Descoperă câteva destinații îndrăgite chiar de pe canapea. Vizionând un film despre călătorie îţi dă senzaţia că explorezi o lume nouă.
Dacă șansa de a călători este muuult mai mică acum, m-am gândit să vă ajut să vă relaxați după o săptămână încărcată. Varianta pe care o propun astăzi este să apelăm la filme pentru a răspunde nevoii de a călători. Virtual de data aceasta 😄.
În această perioadă stresantă, cu atât mai mult ne bucuram de ele, ca să trecem mai ușor peste perioada de izolare. Noi doi suntem un fel de “movie lovers”. Nu ştiu tu, dar noi ne-am facut deja planul de cinematecă pentru iarna aceasta. 🤭
Ai vizionat vreodată un film care ți-a creat o dorință irezistibilă de a face bagajele pentru a călătorii în locuri îndepărtate? Eu da 😊. O să vorbesc despre el chiar în această colecție. Aștept să îmi spui într-un comenariu care este acel film pentru tine.
Mie îmi plac listele, în general 😄… mă ajuta să fiu mai organizată. Mai glumește Cristi zicându-mi că poate mi-ar plăcea să lucrez la INS… Aşa că, am ales câteva filme care îți dau o stare de bine, care îmbină pofta de aventură cu dorința de a călători și de a descoperi locuri noi.
De la peisaje uimitoare până la aventuri euforice și pline de distracție, aceste 10 filme pot fi o inspirație de călătorie.
The Bucket List (2007)
Este primul film de pe lista şi nu l-am ales întâmplător ci pentru a te ajuta să realizezi ce îți place cu adevărat (asta dacă nu știi încă) și să lași lucrurile să se întâmple chiar acum, fără să mai amâni momentul.
Dacă vrei să sari cu parașuta sau vrei să faci ceva inedit, “go for it now”!, nu mai proiecta în viitor.
Carter Chambers (Morgan Freeman) și Edward Cole (Jack Nicholson) sunt doi bărbați diagnosticați recent cu cancer pulmonar în stadiu terminal. Ei devin prieteni în timp ce împart o cameră de spital și hotărăsc să pornească împreună în mai multe aventuri pe care le au în lista de dorințe, inclusiv un safari în Tanzania, saltul cu parașuta, cu motocicleta pe marele zid Chinezesc, trekking pe Everest și zbor deasupra polului Nord.
Este adevarat că acest film are și părți triste, dar asa e și viața, cu bune și cu rele…. Nu ar trebui să ne întristeze, ci dimpotrivă, să ne inspire. Și orice film cu Morgan Freeman (unul dintre actorii nostri preferați) este unul reușit.
Filmul m-a inspirat să creez o listă personală cu 100 de lucruri de făcut în viață. În fiecare an, atunci când planific activități și evenimente, mă las ghidată de vorba lui Dalai Lama: “Once a year, go someplace you`ve never been before.”
Îți las un site – inspirație… poate vrei să faci o lista cu cele mai arzătoare dorințe pe care le ai de la viață.
Poți găsi filmul pe Netflix.
Misiune: Imposibilă
Te poți bucura de un super film de acțiune cu peisaje moderne din Dubai, Praga, Australia, Maroc, Viena, și din capitale europene precum: Berlin, Roma și Londra.
Misiune: Imposibilă este o serie de filme de acțiune în stil american, unde actorul principal este Tom Cruise. Și el este pe lista preferințelor noastre atunci când suntem în căutare de filme.
Seria de filme este: Mission: Impossible (1996) Mission: Impossible 2 (2000) Mission: Impossible 3 (2006) Mission: Impossible 4 – Ghost Protocol (2011) Mission: Impossible 5 – Rogue Nation (2015) si Mission: Impossible 6 – Fallout (2018).
Tom Cruise joacă rolul lui Ethan Hunt, un agent american, pus sub falsă suspiciune de neloialitate, trebuie să descopere și să expună adevăratul spion fără ajutorul organizației sale.
Poți găsi filmul pe Netflix.
Eat, Pray, Love (2010)
După un divorț dureros, Liz Gilbert (Julia Roberts) își ia un an sabatic. La fel ca mulți alții, s-a trezit pierdută, confuză și neștiind ceea ce își doreste cu adevărat în viață. Iese din zona ei de confort, riscând totul pentru a-și schimba viața şi pornește într-o călătorie în jurul lumii care devine o căutare a descoperirii de sine.
