

Până acum o lună nici eu nu știam…. daaar, anul astă… lucky me 😉. 2020 a fost generos și a fost al doilea an consecutiv în Delta Dunării, după ce au trecut ani din viață fără să ne fi văzut măcar o dată …

Dacă vrei să afli cât de scumpă e berea, cât de fin e nisipul, unde e înghețata ieftină sau unde poți pescui…te invit să citești mai departe😊.

Am ales Sulina. De ce? Pentru că eram curioasă, pentru cultura mea generală și pentru că trebuia să văd dacă Dunărea se ceartă cu Marea Neagră acolo unde se întâlnesc. Nu, să știi că se înțeleg chiar bine 😊.

Delta Dunării ar trebui să fie în lista fiecărui român, și nu numai, cu locuri în care vacanța a fost de neuitat. Pentru noi, cel puțin, așa a fost. Aici am scris și despre alte locuri din România mea și a ta în care vom reveni cu drag de fiecare dată.

Tabel costuri deplasare în Sulina

M-am gândit la voi și la faptul că ar fi mai vizibil pe ce se duc banii dvs.😁

Mie mi-ar fi fost util un astfel de organizator de prețuri înainte de călătorie. Sper să vă fie de folos 😊…

Nr. Crt.Servicii
(*detalii in articol)
Preț
1Parcare mașină în portul Tulcea6 lei/zi
2Transfer Tulcea – Sulina cu Navrom Delta* (3.30h)46 lei/pers
3Transfer Sulina – Tulcea cu șalupa capacit. 13 pers* (1.30h)60 lei/pers
4Excursie cu barca la vărsarea Dunării în M. Neagră la apus*50 lei/pers
5Excursii pe canale și în Padurea Letea90 lei/pers.
6Bilet acces turist în Rezervație 5 lei/zi sau
15 lei/sapt.
7Bilet permis pescuitGratuit
8Cazare Complex Turistic Class200 lei cu mic dejun
9Șezlong (opțional)15 lei/zi
10Deplasare cu microbuz oraș – plajă 3 lei/pers
11Costuri carburant consum/km.
12Taxa pod Giurgeni11 lei/trecere
prețuri anul 2020

Unde lași mașina în Tulcea?

Dacă vrei să mergi cu mașina la Sulina ai două posibilități: fie iei bacul până acolo dar la cât de mic e orașul nu vei avea nevoie de ea (doar dacă mergi cu rulota), fie poți lăsa mașina la Tulcea.

Portul Administrativ Tulcea – str. Portului, unde am lăsat noi mașina. Este punctul de plecare spre destinația Sulina sau Sfântu Gheorghe. Taxa pentru parcare este 6 lei/zi (24 ore).

Portul Tulcea

Atenție! Dacă mergi într-o perioadă ploioasă există riscul ca unele zone din Tulcea (Faleza, zona Gării) să se inunde.

Plata parcării o faci personal la un aparat de taxare. Toate indicațiile sunt afișate pe ecran, iar utilizarea lui este foarte simplă. Trebuie doar să treci numărul zilelor de parcare și să ai bani exacți, căci nu este suficient de deștept încât sa dea și rest. Nu uita să lași tichetul obținut în parbrizul mașinii, la vedere.

Pont: poți face poză ca să ai dovada plății pentru că, după 4 zile de stat în soare, tichetul se va decolora.

Multe dintre autoturisme sunt parcate pentru perioade scurte de timp, de câteva ore sau chiar minute, așa încât timpul de așteptare pentru eliberarea unui loc nu se va prelungi la nesfârșit. 

Dovada 🙂

Transfer Tulcea – Sulina – Tulcea

Căutând variante de ajuns în Sulina, am decis să mergem cu o navă mai mare și anume cu Navrom Delta (tel. 0240 511 553) ca sa putem admira peisajul atipic de pe Dunăre. Asta vă recomandăm și vouă. Din șalupa rapidă nu poți observa detalii și satele de pe Dunăre.

Călătoria cu Navrom Delta nu trebuie rezervată pentru că nava are 300 de locuri. Spațiu suficient pentru că nu se strâng așa de mulți turiști încât să rămâi fără loc.

Ce este important să știi:

Nava pleacă în fiecare zi din portul Tulcea doar la ora 13.30 și retur doar la ora 7.00 am. Nu are alte ore de călătorie. Transferul cu Navrom durează 3.30 h. Nu poți cumpăra bilet dus – întors, se eliberează doar pentru călătoria în curs. Așadar, dacă vrei să te întorci înapoi cu ei, va trebui să-ți cumperi bilet din Sulina.

stația Partizani

Și pentru că nu ne place să ne trezim dimineața devreme 😉, din Sulina spre Tulcea am ales șalupa rapidă care pleacă din 2 în 2 ore (la ora 8, 10, 12, etc.).

De la cazare am primit numere de telefon de la 2 firme care se ocupă cu transferul turiștilor Tulcea – Sulina. Acestea sunt Travel Delta Star (0752.917.592) Nautica Sulina (0747.976.427).

Îmbarcarea se face cu 15 minute înainte de ora plecării.

Bilet de acces în Rezervația Biosferei Delta Dunării

Biletul de acces în Rezervatie și cel de pescuit sportiv le-am achiziționat de la sediul Administrației Rezervației din Tulcea. Clădirea este la 5 min de mers de Capitănia portului și parcarea de care îți povesteam.

Se pot cumpăra și de la sediul Rezervației din Sulina sau online de pe site-ul Rezervației Biosferei Delta Dunării. Recomandăm varianta a doua pentru că aparatele din Tulcea, 2 la număr, merg mai greu și dacă nu ai timp suficient, te fac cu nervii 😁

Practic, nimeni nu te întreabă de ele, însă nu cred că vrei să îți strici vacanța dacă primești amenzi de sute de lei.

Mai bine mai faci o excursie cu barca de banii ăștia, nu?😉

Uite o idee…Una din chestiile faine pe care le poți face din barcă este să admiri Apusul pe Dunăre. În acest articol vei afla ce poți vedea dacă alegi o astfel de excursie la Sulina.

Unde am avut cazare?

Dacă nu ai idei de cazare, îți spun unde am stat noi. Nu-i obligatoriu să stai acolo dar noi ne-am simțit bine, ne-a plăcut grădina dar și mâncarea.

Am căutat o cazare oarecum accesibilă ca pret și am găsit un loc frumos care, pe alocuri, poate fi îmbunătățit.

Complexul turistic Class se află pe strada a 6-a (adică nu foarte aproape de faleză și de port) și are recenzii bune. Sunt turiști care aleg să vină aici de câțiva ani.

Sulina

Curtea este primitoare, cu multă verdeață. Primul lucru care m-a atras a fost locul de relaxare cu fotolii colorate.

Distanța până la cazare a fost compensată de întâlnirea cu Oana (bucătăreasa), fost marinar și o doamnă radiantă. În fiecare seară ne-a gătit specialități din peste, bune de te lingi pe degete.

Mai ales ciorba de pește (storceag) a fost o nebunie. La complexul turistic Class, pe meniu am găsit și am încercat plachie, saramură de pește, icre, pește prăjit, chiftele și musaca de pește, toate pregătite proaspăt. Singura lor rugăminte este să comanzi din timp ce dorești.

Sulina
El este Noar și ne-a însoțit până la plajă

O altă cazare care ne-a făcut cu ochiul este Pensiunea Perla Sulina.

sursa foto – Pensiunea Perla Sulina

Situată chiar pe faleză, are vedere spre Dunăre (ai parte de apus în cameră) 😊 și mâncarea este foarte bună. Pentru cuplurile cu copii mici cred că este o variantă foarte bună.

Dacă ești interesat de locație, poți citi detalii la fetele de la travelgirls.

Nouă ne-a plăcut Sulina tocmai pentru că este o zonă mai sălbatică. Străziile nu sunt toate asfaltate. Pe strada 6, unde este situata cazarea, este drum de țară, cu pietre numai bune dacă vă atacă un caine mai agresiv 😊… așa cum ni s-a întâmplat și nouă. 😊.

Cel mai fin nisip de pe litoralul românesc

Unde? Unde? La plaja din Sulina. Povestea acestei minunate plaje o regasesti in articolul creat special. Plaja Sulina este deosebita si aici vei vedea de ce.

Cum ajungi la plaja?

Poți ajunge la plajă alegând una din cele 3 variante: pe jos, cu microbuzul sau cu taxi.

Îți recomand, cel puțin o dată, să mergi la pas. Aici este de fapt delta adevarată… și mișcarea de dimineață 😊. Este adevărat că dacă pleci din oraș, mergi aprox. 30 min., dar ai ocazia să admiri peisajul iar seara, apusul soarelui este chiar deasupra șoselei care duce spre mare.

Varianta cu taxiul: Taxi TDS Sulina – 0755/613.004.

Transport în comun ASPL Sulina

Microbuzul circulă din 15 in 15 minute atât spre mare cât și spre oraș. Îl poți lua de oriunde de pe strada a 2-a. Prețul biletului este 3 lei/pers. și ultima plecare de pe plajă este la ora 20. Intră pe site și află mai multe detalii.

Plaja mi s-a părut curată și nu a fost aglomerație în perioada aleasă de noi. Nisip ca aici n-ai să găsești pe litoralul românesc, este extrem de fin. Este loc suficient pentru a sta direct pe nisip sau, dacă dorești, poti închiria un șezlong contra sumei de 15 lei/zi.

Sulina

Cel mai bun prieten al omului…indeed!

Cazare aproape de plaja SulinaGreen Coffee House.

Am trecut pe lângă această locație si pare o cazare drăguță… prețul însă… nu este pentru toate buzunarele😉. Lângă aceasta este canalul care înconjoară Sulina (Canalul Busurca), unde se poate pescui. Se poate ajunge mai aproape de plajă sau de Green Coffee House cu ambarcațiuni private.

Canalul Busurca este un loc ideal pentru pescuit. Este foarte aproape de plajă și poți îmbina bălăceala cu pasiunea pentru pescuitul sportiv. Toată familia fericită, practic 😉.

Și pentru că unui șoarece de bibliotecă îi stă bine cu cartea în mână 😊, vacanța aceasta, cartea din mână a fost Bibliotecara de la Auschwitz. Deși povestea din punct de vedere uman este tristă, personajul principal, Dita, este un exemplu de forță interioară și umor.

semn de carte asemănător poti găsi la Doamna cu coc

Faleza din Sulina

Nu rata plimbarea de seară pe faleză. Cerul te va încânta cu un apus deosebit iar felinarele cu lumină roșie îți vor lumina pașii.

Sulina

Pe faleză, pe lângă ambarcațiunile parcate, se poate pescui. Cristi a reușit să prindă un gât de sticlă, două cârpe vechi și un pește😄. După o tură de alergare și după captura serii am rămas să admirăm apusul soarelui 😄. Nu sunt gazde bune câinii locali, abia am reușit să mă antrenez câțiva km.

Alerg în Romania/Locuri de alergare în Sulina

Eu am descoperit 3 locuri numa` bune de alergat în Sulina.

  1. O idee bună ar fi să admiri apusul pe faleză, în pași de alergare
  2. Cine nu își dorește să alerge pe malul mării? îți poți răsfăța tălpile pe nisipul cel fin.
  3. O tură bună de dimineață cred că este pe șoseaua care duce la plajă, dupa care poți face o baie în apa mării…

Cu bicicleta prin Sulina

Aproape toți localnicii circulă cu bicicleta, mai rar vezi mașini. Taxiurile sunt vedetele șoselelor😊. Am înțeles că se pot închiria biciclete din spatele Palatului Comisiei Europene a Dunării. Deși pentru noi această idee a fost una foarte bună, nu am mai avut timp.

Sper că te-ai distrat cu noi prin Sulina și te-am convins să o vizitezi cât de curând…

Și fiindcă prieteniile bune se „boteaza” cu ceva alcool… Hai noroc!

Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

Cele mai recente articole:

2 gânduri despre „Sulina – sandwich de mare și deltă

  1. Am călătorit și eu cu voi(în gând), foarte frumoase pozele! Nu m-am gândit niciodată la Sulina ca și loc de vacanță dar recunosc că m-ai pus pe gânduri acum. Felicitări pentru modul haios dar de mare ajutor, de a ne oferi aceste informații prețioase! Gânduri bune și la cât mai multe destinații superbe din România!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: