Unde alergăm în Brașov? Întâlnire cu pantofii sport în 2021

Unde alergam prin Brașov

Când a început pasiunea pentru alergare, habar nu aveam unde o să ducă acest obicei sau cât timp o să mă bucure activitatea… Cu timpul, de la un an la altul, mi-am dorit mai mult: să alerg mai mulți kilometri sau un timp mai bun pe fiecare km. și mi-a plăcut să descopăr poteci și trasee noi, de aici și articolul😊.

Știu cum se gândesc mulți dintre noi: aaahhh, eu nu pot alerga așa mult…. Credeți că eu mă gândeam că voi putea alerga 21 km și apoi 35 km sau peste?!.. când abia respiram după 5k. Dar e o vorbă adevărată, practice makes you perfect. În timp, în ani… văzând propriile progrese, am debășit barierele mentale și am reușit să alerg mai multe semimaratoane, în competiții oficiale – (una singură până acum dacă s-au tot amânat) – Maratonul Dacilor, dar mai multe la antrenamente.

Ce m-a învățat izolarea asta e faptul că până la urmă nu contează unde ieși la alergare atâta timp cât ieși din casă pentru mișcare și pentru o doză de endorfine. Trebuie să îți facă plăcere și să ALEGI să faci asta…

Unde îmi găsesc motivația continui cu alergarea atunci cand mușchii și mintea sunt forțați să reziste?

Dacă nu ești neapărat un fan al alergării am ceva pentru tine: cercetătorii de la Stanford au demonstrat că mersul pe jos stimulează creativitatea atât în timpul plimbării cât și o perioadă scurtă după plimbare, producând de două ori mai multe idei creative decât dacă stai pe scaun.

Așa că, atât ideile din primul articol Unde alergăm în Brașov, cât și cele 7 idei din acest articol, pot fi puse în aplicare și pentru cei dornici de o drumeție în natură sau o plimbare prin Brașov.

1.Cetățuia Brașovului

Un loc mai retras este Cetatea Brașov, de unde ai parte de panorame superbe asupra orașului. Este un obiectiv turistic important care se află aproape de centrul istoric al orașului Brașov și care din păcate nu se mai vizitează dar de unde poți admira partea istorică a orașului și Tâmpa, Postăvarul, Dealul Lempeș din Sânpetru, până spre Sfântu Gheorghe într-o zi însorită.

2. Dealul Melcilor

Dealul Melcilor îți oferă o priveliște absolut minunată asupra orașului. Se vede din orice colț al orașului acest deal care găzduiește bazinul de alimentare cu apă potabilă a orașului. Poți explora dealul în alergare și te poți bucura de o panoramă diferită a orașului la fiecare pas. Poți vedea Muntele Tâmpa, Vârful Postăvarul, Masivul Piatra Mare sau centrul istoric al orașului. 

3. Dealul LempeșSânpetru

Cu siguranță cei care locuiesc în Brașov sunt obișnuiți cu acel deal care se înalță mândru, între comuna Sânpetru și Hărman.

Ai la dispozitie două variante să urci, una dintre ele este mai solicitantă pentru că este o urcare pieptiș chiar la intersecția dintre Sânpetru și Hărman, iar porțiunea aceasta este o formațiune mai stâncoasă. A doua variantă, una mai soft, este poteca ușor accesibilă ce pleacă de la bariera de pe Str. Dealului.

Alergarea pe Lempeș am folosit-o pentru un antrenament de asfalt combinat cu poteca de pădure până la alt. de 704 metri (Vârful Cetății).

Dealul Cetății – Lempeș este o arie protejată de interes național fiind o rezervație naturală de tip botanic. Vegetația găsită aici, rocile, solul și pădurile de esență tare sunt toate formate în postglaciar. Dealul Cetății Lempeș – Mlaștina Hărman face parte din rezervatia Natura 2000 – așa cum sunt și alte locuri frumoase din zonă: bălțile piscicole de la Rotbav, Rezervația Mestecănișul de la Reci din jud. Covasna, Coloanele de bazalt de la Racoș, Muntele Tâmpa și Rezervația Holbav.

În rezervaţia naturală „Dealul Lempeş” se poate practica planorismul la Aeroclubul Iosif Şilimon. Curenţii ascendenţi ce se formează în jurul dealului Lempeş oferă condiţii prielnice acestui sport.

La o distanță de câțiva kilometri de Brașov, la 10 minute de mers cu mașina, Dealul Lempes poate fi o alegere și pentru o drumeție de weekend, o ieșire cu bicicleta sau cu sania. A, Lempesul e și un loc bun de dat cu parapanta 😉. În zonă poți vizita bisercile fortificate din Hărman, Bod, Sânpetru și Prejmer.

alergare-lempes

4. Măgura Codlei

Pe potecile montane din Măgura Codlei a fost singura ieșire adevărată de alergare montană pe anul 2021. A fost cea mai lungă tură de trailrunning de până acum…23 de km încărcați de uimire, admirație pentru frumusețea naturii și plină de recunoștință pentru experiența superbă avută pe potecile din Măgura Codlei. Mulțumesc partenerului de alergare care mi-a prezentat locuri spectaculoase din alergare și care m-a susținut când pașii deveneau mai grei 🤭.

Punctele de belvedere, tocmai pentru că nu sunt multe, oferă unghiuri interesante spre Depresiunea Brașovului și spre munții din jur: M-ții Ciucaș, Piatra Mare, Postăvarul, Bucegi și Piatra Craiului. Se aleargă în locuri spectaculoase, cu coline, stânci, păduri, dar și locuri dezgolite, prin zone sălbatice după care se ajunge și la ștrandul din Codlea și cele 2 lacuri.

Știai că? Sunt multe trasee turistice marcate pentru drumețiile de weekend, indiferent de anotimp. În alergare am combinat mai multe dintre acestea. Și iubitorii de MTB se pot bucura de aceste cărări de munte. Parcurgerea ei este destul de interactivă.

O cauză bună care te ajută să alergi pe aceste meleaguri este Maratonul Montan Rafael. Sunt 4 curse pentru adulți la alegere dar și curse pentru copilași. Cursa de 21 de km, la care îmi doresc să particip anul viitor este pe traseul Maial-Lacul 2-Carieră Holbav-Holbav spatele Măgurii-Cetatea Neagră-Maial.

Filmarea lui Ionuț Apetrea, de mai jos, este de la concursul de maraton (42 km) de anul acesta și te invit să vezi ce cadre superbe a prins din alergare și ce frumos e pe Magura Codlei chiar și când plouă.

5. Brașov – spre Canionul 7 scări

Traseul este descris aici.

Traseul marcat banda galbenă pornește din dreptul cabanei Dâmbu Morii (700 m), clădire aflată în paragină, și urmărește marcajul de-a lungul văii Șipoaia până la cascada Șapte Scări (960 m) pe o distanță de 3,5 kilometri. Peisajul este superb în orice anotimp.

Pentru sezonul de iarnă vă ofer o variantă alternativă la vestita și înghesuita Poiana Brașov. Pentru brașoveni sau pentru cei adoptati de Brasov, este renumit traseul “Canionul  7 scări”. Canionul este închis iarna, dar traseul până la Cabana 7 scări  este deschis și accesibil, doar puțină atenție la gheața care se formează. Echipamentul adecvat este obligatoriu. Peisajul este spectaculos și e o încântare într-o zi cu soare (așa cum am nimerit noi în luna ianuarie) și cu un ceai bun cu tine.

Bonus: drumeție la cascada Tamina și pe Drumul familial până la Cabana și vf. Piatra Mare. Cei mai experimentați cu traseele de alergare montană pot încerca traseul banda roșie Dâmbul Morii – Drumul Familiar – Cabana Piatra Mare.

6. Pepiniera Kronstat în Parcul Dentrologic

Acest traseu prin pădure unește cartierul Noua de cartierul Răcădău. Este foarte accesibil, ca distanță are aprox. 10 km din str. Plopilor până la zona de agrement La Iepure. De lângă Santa Pharm (str. Panselelor) e o porțiune de urcare iar peisajul este mult mai sălbatic de aici. Pe traseu există și sursa de apă. Atenție ! Nu vă puneți în pericol și încercați să nu mergeți singuri.

7. Plaiul Foii, Zărnești

sursa foto: pagina facebook vizit zarnesti by @apostagram

Dacă vrei să te antrenezi mai mulți kilometri te poate ajuta să știi că pe șoseaua care uneste Cabana Plaiul Foii de intrarea în orașul Zărnești, poți alerga 24 km dus – întors. Este o șosea căutată și de bicicliștii MTB. Atenție însă, că în zilele de weekend șoseaua este foarte aglomerată de mașini, cu șoferi care mai de care.

Dacă tot suntem în zonă, îți pot sugera traseele ecoturistice din Moieciu. Despre cele pe care am hoinarit deja, pot spune ca sunt ideale și pentru alergare montană, cu puțină diferență pozitivă de nivel.

Deși studiile spun că doar 1 din 10 români face sport…. Eu în Brașov mă întâlnesc cu mulți tineri care aleargă sau pedalează … și ma bucură foarte mult să văd asta și mai ales să fac parte din comunitatea sportivă brașoveană.

Nu renunța la mișcare indiferent sub ce forma îți este la îndemână: alergare, drumeții, pedalat… Ieși în natură, la aer curat, indiferent de anotimp. Sigur găsești ceva care să îți facă plăcere și să-ți permiți să-l faci, indiferent de veniturile tale, vârsta sau locul în care trăiești.

Spor la sporT!

În încheiere, îți las o motivație sonoră:

Te poti abona la newsletter dacă îți dorești să afli când se postează articole noi.

Dacă ți-au plăcut articolele, ne poți urmări postările pe facebook dar și pe instagram (viatainvacanta).

3 gânduri despre „Unde alergăm în Brașov? Întâlnire cu pantofii sport în 2021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: