Lefkada este o insulă foarte, foarte faină, cu multă verdeață și cu plaje unicat. Marea de culoarea turcoaz o face mi-nu-na-tă! Are prețuri accesibile și drumuri impecabile. Ai variante de a îmbina statul la plajă cu drumețiile. Poți împăca toată familia.
Drumețiile pe care le putem recomanda pentru descoperirea insulei ar fi:
Zona rurală din Lefkada este muntoasă și oferă șanse mari pentru drumeții și ciclism montan. Vechile trasee de drumeție au fost semnalizate și duc spre sate montane, păduri mici și cascade. Excursii cu bicicleta sunt, de asemenea, organizate de companii locale și variază în funcție de dificultate.
Catre Satele din munți – Satul Karya
Adevarata tradiție a insulei este aici, în satul acesta mic cu case tradiționale din piatră și străduțe în pantă.
Catre Karya – „enjoy the road”, te poți opri în livezile cu măslini și te poți bucura de atmosfera de vacanță la o cafea în piațeta populata de grecii care stau la povești filozofice cu arome de cafea 😊.






Dacă urci puțin în munți, vei da peste drumuri mai puțin bătute, plantații de măslini dar și priveliști incredibile.

Am încercat drumul spre Karya din Nidri, dat de GPS, dar nu a fost recomandat de propietarul de la Aleka`s House. A fost fantastic, scurtează mult iar priveliștea spre Nidri și insulele vecine este foarte faină. Priveliștea ce se deschise spre portul si statiunea Nidri dar si spre mare se poate vedea dacă urci la punctul The Balcony, nu departe de Nidri și unde ai parte de o priveliste superba!

Exanthia la apus – Cea mai frumoasă priveliște la apus
Se spune că la Taverna Rachi și la Taverna Fly Me din satul Exanthia poți admira cel mai frumos apus. Aleka ne-a recomandat să nu ratăm apusul de acolo.
„Hai sa vedem și noi” , am zis! Era așa multă lume, cum nu ne place nouă… Încât am ales să ne oprim undeva pe drum, la ieșire din sat, unde am găsit o parcare și de unde se vedea valea spre mare. Am așteptat apusul acolo.

Nu am fost impresionați, cerul nu era așa roșu cum e la noi, la Marea Neagră. Cine a laudat așa mult apusul din Exanthia, nu a fost la noi, să vadă ce apusuri sunt pe cerul românesc.😊
Canionul Cascasa DIMOSARI
Cascada, cu o cădere a apei de la 12 m înălțime, este faină (în perioada ploioasă fiind evident mai spectaculoasă), iar plimbarea până la ea este plăcută și ușor antrenantă. Traseul, care pornește chiar din stațiunea Nidri (o să vezi indicatorul), are pana in 3 km și durează cca. 45-50 de minute.

A fost prima excursie înainte de a explora plajele. Se merge cu mașina până la un punct unde esti nevoit să parchezi. Poți alege să mergi și pe jos, din statiunea Nidri, pe lângă livezile de maslini dar, dacă nu suporți soarele, poți alege varianta cu mașina.
Cascada este la 12-25 min de mers pe jos de la parcare. Este o excursie ușoară, o plimbare pe poteci, pe drum amenajat cu pietricele și nu este deloc abrupt. Este plăcut că este răcoare, ești în pădure iar la final te poți bălăci în apa rece sloi.

Cum ajungi? Din Nidri, pe șoseaua de centură a stațiunii, dinspre Vasiliki (nu drumul spre centru) – sunt indicatoare. Pe partea dreaptă este marea și pe stânga sunt tăblițele cu indicații.
Traseul pe jos până la apa, de-a lungul siluetei pinilor, este splendid. În apropiere de Cascada Dimossari se află satul Nydri, situat pe malul mării. În mod ideal, o vizită la cascadele Dimossari ar trebui să coincidă cu o vizită în acest sat turistic din Lefkada.
În timpul sezonului estival, când temperatura devine foarte ridicată, turiștii vin la cascadele Dimosari pentru a se elibera de căldura sufocantă și mulți dintre ei pot fi văzuți înotând în apele cristaline.
Pont! Vara nu e așa multă apă! Să nu fiți dezamăgiți. În parcare este o tavernă unde să poposești la întoarcere.
Farul DOUKATA – cel mai sudic punct de pe insulă
Apusul văzut de aici poate fi spectaculos, daca nu e innorat. Soseaua care duce la far e foarte faină, chiar daca nu e asfaltata complet, este mai putin circulată si poate fi o distracție pentru cei care vor să fugă de aglomerație și de localuri. Odată ce ajungeți la far, farul compensează cu mult terenul accidentat. Șoseaua se termină în parcare, de aici și mai ai de urcat 5 minute pe jos până la farul cu 60 m înălțime.

Recomandăm! Peisajul merita plimbarea până aici. De langa far poate nu este așa spectaculos, dar pe traseu sunt câteva puncte de belvedere de unde puteți admira priveliștea cu marea și cu insulele vecine. Vă lăsăm câteva poze să vă faceți o idee.
Alte excursii pe care le poți încerca:
- Grota Papanikolis – se poate ajunge doar cu barca.
- Padurea Skaron în Munții Lefkadei. Pădurea seculară adăpostește și un tiran de stejar care există doar în Lefkada și în câteva păduri din Europa. La final te bucuri de priveliștea minunată a satelor presarate pe insulă și a mării nesfârșite.
- Vf. Stavrota (1182 m) este cel mai inalt varf de munte de pe insula si poate fi explorat intr-o drumeție cu nivel de dificultate mediu pornind din satul Agios Ilias (Sfântul Ilie).
- Cheile Melissa – din satul Kavalossi urmează cursul râului prin canion și ai grijă la tufele de trandafiri sălbatici. 😊
- Cetatea din Praga – nu foarte departe de Lefkas – o panoramă de vis.
- ruinele orașului antic de la Nikopolis.
NU RATAȚI: ZBOR CU PARAPANTA ÎN TANDEM PESTE LEFKADA
Noi am descoperit acum câțiva ani Insula Lefkada, am ramas impresionati, iubim aceste locuri și am povestit mai multe informații utile despre ea în aceste articole:
Lefkada (Grecia)/ Dragoste la prima vedere,
Cea mai faină plajă din Lefkada.
Citeste si despre cele 10 locuri fabuloase din Lefkada.