Călătoria ei o duce în Italia, India și, în sfârșit, în Bali. În călătoriile sale, ea descoperă adevărata plăcere a hranei mâncând în Italia, puterea rugăciunii în India și, în cele din urmă, pacea interioară și echilibrul adevăratei iubiri în Indonezia.
Filmul ne dezvăluie imagini superbe din cele trei destinații în care are loc acțiunea, trezindu-ne dorința de a le vizita. Peisajele de poveste de pe dealurile pe unde se plimbă cu bicicleta mi-au trezit dorința să-mi fac bagajele și să plec în Bali….cel puțin cu gândul deocamdată. 🤭 Sunt la a 4 – a vizionare și de fiecare dată descopăr ceva nou.
Și acest film poate fi găsit pe Netflix.
Poate fi găsită și cartea.
Eu am dat de ea sau ea de mine (nu ştiu care ar fi ordinea) 😀… în 2013, când eram în Paleokastritsa (Corfu). Am amintiri frumoase cu locația care avea o mică bibliotecă pentru turiști. Citind rânduri din carte, chiar de pe marginea piscinei, parcă nu mă afecta așa de tare când povestea experiența din Italia. Italia este țara „love at the first sight„, pentru noi cel puțin.
Letters to Juliet (2010)
Tot cu gândul la Italia, pe listă este un alt film care ne poartă către însoritele şi magnificele ţinuturi ale Italiei. Sophie (Amanda Seyfried), o tânără scriitoare americană, se bucură de o vacanţă care îi va schimba viaţa pentru totdeauna.
Aflată în Verona, oraşul marilor iubiri şi al legendarilor Romeo şi Julieta, Sophie este de-a dreptul fascinată de mitul scrisorilor către Julieta, aşa că se hotărăşte să ajute miile de îndrăgostiţi care an de an vin şi cer sfaturi pentru a-şi rezolva problemele sentimentale.
După ce a făcut primul pas şi s-a alăturat unui grup de voluntari, Sophie găseşte o scrisoare rătăcită, veche de 50 de ani. Emoţionată de acest mesaj, tânăra scriitoare pregăteşte un răspuns, fără să ştie că scrisoarea ei va atrage o reacţie imediată din partea destinatarei, Claire (Vanessa Redgrave), care va porni într-o aventură spectaculoasă prin Toscana, în căutarea iubirii pierdute.
Film ce poate fi găsit pe Netflix.
7 ani în Tibet (1997)
7 Ani în Tibet se bazează pe povestea adevărată a lui Heinrich Harrer, un alpinist austriac, care pleacă într-o călătorie în Himalaya, lăsându-și soția acasă, în Austria 1939. Războiul izbucnește curând, iar el ajunge în tabăra prizonierilor.
Cu toate acestea, Heinrich reușește să scape, pleacă în Lhasa, Tibet, iar acolo se împrietenește cu Dalai Lama. Cei şapte ani pe care-i petrece în vecinătatea liderului tibetan, dar şi revelarea profunzimilor spiritualităţii budiste îi vor schimba viața pentru totdeauna.
Filmul este mai vechi dar foarte interesant și astăzi. Este de pe vremea când Brad Pitt era tânăr și neînfricat. 😄
Filmul poate fi găsit pe Netflix.
Explorează Coasta de Vest a USA în SĂLBĂTICIE (Wild – 2014)
Bazat pe o poveste adevărată, „Sălbăticie” este povestea lui Cheryl Strayed, interpretată de Reese Witherspoon, care și-a pierdut recent mama dar și căsătoria. Încercând să își învingă sentimentele de înfrângere și vinovăție, pornește într-o călătorie revelatoare. Pe jos şi de una singură, de-a lungul Pacific Crest Trail, un superb traseu montan ce uneşte nordul Statelor Unite de graniţa cu Mexicul, va străbate 1750 km, unul dintre cele mai lungi și mai dificile din țară.
Este o poveste puternică despre determinarea unei femei de a-și schimba viața. Fără experiență anterioară și cu un rucsac greu în spate, dar cu satisfacţia că, în timpul acestei călătorii, care mai întâi o îngrozeşte, apoi o face mai puternică, se vindecă.
Peisajele din cele trei state americane, California, Oregon si Washington, te vor inspira cu siguranță pentru o viitoare călătorie pe coasta de vest a Americii. Iar Sălbăticie va rămâne una dintre acele producții cinematografice al cărei rol nu este doar să inspire ci și să modeleze caractere.
Turistul (2010)
Un turist american (Johnny Depp) vrea să-și vindece sufletul distrus, dar se pare că va suferi din nou după întâlnirea cu o frumoasă agentă a Interpolului (Angelina Jolie). Acțiunea se petrece în frumoasa Veneția.
Am citit într-un articol că Johnny Depp a cumpărat celebrul Palazzo Dona Sangiantoffetti, situat pe malul Canalului Grande din Veneția, după ce s-a îndrăgostit de orașul italian în timpul filmării pentru The„Tourist”. Omul știe ce vrea 😀.
Filmul poate fi găsit şi pe Netflix.
Eurotrip (2004)
Filmul e un fel de American Pie în Europa. Cine nu s-a distrat la American Pie să ridice mâna sus că, oricum nu-l vedem 😄. Când eram studenți, (cei mai frumosi ani … ) în weekend trăgeam perdelele și ne uitam o zi întreagă la seria American Pie.
Eurotrip este un film cât se poate de potrivit pentru o seară de relaxare. Filmul prezintă aventura a patru adolescenți americani care au plecat cu rucsacul în spate în Europa pentru toată perioada verii, căutând o fată. Cei patru aventurieri ajung în Londra, Paris, Amsterdam, Bratislava, Berlin și Roma și au parte de fel și fel de întâmplări neașteptate și amuzante.
Flavours of Romania (2017)
Flavours of Romania este un serial documentar realizat în 2017, de jurnalistul britanic Charlie Ottley, cel care a promovat România și prin documentarul „Wild Carpathia”. Seria poate fi vizionată acum şi pe Netflix. A primit nota 9.4 de IMDB.
Documentarul este împărţit în 9 episoade care cuprinde regiunile istorice ale României: Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania, Maramureș și Bucovina.
Jurnalistul prezintă foarte frumos cultura, comorile naturale ale țării și secretele culinare. Pentru un pasionat de călătorii, acest documentar vine cu multe noutăți turistice chiar și pentru un român. Pentru noi, care am văzut mare parte din România, această colecție vizuală înseamnă foarte mult. A fost fain să mergem pe urmele lui în câteva locații ale Banatului.
Charlie Ottley este indrăgostit iremediabil de frumusețea naturii românești, unul dintre cei mai recunoscuți, activi și carismatici mesageri la nivel mondial ai valorilor noastre tradiționale. A ales să promoveze România făcând turul țării pe motocicletă “care nu e cel mai sigur mijloc de transport, mai ales în România…Dar am vrut s-o facem în felul ăsta, pentru că atunci când călătorești cu mașina, privești totul prin geam, efectiv printr-un ecran. Există o distanțare între tine și peisaj. Pe motocicletă, dimpotrivă, te cufunzi în acel peisaj.”
Spune lucurilor pe nume cu sinceritate dar și cu dragoste pentru România. Nu ascunde problemele legate de dispariția valorilor rurale și merge pe urmele defrișărilor masive din zona Maramureșului. Dar pune accentul pe ecoturism, un potențial ce îl vede ca o sursă importantă de venit și ca variantă de ieșire a românilor din sărăcie.
Charlie Ottley vine din 2011 în România, Casa Regală i-a dedicat un premiu, iar Brașovul l-a făcut cetățean de onoare. Anul trecut a devenit propietarul unei case tradiționale din Șirnea pe care a recondiționat-o, păstrându-i elementele distincte ale zonei.
România neîmblânzită (2018)
Pentru că iubesc România, nu puteam să nu pun în listă și documentarul despre frumoasa țară în care trăim.
În inima Europei se găsește o sălbăticie surprinzătoare, casă pentru o varietate de ecosisteme. Filmul documentar dezvăluie frumusețea sălbatică a României de-a lungul unui an din viețile diferitelor plante, insecte și animale de pe teritoriul României. Personajele principale sunt animalele care luptă pentru supraviețuire de-a lungul celor patru anotimpuri, înfruntând pericole la tot pasul.
Un film pe care îl poți viziona împreună cu copiii.
Filmul este finanțat de Auchan România și de TENT – The European Nature Trust şi poate fi găsit pe Netflix.
Ştiai că există psihoterapeuți care folosesc filmul ca terapie pentru ameliorarea unor probleme sufletești? Se numește terapie prin cinema.
Dacă tot este weekend, vă invit să facem terapie prin cinema 😄.
Sursa foto din titlu: Unsplash