Apus pe Dunăre… văzut din barcă

sulina

Excursie cu barca la vărsarea Dunării în M. Neagră. Nu oricând ci la apus!

În iulie 2020, învățăm să trăim cu Covid-19 chiar și în vacanțe. Am plecat de acasă pentru o nouă aventură în Delta Dunării un pic temători de noua pandemie și de noile măsuri impuse. Dar am ajuns la Sulina și am uitat repede de virus, că tare ne-a mai plăcut vacanța din Deltă.

Dacă ești interesat de această zonă mai sălbatică a României, poți citi și ce am scris în articolul Sulina/ sandwish de mare și deltă. Aici am detaliat cum îți poți petrece timpul și ce activități outdoor poți face în Sulina.

În seara aceasta am plănuit o aventură de neuitat cu un apus pe Dunăre. Delta Dunării este una din locurile în care ai vrea să admiri cum ziua se transforma în noapte. 

La ora 18, ne-am dat întâlnire în portul Sulina (la Restaurantul Marea Neagră) cu Marius, care ne-a plasat la cel mai amuzant barcagiu din câți am întâlnit până acum. Acesta ne-a plimbat agale până la gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră și între timp, ne povestea despre ce vedem pe traseu.

Noi l-am ales pe Marius

Să nu vă faceți probleme dacă nu știți cum să plecați în excursii cu barca. În Portul Sulina și pe toate gardurile, sunt foarte multe panouri publicitare cu trasee pe canale și datele de contact ale firmelor care organizează astfel de excursii. În funcție de durată și de destinație, prețurile variază între 50 – 100 lei.

Traseu: Faleza Sulina – farul vechi – farul nou – gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră – nava scufundată – insula cu păsări – canalul Musura. (Durata 2.30 h)

Pret: 50 lei/pers.

Am ajuns în cel mai estic punct al României unde Dunărea se varsă în mare după ce se plimbă prin 10 țări europene. Spre locul de întâlnire al Dunării cu Marea Neagră, ajungi mai întâi la Stația meteo.

Stația meteo

Până aici se poate ajunge și cu bicicleta. Pe plajă este o potecă pe care o poți urmări.

Ce auzim la radio despre cotele Dunării – se dau de la această stație. Cine nu a auzit când era mic, la radio Antena Satelor, cotele Dunării în franceză, să ridice mâna sus! 😊

Farul vechi din Sulina

Farul nou

Nu se poate vizita deși acum câțiva ani se putea. În momentul de față este singurul far funcțional din Sulina.

Insula K – insula păsărilor 

Insula se află la granița cu Ucraina, unde delimitează atât Dunărea de Marea Neagră cât și teritoriul. Din păcate, pe partea României, o parte din insulă s-a inundat. Dacă îți făceai iluzii că poți poza de aproape păsările, să știi că este interzis să cobori pe această insulă.

atât ne-am putut apropia de granița cu Ucraina

Știai că un pelican mănâncă 15 kg de peste/zi și un cormoran 5 kg ?

Iarna, în această zonă, pentru că nivelul apei este mic, apa îngheață, și pescarii abia așteaptă să pescuiască la copcă.

În luna august vin mii de păsări, față de câte erau acum.

Nava Turgut

În urma unei furtuni, acum 14 ani (2006), s-a rupt una din ancore și s-a scufundat partial. Se spune că nava era plină cu portocale.

Câtă țuică s-ar fi făcut din ele… și acum ar mai fi fost de băut… 😊(de la barcagiu citire).

Cu caiacul pe Dunăre

Dacă vrei să experimentezi aventura din caiac, locul ideal este Golful Musura pentru că apa este liniștită și nu sunt valuri. Ajungi aici cu barca celor care închiriază caiace și canoe.

În plimbarea noastră la apus, am văzut o familie care a încercat această experiență și mi s-a părut o idee foarte faină, atât locul cât și momentul din zi ales.

Și acum cel mai așteptat moment al serii!

Apusul pe Dunăre

Nu ai de multe ori ocazia să admiri apusul soarelui la gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră.

Dacă te interesează o plimbare cu barca, merită să petreci 20 de minute admirând apusul pe Dunăre, în Golful Musura. Ne-am întors în timp util ca să putem face poze la farul vechi chiar în momentul în care soarele se vedea prin far.

Din Sulina se poate ajunge mai repede la Pădurea Letea. Se organizează excursii, cu safari prin pădure și un prânz tradițional (opțional/la alegere). Noi am lăsat ceva și pentru următoarea întâlnire cu Sulina 😉.

Delta Dunării este locul pe care l-am recomanda oricând și la orice oră, pentru o vacanță de neuitat. Alte locuri la care ne-am întoarce cu drag ar fi cele numite în articolul cu 10 locuri din Românica mea unde vom reveni.


Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

Te-ar putea interesa și:

Cele mai recente povești:

Un gând despre „Apus pe Dunăre… văzut din barcă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: